Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       62/62
(#69326) diginewl válasza gigantati hozzászólására (#69325) Válasz Ápr 10, 2024
Ezzel tudsz.
Ez egy elég multifunkcionális tolmács, plusz wifi központ. Z21 app-al kompatibilis.

tolmács x-pressnet/loconet
(#69328) Domino78 válasza gigantati hozzászólására (#69325) Válasz Ápr 10, 2024
A fekete központ, amiről képet beraktál, csak az erősítő, nem a központ. A Te központod jelenleg az erősítő Master csatijába dugott eszköz, ha jól sejtem egy MultiMaus. Ő az, aki a DCC-jelfolyamot előállítja. És igen, jól látod, a MultiMaushoz nem lehet WiFi-n csatlakozni

A z21-gyel a Roco már változtatott a felálláson. A központ maga már valóban a doboz lett, ehhez lehet kiépítettségtől függően ezt-azt (LocoNetes cuccokat, CAN-buszos cuccokat, Ethernetes cuccokat, illetve természetesen XPressNetes cuccokat) hozzápasszintani.

A következő variációk állnak rendelkezésre (buta -> okos):

z21 Start (fehér): kezdőkészletekhez árulják, ez a gazdaságos kivitel. Csatlakozási lehetőségek:
- van rajta 2, vagy 3 XPressNet bemenet (pl. MultiMausok kezelésére);
- van rajta visszajelentő busz, de ez a Roco saját busza, nem az s88;
- van rajta Ethernet ("hálózati") csati is, amin keresztül mindent meg tudsz csinálni vele (konfigurálás, CV-írás-olvasás, állapotmonitorozás, satöbbi), de a mozdonyoknak sebesség- és funkcióparancsokat, illetve eszközdekódereknek küldött parancsokat nem hajtja végre, így ezt nem tudod hálózatról macerálni.

z21 ("sima", ez is fehér), illetve a "kikódolt" z21 Start (a "kikódoláshoz" egy aktiválókulcsot kell venni, külön terméke a Roconak) a fentieken kívül:
- hallgat a hálózaton keresztül érkező mozdony- és eszközdekóderparancsokra is. Innentől kezdve ha az Ethernetre pl. rákötsz valami WiFi routert, már lehet vele beszélgetni (WiFi-s egér, applikáció, PC-s vezérlés, mikrovezérlők, akármi).

Z21 (fekete): ez a profi cucca a Roconak. A hardver bonyolultabb (egészen pontosan minden be van ültetve a NyÁK-ra, nincs lespórolva a fele, mint a fehér dobozok esetében). Amit pluszban tud:
- van rajta CAN-Bus, a jövő csodabusza (már vagy 15 éves, de még nincs rá egységes protokoll, szóval elég félkarú óriás);
- van rajta sniffer port (ezen keresztül más központok jeleit fogadja, értelmezi, és befűzi a saját mondandójába, így esetleg tudnád vele használni a régi megszokott központodat is);
- van rajta LocoNet;
- állítható a kimenő feszültsége.

Egyébként mindegyik tök okos cucc, részletes dokumentáció áll rendelkezésre a LAN protokollról (amennyiben saját WiFi-s cuccot szeretnél barkácsolni), oda-vissza fordít a különböző protokollok között. Folyamatosan jönnek rá az újabb firmware-ek, okosítások, hibajavítások. A Z21 meglehetősen drága, de a z21-eket már egészen jó áron ki lehet fogni, ha valaki elad egy szétbontott kezdőkészletet.
(#69332) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#69320) Válasz Ápr 10, 2024
A Nohab kendácsokra gondoltál? Valami csodalátosak voltak azok is.

Viccet félretéve: jól gondolom hogy normális üzemeltetéshez ezek a kisipari dekóderek teljesen alkalmatlanok?
(#69336) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#69332) Válasz Ápr 11, 2024
A MERG első firmware-kel van gond.
- Nem igazán működik az ACK, így a programozása, a CV átírása nem éppen biztos. Nem jó a nyugtázásuk.
- Bekapcsoláskor (ráteszed a sínre a modell), van egy jól hallható bekapcsolási tranziens, mert a PIC kimeneti portjait nem tiltja le addig, amíg a program beindulása, és a DCC jelfolyam azonosítása meg nem történik. Ezt csinálja áramszedési hiba esetén is.

Hardveres szinten is van baj ezekkel, sajnos. Nem mindig sikeredik rendesen kivitelezni a nyomtatott áramkört.

Ezek aztán együttesen azt eredményezik, hogy hiába olcsó a dekóder, a végén meg kell venni valami rendeset, plusz, ha nem megy házilag, akkor a csere költségeit is állni. Arról már nem is beszélve, ha szétbarmolják a modell PLUX22 alaplapját, mert képtelenek megfelelő csatlakozással megtervezni a dekódert.
(#69337) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#69336) Válasz Ápr 11, 2024
Olcsó? Vajon mit jelenthet az olcsó ebben az esetben? El nem hiszem hogy a házi gyártás, vagy a nyáküzemes gyártás költsége, és a "beépítés" összesen nem közelítené meg egy normális pluxx-os csatlakozóval szerelt dekóder árát.
(#69338) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#69337) Válasz Ápr 11, 2024
3-5.000t-os árról hallottam eddig.
(#69339) diginewl válasza tumikas hozzászólására (#69337) Válasz Ápr 11, 2024
Gondolkodtam, hogy írjak-e vagy ne. Mindegy.

Ne mosd össze az Általad linkelt, gyári mozdony dekóder "beépítést", a NagyBetűs gravírozott kocsivilágítás dekódereivel. A kettő nem ugyanaz.
Igenis mondom, hogy házi körülmények között is lehet olcsóbb egy kocsivilágítás dekóder áramkör, ha nekem kevesebb funkció is elég, és van minimális hátterem hozzá. Az, hogy ebből valaki üzletszerű nagy műsort végez, az már más lapra tartozik, de tényleg lehet olcsó, és még talán jó is.
Számomra nagyon is költséghatékonyak a motorvonataimba/betétkocsikba került világítások. Ilyent egyszerűen nem lehet venni. Ha megterveztetném pl. a NagyBetűssel, akkor még mindig nem vagyok célnál, mert a nyákot kezelnem kéne - mert a kocsi plafonja már ne legyen barna (gyárilag ZÖLD), ha belenézek, hanem festett (pl világos) - valamint minden áramköri elem látszódna (így csak a világító led-ek látszanak).

Utolsó képen: DB-s betétben még a gyári világítás, DR-s jobboldaliban az enyém. Szerintem élethűbb is a világítás.

20230202_181...jpg

20230202_181...jpg

getfile.jpg
 
(#69341) etwg válasza diginewl hozzászólására (#69339) Válasz Ápr 11, 2024
(#69345) tumikas válasza diginewl hozzászólására (#69339) Válasz Ápr 11, 2024
Nem akartam összemosni egyáltalán, sőt.

Viszont Te is nagyon jól bemutattad mi a probléma az ilyen kishalak tevékenységével. Te prezentálsz egy átgondoltan, minőségileg kivitelezett dolgot, amit saját magadnak készítesz, valószínűleg olcsóbban is mint amennyiért a hasonló tudású elektronikák elérhetőek a piacon.

Ehhez képest hasonlítsd össze az István által megosztott világításpanellel, szerintem Te is érzed hogy valahol félre siklott a dolog. Te saját magadnak, a magad örömére készített megoldás sokkal komolyabb minőséget képvisel, mint a pénzért árusított "profi" panel.
(#69347) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#69339) Válasz Ápr 11, 2024
Idézet:
„Igenis mondom, hogy házi körülmények között is lehet olcsóbb egy kocsivilágítás dekóder áramkör, ha nekem kevesebb funkció is elég, és van minimális hátterem hozzá.”

Persze, Te magad vagy rá az élő példa, és az eredményeid egy része tudtommal Pécsett egy patikában meg is tekinthető, mint működő dekoráció, vitrinvasút.

A különbség az Közted és a kendácsmadarak között, hogy:
- Te magadnak csinálod, igényesen, de lelkes amatőrként, mert messze vagy a szűken vett elektroműszerészi szakmától. Ha csak közben nem jártál ki egy iskolát, mióta utoljára találkoztunk. És ez nem dehonesztáló akart lenni, ellenkezőleg!
- A kendácsmadarak meg terméket, árucikket állítanak elő, eleve eladásban gondolkodnak, és van szakképzettségük. Habár ez utóbbi a produktumaikon nem látszik meg, csak az igénytelenségük, a "jóvanazúgy" hozzáállásuk.

Ez az, ami nagyon nem mindegy!
(#69348) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#69347) Válasz Ápr 11, 2024
Kontrasztnak! Mindkét funkció dekóder olyan műhelyben készült, ami vasútmodellekkel foglalkozó, szakirányú vállalkozás. Csak halkan jegyzem meg, hogy az FD2023 beültetése nem szakcégnél készül bérmunkában, hanem a műhelyben. Az ilyen, relative kis sorozat legyártásához nem kerülnek nagyon sokba a megfelelő szerszámok!

Lehet választani szabadon!

FD2023.jpg

MTC21 funkci...jpg
 
(#69376) Domino78 hozzászólása Válasz Sze, 12:04
Egy kis váltásként jöjjön egy projekt, amiben éppen az volt a cél, hogy ne kelljen NyÁK-ot csinálnom, hanem bolti cuccokból (sőt, minél olcsóbb bolti cuccokból) összerakjam az egészet. Ezért (és emiatt némileg off-topic a téma itt, de jobb topikot nem találtam) a DCC-t kiváltottam a z21 nyilvános Ethernet-protokolljára.

Szóval vettem egy ESP-t 1500-ért, meg tíz portbővítőt darabonként szintén 1500 körül. Kellett még egy 5V-os táp (itt éppen egy 12V-os táp egy step-down tápegységgel megtoldva), meg egy z21, akire az ESP WiFi-n bejelentkezett, és feliratkozott a megfelelő eseményekre.

Egy portbővítő 16 kimenettel rendelkezik, amelyre közvetlenül köthetőek LED-ek, vagy szervók. Egy vezérlőre elvileg 62 portbővítő köthető (nyilván az I2C busz elég korlátozottan hurcibálható nagyobb távolságra, ez komoly korlát lehet a felhasználható darabszámot illetőleg).

Hogy viccesebb legyen a projekt, az egészet igyekeztem nagyon rugalmasra összerakni, a különféle objektumok dinamikusan foglalódnak le, így akár több z21-gyel is tud beszélgetni, és a jelzők/váltók számát is csak a memória mérete korlátozza. Mivel ennyi összefüggést nehéz lenne CV-kkel körülírni, konfigurálása (z21 beállításai, jelzők/kitérők létrehozása, kimenetek hozzárendelése) a saját webszerverén keresztül történik -- azaz egyelőre csak történne, mert ezt a részét még éppen hegesztem.

Egyelőre itt tarok. Mindenképpen vicces, hogy én a földszintről távoli asztallal macerálom az emeleten lévő Train Controllert és vasúti pályát, közben a dekóder mellettem az asztalon zörög-villog
Lapozás       62/62
Frissek
  2024. Ápr, 27. Szo
14:32:10
  Jelenleg 6 fő olvassa az oldalt
Hirdetés