Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » H0 klubtopic
H0 klubtopic
Témaindító: csíkosháTTú, idő: Márc 14, 2013
Témakörök:

Lapozás       36/36
(#68201) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#68197) Válasz Aug 30, 2023
Persze, OK. Csak a német E94-t linkelted be, a kolléga meg a svájci "hüllőről" érdeklődött...
(#68204) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68201) Válasz Aug 30, 2023
Azt én honnan tudjam, ö csak krokodilrol beszélt. ( amint tudjuk vagy 5 fajta van a sineken.) Szerencsére a Roco szinte minden egyformán épitette fel.
(#68205) róbertke válasza etwg hozzászólására (#68204) Válasz Aug 31, 2023
Rendesen leírta: ROCO R03- H0 4149 B
Egyből az Osztrák piros krokit adja fel a Google.
(#68210) etwg válasza róbertke hozzászólására (#68205) Válasz Aug 31, 2023
A lényegen semmit nem változtat. Ha 1189-t irt volna akkor kapcsoltam volna ( mert azt magam is megépitettem 5 példányban 1-s méretben.)
Te meg ráadásul az SBB-t is emlegetted. A kettö nagyon nem azonos.
(#68212) klimas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68195) Válasz Aug 31, 2023
STOp! Ez nekem szól!!
" Hátttt...
Hajtás középen ugyan, de ez a modell (aminek cikkszámát megadtad) bő 30 éves konstrukció, még a régi böszme nagy ROCO motorral, és gumigyűrűs hajtással.
Ebbe beleszuszakolva egy Viessmann dekóder, amiben engedélyezzük az analóg üzemet, bennem azért bekapcsolja a ..... "
Eza krokodilra vonatkozik ??

A dekóder a Die schönes Württembergerinben van .....
Erre mondtad vagy másfél éve , amikor a teakfa borítású Orienthez kerestem hozzáillő mozdonyt. hogy ez egy jó konstrukció .......
(#68213) klimas hozzászólása Válasz Aug 31, 2023
Krokodil felhozatal, teljesség nélkül, hogy a káosz maximalizálva legyen a fejmben:

Roco 4149A HO BR 1189.05 der ÖBB "Krokodil" grün an.

Roco H0 43539 Ellok Ce 6/8II -Krokodil- der SBB ab Epoche 1
Betriebsnummer: 1425

R03 - Roco H0 4149 B Krokodil - Elektrolok der ÖBB 1189.02 (analog, DC, OVP

Roco H0 43538 Ellok Ce 6/8II -Krokodil- der SBB ab Epoche 3
Betriebsnummer: 13253 / 13254

Én feladom.......
(#68214) csíkosháTTú válasza klimas hozzászólására (#68212) Válasz Szept 1, 2023
Ja!
Bocs, összemostam a kettőt. Félreértettem, azt hittem a Viessmann dekóder a villanygépben van, nem a gőzösben. Utóbbival semmi baj.
(#68215) csíkosháTTú válasza klimas hozzászólására (#68213) Válasz Szept 1, 2023
Nem olyan bonyolult ez!

Krokodilnak hívja a köznyelv - a konstrukciót kagyaló mérnök, Cocerill neve után - a többrészű mozdonyokat. Ezek legjobban elhíresült példányai a jellegzetes, svájci villanygépek: Ce6/8, és a változatai. Nos, ezekből szerzett be az osztrák vasút is, így ezek futottak BBÖ, illetve ÖBB színekben is.

A negyvenes évek elején a németek is készítettek ilyen jellegzetes, "csőrös" villanymozdonyt, a kevésbé ismert E93-t, és a jobban ismert E94-t. Kezdetben a DRG-nél futottak, majd a II. világháborút követően mindkét német vasútnál maradtak példánonyok, amiket a még IV. korszakban is használtak, a DB-nél BR194 sorozatjellel, a DR-nél BR254 jelzéssel.
Ebből is jutott az osztrákoknak, ahol a Rh1020 sorozatjellel futottak.
Ezeket néhol "Deutsche Crockodil" névem is emlegetik, de semmi köze a svájci konstrukcióhoz.

Modellek
A ROCO készített mindkét mozdonyból modellt.
A svájci gép, és ezek osztrák verziója is megjelent náluk. Kezdetben sajnos gumigyűrűs hajtással, majd lecserélték a motort, kapott DCC előkészítést, és a végén rendes kardános hajtást is.
A német mozdonyt is elkészítették, minden változatban, és az osztrák gépeken a világítás, hűtőzsaluk változását is megcsinálták a német verzióhoz képest. Fontos, hogy ezek az E94-t vették alapul, és hála istennek sosem voltak gumigyűrűs hajtásúak, ezek minden kivitele kardános hajtással készült.

Az E93-t a PIKO csinálta meg, de az nem a legjobb PIKO modell.
(#68217) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68215) Válasz Szept 1, 2023
Steve

Tevedés.
Ausztriában soha nem futottak svájci krokodilok ( legfeljebb csak extra vonatok elött.
Az osztrákok megépitették a magukét, a 1189-s tipust.
A különbség ugy a hajtásban, mint a vezérlésben volt. Az osztrák mozdonyokon a hajto motor egyenesen a csatlokat hajtotta, mig a svájci egy közbülsö csatloval meg egy meddö tengellyel csatlakozott a hajtáshoz. Ez komoly konstrukcios különbség hiszen menet közben a kerekek függöleges mozgást is végeznek, amit valahogyan kompenzálni kell - lásd a Kando háromszöget és a képeket.)
A késöbbi krokodilok a német E93/94 már csak az alakjukkal tartoznak ebbe a kategoriába, és a név is inkább onnan ered, hogy a mozdony ugy néz ki az ives pályán mint a krokodil ahogy uszik a vizben.
Az akkoriban ujdonság volt hiszen addig csak merevkeretes mozdonyok voltak, söt a Mallet is inkább annak nézett ki az osztott fökeret ellenére. Csak a Garratt mozdony hasonlithato a krokodilok müködéséhez, viselkedéséhez de az nem igen volt errefelé.
Az E94-sen minden tengelyt egy külön motor hajtja, mint a mai mozdonyok többségében.
Ráadásul érdekes az osztrákok története is. Azokat a háboru folyamán vették és nem mind ért Ausztriába idöben, söt néhány darab egyáltalán nem. Amikor szétbombázták a gyárat meg a vasutat a maradék alkatrészekböl épitettek az osztrákok még 3-t. Az elsö 18 darabot a müncheni Krauss Maffei szállitotta, amit késöbb a berlini AEG vett át, további 26-t szállitott. A maradék alkatrészekböl a bécsi Floridsdorf rakott össze 3 darabot az 50-s évek elején, azaz összesen 57 darab volt, de nem volt a háboru miatt soha egy pillanat sem, amikor 57 ilyen mozdony müködött volna.
Valamennyi mozdonyt a kezdettöl fogva az osztrákok 2 ablakossá alakitottak, valamint a hütörácsokat cserélték hogy ne jusson ho a motorokra.
A 3 utolso mozdony meg teljesen más - osztrák, vezérlést kapott és a vezérlöpult is eltért az eredeti némettöl.

IMG_6776.jpeg

IMG_6777.jpeg
 
(#68218) klimas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68214) Válasz Szept 1, 2023

Jajjjj. ,De jó )))
A gőzös a szívem csöcske amióta kipróbáltam az elsőt, sőt az abszolut bónusz , a legnagyobb unokám megsímogatta a pályán amikor kicsit megfuttattuk.

Kérlek Titeket, gyújtsatok fény a fejemben. A felsoroltak közül melyik lehet az amelyikkel érdemes foglalkozni?
Hogy lehet megtudni , milyen hajtással van szerelve? Milyen kérdéseket érdemes az eladónak feltenni?
Persze azt azért én sem hiszem el nekik , hogy" unbespielt" , nur ein Testrund gelaufen.....usw.
(#68219) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#68217) Válasz Szept 1, 2023
Kössz!
Számomra a két verzió olyan, mint két tyúk tojás, nekem nem tűnt fel, hogy a sógorok csinátak maguknak sajátot, és nem Svájcból vették.

Más.

Bekerült a műhelybe egy rég Fleischmann BR38. Sajnos átfestették, szovjet trófeás (zsákmány) festésre. Bár ne tették volna meg! A mozdony futóműve szorul, a kerekek csúsznak a sínen. A mozdonyház és a szerkocsi ragad, nem száradt meg rajta a festés, és gyanítom nem is fog. Hogy mit csináltak a modellel, azt nem tudom, mert gyalázat úgy, ahogy van. Gyakorlatilag lenulláztak egy használható régi gőzöst. Ebbe most hogyan tegyek hangdekódert???!!!

Most mehet vissza így, hibásan, ahogy van. Vagy megcsinálom, ha kidühöngtem magam... De esküszöm dokumentálom. Mivel tudom, hogy ki követte el, így majd tájékoztatni is fogom őkelmét!
Gyalázat...
(#68220) csíkosháTTú válasza klimas hozzászólására (#68218) Válasz Szept 1, 2023
ROCO-ból azt, ami a legutóbbi verzió. Ezt kezdőszettben adták ki pár éve. Már, ha a Krokodilról van szó. (Egyébként nekem nem tetszik egyik sem, sem a svájci, sem az osztrák.)

Ha az E94-t (ÖBB Rh1020)kérdezed, akkor abból bármelyik ROCO jó választás.
(#68230) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68219) Válasz Szept 4, 2023
Nna szóval!
Fleischmann BR38, a cikkszáma: 4160. Nem éppen új modell, de egyébként szép, és műszakilag egy egyszerű, de tartós, jól használható modell.
Nos ez a példány nem, mert olyanok nyúltak hozzá nem kevés pénzért, akiknek nem kellett volna. Első körben visszadobtam a modellt - hangdekódert kellett volna szerelni bele - mert a mozdony ragad, a kerekei csúsznak a sínen, a rudazat szorul. Aki hozzányúlt, persze esküdözött, amikor a tulajdonossal visszaküldtem hozzá, hogy ő ezzel nem csinált semmit, csak lefújta a mozdonyházat, meg a szerkocsi kaszniját.
1: Igen, de mivel???!!! Miért ragad a festés a modellen?
2: A modellnek eredetileg - német lévén - piros a főkerete, és a kerekei is, most meg feketék. Biztos mérgében fekedetett el!
3: Sikerült oda is festéket juttatni, hová nem kellett volna.
4: A füstszekrény ajtóra szerelt pályaszámtáblát a dobozban találtam meg, mert nem sikerült felragasztani úgy, hogy ott is maradjon.
5: A mozdonyház rosszul volt felszerelve, a járólap részébe be volt akadva a himba, így a rudazat nem tudott szabadon mozogni.
6: A képen látszik, hogy mi volt a másik oka, hogy a mozdony kerekei csúsztak a sínen. A mozdony-szerkocsi kapcsolat lemezei el vannak görbülve, így a szerkocsi megemeli a mozdonyt a konyhánál, a kerekei nem tapadnak a sínhez, ergo csúszni fognak.

És ezt átadták így! Hát gratulálok! Így kell a szakmát lejáratni, szűkíteni a piacot, elriasztani a vevőket!
Meg persze jókora anyázások közepette küldte el a megrendelőjét, hogy micsoda hülye, menjen a fenébe, ha már fizetett.
Még neki áll feljebb!

Ahelyett, hogy egy picivel jobban odafigyelnénk arra, amit csinálunk, és akkor nincsenek ilyen helyzetek!

IMG_20230904...jpg
 
(#68231) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68230) Válasz Szept 4, 2023
Legalább leszerelte a rudazatot, mielőtt telibe fújta volna a kerekeket. Volt ott szakértelem, ne húzzuk le annyira. A fémlemez meg kicsit görbül, és? A festék ragad.....ugyanmár' Mester nem ragad az, csak rosszul tetszik fogni! A pályaszámtáblát a vevő kérésére nem rakta fel.
Bakker, azért vannak bátor emberek!

Baró sok meló lesz a festék leoldásával. A mozdony áramszedéséről ne is beszéljünk, hiszen a telibe fújt főkereten ott csücsülnek az áramszedők, valószínű azok is kaptak... szegény mozdony.

(#68232) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#68231) Válasz Szept 4, 2023
Reményik Sándor (után szabadon): Unom már!

Unom már, kik mindenhez értenek,
és kezeik közül kerül ki sok-sok rettenet.
Unom már kik nagy hangon szakértenek,
mert láttak már megsárgult fényképeket.

Unom már, kik nagy hangon hiredtnek,
de közben kezeikben sírnak a modellek!
Kik után dolgozni rettenet,
és némán könnyez a döbbenet!

Unom már, kik nagy hangon harsognak
félig igaz tévedéseket.
Kikben bíznak az emberek,
de átverve nem én leszek.

Unom már, hogy barbár szakemberek
ontanak a piacra selejteket.
Kedvét szegve lelkes embereknek
ki majd kiábrándultan, búsan odébb mennek.
(#68233) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68232) Válasz Szept 4, 2023
Mester: Remekelsz!
(#68239) diginewl hozzászólása Válasz Szept 8, 2023
Egy kérdéssel zavarnék:
Van néhány első szériás Pilz H0-ás váltóm. Ezek még a galvanizált fém profilosok. Sínradírral szinte azonnal lejön róluk a réz galván. Érdemes ezzel még foglalkozni, vagy a natúr fém sínszál hamar rozsdásodik? Eldugott helyen lesznek, nem kell szépnek lenniük. A lényeg, hogy egy év után ne legyen minden rozsda.
Amit tudok azt átsínezem, de a váltószív, és néhány spec csúcssín maradnak. Ezek mintha olyan fémből lennének, mint a mostani Pilz/Tillig 2,5 váltószívek. (Ezek a mostaniak sem alpakából, hanem valami fémöntvényből vannak.)
Köszönettel: jenő
(#68241) etwg válasza diginewl hozzászólására (#68239) Válasz Szept 8, 2023
Azok a sinek sem igen rozsdásodtak, valamilyen jobb acélbol voltak. A réz bevonat inkább az élethüség miatt volt. Nálunk a néhai klubban több mint 2 évtizedig voltak a terepasztalon. Nem emlékszen nagyon gondokra amit a rozsda okozott volna. A réz bevonat a sinfejről amugy is pillanatok alatt lekopott.
(#68242) diginewl válasza etwg hozzászólására (#68241) Válasz Szept 8, 2023
OK, köszönöm!
(#68316) klimas hozzászólása Válasz Szept 25, 2023
Urak! A Sudexpress (gondolom a gyártó ) BR 159 STADLER Eurodual mozdonyáról mit lehet tudni ?
Két kialakításúról találtam eddig videót , a luxus kivitel már csak beszélgetni nem tud velem......
Amúgy nem nagyon találkozni vele a piacon.
(#68317) csíkosháTTú válasza klimas hozzászólására (#68316) Válasz Szept 26, 2023
Új gyártó.
A leírás alapján elég jó, 5 pólusú motor, lendítősúly, még a hűtőventillátor is motoros. Kurz kinematika, NEM kupplungbefogóval, a képek alapján eléggé jól kidolgozott modell. Nem olcsó. Egyetlen baja van, hogy a DCC előkészítése NEM660, vagyis MTC21, ez erősen korlátozza az elérhető tartalék funkciók számát, lévén csak három, teljes értékű AUX kimenete van egy ilyen dekódernek.
Nem egy olcsó modell, mellesleg jönnek TT-ben is az év végén. A modell eléggé hosszű, így kisebb pályákon nem mutat majd szépen.
(#68319) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68317) Válasz Szept 26, 2023
Ja, és még annyi, hogy ESU dekóder van a hangos kivitelben, az szerintem nem éri meg a pénzt. Most kínlódok épp egy LokSound5-tel, mert nem lehet aktiválnni benne a tartalék funkciókat, csak PC-n keresztül a saját intreface-ével... Agyrém, miközben a gyártó szerviz támogatása gyakorlatilag minusz nulla alatt van.
(#68322) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68319) Válasz Szept 26, 2023
"nem lehet aktiválnni benne a tartalék funkciókat,"
Lehet... Szerintem a Fiad tudása már biztosan alkalmas arra, hogy kiszámolja a function mapping rendszerben a beírandó CV-ket. Ha épp nincs ideje, akkor jön az egyszerűbb út: egy ingyenes ESU lokprogrammer letöltése, a programban beírni, mit akarsz a kimenetekkel csinálni, és a végén kiíratni vele, hogy melyik CV-t mikor hol kell átírni.... rengeteg lesz, tudom.
Vagy a B-terv ahogy Írtad: ESU programmer készülék megvétele
(#68323) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#68322) Válasz Szept 26, 2023
Mhhh... Csak melyik CV-ket???
Az ESU LokSound5 használati utasításával az ember kitörölheti a ...
Vegyek egy drága vackot, ami soha nem lesz kihasználva? Vagy vegyem meg a LokProgrammer-t, csináljam meg a dekóder function mappinget, mert, aki feltette a hangot elfelejtette? Utána meg adjam el féláron a cuccot, mert nem kell többre?
Áááá...

Minden valamire való dekóderben a funkciókat bármilyen DCC központtal, pusztán CV programozással át lehet írni, anélkül, hogy a gyártó drága interface-t meg kellene venni hozzá. Még a mostanában debütáló FD2023 funkciódekóderben is meg lehet ezt tenni, pedig hol vagyok én a nagyobb cégektől?

Elektronik Schrott Ulm...

Amúgy feladtam, majd aki feltette a hangot a dekóderre úgy, hogy nem aktiválta a zárfényekhez az AUX2-t, így a mozdonyon ingavonati üzemet csak egy irányba lehet csinálni, és a mozdonyban meglévő egyik funkciót (távfényszóró) nem is lehet használni, majd lesz szíves helyrehozni. Tudom, hogy egy agyrém a JC Taurus modellje az MTC21-es aljzatával, de egy ZIMO-val simán lehet hozni tudását, különösebb fejvakarászások nélkül is.
(#68324) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#68323) Válasz Szept 26, 2023
Idézet:
„Minden valamire való dekóderben a funkciókat bármilyen DCC központtal, pusztán CV programozással át lehet írni, anélkül, hogy a gyártó drága interface-t meg kellene venni hozzá.”
Igen, ezt írtam én is: Az ESU ezt megoldotta.
Letöltöd az ingyenes ESU programmer programot, ott a function mapping menüben beállítgatod, mit szeretnél (legördülő menükből a lehetőségek, funkciók, állapotok, stb), aztán kilistáztatod a programmal, hogy ehhez a "műsorhoz" mennyi CV-t kell átírni....
Lesz egy csomó, de nem kell a kütyüt megvenni hozzá.
(#68325) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#68324) Válasz Szept 26, 2023
A részletes használati utasítást nem pótolja egy programocska...
Lapozás       36/36
Frissek
  2023. Okt, 04. Sze
22:21:02
  Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt
Hirdetés