Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Fordítókorong, tolópad
Fordítókorong, tolópad
Témaindító: FriTTz, idő: Ápr 13, 2013
Témakörök:

Lapozás       7/7
(#59964) etwg válasza etwg hozzászólására (#59962) Válasz Júl 5, 2018
Talán még a jobb megértés miatt. Nem lenne gond a direkt hajtás (a hid egyenesen a motor tengelyéhez lenne kapcsolva), ha mondjuk a sinek 9, 18 stb fokra állnának a korong peremén, azaz max 40 vagy 20 kijáro sin lehetne, a gond az, hogy mindenki a gyári körfütöházakhoz szeretné illeszteni, azok meg többnyire 24 állást engednek meg (azaz 15 fokra vannak az ajtok). Ezt kell valahogyan összehangolni ( az én hajtásomba ezért került az áttétel).
(#59965) kitero válasza etwg hozzászólására (#59964) Válasz Júl 5, 2018
Az áttétel mellett még az is érv, hogy egy direkt hajtásnál vagy gyorsan vagy nagyon szaggatottan menne a híd. Az ebay-en most a fogasszíj hajtást is néztem. Jó lehet azzal is dolgozni. Szép csendes lehet. Láttam valakinél erre is megoldást. Következtetés: kell az áttétel.
(#59966) etwg válasza kitero hozzászólására (#59965) Válasz Júl 5, 2018
Én is amondo vagyok, hogy kell az áttétel, a gond annak minöségével szokott lenni. Sem az áttételben, sem a tengelyek csapágyaiban nem lehet kotyogás, mert az tönkre teszi az egész szerkezetet. Fél milliméter kotyogás egy 30 cm-s korong szélén már több lehet mint 1,5 mm ( sinfej szélessége)!.
Eredetileg én azt hittem, hogy az arduino motor jo lesz erre (több mint 4000 lépés egy kör és készen is olcso). Kézi hajtással müködik is, a gond akkor van amikor programozva (indexelve) vezérled. Ha ellenkezö iranyba fordul közel 2 fokos az áttétel hibája. Azaz ha egyik iránybol mész az adott sinre akkor pontosan odaér, ha ellenkezö iránybol fordul oda akkor 2 fok lesz a hiba. Azt még meglehetne csinálni, hogy kompenzálom a hibát ( mint egy CNC gépnél), de még nem irtam meg ehhez a kodot.
(#59968) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#59966) Válasz Júl 5, 2018
Szia. Áttételnek ill. fogasszíj hajtásnak megvan az előnye: zajmentes, stb. hátránya: a megvalósítás.
Én egy Canon szkennerből szedtem ki a meghajtást: léptetőmotor és fogasszíj. Az újabbakban egy damil szerű műanyag szálat találsz melyre rá van csavarva egy másik.
A fejmozgató motor egy fogaskerék (5:12mm) majd csiga (3:30mm) hajtáson keresztül mozgatja a szálat. Ebből nálam tolópad lesz.
Fogasszíjat fordulatszám áttétellel együtt a tintaköpködő nyomtatóban találsz a nyomtatófej (kocsi) mozgatásában.
A lépésszám ellenőrzésénél én egy dedikált pozíciót (IR optocsatoló) keresek meg bekapcsoláskor. Ez a nulla helyzet!
Innen könnyű a lépésszámot már számolni.
Rendszeres időközönként, pl: minden harmadik híd/korong mozgatáskor a maradék lépésszámmal vissza tud térni a nulla pozícióba, ellenőrizni a kotyogást.
Ha áttétel kell, írj.

(#59969) etwg válasza Antal Miklós hozzászólására (#59968) Válasz Júl 5, 2018
Ilyen lassu mozgásnál szinte mindegyik áttétel zajmentes.
Alapbol az én hajtásom tolopadhoz is jo, csak más vezérlöpanelt kell késziteni hozzá. ( nem körbe, hanem sorba kell szerelni a gombokat meg a LEDeket).
Nekem is a motor induláskor megkeresi a kezdöpontot ( optikai kapu). Csak mint irtam ha bármilyen kotyogás van az áttételben az már bajt okozhat, ha kétirányu a mozgás. Most még azon gondolkodom, hogy érdemes-e egy önkalibralo rutint bekomponálni a kodba, hogy az elektronika tudja mekkora az áttétel játéka és ezt figyelembe vegye irányváltáskor ( ahogy ez a nyomtatokban meg a CNC gépeken van), vagy az áttétel minöségére kell vigyázni. A tolopadnál valamivel egyszerübb a helyzet.
Nekem is van néhány hajtásom a nyomtatokbol ( meg még egy két szét nem szedett gépem is), de pillanatnyilag még tulzásnak tartom azt a bonyolultságot. Ha tolopadot épitenék valoszinü, hogy szoba jönne a bordás szij).
Jelenleg egy kis léptetö motor egy sima csigaáttételt hajt ami közvetlenül a hidat forgatja a motornak egy fordulata egy állás a korong kerületén.
A hid kb 1 perc alatt fordul meg igy a sebesség meg zaj teljesen rendben van.
Lapozás       7/7
Frissek
  2019. Feb, 16. Szo
20:57:49
  Jelenleg 15 fő olvassa az oldalt
Hirdetés