Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       48/48
(#60739) xplood válasza fgeri hozzászólására (#60737) Válasz Feb 13, 2019
Én szívesen használnék mást, csak nem értek túlzottan hozzájuk, így a program átfordítása egyelőre homály számomra. Amennyiben valaki tud adni olyan hex file-t amit beégethetek az említett PIC-ekbe és működni fog velük, én szívesen váltok.
(#60742) diginewl válasza xplood hozzászólására (#60739) Válasz Feb 14, 2019
Amit küldtél kapcsolást, egyszerű a váltás, állj át a 16f628-ra.
A kapcsolás azonos, így csak a pic-et kell cserélni. A paco oldalán ott vannak az unisemaf hex-ek.
(#60743) xplood válasza diginewl hozzászólására (#60742) Válasz Feb 14, 2019
Köszönöm mindenkinek! Igazából triviális megoldás lett a vége. Diginewl-nak köszönhetően felfedeztem, hogy a semaphore néven emlegetett PACO doksi pont ugyan ezt a rajzot tartalmazza és van másik hex. Így a semaphore hexet beírva a panelbe lévő 16F84A-ba már működik is minden. Tehát a panelterv is maradt a mikrovezérlő is maradt, csak másik hex kellett bele
(#60751) diginewl hozzászólása Válasz Feb 16, 2019
Ez is elkészült végre, és úgy ahogy működik is.
Geert Úrtól a hex.
Ez egy s88-busz kiolvasó egység. Beállítható, hogy mely 4*8-as egységet figyelje. (ez az átállítás nem megy minidig zökkenőmentesen - egyenlőre nekem egyszerűbb a pic- epromjában átírni, hogy melyik egységet figyelje - egyébként egy jumperrel lehet állítani, de ez rutin nem mindig indul el a pic-nek). Ez a központ és a jelzésgyűjtők közé tehető.

Van rá egy másik hex-is (még nem próbáltam), ami központként működik, így csak +5V-ra van szüksége, és olvassa az s88-as buszt.
A Led helyébe bármi tehető, tehát akár vezérelhetünk is vele relét, stb-t. A panel tápja az s88-tól függetleníthető.

Elsősorban kapcsolópultba terveztem, mert így a led-ek valós foglaltságjelzést tudnak visszaadni adott szakasz foglaltságról, vagy váltóállásról. Egy kábelen eljön minden (max 128 foglaltság, amit az s88 tud kezelni) - ez nem olyan rossz. Együtt tud működni a számítógépes programmal is, nem zavarja azt, valamint hibakereséshez is jó.

WP_20190216_...jpg
 
(#60770) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#60751) Válasz Feb 18, 2019
Közben kipróbáltam mint s88 központot.
A nyák-ot úgy terveztem, meg hogy mindkét funkcióra alkalmas legyen (buszra téve közbenső megjelenítőnek, ill. végpontnak)
Működik úgy is. Az s88 központjaként a hozzá legközelebb eső első 4*8-as egységet jeleníti így meg, ahogy Geert úr is írta.

A közbenső kiolvasó (lásd alább) címét nagyon bizonytalan átállítani, így maradt a pic írásakor a beállítás. Így tökéletes. Csak 4 értéket vehet fel.
Minden itt van:
Közepétől lefelé
(#60791) diginewl hozzászólása Válasz Márc 1, 2019
Tényleg utolsó szösszenetem a DCC világban, és ezzel tulajdonképpen mindent elértem itteni, és index-es segítséggel. Amiért hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben a bonyolult világban eligazodni. További "ötleteim" nincsenek.

Az alábbi videón a kocsivilágításom látható. PACO alapra épült. Azaz dcc mozdonycímről kapcsolható a világítás, PIC12F629 van benne so8 tokozásban. Az áramkört úgy terveztem meg, hogy max. két körben lehessen kapcsolni a belső világítást, két független pl: F1-F2 funkcióról, és van egy végzár kimenet, ami csak az egyik irányt kapcsolja (vagy előre vagy hátramenetben aktív). Természetesen ezek utólag cv értékekkel változtathatók. Ami a PACO által beégetett effektekkel is tovább színesíthető (felkapcsoláskor neon hatású villódzás, stb.)

Ami az érdekes benne -nekem - hogy kb 15-20 másodpercig tartja a fényét Jelenleg 13 LED van benn. Az ökölszabálytól eltérően, párhuzamosan kapcsolva - mind azonos szalagból betéve. Tudom ez így szabálytalan. A kondi pedig elfér a lapos tetejű roco kocsi teteje alatt az áramkörön. Azaz nem kell kondikkal a wc-ben bóklászni (H0-ban gondolkodtam.) Indulási áramfelvétele kb 80-90mA, onnan esik lefelé 15-20mA-re, aztán lassan egészen 5-8mA.

Áramgenerátoros kapcsolás nélkül nem jött volna létre.

Video

Köszönet minden Ötletadónak!
Tudom, hogy nem szabályos, amit műveltem a led-ekkel, viszont így működik. Az összes Led-re kb 8mA-jut együtt. Figyelembe véve, hogy nem napi 24 órában lesz használva, valószínű az örökkévalóság idejében fog az első jobban melegedő LED a többitől elszívni nyitóáramot.

Newl
Lapozás       48/48
Frissek
  2019. Márc, 23. Szo
19:35:45
  Jelenleg 21 fő olvassa az oldalt
Hirdetés