Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       67/67
(#71809) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#71801) Válasz Máj 19, 2025
És 20 szakaszra osztasz egy
Idézet:
„egyszerű dilikört”
?

Egyébként egyik belikelt híd sem szól bele érdemben a DCC jelbe. Ha mégis ezt tapasztalja valaki, akkor valamiben ő hibázott, de ezt messziről, távgyógyítással kezelni nem lehet.

Egyébként fent van a neten a Lenz LB101 kapcsolási rajza, bárki összerakhatja magának, és nagyságrendekkel stabilabb érzékelést kap, mint egy 600Ft-s - egyébként feleslegesen nagy - diódahíddal, vagy akár egy olcsóbbal.
Csakhogy ezzel ugye dolgozni kell...
(#71810) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71809) Válasz Máj 19, 2025
Idézet:
„Egyébként egyik belikelt híd sem szól bele érdemben a DCC jelbe.”
Köszönöm! Veszem a 20Ft-ost.
(#71820) acszoli hozzászólása Válasz Máj 21, 2025
Milyen megoldást javasoltok arra, hogy ha van egy mozdony ami ki van állítva, függetlenül mindentől, és egy gombnyomással a néző el tudná indítani a mozdonyt, ami például hangot ad ki, világítás bekapcsol és sípol egyet. Aztán egy kis idő után leáll, minden lekapcsol. Tehát automatikusan végrehajt pár funkciót.

Akár valamelyik mini számítógép segítségével, aurdino, raspberry.... akármi

Bármilyen ötletet szívesen fogadok.
(#71821) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71820) Válasz Máj 21, 2025
Feljátszod a hangokat egy MP3-s rögzitõre ami a sinböl kapna áramot. Azaz amint megnyomod a gombot a mozdony elindul és az MP3 meg lejátsza a hangokat. Ez a legolcsobb. Egy ilyen rögzitõ még 10 euroba sem kerül.
Ha kell akkor a nyomogombbal egy idözitöt is indithatsz.
(#71823) diginewl válasza acszoli hozzászólására (#71820) Válasz Máj 21, 2025
Vitrinvasút, itt nálunk
Megnyomod a gombot, és már 11 éve megy a vonat (2 éve hangosan is).
Aztán ha visszaért, lekapcsolja magát.

Vintrinvasút - official, az officinában

Hangosak
(#71832) acszoli válasza diginewl hozzászólására (#71823) Válasz Máj 21, 2025
Jó, és mi a rendszer alatta?
(#71834) diginewl válasza acszoli hozzászólására (#71832) Válasz Máj 22, 2025
DC 12v 1A. A polaritás fordul, akkor tolatnak. A sínben vannak opto érzékelők, amik megállítják a vonatokat.
A mozdonyokban levő dekóderek paraméterezve vannak lassú menetre, és ehhez van illesztve a hang.
(#71841) acszoli válasza diginewl hozzászólására (#71834) Válasz Máj 23, 2025
Szóval analogban futnak dekóderes mozdonyok? Az végül is oké is nekem, időzítve egyszerű, de hogy fog sípolni?
(#71842) diginewl válasza acszoli hozzászólására (#71841) Válasz Máj 23, 2025
Adható funkció bekapcsolás analógban is.
Jómagam DT dekóderrel oldottam meg a problémát. Mivel van hozzá programozóm, így a hangot is tudtam szerkeszteni. A fütty, csilingelés, síp, mind-mind időzítve van.
ESU-ban is biztosan lehet ezzel módolni.
(#71859) palwolf hozzászólása Válasz Máj 25, 2025
Sziasztok!
Egy Zimo MX618N dekóderben szeretném megfordítani az alapértelmezett menetirányt, vagyis a 29-es CV-t átírni. De mivel itt több mindent is tárol ugye a dekóder, nem egyértelmű hogy milyen értéket is kellene beírnom. A 0. bit változna 1-re, a többihez nem nyúlnék, de nem sikerült megtalálnom a neten mindegyik bithez hogy mi az alapértelmezett érték, kiolvasni meg nem tud a jelenleg használt sima alap piros Multimaus-om, szóval kicsit sötétben tapogatózok...
Tud valaki segíteni hogy mi a helyes megfejtés, milyen értéket kellene ehhez beírnom?
(#71865) csíkosháTTú válasza palwolf hozzászólására (#71859) Válasz Máj 26, 2025
Bővebben: Klikk ide!

Csak bepipálod, hogy mit szeretnél, és már dobja is ki a CV29 értékét.
Amúgy, a ZIMO dekóderekben a CV29 alapértéke: 14. Vagyis: rövid címen van, normál menetirány, a RailCom aktív, és a sima, hárompontos sebességgörbe van aktiválva, és az analóg üzem engedélyezve. Ha meg akarod fordítani a menetirányt, akkor a CV29 első bitját kell beírnod, vagyis 1-t hozzá kell adni a gyári értékhez: CV29=15.

(De miért akarod megfordítani?)
(#71882) palwolf válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71865) Válasz Máj 26, 2025
Köszönöm válaszod, a link is nagyon jó! Az alapérték nem volt meg nekem, de így most már egyértelmű a dolog.

(A Tillig TT-s Vectron-jait akarom megfordítani így, gyárilag valamiért fordítva vannak bekötve...)
(#71978) diginewl válasza etwg hozzászólására (#71743) Válasz Jún 5, 2025
Megjöttek a gyorsdiódahidak.
csend lett.

(#71980) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#71978) Válasz Jún 5, 2025
A teljes történethez annyi hozzátartozik, hogy csak a gyorsdiódahíd használata önmagában nem szüntette meg a zizgést. A zizgés kicsit csendesebben de megmaradt. A diódahíd, és a 78L06-os feszstab IC között levő 330nF-os kondit ha levettem, akkor lett teljes csend. (100nf-al is zizeg, és 10uF-el is zizeg).
Úgy döntöttem, mivel gyors a diódahíd, így ez a szűrőkondi oda - talán - nem szükséges. A 78L06 után úgyis van még.
(#71985) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#71980) Válasz Jún 6, 2025
Ne csak PATAJ legyen, kap egy tantál kondit a feszstab IC az egyenirányított DCC után. Azé' ami jár az jár.
Ezek után meg áttérek erre a BAV99-re. Alacsonyabbak, igaz plusz kettő forrasztás. Ott is lesz tantál kondi.
(#71988) etwg válasza diginewl hozzászólására (#71985) Válasz Jún 6, 2025
Egy alapvetö hiba van a gondolatmenetben. A DCC kod egy AC négyszögjel sorozata. A diodahid meg ugye a negativ jeleket pozitivvá változtatja ( vagy forditva, de ez mindegy) azaz ami keletkezik az majdnem sima egyenáram. Ehhez több mint felesleges a kondenzátor ( föleg ha csak a világitásra van használva. Azt nyugodtan ki is hagyhatod.
Ez a diodahid meg kondi a mezei váltoáram ( szinuszgörbe) miatt maradt a fejekben, ahol a hiddal egyenirányitott AC egy félperiodusu szinuszgörbék sororata. De a DCCben nem ez a helyzet.
(#71989) diginewl válasza etwg hozzászólására (#71988) Válasz Jún 6, 2025
Azért gondolkodtam ebben a tantál kondiban, mert több kocsivilágítás kapcsoláson is látok 1uF értékű kondit a graetz után, feszstab előtt. De én is így logikáztam, ha már gyors a diódahíd akkor tulajonképpen felesleges, viszont az ördög nem alszik (pl. a railcom-ban vannak mini megszakítások a DCC folyamban - ide pont jó, ha van egy kis puffer).

Azon a 40 Ft-on nem múlik.
(#71990) etwg válasza diginewl hozzászólására (#71989) Válasz Jún 6, 2025
Természetesen amit irtam nem érvényes analog modellvasutra. Azok a kocsik meg lehet, hogy univerzális használatra lettek tervezve ahol kellhet a kondi, föleg ha a az áramszedés is bizonytalan.
(#71991) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#71988) Válasz Jún 6, 2025
Idézet:
„...ami keletkezik az majdnem sima egyenáram. Ehhez több mint felesleges a kondenzátor...”

Ezt tudja vajon egy PIC, vagy egy ATMEL is?
(#71993) Lazsi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71991) Válasz Jún 6, 2025
A PIC-nek vagy Atmel-nek csak arra a pár us-nyi időre kell becsuknia a szemét, ameddig a jel polaritást vált (mennyit enged meg a DCC szabvány? és mit tud a valóságban a központ?) + ameddig a diódákban lévő kapacitások feltöltődnek / kisülnek.

Mondjuk egy LED-nél tényleg nem vehető észre...

De mit szól hozzá a 7806, ha minden félperiódusban egy kis időre lemegy 0-ra a bemenetén a feszültség? Főleg, ha a kimenetén van kondenzátor... (Ezért szoktak egy fordított diódát a bemenete és a kimenete közé tenni, ha a kimenetén lévő kondenzátor sokkal nagyobb, mint a menetén lévő. És ugye itt a bemeneten lévő kb. 0...)
(#71994) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71991) Válasz Jún 6, 2025
Tudja, söt müködik is.
(#71996) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#71994) Válasz Jún 6, 2025
Biztos...
(#71997) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71996) Válasz Jún 6, 2025
Igez nem DCC jellel, de ettöl valamivel bonyolultabb koddal a mai napig müködik. Probáld ki.
Én a hozzàszolásomban elsösorban világitàsra gondoltam, mert arrol van szo és modellvasutrol.
Viszont még mindig nem tudjuk mi is okozza a zajt, mert ugye csak valamilyen mechanikus rezgés következménye lehet. Azaz ott valahol komoly áramok mocoroghatnak amik rezgésre tudják kényszeriteni az alkatrészek làbait, belsejét vagy a NYÁKot stb.
(#71998) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71996) Válasz Jún 6, 2025
Dupla lett.
(#71999) csíkosháTTú válasza Lazsi hozzászólására (#71993) Válasz Jún 7, 2025
Egy utolsó hozzászólásom ebben a témában, mint DCC gyártó. (Nem csak Neked szól, általánosségban írok.)

Szóval. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy a DCC sínjel egyeniránytása után valamilyen szintű pufferelést nem lehet megúszni. Legyen az mozdonydekóder, vagy egy sima funkciódekóder.
Hiába nagyon alacsony mondjuk az olcsó PIC12F629 áramfelvétele, azért neki is szükséges a tápfeszültség szűrése. Lásd: FD2013T funkciódekóderen a relatíve nagyméretű Tantál elko a PIC tápfeszültségét biztosító Z-diódával párhuzamosan. (És van még egy 100nF kerémia kondi is ott, az sem véletlen.)

A 78xx, és hasonló feszültség stabilizátorok esetében nem véletlen, hogy a gyártó a kimenetre ad egy maximális kapacitás értéket. Ugyanis a túl nagy kapacitás lassítja a stabilizátor működését. Negatív példa erre az ACME V63 mozdonyában található PLUX22 panel. Durrognak is el sorozatban a Ta-elkók benne.*
Ha egy ilyen IC bemenetén teljesen nullára esik a feszültség, az nem igazán tesz jót a kimenete által ellátott eszköz megfelelő működésének.

Egy túlbonyolizált DCC világítás esetében bármi lehet, meg az ellenkezője is.
Jó bütykölést mindenkinek! Egy valamit tanácsolnék: mindig a legegyszerűbb megoldás a legcélravezetőbb.

*: Sajnos nem csak ez a baja az ACME ilyen modellejinek, több más szarvashiba is van a panelen ez mellett.
(#72007) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Jún 14, 2025
Kicsit beleástam magam - fejlesztési munka van elektronika fronton is - a ZIMO által nemes egyszerűséggel "stay alive-nak" hívott technikába. (Nálam a projekt neve Bee Gees, a "stay'n alive" után szabadon.)

Szóval, azért nem olyan egyszerű ám a dolog, mint, amilyennek elsőre látszik. Gondolok itt a "zizegésre", meg titokzatos ciripelésekre, zümmögéskre, amik problémát jelentenek. Ezek a step-up, és step-down (akinek nincs meg az angol: fellépni, lelépni, vagyis egy egyenfeszültséget feljebb, vagy lejjebb léptetni egy IC-vel) IC-k azért eléggé komplikált lelkivilággal rendelkeznek!
Az alapvető gond az, hogy egy DCC dekódert kellene pufferelni, amik általában 12-20V feszültséggel működnek, és adott esetben - pl. egy H0 mozdonydekóder esetében - lehet 1A is az áram, amit le kellene adni. Ha valamiért "áramszünet" lesz a dekóderben, mert kosz került a sínre, kerekekre, kontakthibás a váltó, akkor azt már megoldották, hogy a parancsot ne veszítse el teljesen a dekóder, de áram híjján a modell akadozik, meg-megáll. Erre jó egy jó nagy puffer kondenzátor, ami arra a pár másodpercre képes a dekódert árammal ellátni, amíg újra nem áll helyre az áramszedés. Csakhogy a megfelelő kapacitású kondenzátorok működési feszültsége az legfeljebb 5V, de inkább 2,7-3,7V között van, vagy, ha 25V-sak, akkor meg akkorák, mint egy H0 tartálykocsi.
Ezért szükséges, hogy ezeknek a töltését korlátozzuk a maximális feszültségük alá valamivel, viszont 3V-tal nem tudjuk pufferelni a dekódert, ahhoz legalább 14V kellene. (Z-ben 10.) Vagyis a puffer töltése esetében a DCC sínjelből előállított egyenfeszültséget le kell léptetnünk a kondenzátor szintjére, ármaszünet esetén, amikor a kondenzátorból meg kivesszük az áramot, akkor fel kell léptetnünk a dekóder szintjére.
A lefelé léptetéssel, ha egy általános IC-t használunk, mondjuk az AP5100-t, annak 1,4MHz a kapcsolási frekvenciája. A felfelé léptetőnek is kb. ugyenennyi. Ha ezeket rázsúfoljuk egyetlen panelre, aminek eléggé kicsinek is kell lenni, hogy beférjen a modellbe, akkor már bejönnek azok a dolgok, amiket én ifjú koromban tanultam, mint fedélzeti rádió-és lokátorműszerész. Hogy mire kell vigyázni, ha a működési frekvenciánk eléri az egymillió Herz-t.
Én csak elnézően szoktam mosolyogni, ha valaki úgy emlegeti a DCC sínjelet, hogy "nagyfrekvencia", attól azért messze van! Viszont, ha elkezdünk ilyen, MHz tartományban kapcsolgató DC-DC feszültség konverterket használni, akkor - pláne kvázi négyszögjel esetén! - akkor egyáltalán nem mindegy, hogy ezt mennyire szűrjük meg, hogy nem menjen oda, ahol semmi keresnivalója sincs!
Üdv Minden Bütykölőnek a rádiótechika világában! El kell kezdni kutakodni a nagyfrekvenciás árnyékolás, tápfeszültség zavarszűrés világában! Sajnos ide nem tudok beírni két év tananygot, az esélytelen. Nem lehet megúszni a tanulást!
(#72008) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72007) Válasz Jún 14, 2025
Szerintem ennyire talán nem vészes a dolog - Te mondod mindig az egyszerű a jobb megoldás.
Én is építettem motorvonatba - ami itt nem tudok linkelni, pedig ide is betettem - DC/DC konvertert 1-3F-os kapacitással. Nagyon jól működik!!!

Itt van. Valamennyire németül.
Itt van valahol. 3-ik hozzászólás.
Az AP5100-es nekem nem vált be (nem kínai). A 3211 viszont nagyon szépen dolgozik, még a kínai is.
Ezen panelem NEM zizeg, teljesen csendben van. ((A kocsivilágítás panelem zizeg, amiben nincsen ilyen bonyolult töltésvezérlés.))
ESU/Digitools/Kühn dekóderek, nagyon szeretik - ezekkel tudtam kipróbálni. Amelyik hangos az szépen zenél az áramszünet alatt is (ESU/Digitools).

Itt pedig egy videó róla:
Powerpack
(#72020) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Jún 26, 2025
A képen egy Minirrix BR245, gyárilag hangos dekóderrel szerelt modell.
A hibajelenség az, hogy a modell teljesen véletlenszerűen megáll, és csak feszültségmentesítés/újraindítás után működik újra. Túlzott áramfelvétel nincs, az áramszedés is rendben van.

Van két, piros nyíllal jelölt alkatrész a modell alaplapján. Ez egy-egy 1nF-s kondenzátor, amiből az egyik a motor 1-t köti össze a jobb sín áramszedéssel, a másik pedig a motor 2-t a bal sínnel.
Tetszenek érteni, ugye? A sínjelet - ami jelen esetben, Trix Mobile Station2-ről jön, és DCC/mfx üzemben van - két kondenzátorral bevezetjük a motor H-híd kimenetére, és a motor 20kHz-s PWM jelét meg vissza a sínbe.

Nekem egy kérdésem van: Fluimucil???!!! Lefordítom egy reklámból van: De mijéééért???!!!

Ezt hogy? Valaki gondolkodott, amikor ezt megtervezte? És hol van minőségbiztosítás? Senki sincs Göppingenben/Győrben, aki legalább műszerész szinten ért az elekronikához? Komolyan, senki?

IMG_20250626...jpg

Lapozás       67/67
Frissek
  2025. Júl, 13. Vas
0:02:49
  Jelenleg 13 fő olvassa az oldalt
Hirdetés