Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       68/68
(#72634) csíkosháTTú válasza acszoli hozzászólására (#72631) Válasz Okt 11, 2025
Ahhoz kell is. A 4. generációtól felfelé a funkciók gombhoz rendelése (pláne a hangdekóderek esetében) egy agyrém.
(#72647) EveRYy hozzászólása Válasz Okt 13, 2025
Sziasztok!

digitools DigiMot-8 ról szeretnék kérdezni:

Addig értem, hogy egy darab ilyen dekódernél a címek a: 20, 21, 22, 23 és 102, 103, 104, 105.
De nekem van még egy ilyen dekóderem akkor annál minek kell lennie a 8 darab váltó címnek?

Köszi!
(#72667) csíkosháTTú válasza EveRYy hozzászólására (#72647) Válasz Okt 14, 2025
Gondolom, ha a következő dekóderben a 24-es címre teszed az első kimenetet, akkor a többi a sorban a 25, 26, 27 lesz.
(#72809) kzolt hozzászólása Válasz Okt 30, 2025
Sziasztok!

Elakadtam a Paco-féle Unisemaf jelződekóder programozással. Próbáltam Minimaussal, Multimaussal a Paco-féle központon keresztül. Már ott elekadtam, hogy hogyan lehet 500 feletti CV-ket programozni, aztán ez PoM módban mintha sikerült volna, de nem. A dekóder nem reagál a változtatásokra, és visszajelzést sem kapok. A dekóder címen kívül semmit nem tudok megváltoztatni. Lehet, hogy az optocsatoló zavar be? Tudnátok esetleg valami olvasnivalót linkelni a témával kapcsolatban?

Köszönöm.

UniSemaf_man...pdf

(#72810) kzolt válasza kzolt hozzászólására (#72809) Válasz Okt 30, 2025
Bocs, hülyeséget kérdeztem, vegyétek semmisnek az előző írásomat.
(#72821) EveRYy hozzászólása Válasz Nov 4, 2025
Sziasztok!

Melyik megoldás a jó a három közül vagy egyik sem?
A digitools DigiSens-8Rb -vel kapcsolatos a kérdésem?

Köszi!

IMG_20251103...jpg

IMG_20251103...jpg

IMG_20251103...jpg

(#72825) EveRYy válasza EveRYy hozzászólására (#72821) Válasz Nov 4, 2025
Már rájöttem, hogy a harmadik.
(#72987) Bácsi Attila hozzászólása Válasz Dec 4, 2025
Sziasztok!

Segítséget kérnék hogy Train O Matic dekóderen hogy kell beállítíni az Aux1-Aux2 írányfűggősét? Válaszokat előre is meg köszönöm.
(#72988) ati101 válasza Bácsi Attila hozzászólására (#72987) Válasz Dec 4, 2025
Ez a programozási leírásod megvan?

tOm_Lokomman...pdf

(#72989) Bácsi Attila válasza ati101 hozzászólására (#72988) Válasz Dec 4, 2025
Köszönöm már sikerült beállitani az írányfűggést.
(#73273) maya711 hozzászólása Válasz Márc 3, 2026
A RailCom működéséről szeretnék néhány kérdésemre választ kapni:
1./ honnan tudja a járműben lévő dekóder hogy MOST kell küldeni a kért(kért?) adatokat. Talán a "CutOut " megjelenésekor?
2./ és honnan tudja hogy pl. melyik CV-nek a tartalmát küldje el? Vagy hogy pl. a pillanatnyi sebességet küldje?
3./ a CV-tartalom kiolvasása a FŐvágányokon is lehetséges-e, vagy ez csak a PROGRAMOZÓ vágányon lehetséges?(és ekkor a SERVICE-MÓDÚ parancsformát kell használni?)
Előre is köszönet a válaszért! A választól függően esetleg több kérdésem is lesz.
(#73430) PikoDCC hozzászólása Válasz Máj 14, 2026
Sziasztok!

Vettem a héten külföldről akciósan egy Piko papagáj szilit, gyári hangos (Piko 51445), és felraktam tesztpadra, hogy megnézzem, hogy rendesen fut-e, illetve kipróbáljam minden funkcióját. Eddig csak digitools-s hangdekóderrel szerelt mozdonyom volt, ez most viszont a Piko XP 5.1 sound dekóder. Elsőnek egy fekete erősítős Roco MM-el próbáltam elindítani, a fények mind mentek, illetve a mozdony is jónak tűnt (kivéve a tolatás fény, amit nem találtam funkció gombra rakva), viszont a hangokat sehogy se tudtam életre kelteni. Utána elővettem a fekete Z21 központot is, ott se szólalt meg. Végül előkerestem a régi Piko Digi 1 központot és meglepődtem, hogy itt meg F1-re elindult szépen a hang, viszont csak F4-ig tudtam a távirányítóval elindítani.

Mi lehet az oka hogy egyik Roco központtal se tudtam hangot csikarni a mozdonyba csak a régi Piko-val? A dobozon a dekóderhez a firmware 1.10.0 szerepel, ami 2023 decemberi kiadás.
(#73438) PikoDCC válasza PikoDCC hozzászólására (#73430) Válasz Máj 19, 2026
Közben sikerült megtalálni a választ kis kutató munkával. Ha másnak is ilyen gondja van, akkor a CV250 = 8-ra kell állítani, ezzel engedélyezi a hangokat inditás esetén is. Elméletben a Roco vezérlők indításnál egy speciális jelet küldenek, amitól a hangdekóder programozás módba megy és nem működnek a hangok. Alapból a CV250 = 0. Ha minden igaz egy Firmware frissítés a dekódernek lehet megszünteti ezt a hibát, de nekem nincs hozzá Piko SmartProgrammer egyelőre még.

CV250: Compatibility with various control units
Bit 0 = 1 Maintain functions even when no data is detected
Bit 1 = 1 STOP (only 28 speed steps)
Bit 2 = 1 Accept only one programming command (e.g., IB1)
Bit 3 = 1 Enable functions on RESET
(#73439) csíkosháTTú válasza maya711 hozzászólására (#73273) Válasz Máj 20, 2026
- Ha a dekóderben aktiválva van a RailCom, akkor a dekóder érzékeli a sínjelben "railcom lyuk", és akkor "dumál vissza" a központnak.

- Hogy melyik CV értéket küldje, az csak a RailCom2 képes dekóderek esetén állítható be, a dekóderben.

- RailCom detektorral a CV értékek kiolvashatók a fővágányon is. Alapban a dekóderek programozását a rendszer megálmodói a programozó sínen gondolták.
(#73445) vasútőrült hozzászólása Válasz Sze, 22:28
Sziasztok! A MM 6 pólusú RJ 12 csatlakozójáról hol találok bekötési rajzot? Tudnátok segíteni?
(#73446) sunocske válasza vasútőrült hozzászólására (#73445) Válasz Csü, 7:14
Gyors Google kereséssel a mesterséges intelligencia az alábbi összefoglalót írta (angolul, de ha ráeresztesz egy fordítót, akkor azért szerintem jön ki belőle értelmes dolog)

"The Roco MultiMaus uses a standard 6-pin RJ12 (6P6C) connector for its XpressNet/RocoNet connection. While the central four pins carry data and power, the outer two pins (1 and 6) are used exclusively by the Master port (the command station) to feed the DCC track signal to the controller.

RJ12 Pinout & Wiring Specification
Looking at the RJ12 connector (tab up, cable pointing down, Pin 1 on the left):
Pin 1: DCC Signal (Master Port only)
Pin 2: Ground (GND) / Data Return
Pin 3: XpressNet Data A (RS-485)
Pin 4: XpressNet Data B (RS-485)
Pin 5: Power Supply (+12V DC)
Pin 6: DCC Signal (Master Port only)

Important Considerations:
Cable Type: For simple extensions between the MultiMaus and the Master port, a straight-through 6-conductor cable (6P6C) is required. Be careful with flat telephone cables, as they are often internally reversed/crossover cables.
Slave vs. Master: If connecting a secondary MultiMaus in a "Slave" configuration to the main amplifier, pins 1 and 6 are left disconnected. The secondary controller communicates strictly via the XpressNet data lines.
Lapozás       68/68
Frissek
  2026. Máj, 30. Szo
11:55:36
  Jelenleg 6 fő olvassa az oldalt
Hirdetés