Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       60/60
(#68303) Lazsi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68301) Válasz Szept 22, 2023
És még egy adalék az optocsatolókhoz: Általában csak egy LED szokott benne lenni, nem kettő szembekapcsolva! Vagyis az "általános" optocsatoló DC táplálásnál csak az egyik irány esetén jelez!
DCC esetében persze mindkét polaritás megjelenik, tehát jó.
Pontosabban, ha elég gyors az optocsatoló, akkor a DCC jel frekvenciájának megfelelően villog.* Ami a rajzon látható LED-es visszajelző esetében nem gond, de ha ezt valami okossággal kell feldolgozni, akkor erre figyelni kell.

*A villogás miatt DCC esetében az optocsatoló LED-je csak kb. 50%-ban üzemel, így a 42mA-t akár tartósan is elviselheti.


A számításodnál az optocsatolóban lévő LED nyitófeszültségét nem vetted figyelembe! Ez 1.5 -2.5 V közötti is lehet. Vagyis a 33 Ohm még jó is lehetne...
Már ha egyáltalán működik az optocsatoló 1.4 V-tól...
Tehát az előtétellenállás számolása:
R = ( U[két dióda] - U[optocsatoló] ) / I [optocsatoló]

Ha az egyenirányító híd nem 1.4V-ot, hanem mondjuk 2V-ot ad, és mondjuk az optocsatoló 1.5V-tól működik, akkor:
I = ( 2 V - 1.5 V ) / 33 Ohm = 15 mA


A rajzon szereplő optocsatoló konkrét típusának ismerete és annak adatlapja fontos lenne!
(#68304) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#68303) Válasz Szept 22, 2023
Annyira primitiv és rossz az a kapcsolás, hogy még szora sem érdemes. Arrol nem is beszélve, hogy az optocsatolok többségében nincs megadva sem a minimális áram, sem a kapcsolási szint, söt még a legprimitivebbeket ( pl CNY17) is lehet lineáris üzemben müködtetni. Igy a kapcsolásban sem küszöbök nincsenek, sem egyébb elemek, amik biztositanák a megbizhato müködést. Nemrégen egy más projektben a használt optokopler 1 Voltnál és 0,05 mA-nál már müködött. Ha itt is ilyen lenne, az elméletileg mindig nyitva lenne.
Szoval nagy hiba, ha valaki az áramköri rajzok alapján következtet az alkatrészek müködésére.
(#68305) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#68302) Válasz Szept 22, 2023
Megtaláltam a beszélgetést!!!
De még belinkelni sem tudom, mert ha belépek, akkor már más linket ad.
(#38771) lccklaci hozzászólása Válasz • Okt 26, 2014
Üdvözlök mindenkit!

Segítséget illetve ötletet szeretnék kérni mert elakadtam.
Pályámat digitools foglaltságérzékelőkkel láttam el. 22 szakaszom van, 20 tökéletesen ad visszajelzést. 2 szakasz (2 állomási) viszont mindig foglaltat jelez és ha másik érzékelőbe teszem, akkor is.

(#38928) lccklaci hozzászólása Válasz • Okt 29, 2014
Úgy néz ki működik a dolog ha így valóban engedett. 2 kOhm-os ellenállást építettem be a D-E szakasz közé és szépen érzékel mindent.
Ugyanezt megtettem a másik szakaszommal, az is tökéletesen működik.
Köszönöm a segítséget.
Annyit még szeretnék ezzel kapcsolatban kérdezni, hogy ezt a jelenséget mi okozta?
(#68306) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68305) Válasz Szept 22, 2023
Mégha elmondod, hol vannak a D meg az E pontok, akkor segithetünk.
(#68307) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68306) Válasz Szept 22, 2023
Ott megvan minden! Sajnos ennyire rossz a Hobbivasút honlap, hogy keresni, és linkelni is lehetetlen benne.
Az ügy ott 2014-ben lezárult, megoldódott. D/E pont a sínjel detektor be, és kilépő pontjai voltak, azaz a 4 diódát söntölte ezzel az ellenállással.
Topiktárs, gondolom azóta kétszer elbontotta a terepasztalát
(#68308) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#68303) Válasz Szept 22, 2023
Annyira primitiv és rossz az a kapcsolás, hogy még szora sem érdemes. Arrol nem is beszélve, hogy az optocsatolok többségében nincs megadva sem a minimális áram, sem a kapcsolási szint, söt még a legprimitivebbeket ( pl CNY17) is lehet lineáris üzemben müködtetni. Igy a kapcsolásban sem küszöbök nincsenek, sem egyébb elemek, amik biztositanák a megbizhato müködést. Nemrégen egy más projektben a használt optokopler 1 Voltnál és 0,05 mA-nál már müködött. Ha itt is ilyen lenne, az elméletileg mindig nyitva lenne.
Szoval nagy hiba, ha valaki az áramköri rajzok alapján következtet az alkatrészek müködésére.
(#68309) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68307) Válasz Szept 22, 2023
Én sem tudok keresni ezért kérdeztem, mert te meg megtaláltad.
Azaz ugyanazt tette amit én is irtam. Gyakorlatilag ez az egyetlen nem a legjobb megoldás.
(#68310) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68307) Válasz Szept 22, 2023
Érdekes nálam itt - ott, kék szinben linkelhetöen jelennek meg a hozzászolások számai ( bal oldali felsö sarok), de ma nem. (#60234)
(#68311) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68309) Válasz Szept 22, 2023
Akkor is Te írtad az ötletet Egy potival nézze meg hol kapcsol le az állandó jelzés, de ha rátesz egy mozdonyt akkor már jelezzen.
(#68312) csíkosháTTú válasza Lazsi hozzászólására (#68303) Válasz Szept 22, 2023
Igen, de a dióda híd nem ad ennyi feszültséget!
Ugyanis tapasztalat - az ABC üzemmel kapcsolatos amúgy - hogy a mai hagyományos Si-diódákon legfeljebb 0,6V esik, és nem 0,7. Az akkor gond, ha mondjuk egy Lenz BM1 modult építesz belőlük, mert lesznek olyan dekóderek, amik nem érzékelik tutti biztosan az aszimmetriát!

Itt ezzel ugyanez lesz a gond, nem lesz elég feszültség az optocsatoló LED-jének a nyitásához. Ezért jobb, sokkal jobb a Lenz kapcsolását használni! De figyelem!!! diginewl kolléga különönsen! Az index digi fórumán megjelentetett kapcsolási rajzoknak semi köze a Lenz LB10x érzékelőkhöz! Azok nem így működnek. A CSM120FA sem. Utóbbi esetében én is a Lenz megoldásából indultam ki, de alaposan át lett dolgozva. Cél volt ugyanis, hogy a figyelt szakaszon ne essen le a DCC feszültség, még 0,7V-tal sem! A CSM120FA-ban az "áramfigyelő diódák" Schottky tipusok, azokon csak 0,2-0,3V esik nyitó irányban, és kellően gyorsak is. A mögötte lévő elektronika pedig ehhez van beállítva, és két éve a modul már képes kapcsolni közvetlenül relét is (ezért van a tipusjel végén az "A", erősített kimenet), pl. a CSM116-t, nem csak logikai szintet tud 0-ra húzni.

Egy szó, mint száz: tessék rákeresni a neten, simán kidobja a Lenz LB100 rajzát, az egy jó alap! Annyi tanácsot adnék, hogy optocsatolónak én a jóöreg, régi 4N25-t használom. Ennek az az egyszerű oka, hogy a kimenetét adó fototranzisztor bázisa ki van vezetve egy lábra, és ezt meg lehet "fogni" egy 100nF kondenzátorral, ezzel is növelve a zavarvédettséget.
(#68313) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68311) Válasz Szept 22, 2023
Mint mondtam évtizedek ota foglalkozom a témával. A néhai klubunkban elég nagy gondok voltak a padlástérben és fütés sem volt rendszeres ráadásul a korabeli kövezet fürészpor homok keverék volt és az elsöt még enyvvel ragasztották fel ( kb 1963-64). Csak késöbb jelentek meg a modern faragaszotok) . Az a kövezet felvett minden nedvességet igy sokszor kellett állitgatni az érzékenységet. Kb 1970-71 ben épitettem az elsö verziot akkor még méregdrága IC-kel. Késöbb tudtam egy marék LM324-st szerezni, akkor lett a fövonal automatizálva. Késöbb még egy javitott verziot fejlesztettünk ki, amit a mai napig használok ( lásd a korábbi képen). Elönye, hogy nagyon pontosan lehet az érzékenységet kezelni és csak 1 dioda kell a jel utjába igy csak 0,7V körül van a feszültségveszteség. Ráadásul késleltetve esik le ( mint a nagy vasuton). A LED mindig a pillanatnyi viselkedést mutatja ( a késleltetések utánna vannak), igy azonnal látni, hogy a mi a gond. A kontaktushibákra teljesen érzéketlen egy 10 kOhmos ellenállás a kalibrácio és 2-3 mp a leesés késleltetése. A kimenet lehet relé, de akár computer bemenet is.
Elvben van egy DCC verzioja is ( az szinte teljesen veszteségmentes, de már nincs hova beépiteni. Az uj klubban mindenki fél az elektronikátol, mint ördög a szenteltviztöl és inkább megvesznek minden gyári kacatot és azzal vannak elfoglalva. Igy csak otthon szorakozok még ilyesmivel.
(#68332) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68313) Válasz Pé, 9:56
Köszönöm Mindenkinek a Válaszokat!
Az számomra kiderült, hogy a faék egyszerű foglaltságérzékelőkkel, nem tudom megoldani a feladatot.
Lehet őket szidni, meg mittudomén, de amíg az LDT is használ ilyen négydiódás jelzésgyűjtőt, maradok ennél a filléres cuccnál. (PATAJ, de itt most nekem is jó lesz a sínek foglaltságához - eddig is jó volt...).

Ahova finomabb érzékelés kell, oda rendeltem egy ilyen tekercses kütyüt:
ALI ZMCT103C
A feladata az lesz, hogy figyelje mikor áll le a fordítókorong. A korongnak van állandó kicsi áramfelvétele, mivel a hídon van az elektronika, viszont amikor megy, akkor a motor+tekercs együtt 2-300mA-t vesz fel plusszban együtt. Ezt kell tudnia érzékelni, így automatizálható lesz a korong. Vissza lehet jelenteni, ha beállt a megfelelő álláshoz.
(#68333) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68332) Válasz Pé, 11:23
Ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás lesz, habár nem tudom pontosan mit is akarsz elérni, mert ha hidon van az elektronika annak amugy le kellene kapcsolnia ha a hid eléri a programozott állást. ( standby és várnia a következö parancsot.)
Nem látom a leirást, de ezek a gyári tekercses érzékelök többnyire 50 - 60 Hz-re vannak hangolva. A DCC áram meg akár 2 kHz is lehet.
Én is használtam ilyen mini toroidos trafot, de azon csak ha jol emlékszem 5 menet volt a bemeneten meg 20 a szekunderen. Az nekem elég volt a foglaltság érzékelésére DCCben.
(#68335) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68333) Válasz Pé, 16:23
12V DC egyenáram fogyasztást szeretnék mérni. Ha kb 15-20mA a fogyasztás NE jelezzen, ha megugrik 100-200mA-re akkor jelezzen. Ennyi. Nincs DCC.
(#68336) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68335) Válasz Pé, 16:52
Arra mégis csak egyszerübb az eredeti, söt talán egy tranzisztor is. Nem tudom milyen az a kék az alirol, de igen ugy néz ki, hogy az váltoáramra megy. ( emlékszem még anno a vizproblémádra).
Egy egyszerü kapcsolás lenne 20 mA-ra számitva.

Sorba kötsz 2 diodát, ennek a nyito feszültsége kb 1,2 V.
Velük párhuzamosan kötsz egy 50 Ohmos ellenállást. Akkor a két diodán linárisan nö a feszültség a fogyasztástol függöen. Azaz 20 mA esetén 1V lesz ott. ( a diodák igy hatástalanok). Egy cca 1 kOhmos ellenással ezt a feszülstéget egy NPN tranyo bázisára vezeted. Az emitter meg a GND beraksz egy 3. diodát ( A - E, K - GND) Igy a tranzisztor biztosan zárva lesz kb 1 Volt alatt, de ha több az áram akkor a 2 diodán 1,2 V már nyitni fogja. Most csak igy fejböl irom, de könnyü beállitani a szinteket. Söt az 1 kOhmos ellenállás elé berakhatsz egy 5 kOhmos trimmert és beállithatod ugy ahogy akarod.
Esetleg a trimmer kimenetre köthetsz egy kis kondit, igy szürheted a zavarokat, ha nagyobb akár késleltetheted a reakciot.
(#68338) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68336) Válasz Pé, 19:40
Köszönöm!!!
Micsoda Memóriád van!
(#68339) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68338) Válasz Pé, 21:54
Hát igen. Ebben a korban az embernek az utolso értéke a memoria...És nagyon kell vigyázni rá
(#68359) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68336) Válasz Kedd, 10:41
Köszönöm! Jó lett!
Igen, sajnos később vettem észre, hogy ez az Ali-s tekercses cucc AC-re lesz jó, nem DC-re. Mivel valami Kínai újév van, vissza lehetett mondani a rendelést

Itt van a kapcsolás. A tranyó bázisán 1-10K-ig jó bármi érték.
A két dióda közé tett ellenállás viszont így, 12Ohm-mal lett jó. 50Ohm-nál az elektronika is jelzett, 24Ohm-nál az áramkörön levő relék, ha mind be voltak kapcsolva, akkor már jelzett. 12 Ohm-nál lett az, hogy csak akkor világított a LED, ha ment a motor, és a tekercs is. Ha már a tekercs kilépett, csak a motor ment lassan, akkor is jelez a LED, azaz ténylegesen akkor alszik el, amikor megáll a híd!

KÖSZÖNÖM!!!!

20231003_102...jpg
 
(#68360) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68359) Válasz Kedd, 12:11
Szuper!
Gratula!
Igen én nem tudom milyen impedancia van a sinek között ezért csak hasbol számoltam az 50 Ohmmal.
Lapozás       60/60
Frissek
  2023. Okt, 04. Sze
22:17:33
  Jelenleg 13 fő olvassa az oldalt
Hirdetés