Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       48/48
(#60739) xplood válasza fgeri hozzászólására (#60737) Válasz Feb 13, 2019
Én szívesen használnék mást, csak nem értek túlzottan hozzájuk, így a program átfordítása egyelőre homály számomra. Amennyiben valaki tud adni olyan hex file-t amit beégethetek az említett PIC-ekbe és működni fog velük, én szívesen váltok.
(#60742) diginewl válasza xplood hozzászólására (#60739) Válasz Feb 14, 2019
Amit küldtél kapcsolást, egyszerű a váltás, állj át a 16f628-ra.
A kapcsolás azonos, így csak a pic-et kell cserélni. A paco oldalán ott vannak az unisemaf hex-ek.
(#60743) xplood válasza diginewl hozzászólására (#60742) Válasz Feb 14, 2019
Köszönöm mindenkinek! Igazából triviális megoldás lett a vége. Diginewl-nak köszönhetően felfedeztem, hogy a semaphore néven emlegetett PACO doksi pont ugyan ezt a rajzot tartalmazza és van másik hex. Így a semaphore hexet beírva a panelbe lévő 16F84A-ba már működik is minden. Tehát a panelterv is maradt a mikrovezérlő is maradt, csak másik hex kellett bele
(#60751) diginewl hozzászólása Válasz Feb 16, 2019
Ez is elkészült végre, és úgy ahogy működik is.
Geert Úrtól a hex.
Ez egy s88-busz kiolvasó egység. Beállítható, hogy mely 4*8-as egységet figyelje. (ez az átállítás nem megy minidig zökkenőmentesen - egyenlőre nekem egyszerűbb a pic- epromjában átírni, hogy melyik egységet figyelje - egyébként egy jumperrel lehet állítani, de ez rutin nem mindig indul el a pic-nek). Ez a központ és a jelzésgyűjtők közé tehető.

Van rá egy másik hex-is (még nem próbáltam), ami központként működik, így csak +5V-ra van szüksége, és olvassa az s88-as buszt.
A Led helyébe bármi tehető, tehát akár vezérelhetünk is vele relét, stb-t. A panel tápja az s88-tól függetleníthető.

Elsősorban kapcsolópultba terveztem, mert így a led-ek valós foglaltságjelzést tudnak visszaadni adott szakasz foglaltságról, vagy váltóállásról. Egy kábelen eljön minden (max 128 foglaltság, amit az s88 tud kezelni) - ez nem olyan rossz. Együtt tud működni a számítógépes programmal is, nem zavarja azt, valamint hibakereséshez is jó.

WP_20190216_...jpg
 
(#60770) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#60751) Válasz Feb 18, 2019
Közben kipróbáltam mint s88 központot.
A nyák-ot úgy terveztem, meg hogy mindkét funkcióra alkalmas legyen (buszra téve közbenső megjelenítőnek, ill. végpontnak)
Működik úgy is. Az s88 központjaként a hozzá legközelebb eső első 4*8-as egységet jeleníti így meg, ahogy Geert úr is írta.

A közbenső kiolvasó (lásd alább) címét nagyon bizonytalan átállítani, így maradt a pic írásakor a beállítás. Így tökéletes. Csak 4 értéket vehet fel.
Minden itt van:
Közepétől lefelé
(#60791) diginewl hozzászólása Válasz Márc 1, 2019
Tényleg utolsó szösszenetem a DCC világban, és ezzel tulajdonképpen mindent elértem itteni, és index-es segítséggel. Amiért hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben a bonyolult világban eligazodni. További "ötleteim" nincsenek.

Az alábbi videón a kocsivilágításom látható. PACO alapra épült. Azaz dcc mozdonycímről kapcsolható a világítás, PIC12F629 van benne so8 tokozásban. Az áramkört úgy terveztem meg, hogy max. két körben lehessen kapcsolni a belső világítást, két független pl: F1-F2 funkcióról, és van egy végzár kimenet, ami csak az egyik irányt kapcsolja (vagy előre vagy hátramenetben aktív). Természetesen ezek utólag cv értékekkel változtathatók. Ami a PACO által beégetett effektekkel is tovább színesíthető (felkapcsoláskor neon hatású villódzás, stb.)

Ami az érdekes benne -nekem - hogy kb 15-20 másodpercig tartja a fényét Jelenleg 13 LED van benn. Az ökölszabálytól eltérően, párhuzamosan kapcsolva - mind azonos szalagból betéve. Tudom ez így szabálytalan. A kondi pedig elfér a lapos tetejű roco kocsi teteje alatt az áramkörön. Azaz nem kell kondikkal a wc-ben bóklászni (H0-ban gondolkodtam.) Indulási áramfelvétele kb 80-90mA, onnan esik lefelé 15-20mA-re, aztán lassan egészen 5-8mA.

Áramgenerátoros kapcsolás nélkül nem jött volna létre.

Video

Köszönet minden Ötletadónak!
Tudom, hogy nem szabályos, amit műveltem a led-ekkel, viszont így működik. Az összes Led-re kb 8mA-jut együtt. Figyelembe véve, hogy nem napi 24 órában lesz használva, valószínű az örökkévalóság idejében fog az első jobban melegedő LED a többitől elszívni nyitóáramot.

Newl
(#60851) maya711 hozzászólása Válasz Ápr 3, 2019
Feltételezve hogy vannak itt akik maguknak készítenek mozdony-dekódereket, közzéteszem ezt a pofon egyszerű kapcsolást. Amely a LENZ-féle ABC-aszimmetria érzékelésére alkalmas, kipróbáltan az 5-diódás aszimmetriát előállító áramkörhöz(BM-1). Nincs kipróbálva a Lenz-féle BM2/BM3-mal.
A kapcsolás 'A' pontját arra a kerék-érintkezőre kell kötni, amelyik majd a megszakított szakaszon fog futni abban az irányban amelyik irányban az automatikus megállást akarjuk elérni. A 'B' pontot pedig a szembeni kerék-érintkezőre. A 'C' pontra a dekóder mikrovezérlőjének bármelyik digitál-bemeneti lábát kötve, ott HI-szinttel érzékeli az aszimmetria jelenlétét. A 'GND' a dekóder(egyenirányítás utáni) null-pontja.
Amennyiben az érzékelő és auto-megállást végző szoftverre is szükséged lenne(persze térítésmentesen mint eddig is), kérlek email-ben keressél, mert elég ritkán jövök ide a fórumba.

ABC-érzékelő.pdf
 
(#60857) csíkosháTTú válasza maya711 hozzászólására (#60851) Válasz Ápr 4, 2019
Annyi kiegészítésem lenne, hogy a Lenz BM2 és BM3 modulja ennél komplikáltabb megoldásokra is képes, pl.: sebességkorlátozásra egy adott szakaszon. Azonban ez már nem éppen egyszerű feladat, mert lassúmenet esetében minden második DCC impulzus aszimmetrikus. Vagyis aktív ABC elem esetében nem tartós az aszimmetria, mint egy BM1, vagy CSM150 modul esetében. Erre ez a megoldás már nem lesz jó, ott kénytelenek leszünk nagyobb, AD átalakítóval is bíró processzort használni.
Egyébként a kapcsolás szellemes, köszönjük!
(#60865) maya711 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60857) Válasz Ápr 7, 2019
Köszönöm!
Ez bizony így van: arra nem alkalmas.
Feszméréssel régebben próbálkoztam, de felhagytam mert az általam használt PIC-ben csak egy hardveres ADC van és azt a BEMF-mérésen kívül másra nem mertem használni. Pedig van elég időrés.
Még ennyit: a kapcsolás "tükörképével" a másik vágányon lévő megszakítást is lehet érzékelni a mikrovezérlő egy másik lábán.
(#60874) maya711 válasza maya711 hozzászólására (#60851) Válasz Ápr 19, 2019
MÓDOSÍTÁS! Miután további 3 dekóderembe építettem bele az áramkört(azonos értékű alkatrészek és azonos pálya), az egyiknél hiba adódott. Aszimmetria hiányában a T1 tranzisztor nem zárt le teljesen, így a mikrovezérlő bemenetén kb 1V jelent meg, amit a digitális bemenet nem tudott helyesen értelmezni. A D1 diódát 1N4148-ra cserélve a hiba persze megszűnt. Tehát inkább így kell megépíteni az áramkört, bár ezzel a módosítással mintegy 0,3/0,4 V-al növekszik az érzékeléshez minimálisan szükséges feszültség-aszimmetria.
Továbbgondolva az esetet: menetközben az érintkezési bizonytalanságok következtében a kondenzátorok változó töltődése miatt esetleg hasonló helyzet állhat elő. Az érintkezési problémát a szoftver kiküszöböli, de a hardver nemigen szereti ha a digitál-bemeneten valamilyen közbenső feszej jelenik meg. Ezért ajánlatos inkább egy olyan analóg bemenetre csatlakoztatni az áramkört, amelyik belső komparátor bemeneteként konfigurálható, és így annak (belső) kimenetén fog megjelenni az aszimmetria megléte. Így hardver oldalról is korrektül járunk el. Ez esetben az R5 értéke inkább 22k legyen.
Hát így járunk, ha nem törődünk a “worst case”-zel!
(#60934) kvic80 hozzászólása Válasz Jún 3, 2019
Egy spéci problémával fordulnék a fórumtársakhoz: Raspberry Pi-vel (Raspbian(linux) oprendszer) próbálok vezérelni egy Digitoolsos DigiPC illesztőt, RocRail programmal. A gondom, hogy bár lsusb paranccsal listázva látom a DigiPC-t, de Rocrailen belül nem érem el, read error-t kapok Rocrail servertől. Beállítások: controller=xpressnet, device=/dev/ttyACM0 (ez tartozik DigiPChez), hostname, port üres, type=LI101F vagy LI-USB, CTS Flow=None. Ez így read errorokat dobál. Ha van valami tippetek, ne tartsátok magatokban!
(#60935) Arctic37 válasza kvic80 hozzászólására (#60934) Válasz Jún 3, 2019
Rocrail-el nincs tapasztalatom, de JMRI-nél az RPi-re fel kell tenni az RxTx könyvtárat is. Lehet, hogy itt is ez a baj.
Illetve ahogy látom, a hostname és a port üres, lehet, hogy oda kéne írni az RPi nevét (alapból pi@raspberry), és a port-ba /dev/ttyACM0-t.
Végül egy "sudo apt-get update" és "sudo apt-get upgrade" is hasznos.
(#60936) kvic80 válasza Arctic37 hozzászólására (#60935) Válasz Jún 6, 2019
WOW! Köszönöm! JMRI-t nem ismertem eddig, de most leszedtem a komplett pre-built image-et, és tudok kapcsolódni végre a DigiPChez. Most már csak el kell olvasnom a doksiját és felvenni a layoutomat...
Köszi még egyszer!
(#60937) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60857) Válasz Jún 6, 2019
Szia MESTER!
Ennek az oldalnak mi is a címe?
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Modellvasút » Elektronika » Digitális »
Az utolsó három hozzászólás alapján is még mindig ennek nevezzük??
Nélkülözi az alapvető közérthetőség fogalmát, amolyan sefüle-sefarka beszélgetés.
Na ezért maradok továbbra is az analóg rendszernél.
(#60938) Lazsi válasza róbertke hozzászólására (#60937) Válasz Jún 6, 2019
"... (nem csak) profiknak", de nekik is. Ez a 3 hozzászólás éppen nekik szólt.
(#60939) csíkosháTTú válasza róbertke hozzászólására (#60937) Válasz Jún 6, 2019
Szól ez az oldal, szándékaim szerint:
Profiktól profiknak is, meg lelkes, de amatőr* modellezőknek is. Utóbbi napokban a profik beszélgettek egymás között. Engedtessék meg nekik!

(*: Az "amatőr" szónak ebben a környezetben még véletlenül sincs pejoratív felhangja! Az amatőr az egy pozitív jelző. Az amatőr, az az ember, akinek nem a szakmája az, amiben éppen ténykedik, de a hozzáállása pozitív, és tanulni, alkotni akar. A pejoratív jelző a dilettáns lenne...)

Látom, nincs téma!

Akkor dobok fel egyet:
Nemsokára a honlapomon is elérhető lesz, csináltunk egy egyszerű, DCC váltódekódert. Egyelőre az elektromágneses állítóműhöz készült van meg. A poén az benne, hogy egyaránt használható az NMRA szabvány szerinti váltócím kiosztást használó kezelőkkel, és az ettől eltérő MultiMaus-szal is! Mégpedig változtatás, CV-k programozgatása nélkül. Ha MultiMaus-szal állítjuk be a címét, akkor ehhez alkalmazkodik, ha NMRA (Lenz) vezérlővel, akkor pedig ahhoz. Az érdem csak részben az enyém, én csak a NYÁK tervet készítettem el, vagyis a hardware-t. A software a nagyobbik fiam munkája benne.
(#60942) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60939) Válasz Jún 8, 2019
Kedves MesTTer!
Lehet a nyakam töröm, de ezt már valaki kitalálta
"A poén az benne, hogy egyaránt használható az NMRA szabvány szerinti váltócím kiosztást használó kezelőkkel, és az ettől eltérő MultiMaus-szal is! Mégpedig változtatás, CV-k programozgatása nélkül."
Ezt tudja a paco unisemaf dekódere, ami használható váltó, fényjelző stb. vezérlésre. A pushbutton verziója, programozás nélkül tudja felvenni a címet: gomb nyom, kezelőn egy váltócímen egy váltóállítás. Új érték rögzült. 8-as egység egy blokkban címezhető, nem bontható 1-8, és 4-es lépésekben. Azaz ha 5-ös váltócímet adom meg, akkor 5-12 ig fog váltócímre hallgatni. Ha 9-est akkor 9-16-ig, Ha 1-est akkor 1-8-ig.
Nem baj, hogy ezt leírtam?
(#60944) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#60942) Válasz Jún 9, 2019
Miért lenne baj?

Nem követjük PACO oldalát, a műhely legújabb elektronikái Atmega alapúak, nem PIC.
Kereskedelmi forgalomban nincs ilyen tudomásom szerint. Most már lesz...
(#61277) EnTeO hozzászólása Válasz Nov 4, 2019
Kedves Szakértők!

A PIKO Smartcontrollerben lehetséges állítani a váltóállításnál az impulzusok időtartamát 33 miliszekundum - 2500 milliszekundom között. PIKO A-rendszerű váltóim és hozzájuk való PIKO állítóműveim vannak.

Vajon milyen időtartamot érdemes beállítani?

Köszönöm a válaszokat előre is.
(#61279) csíkosháTTú válasza EnTeO hozzászólására (#61277) Válasz Nov 6, 2019
A CSM324M váltódekóder 0,1sec. impulzust ad ki az elektromágneses hajtóműveknek.
(#61283) EnTeO válasza csíkosháTTú hozzászólására (#61279) Válasz Nov 9, 2019
Köszönöm!

33 msec van most beállítva, ezzel mennek a hajtóművek.

(#61422) ati101 hozzászólása Válasz Dec 7, 2019
Építettem egy Paco -féle központot, mely a DigiTools DigiProgram régi verziójával (V0.8) kiválóan működik a "Lenz Digital Plus-LI 100 (F) -el a digitális rendszer menüjében történő kiválasztásával.
A központ szintén hibátlanul megy a Train Controller és a Train Programmer -kel is a fenti Lenz rendszer beállításával.
A DidiTools DigiProgrammer újabb verziójával (V4.4) "Az eszköz nem található" felirat jelenik meg a bekapcsolásakor. A beállítások menüben nem tudom mit kellene beállítani, hogy felismerje a rendszert, vagy ez most csak a DigiTools saját rendszerét ismeri fel?
(#61430) csíkosháTTú válasza ati101 hozzászólására (#61422) Válasz Dec 8, 2019
Válaszolt a másik fórumon a gyártó, de attól nem leszel boldogabb... Nesze neked kompatibilitás! A Tran Xpressnet csatlakozóján is vannak speciális dolgok, de attól még működik vele a Paco féle miniMaus, a LokMaus, a MultiMaus, és a Lenz kézi vezérlők is. Ez van... Az ilyen megoldások pont a DCC lényegét veszik el, az átjárhatóságot...
(#61569) csabaTTa hozzászólása Válasz Dec 21, 2019
Kedves Szakértők!

DCC-ben átlagos felhasználó vagyok, eddig minden jól ment, most elakadtam. DigiTools nem hangos dekóderre szeretnék plusz puffer kondenzátotr kötni. (Sajnos a Tillig Br92-es rugózatlan kerekei olyan kontakthibása mennek, hogy villog a LED, az alap puffer kondi kevés). A hangos dekóderknek van leírása, hogy hova forrasszam a pufferkondit (+100Ohm előtét +dióda), de a simán nincs. Melyik kondit "terjesszem ki" egy plusz pufferrel?

ps: digitools lengővezetékes, 8 tüskés, legkisebb.

Köszönöm a válaszokat!
(#61576) TechToys hozzászólása Válasz Dec 22, 2019
Sziasztok!

Z21 Roco vezérlő + Maus-t használok az asztalomon.
3 digit váltóm van, és 4 hagyományos analóg.
Z21 WIFI-vel elérhető (Androidon Z21 app)

Vissza irányban a rendszer nem fogad semmilyen információt.


Szeretném bővíteni a hálózatomat:
- fényjelzők digitális vezérlésével
- foglaltság figyelés (ha lehet nem sinelvágással, hanem pl. RFID megoldással)
- szerver program, amiben meg tudom írni a működési sémákat, védelmeket (pl. mozdonyok ne tudjanak ütközni)

Kérdéseim:
Melyik rendszer bevezetése oldja meg a fenti összes problémát?
JMRI? RailRoad?

Milyen hardware elemeket lehet egyszerűen hozzákötni?
Arduino alapú (Uno/Pro mini/micro) Akár minden pontra teszek 1-1 db pro microt.

Köszönöm! És kellemes ünnepeket kívánok!
(#61577) TechToys hozzászólása Válasz Dec 22, 2019
Esetleg még Wifi/ESP8266 v ESP32 megoldás is jöhet.
Lapozás       48/48
Frissek
  2020. Jan, 23. Csü
18:25:11
  Jelenleg 18 fő olvassa az oldalt
Hirdetés