Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       50/61    
(#62404) diginewl válasza patexati hozzászólására (#62386) Válasz Máj 5, 2020
Idézet:
„ Kapcsolni,tekerni,nyomni akarok dedikált gombokat..”
Szerintem tud ez menni digitálisban is. Én is nyomkodok, nem kattintok

Pl. a TC programban ha készen van a pályaterv, meg blokkok, stb, utána átváltasz EDIT módból működőbe, akkor a képernyőn levő gombokhoz rendelt billentyűkkel is lehet indítani, megállítani váltót állítani, váltóutat szabaddá tenni. Sőt ha egy billentyűzet gombjait egy pályarajz alá viszed ki, akkor is teljesül a kívánságod, azaz nyomkodhatsz kedvedre!
Csak rajta, menni fog az!
(#62406) patexati válasza diginewl hozzászólására (#62404) Válasz Máj 5, 2020
Kipróbálom ha lesz rá időm Most elszórakozok majd ,hogy el tudjam dönteni mit is építek meg.. Valószínű az asztalra télen lesz csak idő..Gyártok majd modulokat,hogy legyen meg minden ha rakom össze..Ha digitális lesz nem kis mennyiségű dekóder kell csak a váltóknak és akkor még semmit nem csináltam mást..
(#62408) novakerno válasza róbertke hozzászólására (#62403) Válasz Máj 6, 2020
Idézet:
„ A váltófelvágásos csúcssín állítástól meg vasutas neveltetésem okán írtózom. Állítódjanak azok a vasak csak rendesen ahogy kell! ”
Ebben teljesen egyetértünk, én is így építettem meg. aztán jött a való világ... A három és féléves Pali gyönyörűen végigkövette ujjával, hogy merre fog menni a vonat, nem is volt ezzel baj. Beállítottuk a váltókat és minden rendben volt. De aztán belemerültünk a játékba, egyre nagyobb lett az izgalom, gyorsan kellett indulni valamelyik vonatnak és már kész is volt a baj, dőlt, borult minden a rosszul álló váltón. Ekkor döntöttem el, hogy ezt megcsinálom. Sajnos február közepe óta szünetel a játék, de ez az idő alkalmas a továbbfejlesztésre. Most készül egy kultúrált vezérlőpult, minimális visszajelzésekkel. Tehát alapból minden kézi állítású most is, semmi automatika, de ha elnéztünk egy váltót, nem történik baj, nem dől össze minden, működik a pótkötél.
(#62409) etwg válasza róbertke hozzászólására (#62403) Válasz Máj 6, 2020
Egy elönye van ( vagy csak. >100 év alatt megazoktuk. ), hogy egy ilyen kapcsolásnak a logikáját pár napos gyorstalpaloval minden modellezö képes lekövetni, és adott esetben változtatni vagy javitani is. Ugyanezt a mai modern traincontrolerekker stb. szinte lehetetlen és sokszor áll a bál, ha valami nem megy.
Ez már oda fajult, hogy egy régi ismerösöm, digitalizálta a szuper terepasztalát (egy autonyi pénzért) hivott, hogy nagy baj van, mert nem indul el a terepasztal amikor bekapcsolja a fökapcsolot, és nem tudja kideriteni mi a baj. A komputerek mennek ez az világit is, de vonatok állnak.
A galiba hatalmas volt - egy toroid trafo dobta be a törülközöt.
(#62411) patexati válasza etwg hozzászólására (#62409) Válasz Máj 6, 2020
Az biztos ki nem látja át a működést és komoly dcc rendszert üzemeltet az nagy bajban van ha hiba keletkezik.. Sokan nem az alaphibákkal kezdik meg a probléma megoldását hanem a legbonyolultabb hibára gondolnak,resetelnek,elállítgatnak mindent,stb..Én ezért szeretek építeni mert tudom mi mivel van kapcsolatban,könnyen lehet következtetni egy adott hibára ha az ember fejében ott lebegnek a tervek foszlányai még..
(#62412) etwg válasza patexati hozzászólására (#62411) Válasz Máj 6, 2020
Én is valahogy igy vagyok, söt a klubban kénytelen voltam egy nagy táblázatot gyártani, ahova beirtam az egyes mozdonyok cimeit ( van közttük sok olyan amit 5 évente egyszer látok), mert sok klubtagunk még arra sem volt képes, hogy megjegyezze a saját mozdonyának a cimét. Nem volt nagyobb leégés mint amikor elhozta a jármüveit meg a vendégeit a klubba ( otthon a mozdonyok többnyire a dobozokban, jobb esetben a vitrinekben vannak), és ott képtelen volt emlékezni mi a mozdonyának a cime, igy a nagy bemutatobol nem lett semmi.
Szoval a digitalizálás sok mindennel együtt jár, ami nem olyan egyszerü dolog, föleg, ha az ember nem mindennap használja. (és a hétköznapokban sem szokta meg azt a hozzáállást, amit a DCC stb megkövetel.)
(#62413) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#62412) Válasz Máj 6, 2020
Idézet:
„...és ott képtelen volt emlékezni mi a mozdonyának a cime, igy a nagy bemutatobol nem lett semmi.”

Idézet:
„Szoval a digitalizálás sok mindennel együtt jár, ami nem olyan egyszerü dolog,...”

De! Egyszerű!
Kezdeném azzal, hogy egy klub szerezzen már egy olyan vezérlőt, ami ki tudja olvasni a mozdonyban lévő dekóder címét! Ha ez nincs, akkor klub szinten értelme sincs az egésznek!
Erről nem a technika tehet! Nálunk a tv-ben pár hete valaki kitalálta, hogy a szerkesztők dolgozzanak otthon, home office, és majd onnan olvassák fel a narrációt. Ez még rendben is van, de milyen mikrofont adtak oda nekik? Egy régebbi Shure ének mikrofont, amit koncertekre fejlesztettek ki anno. Közelről kell ordítani bele. Csakhogy a beszéd, az nem ének, pláne nem egy rock koncert, ráadásul a szélzaj csökkentő szivacsot is elfelejtették. Az eredményt, a felolvasott szöveg érthetőségét a képzeletedre bízom.

Nem bedőlni kell(ene) valaminek, hanem gondolkodni, hogy mire is kell használni az eszközt, amit beszerzünk, és csak utána pénzt költeni!
(#62416) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62413) Válasz Máj 7, 2020
Jaj kedves barátom - ezek a mozdonyok 5-25 évesek tenyérnyi Mörklin dekoderekkel. Még a legujabb kütyü sem tudja kiolvasni a cimeket - hajtani azt tudja.

Nem is arrol volt szo, hogy a technika tehet, csak arrol, hogy a modellezöktöl ( a mi esetünkben kivétel nélkül >60 évesek) olyasmit vár el a technika, hogy a modell tulajdonosok ilyesmire egyáltán emlékezzenek. A legtöbb mozdonyok vagy gyári dekorerrel lettek beszerezve vagy valaki ( nem a modellezö) utolag szerelte be és a doktor urnak vagy a nagyzenekar elsö hegedüsének (stb) fogalma sincs arrol, hogy az micsoda. Ök csak olvassák, hallják, hogy digitalizálni kell, igy digitalizálnak, és igy állnak mozdonyok otthon évekig a vitrinben vagy a raktárban. Egyszerre max 5 darabot tudnak elhozni a klubba mert többet 1 ember el sem bir felcipelni az emeletre..
És láthatod hogy müködik a profi studio, akkor mit vársz el ilyen modellezöktöl.
Amugy a studiovilágra egy cseh/szlovák agymenés. A hatalmas studioban a bemondon kivül nincs senki - minden kamera automata vagy távvezérelt:


IMG_4575.PNG
 
(#62419) etwg hozzászólása Válasz Máj 7, 2020
Egy lenyügözö terepasztal minden szempontbol.
Sajnos Tony Koester elég vad dialektussal beszél, igy nem mindenki fogja érteni, de a munkája kimagaslo:

Nickel Plate RR
(#62420) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62413) Válasz Máj 7, 2020
Ez megint nem olyan egyszerű ám kedves MesTTer! Alátámasztom ET sorait, mini tapasztalatommal:
A nanoX központ nem tudja olvasni a Digitools újabb, valamint egy az esu dekóderét sem, ha FL kismotoros BR98 gőzösben T3, vagy a Tillig VT135-ben van a dekóder. A motor túl kicsi hozzá. Ez van. A beállított értékeket kénytelen voltam papírra írni, és a dobozba tenni. Így a mozdonnyal együtt megy.
(#62421) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#62420) Válasz Máj 7, 2020
És ez a központ hibája? Egyáltalán nem volt jó ötlet az Ulm városában székelő, de Kínában gyártatott dekódereket alapul venni...

Sem én, sem egyik ilyet használó ügyfelem nem tapasztalt még ilyesmit, pedig N-es kollégák is vannak bőven. Igaz, azokba a modellekbe, hiába aprócska a motorjuk, nem fér be sem az ESU, sem a DT... És vígan olvashatóak a nanoX-s88-cal.
(#62423) patexati válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62421) Válasz Máj 7, 2020
Én teljesen egyetértek veled,hogy az általad javallott dekóderek,központok biztos tökéletesen együttműködnek,de van ki épít magának (itt beszéltetek rá,hogy ne legyen analóg mert meg is építhetem digitálisban is) Én sok pénzt nem szánok rá mert így is sokban lesz nekem ez egy project nem ragadok le mert én magát az elektronikát szeretem nekem ez egy kihívás.. Jó érzés volt mikor elindult a dcc központom és a hozzá gyártott dekóderek is életre keltek pár száz forintos anyagi kárral..Hozzáteszem a mozdonydekóderek tökéletesen üzemelnek ( 4 db) nem kímélem őket,meg szokom hajtani és keverem az központ nullás címen lévő analóg lehetőséggel mi azért ha valami nem klappol a dcc-t megzavarná.. Én kellemeset csalódtam bent üzembiztonságilag..Viszont ha minden összeomlik nekem nem tart soká megállapítani mi a baj a saját körömben.. Hozzátenném ,hogy a booster mit megépítettem az atombiztos és szerintem profi asztaloknál is üzembiztos ..Rettentően egyszerű és olcsó..
(#62424) csíkosháTTú válasza patexati hozzászólására (#62423) Válasz Máj 7, 2020
A saját cuccokkal sincs baj, ha az ember betartja az alapvető szabályokat.

Pár évvel ezelőtt teljesen lükének néztek, és fújtak is rám rengetegen, mert szidtam a ROCO LokMaus, és korai MultiMaus alapú rendszereit. Ugyanis a sínfeszültséget előállító H-hidat úgy hajtották meg, hogy a 230V-ról egy 3A-es trafó - Graetz - 1000mikro puffer, és slussz. Ettől persze a terhelés függvényében üzem közben sétált le-fel a DCC sínfeszültség értéke, és sorra döglöttek a dekóderek, motorok. A csimborasszó az volt, amikor kiadtak egy N-es (sic!) start szettet, amiben ugyanez a konfiguráció volt. Gyakorlatilag 20V-os PWM jellel hajtotta a szerencsétlen dekóder a még szerencsétlenebb 1:160-as BR101 villanymozdonyt. Annyi megolvadt kasznit, leégett motort, elfüstölt dekódert, és szitkozódó modellvasutast még életemben nem láttam...
Csak azt kellett volna betartani, hogy csinálunk egy rendes tápegységet, vagy veszünk egyet! Nem mi, vásárlók, hanem a gyártó.
Ez így van egyébként minden elektronikával, így a DCC-vel is. Ha valamit elszúrunk, egy paramétert nem veszünk figyelembe, vagy elővesszük a "PATAJ" szabványt (PArasztnak TAnyára Jó), akkor jönnek hibák, meg a rejtélyek, meg az anyázás, hogy valami nem kerek, meg minek is ez ide?

Ez van...
(#62432) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62421) Válasz Máj 8, 2020
Idézet:
„És ez a központ hibája?”
Azt én nem tudom. Az esu-val úgy találkoztam, hogy egy használtan vett mozdonyban volt benn (az eladó nem is tudott róla )
A DT-vel meg körbejáruk, hogy ez van. Z21 olvasná szépen, a NanoX-el nem megy.
Ez van. Ettől nem dől össze a világ, csak egy kis papír a dobozban és kész.
(#62708) PikoDCC hozzászólása Válasz Jún 11, 2020
Sziasztok! Elkezdtem az elmúlt hónapban vásárolgatni vagonokat használtan, és most lesz majd egy digitális hangos mozdonyom is. Mivel még nem szereztem be eddig egy új NanoX + Minimaus vezérlőt, ezért addig a régi Piko digi 1-t használnám. Viszont ahogy néztem a régebbi Digitools-s hangdekóderek is több funkciót tartalmaznak mint amennyit a rendszerem támogat (F0-F8), és általában F16ig vannak használatban a dekóder hangok. A kérdésem annyi lenne, hogy attól függetlenül egy felprogramozott mozdonyt ha rárakok akkor simán használhatom az adott címen maximum F8-as funkcióig, vagy szükséges újprogramozni ezáltal kockáztatva, hogy esetleg a hang része nem lesz működőképes. Sajnos ugye nem támogatja még a CV érték átírást a rendszerem, így nem tudom mit is állítok amikor új címet adnék neki benne. Illetve egyáltalán lenne-e hang vagy nem újraprogramozás esetén? Nyáron remélhetőleg betudom majd szerezni a központot és kézivezérlőt is a MesTTer műhelyéből

u.i.: Olvastam olyat, hogy rövidzár esetén tönkremehet a hangvezérlése ezeknek a dekódereknek. Ha a központ lekapcsolja a feszültséget egy váltón való kisiklásnál akkor az már késő neki, vagy még időben, gyorsabban zárja el a tápot és semmilyen elektronika nem sérül a mozdonyban?
(#62710) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#62708) Válasz Jún 11, 2020
Majd a műveltebbek hosszabban válaszolnak:
Ha f8-ig tudsz funkciót váltani a vezérlőn, akkor addig tudsz állítani és ennyi. Ami fölötte van funkció F9-> azokat nem tudod előhívni - de a dekóderben megmaradnak.
Először csak a címét írd át a dekódernek, ha majd belejössz akkor átprogizhatod a fontosabb funkciókat alsóbb értékre.

A hangdekóder hangszórókimenete - két vezeték a hangszóró felé - nem védett. Erre a két madzagra kell nagyon figyelni, hogy a hangszóró két pólusán kívül máshová ne érjenek, mert akkor nyekk a hang kimenetnek.
(#62711) csíkosháTTú válasza PikoDCC hozzászólására (#62708) Válasz Jún 11, 2020
diginewl kolléga már leírta a lényeget.
Annyival egészíteném ki, hogy a PiKO Digifern-nel, mivel nem látod, hogy mit csinálsz, szerintem ne programozz CV-ket. Ugyanis azt sem látod, ha valamit mellényomsz...

Attól, hogy egy hangos mozdony kisiklik egy váltón, vagy felvágja, és a rendszer a zárlat miatt lekapcsol, attól nem fog tönkremenni a hangdekoder.

A dekóderek kimenetei rövidzárlat ellen védve vannak. Csak attól nincsenek védve, ha a motor, a funkció, vagy a hangszóró kimenetük a sínnel kerül zárlatba. Akkor van baj. Illetve sajnos van egy kivétel, egy hazai gyártású hangdekóder hangszóró kimenete nem védett semmilyen zárlattól, attól sem, ha a hangszóró vezetékei véletlenül összeérnek, vagy zárlatba megy a hangszóró. És elvileg 4Ohm-ra is specifikálták. Merész...
(#62716) PikoDCC hozzászólása Válasz Jún 12, 2020
Köszi a válaszotok, csak a címet lehet elvileg ezzel a Piko digi 1-el átírni, egyéb CV értéket nem tudom magában programozni. Csak egy mozdony jel van a távirányitón ami segítségével elvileg egy számot tudsz majd megadni az elérési címnek. Akkor kell valamit kezdenem vele, ha nem tudom a mozdony címét amin az előző rendszerben futott. Annak viszont örülök, hogy a leírásokat értelmeztem félre a hangdekódernél és ott csak a dekóder-hangszoró összeköttetésre kell figyelni, hogy ne legyen zárlat, a kerekeknél történő zárlat akkor nem befolyásolja.
(#62872) d.h.andras válasza diginewl hozzászólására (#59555) Válasz Júl 3, 2020
T.Diginewl ! Olvasgatva a fórumot megláttam #59555 sz. bejegyzését. Aktuális még ?
Tisztelettel : d.h.andras
(#62873) diginewl válasza d.h.andras hozzászólására (#62872) Válasz Júl 3, 2020
Ott van, két hozzászólással feljebb.
Jindra Fucik megcsinálta már.
Kettővel feljebb
(#62877) dccvillanyos válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62711) Válasz Júl 4, 2020
Már ne haragudj, de ezzel most kire célzol? Ha a Digitools hangdekóderre, abban az esetben az állításod NEM igaz! Légyszíves ne terjessz valótlanságokat!
A hangszóró kimenet zárlatát, az alkalmazott végfok elviseli, ha a kimenetre a tápjánál nagyobb feszültség kerül az valóban a végfok halálával jár.
A héten járt nálunk egy Piko Plux22-es Ludmilla, hibajelenség, hogy a B oldal világítás állandóan, fél fénnyel világít, a hang, B oldal világítás felkapcsolásakor elnémul, torz. A hiba másik dekóderrel is megmaradt. A mozdony alap paneljét vizsgálva kiderült, hogy a Piko, a hangszóró forrponthoz menő vezető sávot a Plux22 csatlakozó pontjai között vezette el. A pár századot megcsúszott fúrás, vagy csatlakozó beültetés miatt a behelyezett dekóder pin-je oldalról hozzáért a hangszóró vezető sávjához, így zárlatba került a hátra vil. és az egyik hangszóró kimenet. A furatot finoman kisüllyesztve hiba megszűnt, a mozdonyba visszarakott eredeti dekóder hiba nélkül működik tovább.
(#62878) csíkosháTTú válasza dccvillanyos hozzászólására (#62877) Válasz Júl 4, 2020
Nem haragszom én, és nem írtam céget, típust sem.

De, ha már így szóba került, akkor bizony küldtem vissza Hozzátok pár éve olyan ügyfelet, aki bevallotta, hogy a hangszóró két vezetékét zárta rövidre egymással, és ezért füstölt el dekóderetek. Nem a mostani volt, hanem még egyszer írom pár éves a történet. Ha jól tévedek, akkor meg is oldódott, mert az ügyfél azóta is több munkát rendszeresen hoz a műhelybe, de nem került szóba, hogy gond lett volna javításotokkal/cserével.

És nem is visítottam kismalacként, hogy vacak ez, vagy az... Egyébként meg az nem tekinthető rendeltetésszerű használatnak, ha egy dekóder bármelyik két vezetékét rövidre zárjuk, akkor annak simán mennie kéne tovább. Csak az általam is használt Tran és ZIMO hangos cuccok nem háklisak arra, ha a két barna, vagy a ZIMO-nál a két lila vezeték zárlatba kerül.

Ha én ide beírok valamit, akkor az nem először történik meg a műhelyben. És nem is írok be mindent, ami kivágja nálam a biztosítékot. Megnyugodhatsz, nem terjesztek valótlanságokat...
(#62879) PikoDCC válasza dccvillanyos hozzászólására (#62877) Válasz Júl 4, 2020
A témát egyébként azért hoztam fel mert nem igazán ismerem még ezt a technikát viszont láttam a Digitools digisound dekódereinek leírásában ezt: "Figyelem, a hangszóró kimenet nem rövidzár védett! Már egy pillanatnyi zárlat is tönkreteszi a hangvégfokot. A hangkimenet zárlatából eredő meghibásodások nem tartoznak a garancia körébe!" Ezért kérdeztem, mert nem tudtam, hogy vágányon történő rövidzár nem teszi-e tönkre a dekódert.

U.i.: Bár a honlapon lehet nem minden információ friss vagy pontos mert amikor néztem a DigiWifi központot ott egy régi nem támogatott alkalmzást ajánl aminek leírásában a DigitrainsPro alkalmazást kínálja új verzióként, viszont teljes értékű az csak akkor lesz, ha havidíjat fizetek érte. Legalább is aki május 1. után vásárolta az már nem kap teljes értékű szoftvert a központhoz sajnos. Ellentétben a központ leírásával ahol teljes értékű szoftvert igér telefonra.
(#62914) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62878) Válasz Júl 7, 2020
(#63320) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Szept 15, 2020
Azért ez nálam még mindig kivágja a biztosítékot!
A doboz, amire ezt felírták, egy Minitrix BR44 gőzöst rejt. Egy N-es modellt!
Melyik eszement baromfiudvar lakója gondolta azt, hogy jó ötlet egy 12V-os Faulhaber motort (gyárilag ez van a mozdonyban, mert az hajt, nem a szerkocsi) jó ötlet 22V-os nagyfrekvenciás PWM jellel meghajtani???
Maargit! Noooóóórmális???


IMG_20200915...jpg
 
(#63321) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#63320) Válasz Szept 15, 2020
Gondolod, hogy aki a feliratokat csinálja a dobozra vagy az utasitás szövegét irja tudja mit ir? Eléje dobnak egy egyenszöveget ( titkárnö fogalmazta meg) és ennyi. Lehet, hogy már több évtizedes...

(#63371) diginewl hozzászólása Válasz Okt 5, 2020
Évek alatt végre összeálltak... Terepasztal 3 szegmensének vezérlői, és visszajelentői, kezelői.

Fenn a 3db 16 csatornás szervóvezérlő dcc áramkör, mellette a szervóbeállító potméter dobozban, megjelölve a középállással - neutral pont.

Középen az s88-as 32 csatornás visszajelentő modulok.

Lenn a balról jobbra, az s88-as visszajelentők kiolvasója, megjelenítője. Ellenőrzéshez, ill. a vágányútfoglaltságok analóg kijelzésére. Mellette a TCO xbus controller, ami xpress-net-en állítja a váltókat kapcsolók segítségével: kvázi digitális zeuke zongorapult

A szélén pedig a minimaus dobozolt változata.

WP_20201002_...jpg
 
(#63376) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#63371) Válasz Okt 6, 2020
Körben pedig dekorációs célzattal szerszámok és be nem épített potméterek, gusztusosan elosztva... Bocs, nem hagyhattam ki!
Nem kis munka lehetett! Gratulálok.
(#63382) BGC hozzászólása Válasz Okt 6, 2020
Sziasztok!

Digitools S88-as rendszerhez kérnék segítséget.
Adott egy régebbi kb fél éves asztal, Z21, traincontroller bronz, tökéletes működés, 5 db s88-al. Nyáron építettem hozzá egy másik asztalt ugyancsak 5 db s88-al, amelyek a régi asztalon lévő utolsó visszajelentő után lettek felfűzve. A cím 40-től indul és 50 a vége. Ez 80 szakasz.
A lényeg: valamiért a régi asztal első 4 modulja elkezdett nem jelenteni ( mármint foglaltságot) , vagy némelyik szakasz random jelent, ha van rajta fogyasztó. Címek jók, minden LED zöld, feszültségek rendben mindenhol. Miért nem jelent ez első 4 modul? Az új asztal 5 modulja és a régi utolsó modulja működik.
Van ötlet?

Köszi

BGC
(#63386) diginewl válasza BGC hozzászólására (#63382) Válasz Okt 7, 2020
Valamit nem értek: MOST önállóan működik ez a rész:
Idézet:
„Adott egy régebbi kb fél éves asztal, Z21, traincontroller bronz, tökéletes működés, 5 db s88-al.”
Azaz csak akkor nem működik a dolog ha mind a kettő asztal össze van fűzve, vagy most a régi első 4 modulja egyáltalán nem megy?

Aztán amit még nem értek: a DT s88-vezetékét (OUT) mijébe dugod a Z21-nek??? Annak nincs s88-as likja. De ilyeneken nem akadok fenn

Itt valami nem stimmel. A DT s88-as gyűjtője 8 szakaszt figyel, és a múlt évezredebeli (nem leszólás!) CD chipeken alapul, amiben semmi program nincs. Ők teszik a dolgukat, nem tudnak összezavarodni - nincs bennük program. Ha összezavarodtak akkor valami statikus felöltődés nyírhatja ki őket, és akkor már gond lehet velük - csere. Ilyen előfordulhatott?
Egyenként letesztelni a jelzésleadásukat egy 3v-os gombelemmel tudod talán a legegyszerűbben. Jelöltem az optocsatolón a lábakat. Egymás után felváltva ha így megtápolod az optocsatolót az elemről, egymás után kell jönnie a jelzésnek a TC-ben (ez a 8-ik lesz). Így le tudod tesztelni, hogy tényleg az eszköz a hibás vagy valami más is belerondít a dologba. A kép a digitools oldaláról van.

Eszkozmagyar...jpg
 
(#63387) Lazsi válasza diginewl hozzászólására (#63386) Válasz Okt 7, 2020
A 3V-os elem direktben egy optocsatoló bemenetére - ami gyakorlatilag egy LED - nem teszi tönkre? Azért valami kis ellenállást illene beletenni... Nem tudom, hogy a nyákon az a kis SMD alkatrész esetleg egy megfelelő ellenállás lehet?
(#63388) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#63387) Válasz Okt 7, 2020
Attol függ milyen az az elem. Egy CR2032 stb gombelem teljesen rendben van elötét ellenállás nélkül is.
(#63389) BGC válasza diginewl hozzászólására (#63386) Válasz Okt 7, 2020
Szia!

Statikus feltöltődés nincs, ha meg lett volna, akkor miért az első négy hal meg az utolsó hat meg nem? Minden kimeneten megvan a tápfesz, a vonat tökéletesen közlekedik a szakaszokon, csak nincs feedback.
A S88 egy pc-s illesztővel kapcsolódik a Z21-hez az Xpressnet porton keresztül... az is digitools
Ja és ma cseréltem egy S88-at az elsőt a sorban egy újra, de minden ugyanaz!

Annyi, hogy az első s88 1-es kontaktján egy hurokmodul csücsül. De ez nem lehet gond, hiszen "hátrébb" a működő részben is van még kettő...

Szóval nem értem...

Lehet szétszedem és újra összerakom... más ötletem nincs...

BGC
(#63390) BGC válasza diginewl hozzászólására (#63386) Válasz Okt 7, 2020
Még ezt az elem dolgot megpróbálom...

Köszi a tippet. Bár ha a modul csere nem segített, akkor ott más lesz a gond
A régi asztal azóta nem működik mármint az első 4 s88... akár bronz akár a silver TC-vel kezelném....
(#63391) diginewl válasza BGC hozzászólására (#63389) Válasz Okt 8, 2020
Idézet:
„Statikus feltöltődés nincs, ha meg lett volna, akkor miért az első négy hal meg az utolsó hat meg nem?”
Mert csak és kész. A statikus feltöltődés nem működik logikusan. Ezek valami TTL rendszerű chipek, rohadtul érzékenyek erre a dologra...

A pc-s illesztő DT-s? Ez adja a s88-at és az xpressnetet a PC felé.

Keressünk tovább:
Valami itt még nekem nem kerek.
A címeket írtad, hogy "40-től indul...".
Ezt te szándékosan írtad át a PC illesztő hiper-termináljában?
Alapesetben 65-től indul a modulok címe, és megy felfelé, ahogy távolodnak a központtól..
Lehet azért nem jeleznek, mert valami miatt kívül kerültek a lekérdezési tartományból?

Gombelem: cr2032-est ajánlok, egy tartóba. Arra kettő vezetéket forrasztani, így könnyen hozzáférsz a világos LTV optók lábaihoz. A pötty oldalon az első láb a +, a második a - , és utána jön a következő ugyanígy. Ezzel jelzést tudsz beküldeni az s88-as rendszerbe, és le tudod tesztelni a panelt, hogy ad-e jelet.
(#63441) BGC válasza diginewl hozzászólására (#63391) Válasz Okt 13, 2020
Szia!

Sikerült szét-össze raknom, visszaállítottam a címeket 65-től, de a jelenség, most az, hogy mikor az adott szakaszra megérkezik a "fogyasztó", akkor nem azonnal, hanem random módon villog hosszabb-rövidebb ideig az indikátor a TC-ben. Az utolsó 6 modul ugyanúgy rendben működik, csak a 65-68 *** (szórakozik)...

Lehet a pc illesztővel van valami? Vagy ez egyértelmű feedback szenzor gond?

BGC

Kerüljük a vulgáris szavak használatát! Frankye
(#63443) csíkosháTTú válasza BGC hozzászólására (#63441) Válasz Okt 13, 2020
Ezért lenne jó, ha a visszajelentő modulon lenne indikáció, hogy a szenzor jól működik-e? Csak sajnos egyetlen gyártónál van ilyen, nálam...
Ugyanis egy CSM modul esetében, ha rendesen működik a szenzor, akkor virít egy LED a modulon. Ebben az esetben nem itt, hanem a visszajelentés kezelésénél van hiba. Ha a szenzoron a LED nem egyértelműen, és konstans módon világít, ha van vonat a figyelt szakaszon, akkor a foglaltság jelzése nem jön létre valamiért, vagy rossz az érintkezés valahol.
(#63447) diginewl válasza BGC hozzászólására (#63441) Válasz Okt 13, 2020
A PC illesztő nem tud válogatni, ami bejön jel kiolvassa, és továbbküldi, mindegy melyik modulból jön a jelzés. Írtad is, ha csak az új asztalt használod, nincsen baj.

A jelzésgyűjtő(k)ben kell keresni a problémát.
Az elemes jeladást megpróbáltad? A fehér ic pöttyözött oldalán a betáplálást? Így a jelzésgyűjtő adott bemeneten állandó jelet kap, amit neki állandó jelként kell továbbítania.
Így kiderülne, hogy állandó betáp esetén is a villognak-e a TC-ben az indikátorok. Így valószínű a gyűjtőben ment valami gallyra.
(#63452) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#63386) Válasz Okt 13, 2020
Most nézem!
Tényleg szakaszonként két mezei dióda az érzékelés összesen?
Merész...
(#63453) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#63452) Válasz Okt 13, 2020
Nono, MesTTer! 4 dióda az, nem kettő. Ezt egy diódahíddal is lehet cserélni Egyszerűbb olcsóbb. A probléma nem ott van.

Kettő diódás az a Lenz-féle tranzisztoros, amit Te is építesz, és forgalmazol.
(#63456) ati101 válasza diginewl hozzászólására (#63453) Válasz Okt 13, 2020
A 63386-os hozzászólásban szereplő képen a 8 csatornás foglaltság érzékelőn 16 db dióda látszik! A másik 16 a túloldalán van? A 4 dióda alkot egy dióda hidat,így 8x4=32, vagy tényleg csak 16 van?
(#63460) diginewl válasza ati101 hozzászólására (#63456) Válasz Okt 13, 2020
Idézet:
„A másik 16 a túloldalán van?”
Igen.
Nekem volt ilyen régebben, aztán eladtam őket, azért ismerem.
(#63461) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#63453) Válasz Okt 14, 2020
Az sem sokkal jobb...
Sajnos az a baj ezekkel, hogy komolyabb sínhosszúság, és nagyobb forgalom mellett nem eléggé zavarvédettek, hardware szinte. De erről pár éve már volt egy vita.

A Lenz kapcsolása ebből a szempontból fényévekkel jobb, és biztosabb, nem beszélve arról, hogy nem vesz le annyit a DCC sínfeszültségből, mint az ilyen egyszerűbb érzékelők.
Egyébként a CSM120F mindig is több volt, mint a Lenz modulok:
- meg lett növelve a zavarvédettsége,
- a figyelt szakasz foglaltságát egy LED is jelzi, nem csak a monitoron lehet követni.
A ma kapható CSM120FA pedig már képes a kimenetén nem csak visszajelentő modulok bemenetét, vagy a CSM210 váltóvezérlőt kezelni, hanem relé kapcsolását is el lehet végezni vele.
(#63462) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#63461) Válasz Okt 14, 2020
Kedves MesTTer!
Ezt tudjuk, megbeszéltük régebben - mint írtam én, is eladtam őket.

Az eredeti kérdés nem ennek a működési elvéről szólt, hanem, hogy valami gond van a panelekkel. Ebben próbálunk segíteni fórum társunknak, hogy kiderüljön a CD chipek a rosszak ezeken a panelokon, vagy valahol a terepasztala problémás.
(#63463) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#63462) Válasz Okt 14, 2020
Igen, csak azt nem tudjuk 100%-os biztonsággal megmondani, hogy a foglaltság jelzése biztosan létre jön-e?
(#63467) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#63463) Válasz Okt 14, 2020
Ezt tudnánk valamennyire biztosítani a gombelemmel.
Ez biztos jelzést ad. (kizárnám, hogy a 4A-es diódák kitikkadtak volna).

Ha a gombelemes jeladás esetén is bizonytalan a programban a kiolvasás (indikátor nem egyértelműen világít a programban), akkor szinte biztosan a jelzésgyűjtő valamelyik ic-je a hibás.
Jól gondolom?
(#63468) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#63467) Válasz Okt 14, 2020
Nem nagyon, ha jól értettem a dolgot.

Az áramérzékeléssel foglaltságjelzés akkor jön létre, ha az adott vágány szakaszon van áramfelvétele valaminek, és az biztos kontakt. (Most nem érdekes, hogy egy primitív megoldás érzékeli az áramot, vagy egy igényesebb kapcsolás.) Ezt nem lehet(ne) megkerülni úgy, hogy az érzékelő mögötti optokapura teszünk valamit, ami nyitja a kapu belső diódáját! OK, így azt el tudjuk dönteni, hogy, ha lenne mit érzékelni, annak a jelentése eljut-e a rendszerbe, de az érzékelés hibáját ez nem zárja ki!

Valóban lehet oka, hogy keverednek a bit-ek, és a visszajelentésben van a gond. De az is lehet, hogy az érzékelés instabil:
- mert a hibásan működő részben a vágányok nem tiszták,
- mert a hibásan működő részben a szakaszok nem jól vannak megcsinálva (volt olyan, hogy az ágyazatnak akkora kapacitív terhelése volt, hogy folyamatosan bejelzett, akár volt rajta vonat, akár nem),
- olyan triviális dolog is lehet, hogy nem jó sínszál van szakaszolva.
Meg még sok minden, sajnos nem vagyunk ott.

Meg kellene nézni a következőket:
- Rendesen működik-e a hibás rész, ha csak ez van a rendszerbe kapcsolva?
- Másik s88 érzékelő/jelentő modullal produkálja-e a hibát, ha a teljes rendszer rajta van?
- Az egyes modulokat összekötő kábeleket is ellenőrizni kellene!
(#63469) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#63468) Válasz Okt 14, 2020
Idézet:
„OK, így azt el tudjuk dönteni, hogy, ha lenne mit érzékelni, annak a jelentése eljut-e a rendszerbe, de az érzékelés hibáját ez nem zárja ki!”

Szerintem erre pont jó, ha mi adunk egy biztos jelet (gombelemmel), mert ki tudjuk zárni a jelzésgyűjtő hibás működését. Engem eddig érdekel. Ha jó a jelzésgyűjtő jeltovábbítása, akkor a topiktárs nézze meg hogy az asztalán mi lett még módosítva.

Az eredeti kérdés így szólt:
Idézet:
„A lényeg: valamiért a régi asztal első 4 modulja elkezdett nem jelenteni ( mármint foglaltságot) , vagy némelyik szakasz random jelent, ha van rajta fogyasztó.”
(#63471) BGC hozzászólása Válasz Okt 15, 2020
Sziasztok!

Látom jó nagy kavicsot dobtam az állóvízbe!

A legújabb fejlemények, hogy ki lett cserélve egy visszajelentő modul, a legelső. Ez azt hozta magával, hogy most már az első modul kivételével minden modul rendesen jelent.
Csak az elsőt nem bírom működésre bírni azaz a 65-ös címűt. 66-tól minden ok lett, szóval a 4-ből három rendbejött.
Ja és cseréltem próbára egy pc-illesztőt is, hogy hátha azzal van a gond, de nem azzal is ugyanúgy hibázott.
Így már csak az első modul környékén lehet a bibi. Ez a régi asztalé. Annyi változott rajta, hogy egy hurokmodul került a K2 kimenetre, de annak is a visszajelentő ága. Egy rossz hurokmodul okozhat esetleg visszajelzési problémát?

Bár kipróbáltam másik visszajelentő modullal hurok nélkül, de sajnos ez sem hozott megoldást.
Kommunikációs és táp kábelek cserélve, átnézve.

Szóval marad a fejvakarás....

BGC
(#63472) csíkosháTTú válasza BGC hozzászólására (#63471) Válasz Okt 15, 2020
A hurokmodul folyamatosan terheli a DCC rendszert, akár kapcsol éppen, akár nyugalmi állapotban van. Ráadásul forgatja a két sín a J, és a K polaritását. Ott lesz a baj! Iktasd ki, és próbáld ki úgy!
Lapozás       50/61    
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
17:53:26
  Jelenleg 13 fő olvassa az oldalt
Hirdetés