Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       48/48
(#60739) xplood válasza fgeri hozzászólására (#60737) Válasz Feb 13, 2019
Én szívesen használnék mást, csak nem értek túlzottan hozzájuk, így a program átfordítása egyelőre homály számomra. Amennyiben valaki tud adni olyan hex file-t amit beégethetek az említett PIC-ekbe és működni fog velük, én szívesen váltok.
(#60742) diginewl válasza xplood hozzászólására (#60739) Válasz Feb 14, 2019
Amit küldtél kapcsolást, egyszerű a váltás, állj át a 16f628-ra.
A kapcsolás azonos, így csak a pic-et kell cserélni. A paco oldalán ott vannak az unisemaf hex-ek.
(#60743) xplood válasza diginewl hozzászólására (#60742) Válasz Feb 14, 2019
Köszönöm mindenkinek! Igazából triviális megoldás lett a vége. Diginewl-nak köszönhetően felfedeztem, hogy a semaphore néven emlegetett PACO doksi pont ugyan ezt a rajzot tartalmazza és van másik hex. Így a semaphore hexet beírva a panelbe lévő 16F84A-ba már működik is minden. Tehát a panelterv is maradt a mikrovezérlő is maradt, csak másik hex kellett bele
(#60751) diginewl hozzászólása Válasz Feb 16, 2019
Ez is elkészült végre, és úgy ahogy működik is.
Geert Úrtól a hex.
Ez egy s88-busz kiolvasó egység. Beállítható, hogy mely 4*8-as egységet figyelje. (ez az átállítás nem megy minidig zökkenőmentesen - egyenlőre nekem egyszerűbb a pic- epromjában átírni, hogy melyik egységet figyelje - egyébként egy jumperrel lehet állítani, de ez rutin nem mindig indul el a pic-nek). Ez a központ és a jelzésgyűjtők közé tehető.

Van rá egy másik hex-is (még nem próbáltam), ami központként működik, így csak +5V-ra van szüksége, és olvassa az s88-as buszt.
A Led helyébe bármi tehető, tehát akár vezérelhetünk is vele relét, stb-t. A panel tápja az s88-tól függetleníthető.

Elsősorban kapcsolópultba terveztem, mert így a led-ek valós foglaltságjelzést tudnak visszaadni adott szakasz foglaltságról, vagy váltóállásról. Egy kábelen eljön minden (max 128 foglaltság, amit az s88 tud kezelni) - ez nem olyan rossz. Együtt tud működni a számítógépes programmal is, nem zavarja azt, valamint hibakereséshez is jó.

WP_20190216_...jpg
 
(#60770) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#60751) Válasz Feb 18, 2019
Közben kipróbáltam mint s88 központot.
A nyák-ot úgy terveztem, meg hogy mindkét funkcióra alkalmas legyen (buszra téve közbenső megjelenítőnek, ill. végpontnak)
Működik úgy is. Az s88 központjaként a hozzá legközelebb eső első 4*8-as egységet jeleníti így meg, ahogy Geert úr is írta.

A közbenső kiolvasó (lásd alább) címét nagyon bizonytalan átállítani, így maradt a pic írásakor a beállítás. Így tökéletes. Csak 4 értéket vehet fel.
Minden itt van:
Közepétől lefelé
(#60791) diginewl hozzászólása Válasz Márc 1, 2019
Tényleg utolsó szösszenetem a DCC világban, és ezzel tulajdonképpen mindent elértem itteni, és index-es segítséggel. Amiért hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben a bonyolult világban eligazodni. További "ötleteim" nincsenek.

Az alábbi videón a kocsivilágításom látható. PACO alapra épült. Azaz dcc mozdonycímről kapcsolható a világítás, PIC12F629 van benne so8 tokozásban. Az áramkört úgy terveztem meg, hogy max. két körben lehessen kapcsolni a belső világítást, két független pl: F1-F2 funkcióról, és van egy végzár kimenet, ami csak az egyik irányt kapcsolja (vagy előre vagy hátramenetben aktív). Természetesen ezek utólag cv értékekkel változtathatók. Ami a PACO által beégetett effektekkel is tovább színesíthető (felkapcsoláskor neon hatású villódzás, stb.)

Ami az érdekes benne -nekem - hogy kb 15-20 másodpercig tartja a fényét Jelenleg 13 LED van benn. Az ökölszabálytól eltérően, párhuzamosan kapcsolva - mind azonos szalagból betéve. Tudom ez így szabálytalan. A kondi pedig elfér a lapos tetejű roco kocsi teteje alatt az áramkörön. Azaz nem kell kondikkal a wc-ben bóklászni (H0-ban gondolkodtam.) Indulási áramfelvétele kb 80-90mA, onnan esik lefelé 15-20mA-re, aztán lassan egészen 5-8mA.

Áramgenerátoros kapcsolás nélkül nem jött volna létre.

Video

Köszönet minden Ötletadónak!
Tudom, hogy nem szabályos, amit műveltem a led-ekkel, viszont így működik. Az összes Led-re kb 8mA-jut együtt. Figyelembe véve, hogy nem napi 24 órában lesz használva, valószínű az örökkévalóság idejében fog az első jobban melegedő LED a többitől elszívni nyitóáramot.

Newl
(#60851) maya711 hozzászólása Válasz Ápr 3, 2019
Feltételezve hogy vannak itt akik maguknak készítenek mozdony-dekódereket, közzéteszem ezt a pofon egyszerű kapcsolást. Amely a LENZ-féle ABC-aszimmetria érzékelésére alkalmas, kipróbáltan az 5-diódás aszimmetriát előállító áramkörhöz(BM-1). Nincs kipróbálva a Lenz-féle BM2/BM3-mal.
A kapcsolás 'A' pontját arra a kerék-érintkezőre kell kötni, amelyik majd a megszakított szakaszon fog futni abban az irányban amelyik irányban az automatikus megállást akarjuk elérni. A 'B' pontot pedig a szembeni kerék-érintkezőre. A 'C' pontra a dekóder mikrovezérlőjének bármelyik digitál-bemeneti lábát kötve, ott HI-szinttel érzékeli az aszimmetria jelenlétét. A 'GND' a dekóder(egyenirányítás utáni) null-pontja.
Amennyiben az érzékelő és auto-megállást végző szoftverre is szükséged lenne(persze térítésmentesen mint eddig is), kérlek email-ben keressél, mert elég ritkán jövök ide a fórumba.

ABC-érzékelő.pdf
 
(#60857) csíkosháTTú válasza maya711 hozzászólására (#60851) Válasz Ápr 4, 2019
Annyi kiegészítésem lenne, hogy a Lenz BM2 és BM3 modulja ennél komplikáltabb megoldásokra is képes, pl.: sebességkorlátozásra egy adott szakaszon. Azonban ez már nem éppen egyszerű feladat, mert lassúmenet esetében minden második DCC impulzus aszimmetrikus. Vagyis aktív ABC elem esetében nem tartós az aszimmetria, mint egy BM1, vagy CSM150 modul esetében. Erre ez a megoldás már nem lesz jó, ott kénytelenek leszünk nagyobb, AD átalakítóval is bíró processzort használni.
Egyébként a kapcsolás szellemes, köszönjük!
(#60865) maya711 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60857) Válasz Ápr 7, 2019
Köszönöm!
Ez bizony így van: arra nem alkalmas.
Feszméréssel régebben próbálkoztam, de felhagytam mert az általam használt PIC-ben csak egy hardveres ADC van és azt a BEMF-mérésen kívül másra nem mertem használni. Pedig van elég időrés.
Még ennyit: a kapcsolás "tükörképével" a másik vágányon lévő megszakítást is lehet érzékelni a mikrovezérlő egy másik lábán.
(#60874) maya711 válasza maya711 hozzászólására (#60851) Válasz Ápr 19, 2019
MÓDOSÍTÁS! Miután további 3 dekóderembe építettem bele az áramkört(azonos értékű alkatrészek és azonos pálya), az egyiknél hiba adódott. Aszimmetria hiányában a T1 tranzisztor nem zárt le teljesen, így a mikrovezérlő bemenetén kb 1V jelent meg, amit a digitális bemenet nem tudott helyesen értelmezni. A D1 diódát 1N4148-ra cserélve a hiba persze megszűnt. Tehát inkább így kell megépíteni az áramkört, bár ezzel a módosítással mintegy 0,3/0,4 V-al növekszik az érzékeléshez minimálisan szükséges feszültség-aszimmetria.
Továbbgondolva az esetet: menetközben az érintkezési bizonytalanságok következtében a kondenzátorok változó töltődése miatt esetleg hasonló helyzet állhat elő. Az érintkezési problémát a szoftver kiküszöböli, de a hardver nemigen szereti ha a digitál-bemeneten valamilyen közbenső feszej jelenik meg. Ezért ajánlatos inkább egy olyan analóg bemenetre csatlakoztatni az áramkört, amelyik belső komparátor bemeneteként konfigurálható, és így annak (belső) kimenetén fog megjelenni az aszimmetria megléte. Így hardver oldalról is korrektül járunk el. Ez esetben az R5 értéke inkább 22k legyen.
Hát így járunk, ha nem törődünk a “worst case”-zel!
Lapozás       48/48
Frissek
  2019. Máj, 25. Szo
21:09:43
  Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt
Hirdetés