Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Amerikai vasútmodellek
Amerikai vasútmodellek
Témaindító: etwg, idő: Nov 3, 2012
Témakörök:

Lapozás       31/31
(#71390) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71389) Válasz Márc 18, 2025
Nem akarsz egy osztrák 310-st 0-s méretben?
(#71391) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71390) Válasz Márc 18, 2025
Nem tudom milyen az
(#71392) acszoli válasza acszoli hozzászólására (#71391) Válasz Márc 18, 2025
O scale-ben csak ez az egy mozdonyom van.

Nem akarok en abba is belemaszni

PXL_20250226...jpg

(#71393) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71391) Válasz Márc 19, 2025
Itt van két kép a vagy 200 oldalas leirásbol.nagyon igényes komoly minöségü modell. ( egy olyan korból amikor még kézzel rajzoltak minden alkatrészt s minden munkalépést. ( én H0ban 2 t épitettem, a nullás méret más okbol került hozzám, mert ez alapján szerkesztettük meg és gyártottuk a 4 darab 1-es méretü mozdonyt ( 2 villanymotoros k2 meg valodi göz hajtásu).)
A 3. Képen az egyik 1-s méretü villanymotoros ÖBB310 a háttérben meg a BBÖ 1082.

IMG_7766.jpeg

IMG_7767.jpeg

spur 1 mod.jpeg

(#71394) acszoli hozzászólása Válasz Márc 19, 2025
Szép szép, de maradok az amerikai dolgoknál
Szívesen építenék már egy gőzöst az alapoktól! A sok gagyi gyártó meg önjelölt alkatrészgyártóból már elegem van )
A 3d nyomtatástól meg hányok
(#71395) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71394) Válasz Márc 19, 2025
Na az én ajánlatom nagyon finom sárgaréz meg hasonlo anyag. Gyönyörü kerekek stb. csak emelik a szinvonalat. Akár amerikai mozdonyt is épithetsz a kitböl, de a felépitményt neked kell kialakitanod. Sokkal pontosabb meg szebb mint a jelenlegi kisszériás mozdonyok. Sajnos ez a minöség ma már ismeretlen.
A képen 2 mozdonyhoz tartozo alkatrészek.

IMG_7762.jpeg

(#71572) acszoli hozzászólása Válasz Csü, 17:03
A Broadway lassan kijön a SHAY-jével....itt egy kis előzetes

Hát nem tudom kinek mennyire tetszik, szerintem egyáltalán nem szép, nem részletes.

És nem tartom szerencsésnek a D class verziót sem, egy rövidebb 3 truck sokkal elegánsabb lett volna. (Ha már nem tudják hová tenni azt a monstrum elektronika halmot amit használnak - egy 2 truck szóba se jöhetett volna náluk.) Habár nekem sikerült egy ESU Loksound meg Power packot belezsúfolnom egy 2 truckba.

Broadway video

492247111_12...jpg

492464491_12...jpg

493288743_12...jpg

(#71573) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71572) Válasz Csü, 19:57
Valoban egy kicsit elnagyolták a hengerek környékét. Ha még azt azzal a világos kékszürke festékkel ki is emelték akkor már nem kell megvenni.
(#71585) etwg hozzászólása Válasz Szo, 9:49
Ki ismeri ezt a kis Bachmann N mozdonykát.
Tegnap kaptam, nem müködött. Már elvben müködne csak ... nem tudom hogyan kell a kerekeket (tengelyeket kiszedni). A kerek ugyanis féltengelyesek amiket a képen láthato fehér müanyag kerekebe kell bedugni. A keret alulrol nem nyithato, és nem tudom hogyan kell szétszedni a vezérmüvet, hogy az első tengelyt kihuzhassam a fogaskerékből. A tengelyek vége 1,5 mm vastag és valoszinü az akadozo vezérmü miatt a ragasztás oldodott. Most a motor már forgatná a bal oldalt a jobboldali kerekek meg állnak.
Ha esetleg van valakinek rajza ehhez a modellhez megköszönném.

IMG_7872.jpeg

IMG_7873.jpeg

(#71594) etwg válasza etwg hozzászólására (#71585) Válasz Vas, 8:31

Ahogy hallom igen nagy a bizonytalanság az amerikai modellvilágban. ( sok forumon be is tiltották ezt a témát).
A vámháboru elején nem igen biztato a jövö. Az egész amerikai modellvilág krizisbe került ( több mint 90% kinai eredetü) , az árak az egyik naprol a másikra megduplázodtak, és az évekkel ezelött megrendelt modellek kiszállitása teljesen leállt. Az USAban alig maradt gyárto ( meg féltucat sem - ide tartozik a Kadee, a Microtrains meg vagy 2) mindenki a távolkeleten dolgoztat.
Ez szinte 60 évvel forditotta vissza a helyzetet, s megint John Allen stb féle modellezök saját épitésü modelljeikkel fogják elcsodálkoztatni modellezö társadalmat.
Azt nem tartom reálisnak, hogy ujra elindulhat az amerikai modellipar. Közben annyira elszálltak a minöségi igények amit kizárt, hogy az amerikai munkakulturával és emberanyaggal megfizethetö áron el lehet érni. Sokan pl $1000 fölé áraznak be egy az USAban készült kisebb dieselmozdonyt.
(#71595) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71594) Válasz Vas, 11:09
Félelem az biztos van, sőt, rettegés is...
Azt, hogy mi lesz senki nem tudja megjósolni, de ez ami most van talán nem fog örökké tartani. Nem olvastam ezekről komoly elemzéseket, clickbait cikkeket meg fórumokat pedig direkt kerülöm. De az biztos: ha például a Walthers, Rapido vagy Athearn eltűnik a piacról, akkor szinte semmi sem marad. Remélem, ez nem cél.

Ha mégis így lesz, akkor nem 1000 dollárba fog kerülni egy kis dízel, hanem 3000-be. Akkor talán itt lenne az idő, hogy a rézmodellek visszatérjenek.
Sajnos amerikai szakemberből egyre kevesebb van, és a tudás iránti igény is eltűnőben. Ha valaki nem válik "profi szakivá" öt perc YouTube-nézés után, már nem is érdekli.

Másik oldalról nézve: a vasútmodell nem létfontosságú dolog. Ha gazdasági válság jön, az első áldozatok között lesz.

Ami az amerikai gyártókat illeti:

A Microscale matricák minősége romlik, több alkalommal is hibás, színelcsúszott íveket kaptam tőlük.

A Precision Scale rézalkatrészei, borzalmas. Összehasonlítva a 30-40 évvel ezelőtti darabokkal: ég és föld a különbség.

A Tomar, a régi miniizzós jelzők gyönyörűek voltak, olcsók és igényesek. Az új LED-es jelzők: sorjásak, gagyik, nincs két egyforma példány, a festés borzalmas, az áruk meg horror.

Az American Limited-től öntési hibás alkatrészeket kaptam.

A Kadee még tartja magát, bár találkoztam már hibás műanyag öntéssel is.

És igen, ezek nem igazán gördülő állomány gyártók, csak kiegészítők.

Az amerikai Kínába gyartatók:

A Walthers Proto minősége lassan Roco-szintre esik... elnézést a Roco-rajongóktól.

A Rapido (bár kanadai) főleg az USA piacra gyárt, kínai gyárakban. Most ők is nagyot szívnak.

Athearn... Broadway ugrál a szuper és a szuper gagyi között.
Nekik ezt nehéz lesz túlélni.

ScaleTrains... örülök, hogy vannak, meg, hogy annyi, amennyi egy modell, ami gyönyörű, részletes, de őszintén szólva, 3-400 dollár egy nagy dízelért ESU hanggal, nagyon kevés. Hogyan lehet ezt fenntartani? Valamit nagyon jól csinálnak. A minőség pedig ESU engineering edition. Midjuk, nem tudom, de van egy olyan érzésem, hogy a ScaleTrains meg az ESU félig meddig egy és ugyanaz, nagyon kíváncsi vagyok mi a kapcsolati viszony.

Egyedi modelleket persze mindig lehet gyártani, de az nem szolgálja ki a tömeget. A sorozatgyártás pedig iszonyú nehéz és költséges.

Régi rézmodelleket még mindig érdemes keresni: már 100 dollár körül is lehet találni gyönyörű példányokat a '70-es, '80-as évekből, amik simán lekörözik a mai plasztik modelleket. Persze ezekkel sok munka van, és manapság már a valódi modellezési tudás is hiányzik.

Talán... talán az új technológiák hozhatnak némi előrelépést.
A 3D nyomtatás, bár még messze nem néz ki jól, legalábbis számomra, a gagyi 3d nyomtatott alkatrészekkel ki lehet engem a világból kergetni, de idővel fejlődni fog.
A lézerforgácsolás, többtengelyes CNC gépek is ígéretesek.
Ma még drága technológiák ezek, de egyszer elérhető árúvá válnak.
Ha akkor még érdekel valakit a vasútmodellezés, akkor majd lehet mindent újra gyártani.
(#71596) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71595) Válasz Vas, 11:36
Tudod az a baj, hogy a több mázsás amerikai hölgyek 3 cm vastag ujakkal aligha tudnak összerakni egy ilyen modern mini mozdonyt vagy kocsit, arrol nem is beszélve, hogy 2 ilyen betanitott munkás helyére Kinában 5 dolgozo embert lehet leültetni.
De nemcsak a vasutmodell van veszélyeztetve hanem a ruhanemü meg stb.
Emlékszem vagy 20 éve az USAban amikor elöször kitört ez a Kina ellenes hisztéria, azt mondta az akkori US Navy parancsnoka, ha nem használhatnak kinai textilt meg egyebet, akkor kénytelen lesz a tengerészeit meztelenül küldeni a hajokra, egy colttal, de töltény nélkül. ( már a Colt sem amerikai, mert a csehek megvették. ).
Szoval ez van, és ez most nem Trump hibája, csak az ö feladata megprobálni valamit rendbe tenni, amit elödei az évtizedek alatt el.....tak.
(#71597) tumikas hozzászólása Válasz Vas, 13:20
Off:

A klasszikus oktatófilm az amerikai munkásokról:

https://www.youtube.com/watch?v=m36QeKOJ2Fc

És ez még nem is egy "preciziós" termék.

On:
(#71598) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71596) Válasz Vas, 13:36
Nem akartam azt írni, hogy kik azok akik összeszerelnek...meg amúgy nem is releváns. Meg az a bohoc sem narancssárga sapkában. A meztelen tengerészgyalogságot meg megnézném DDD
Lapozás       31/31
Frissek
  2025. Ápr, 30. Sze
21:03:54
  Jelenleg 18 fő olvassa az oldalt
Hirdetés