Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       50/50
(#62404) diginewl válasza patexati hozzászólására (#62386) Válasz Máj 5, 2020
Idézet:
„ Kapcsolni,tekerni,nyomni akarok dedikált gombokat..”
Szerintem tud ez menni digitálisban is. Én is nyomkodok, nem kattintok

Pl. a TC programban ha készen van a pályaterv, meg blokkok, stb, utána átváltasz EDIT módból működőbe, akkor a képernyőn levő gombokhoz rendelt billentyűkkel is lehet indítani, megállítani váltót állítani, váltóutat szabaddá tenni. Sőt ha egy billentyűzet gombjait egy pályarajz alá viszed ki, akkor is teljesül a kívánságod, azaz nyomkodhatsz kedvedre!
Csak rajta, menni fog az!
(#62406) patexati válasza diginewl hozzászólására (#62404) Válasz Máj 5, 2020
Kipróbálom ha lesz rá időm Most elszórakozok majd ,hogy el tudjam dönteni mit is építek meg.. Valószínű az asztalra télen lesz csak idő..Gyártok majd modulokat,hogy legyen meg minden ha rakom össze..Ha digitális lesz nem kis mennyiségű dekóder kell csak a váltóknak és akkor még semmit nem csináltam mást..
(#62408) novakerno válasza róbertke hozzászólására (#62403) Válasz Máj 6, 2020
Idézet:
„ A váltófelvágásos csúcssín állítástól meg vasutas neveltetésem okán írtózom. Állítódjanak azok a vasak csak rendesen ahogy kell! ”
Ebben teljesen egyetértünk, én is így építettem meg. aztán jött a való világ... A három és féléves Pali gyönyörűen végigkövette ujjával, hogy merre fog menni a vonat, nem is volt ezzel baj. Beállítottuk a váltókat és minden rendben volt. De aztán belemerültünk a játékba, egyre nagyobb lett az izgalom, gyorsan kellett indulni valamelyik vonatnak és már kész is volt a baj, dőlt, borult minden a rosszul álló váltón. Ekkor döntöttem el, hogy ezt megcsinálom. Sajnos február közepe óta szünetel a játék, de ez az idő alkalmas a továbbfejlesztésre. Most készül egy kultúrált vezérlőpult, minimális visszajelzésekkel. Tehát alapból minden kézi állítású most is, semmi automatika, de ha elnéztünk egy váltót, nem történik baj, nem dől össze minden, működik a pótkötél.
(#62409) etwg válasza róbertke hozzászólására (#62403) Válasz Máj 6, 2020
Egy elönye van ( vagy csak. >100 év alatt megazoktuk. ), hogy egy ilyen kapcsolásnak a logikáját pár napos gyorstalpaloval minden modellezö képes lekövetni, és adott esetben változtatni vagy javitani is. Ugyanezt a mai modern traincontrolerekker stb. szinte lehetetlen és sokszor áll a bál, ha valami nem megy.
Ez már oda fajult, hogy egy régi ismerösöm, digitalizálta a szuper terepasztalát (egy autonyi pénzért) hivott, hogy nagy baj van, mert nem indul el a terepasztal amikor bekapcsolja a fökapcsolot, és nem tudja kideriteni mi a baj. A komputerek mennek ez az világit is, de vonatok állnak.
A galiba hatalmas volt - egy toroid trafo dobta be a törülközöt.
(#62411) patexati válasza etwg hozzászólására (#62409) Válasz Máj 6, 2020
Az biztos ki nem látja át a működést és komoly dcc rendszert üzemeltet az nagy bajban van ha hiba keletkezik.. Sokan nem az alaphibákkal kezdik meg a probléma megoldását hanem a legbonyolultabb hibára gondolnak,resetelnek,elállítgatnak mindent,stb..Én ezért szeretek építeni mert tudom mi mivel van kapcsolatban,könnyen lehet következtetni egy adott hibára ha az ember fejében ott lebegnek a tervek foszlányai még..
(#62412) etwg válasza patexati hozzászólására (#62411) Válasz Máj 6, 2020
Én is valahogy igy vagyok, söt a klubban kénytelen voltam egy nagy táblázatot gyártani, ahova beirtam az egyes mozdonyok cimeit ( van közttük sok olyan amit 5 évente egyszer látok), mert sok klubtagunk még arra sem volt képes, hogy megjegyezze a saját mozdonyának a cimét. Nem volt nagyobb leégés mint amikor elhozta a jármüveit meg a vendégeit a klubba ( otthon a mozdonyok többnyire a dobozokban, jobb esetben a vitrinekben vannak), és ott képtelen volt emlékezni mi a mozdonyának a cime, igy a nagy bemutatobol nem lett semmi.
Szoval a digitalizálás sok mindennel együtt jár, ami nem olyan egyszerü dolog, föleg, ha az ember nem mindennap használja. (és a hétköznapokban sem szokta meg azt a hozzáállást, amit a DCC stb megkövetel.)
(#62413) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#62412) Válasz Máj 6, 2020
Idézet:
„...és ott képtelen volt emlékezni mi a mozdonyának a cime, igy a nagy bemutatobol nem lett semmi.”

Idézet:
„Szoval a digitalizálás sok mindennel együtt jár, ami nem olyan egyszerü dolog,...”

De! Egyszerű!
Kezdeném azzal, hogy egy klub szerezzen már egy olyan vezérlőt, ami ki tudja olvasni a mozdonyban lévő dekóder címét! Ha ez nincs, akkor klub szinten értelme sincs az egésznek!
Erről nem a technika tehet! Nálunk a tv-ben pár hete valaki kitalálta, hogy a szerkesztők dolgozzanak otthon, home office, és majd onnan olvassák fel a narrációt. Ez még rendben is van, de milyen mikrofont adtak oda nekik? Egy régebbi Shure ének mikrofont, amit koncertekre fejlesztettek ki anno. Közelről kell ordítani bele. Csakhogy a beszéd, az nem ének, pláne nem egy rock koncert, ráadásul a szélzaj csökkentő szivacsot is elfelejtették. Az eredményt, a felolvasott szöveg érthetőségét a képzeletedre bízom.

Nem bedőlni kell(ene) valaminek, hanem gondolkodni, hogy mire is kell használni az eszközt, amit beszerzünk, és csak utána pénzt költeni!
(#62416) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62413) Válasz Máj 7, 2020
Jaj kedves barátom - ezek a mozdonyok 5-25 évesek tenyérnyi Mörklin dekoderekkel. Még a legujabb kütyü sem tudja kiolvasni a cimeket - hajtani azt tudja.

Nem is arrol volt szo, hogy a technika tehet, csak arrol, hogy a modellezöktöl ( a mi esetünkben kivétel nélkül >60 évesek) olyasmit vár el a technika, hogy a modell tulajdonosok ilyesmire egyáltán emlékezzenek. A legtöbb mozdonyok vagy gyári dekorerrel lettek beszerezve vagy valaki ( nem a modellezö) utolag szerelte be és a doktor urnak vagy a nagyzenekar elsö hegedüsének (stb) fogalma sincs arrol, hogy az micsoda. Ök csak olvassák, hallják, hogy digitalizálni kell, igy digitalizálnak, és igy állnak mozdonyok otthon évekig a vitrinben vagy a raktárban. Egyszerre max 5 darabot tudnak elhozni a klubba mert többet 1 ember el sem bir felcipelni az emeletre..
És láthatod hogy müködik a profi studio, akkor mit vársz el ilyen modellezöktöl.
Amugy a studiovilágra egy cseh/szlovák agymenés. A hatalmas studioban a bemondon kivül nincs senki - minden kamera automata vagy távvezérelt:


IMG_4575.PNG
 
(#62419) etwg hozzászólása Válasz Máj 7, 2020
Egy lenyügözö terepasztal minden szempontbol.
Sajnos Tony Koester elég vad dialektussal beszél, igy nem mindenki fogja érteni, de a munkája kimagaslo:

Nickel Plate RR
(#62420) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62413) Válasz Máj 7, 2020
Ez megint nem olyan egyszerű ám kedves MesTTer! Alátámasztom ET sorait, mini tapasztalatommal:
A nanoX központ nem tudja olvasni a Digitools újabb, valamint egy az esu dekóderét sem, ha FL kismotoros BR98 gőzösben T3, vagy a Tillig VT135-ben van a dekóder. A motor túl kicsi hozzá. Ez van. A beállított értékeket kénytelen voltam papírra írni, és a dobozba tenni. Így a mozdonnyal együtt megy.
(#62421) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#62420) Válasz Máj 7, 2020
És ez a központ hibája? Egyáltalán nem volt jó ötlet az Ulm városában székelő, de Kínában gyártatott dekódereket alapul venni...

Sem én, sem egyik ilyet használó ügyfelem nem tapasztalt még ilyesmit, pedig N-es kollégák is vannak bőven. Igaz, azokba a modellekbe, hiába aprócska a motorjuk, nem fér be sem az ESU, sem a DT... És vígan olvashatóak a nanoX-s88-cal.
(#62423) patexati válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62421) Válasz Máj 7, 2020
Én teljesen egyetértek veled,hogy az általad javallott dekóderek,központok biztos tökéletesen együttműködnek,de van ki épít magának (itt beszéltetek rá,hogy ne legyen analóg mert meg is építhetem digitálisban is) Én sok pénzt nem szánok rá mert így is sokban lesz nekem ez egy project nem ragadok le mert én magát az elektronikát szeretem nekem ez egy kihívás.. Jó érzés volt mikor elindult a dcc központom és a hozzá gyártott dekóderek is életre keltek pár száz forintos anyagi kárral..Hozzáteszem a mozdonydekóderek tökéletesen üzemelnek ( 4 db) nem kímélem őket,meg szokom hajtani és keverem az központ nullás címen lévő analóg lehetőséggel mi azért ha valami nem klappol a dcc-t megzavarná.. Én kellemeset csalódtam bent üzembiztonságilag..Viszont ha minden összeomlik nekem nem tart soká megállapítani mi a baj a saját körömben.. Hozzátenném ,hogy a booster mit megépítettem az atombiztos és szerintem profi asztaloknál is üzembiztos ..Rettentően egyszerű és olcsó..
(#62424) csíkosháTTú válasza patexati hozzászólására (#62423) Válasz Máj 7, 2020
A saját cuccokkal sincs baj, ha az ember betartja az alapvető szabályokat.

Pár évvel ezelőtt teljesen lükének néztek, és fújtak is rám rengetegen, mert szidtam a ROCO LokMaus, és korai MultiMaus alapú rendszereit. Ugyanis a sínfeszültséget előállító H-hidat úgy hajtották meg, hogy a 230V-ról egy 3A-es trafó - Graetz - 1000mikro puffer, és slussz. Ettől persze a terhelés függvényében üzem közben sétált le-fel a DCC sínfeszültség értéke, és sorra döglöttek a dekóderek, motorok. A csimborasszó az volt, amikor kiadtak egy N-es (sic!) start szettet, amiben ugyanez a konfiguráció volt. Gyakorlatilag 20V-os PWM jellel hajtotta a szerencsétlen dekóder a még szerencsétlenebb 1:160-as BR101 villanymozdonyt. Annyi megolvadt kasznit, leégett motort, elfüstölt dekódert, és szitkozódó modellvasutast még életemben nem láttam...
Csak azt kellett volna betartani, hogy csinálunk egy rendes tápegységet, vagy veszünk egyet! Nem mi, vásárlók, hanem a gyártó.
Ez így van egyébként minden elektronikával, így a DCC-vel is. Ha valamit elszúrunk, egy paramétert nem veszünk figyelembe, vagy elővesszük a "PATAJ" szabványt (PArasztnak TAnyára Jó), akkor jönnek hibák, meg a rejtélyek, meg az anyázás, hogy valami nem kerek, meg minek is ez ide?

Ez van...
(#62432) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62421) Válasz Máj 8, 2020
Idézet:
„És ez a központ hibája?”
Azt én nem tudom. Az esu-val úgy találkoztam, hogy egy használtan vett mozdonyban volt benn (az eladó nem is tudott róla )
A DT-vel meg körbejáruk, hogy ez van. Z21 olvasná szépen, a NanoX-el nem megy.
Ez van. Ettől nem dől össze a világ, csak egy kis papír a dobozban és kész.
(#62708) PikoDCC hozzászólása Válasz Jún 11, 2020
Sziasztok! Elkezdtem az elmúlt hónapban vásárolgatni vagonokat használtan, és most lesz majd egy digitális hangos mozdonyom is. Mivel még nem szereztem be eddig egy új NanoX + Minimaus vezérlőt, ezért addig a régi Piko digi 1-t használnám. Viszont ahogy néztem a régebbi Digitools-s hangdekóderek is több funkciót tartalmaznak mint amennyit a rendszerem támogat (F0-F8), és általában F16ig vannak használatban a dekóder hangok. A kérdésem annyi lenne, hogy attól függetlenül egy felprogramozott mozdonyt ha rárakok akkor simán használhatom az adott címen maximum F8-as funkcióig, vagy szükséges újprogramozni ezáltal kockáztatva, hogy esetleg a hang része nem lesz működőképes. Sajnos ugye nem támogatja még a CV érték átírást a rendszerem, így nem tudom mit is állítok amikor új címet adnék neki benne. Illetve egyáltalán lenne-e hang vagy nem újraprogramozás esetén? Nyáron remélhetőleg betudom majd szerezni a központot és kézivezérlőt is a MesTTer műhelyéből

u.i.: Olvastam olyat, hogy rövidzár esetén tönkremehet a hangvezérlése ezeknek a dekódereknek. Ha a központ lekapcsolja a feszültséget egy váltón való kisiklásnál akkor az már késő neki, vagy még időben, gyorsabban zárja el a tápot és semmilyen elektronika nem sérül a mozdonyban?
(#62710) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#62708) Válasz Jún 11, 2020
Majd a műveltebbek hosszabban válaszolnak:
Ha f8-ig tudsz funkciót váltani a vezérlőn, akkor addig tudsz állítani és ennyi. Ami fölötte van funkció F9-> azokat nem tudod előhívni - de a dekóderben megmaradnak.
Először csak a címét írd át a dekódernek, ha majd belejössz akkor átprogizhatod a fontosabb funkciókat alsóbb értékre.

A hangdekóder hangszórókimenete - két vezeték a hangszóró felé - nem védett. Erre a két madzagra kell nagyon figyelni, hogy a hangszóró két pólusán kívül máshová ne érjenek, mert akkor nyekk a hang kimenetnek.
(#62711) csíkosháTTú válasza PikoDCC hozzászólására (#62708) Válasz Jún 11, 2020
diginewl kolléga már leírta a lényeget.
Annyival egészíteném ki, hogy a PiKO Digifern-nel, mivel nem látod, hogy mit csinálsz, szerintem ne programozz CV-ket. Ugyanis azt sem látod, ha valamit mellényomsz...

Attól, hogy egy hangos mozdony kisiklik egy váltón, vagy felvágja, és a rendszer a zárlat miatt lekapcsol, attól nem fog tönkremenni a hangdekoder.

A dekóderek kimenetei rövidzárlat ellen védve vannak. Csak attól nincsenek védve, ha a motor, a funkció, vagy a hangszóró kimenetük a sínnel kerül zárlatba. Akkor van baj. Illetve sajnos van egy kivétel, egy hazai gyártású hangdekóder hangszóró kimenete nem védett semmilyen zárlattól, attól sem, ha a hangszóró vezetékei véletlenül összeérnek, vagy zárlatba megy a hangszóró. És elvileg 4Ohm-ra is specifikálták. Merész...
(#62716) PikoDCC hozzászólása Válasz Jún 12, 2020
Köszi a válaszotok, csak a címet lehet elvileg ezzel a Piko digi 1-el átírni, egyéb CV értéket nem tudom magában programozni. Csak egy mozdony jel van a távirányitón ami segítségével elvileg egy számot tudsz majd megadni az elérési címnek. Akkor kell valamit kezdenem vele, ha nem tudom a mozdony címét amin az előző rendszerben futott. Annak viszont örülök, hogy a leírásokat értelmeztem félre a hangdekódernél és ott csak a dekóder-hangszoró összeköttetésre kell figyelni, hogy ne legyen zárlat, a kerekeknél történő zárlat akkor nem befolyásolja.
(#62872) d.h.andras válasza diginewl hozzászólására (#59555) Válasz Júl 3, 2020
T.Diginewl ! Olvasgatva a fórumot megláttam #59555 sz. bejegyzését. Aktuális még ?
Tisztelettel : d.h.andras
(#62873) diginewl válasza d.h.andras hozzászólására (#62872) Válasz Júl 3, 2020
Ott van, két hozzászólással feljebb.
Jindra Fucik megcsinálta már.
Kettővel feljebb
(#62877) dccvillanyos válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62711) Válasz Júl 4, 2020
Már ne haragudj, de ezzel most kire célzol? Ha a Digitools hangdekóderre, abban az esetben az állításod NEM igaz! Légyszíves ne terjessz valótlanságokat!
A hangszóró kimenet zárlatát, az alkalmazott végfok elviseli, ha a kimenetre a tápjánál nagyobb feszültség kerül az valóban a végfok halálával jár.
A héten járt nálunk egy Piko Plux22-es Ludmilla, hibajelenség, hogy a B oldal világítás állandóan, fél fénnyel világít, a hang, B oldal világítás felkapcsolásakor elnémul, torz. A hiba másik dekóderrel is megmaradt. A mozdony alap paneljét vizsgálva kiderült, hogy a Piko, a hangszóró forrponthoz menő vezető sávot a Plux22 csatlakozó pontjai között vezette el. A pár századot megcsúszott fúrás, vagy csatlakozó beültetés miatt a behelyezett dekóder pin-je oldalról hozzáért a hangszóró vezető sávjához, így zárlatba került a hátra vil. és az egyik hangszóró kimenet. A furatot finoman kisüllyesztve hiba megszűnt, a mozdonyba visszarakott eredeti dekóder hiba nélkül működik tovább.
(#62878) csíkosháTTú válasza dccvillanyos hozzászólására (#62877) Válasz Júl 4, 2020
Nem haragszom én, és nem írtam céget, típust sem.

De, ha már így szóba került, akkor bizony küldtem vissza Hozzátok pár éve olyan ügyfelet, aki bevallotta, hogy a hangszóró két vezetékét zárta rövidre egymással, és ezért füstölt el dekóderetek. Nem a mostani volt, hanem még egyszer írom pár éves a történet. Ha jól tévedek, akkor meg is oldódott, mert az ügyfél azóta is több munkát rendszeresen hoz a műhelybe, de nem került szóba, hogy gond lett volna javításotokkal/cserével.

És nem is visítottam kismalacként, hogy vacak ez, vagy az... Egyébként meg az nem tekinthető rendeltetésszerű használatnak, ha egy dekóder bármelyik két vezetékét rövidre zárjuk, akkor annak simán mennie kéne tovább. Csak az általam is használt Tran és ZIMO hangos cuccok nem háklisak arra, ha a két barna, vagy a ZIMO-nál a két lila vezeték zárlatba kerül.

Ha én ide beírok valamit, akkor az nem először történik meg a műhelyben. És nem is írok be mindent, ami kivágja nálam a biztosítékot. Megnyugodhatsz, nem terjesztek valótlanságokat...
(#62879) PikoDCC válasza dccvillanyos hozzászólására (#62877) Válasz Júl 4, 2020
A témát egyébként azért hoztam fel mert nem igazán ismerem még ezt a technikát viszont láttam a Digitools digisound dekódereinek leírásában ezt: "Figyelem, a hangszóró kimenet nem rövidzár védett! Már egy pillanatnyi zárlat is tönkreteszi a hangvégfokot. A hangkimenet zárlatából eredő meghibásodások nem tartoznak a garancia körébe!" Ezért kérdeztem, mert nem tudtam, hogy vágányon történő rövidzár nem teszi-e tönkre a dekódert.

U.i.: Bár a honlapon lehet nem minden információ friss vagy pontos mert amikor néztem a DigiWifi központot ott egy régi nem támogatott alkalmzást ajánl aminek leírásában a DigitrainsPro alkalmazást kínálja új verzióként, viszont teljes értékű az csak akkor lesz, ha havidíjat fizetek érte. Legalább is aki május 1. után vásárolta az már nem kap teljes értékű szoftvert a központhoz sajnos. Ellentétben a központ leírásával ahol teljes értékű szoftvert igér telefonra.
(#62914) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#62878) Válasz Júl 7, 2020
(#63320) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Szept 15, 2020
Azért ez nálam még mindig kivágja a biztosítékot!
A doboz, amire ezt felírták, egy Minitrix BR44 gőzöst rejt. Egy N-es modellt!
Melyik eszement baromfiudvar lakója gondolta azt, hogy jó ötlet egy 12V-os Faulhaber motort (gyárilag ez van a mozdonyban, mert az hajt, nem a szerkocsi) jó ötlet 22V-os nagyfrekvenciás PWM jellel meghajtani???
Maargit! Noooóóórmális???


IMG_20200915...jpg
 
(#63321) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#63320) Válasz Szept 15, 2020
Gondolod, hogy aki a feliratokat csinálja a dobozra vagy az utasitás szövegét irja tudja mit ir? Eléje dobnak egy egyenszöveget ( titkárnö fogalmazta meg) és ennyi. Lehet, hogy már több évtizedes...

Lapozás       50/50
Frissek
  2020. Szept, 29. Kedd
5:40:13
  Jelenleg 0 fő olvassa az oldalt
Hirdetés