Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       48/61    
(#60739) xplood válasza fgeri hozzászólására (#60737) Válasz Feb 13, 2019
Én szívesen használnék mást, csak nem értek túlzottan hozzájuk, így a program átfordítása egyelőre homály számomra. Amennyiben valaki tud adni olyan hex file-t amit beégethetek az említett PIC-ekbe és működni fog velük, én szívesen váltok.
(#60742) diginewl válasza xplood hozzászólására (#60739) Válasz Feb 14, 2019
Amit küldtél kapcsolást, egyszerű a váltás, állj át a 16f628-ra.
A kapcsolás azonos, így csak a pic-et kell cserélni. A paco oldalán ott vannak az unisemaf hex-ek.
(#60743) xplood válasza diginewl hozzászólására (#60742) Válasz Feb 14, 2019
Köszönöm mindenkinek! Igazából triviális megoldás lett a vége. Diginewl-nak köszönhetően felfedeztem, hogy a semaphore néven emlegetett PACO doksi pont ugyan ezt a rajzot tartalmazza és van másik hex. Így a semaphore hexet beírva a panelbe lévő 16F84A-ba már működik is minden. Tehát a panelterv is maradt a mikrovezérlő is maradt, csak másik hex kellett bele
(#60751) diginewl hozzászólása Válasz Feb 16, 2019
Ez is elkészült végre, és úgy ahogy működik is.
Geert Úrtól a hex.
Ez egy s88-busz kiolvasó egység. Beállítható, hogy mely 4*8-as egységet figyelje. (ez az átállítás nem megy minidig zökkenőmentesen - egyenlőre nekem egyszerűbb a pic- epromjában átírni, hogy melyik egységet figyelje - egyébként egy jumperrel lehet állítani, de ez rutin nem mindig indul el a pic-nek). Ez a központ és a jelzésgyűjtők közé tehető.

Van rá egy másik hex-is (még nem próbáltam), ami központként működik, így csak +5V-ra van szüksége, és olvassa az s88-as buszt.
A Led helyébe bármi tehető, tehát akár vezérelhetünk is vele relét, stb-t. A panel tápja az s88-tól függetleníthető.

Elsősorban kapcsolópultba terveztem, mert így a led-ek valós foglaltságjelzést tudnak visszaadni adott szakasz foglaltságról, vagy váltóállásról. Egy kábelen eljön minden (max 128 foglaltság, amit az s88 tud kezelni) - ez nem olyan rossz. Együtt tud működni a számítógépes programmal is, nem zavarja azt, valamint hibakereséshez is jó.

WP_20190216_...jpg
 
(#60770) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#60751) Válasz Feb 18, 2019
Közben kipróbáltam mint s88 központot.
A nyák-ot úgy terveztem, meg hogy mindkét funkcióra alkalmas legyen (buszra téve közbenső megjelenítőnek, ill. végpontnak)
Működik úgy is. Az s88 központjaként a hozzá legközelebb eső első 4*8-as egységet jeleníti így meg, ahogy Geert úr is írta.

A közbenső kiolvasó (lásd alább) címét nagyon bizonytalan átállítani, így maradt a pic írásakor a beállítás. Így tökéletes. Csak 4 értéket vehet fel.
Minden itt van:
Közepétől lefelé
(#60791) diginewl hozzászólása Válasz Márc 1, 2019
Tényleg utolsó szösszenetem a DCC világban, és ezzel tulajdonképpen mindent elértem itteni, és index-es segítséggel. Amiért hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben a bonyolult világban eligazodni. További "ötleteim" nincsenek.

Az alábbi videón a kocsivilágításom látható. PACO alapra épült. Azaz dcc mozdonycímről kapcsolható a világítás, PIC12F629 van benne so8 tokozásban. Az áramkört úgy terveztem meg, hogy max. két körben lehessen kapcsolni a belső világítást, két független pl: F1-F2 funkcióról, és van egy végzár kimenet, ami csak az egyik irányt kapcsolja (vagy előre vagy hátramenetben aktív). Természetesen ezek utólag cv értékekkel változtathatók. Ami a PACO által beégetett effektekkel is tovább színesíthető (felkapcsoláskor neon hatású villódzás, stb.)

Ami az érdekes benne -nekem - hogy kb 15-20 másodpercig tartja a fényét Jelenleg 13 LED van benn. Az ökölszabálytól eltérően, párhuzamosan kapcsolva - mind azonos szalagból betéve. Tudom ez így szabálytalan. A kondi pedig elfér a lapos tetejű roco kocsi teteje alatt az áramkörön. Azaz nem kell kondikkal a wc-ben bóklászni (H0-ban gondolkodtam.) Indulási áramfelvétele kb 80-90mA, onnan esik lefelé 15-20mA-re, aztán lassan egészen 5-8mA.

Áramgenerátoros kapcsolás nélkül nem jött volna létre.

Video

Köszönet minden Ötletadónak!
Tudom, hogy nem szabályos, amit műveltem a led-ekkel, viszont így működik. Az összes Led-re kb 8mA-jut együtt. Figyelembe véve, hogy nem napi 24 órában lesz használva, valószínű az örökkévalóság idejében fog az első jobban melegedő LED a többitől elszívni nyitóáramot.

Newl
(#60851) maya711 hozzászólása Válasz Ápr 3, 2019
Feltételezve hogy vannak itt akik maguknak készítenek mozdony-dekódereket, közzéteszem ezt a pofon egyszerű kapcsolást. Amely a LENZ-féle ABC-aszimmetria érzékelésére alkalmas, kipróbáltan az 5-diódás aszimmetriát előállító áramkörhöz(BM-1). Nincs kipróbálva a Lenz-féle BM2/BM3-mal.
A kapcsolás 'A' pontját arra a kerék-érintkezőre kell kötni, amelyik majd a megszakított szakaszon fog futni abban az irányban amelyik irányban az automatikus megállást akarjuk elérni. A 'B' pontot pedig a szembeni kerék-érintkezőre. A 'C' pontra a dekóder mikrovezérlőjének bármelyik digitál-bemeneti lábát kötve, ott HI-szinttel érzékeli az aszimmetria jelenlétét. A 'GND' a dekóder(egyenirányítás utáni) null-pontja.
Amennyiben az érzékelő és auto-megállást végző szoftverre is szükséged lenne(persze térítésmentesen mint eddig is), kérlek email-ben keressél, mert elég ritkán jövök ide a fórumba.

ABC-érzékelő.pdf
 
(#60857) csíkosháTTú válasza maya711 hozzászólására (#60851) Válasz Ápr 4, 2019
Annyi kiegészítésem lenne, hogy a Lenz BM2 és BM3 modulja ennél komplikáltabb megoldásokra is képes, pl.: sebességkorlátozásra egy adott szakaszon. Azonban ez már nem éppen egyszerű feladat, mert lassúmenet esetében minden második DCC impulzus aszimmetrikus. Vagyis aktív ABC elem esetében nem tartós az aszimmetria, mint egy BM1, vagy CSM150 modul esetében. Erre ez a megoldás már nem lesz jó, ott kénytelenek leszünk nagyobb, AD átalakítóval is bíró processzort használni.
Egyébként a kapcsolás szellemes, köszönjük!
(#60865) maya711 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60857) Válasz Ápr 7, 2019
Köszönöm!
Ez bizony így van: arra nem alkalmas.
Feszméréssel régebben próbálkoztam, de felhagytam mert az általam használt PIC-ben csak egy hardveres ADC van és azt a BEMF-mérésen kívül másra nem mertem használni. Pedig van elég időrés.
Még ennyit: a kapcsolás "tükörképével" a másik vágányon lévő megszakítást is lehet érzékelni a mikrovezérlő egy másik lábán.
(#60874) maya711 válasza maya711 hozzászólására (#60851) Válasz Ápr 19, 2019
MÓDOSÍTÁS! Miután további 3 dekóderembe építettem bele az áramkört(azonos értékű alkatrészek és azonos pálya), az egyiknél hiba adódott. Aszimmetria hiányában a T1 tranzisztor nem zárt le teljesen, így a mikrovezérlő bemenetén kb 1V jelent meg, amit a digitális bemenet nem tudott helyesen értelmezni. A D1 diódát 1N4148-ra cserélve a hiba persze megszűnt. Tehát inkább így kell megépíteni az áramkört, bár ezzel a módosítással mintegy 0,3/0,4 V-al növekszik az érzékeléshez minimálisan szükséges feszültség-aszimmetria.
Továbbgondolva az esetet: menetközben az érintkezési bizonytalanságok következtében a kondenzátorok változó töltődése miatt esetleg hasonló helyzet állhat elő. Az érintkezési problémát a szoftver kiküszöböli, de a hardver nemigen szereti ha a digitál-bemeneten valamilyen közbenső feszej jelenik meg. Ezért ajánlatos inkább egy olyan analóg bemenetre csatlakoztatni az áramkört, amelyik belső komparátor bemeneteként konfigurálható, és így annak (belső) kimenetén fog megjelenni az aszimmetria megléte. Így hardver oldalról is korrektül járunk el. Ez esetben az R5 értéke inkább 22k legyen.
Hát így járunk, ha nem törődünk a “worst case”-zel!
(#60934) kvic80 hozzászólása Válasz Jún 3, 2019
Egy spéci problémával fordulnék a fórumtársakhoz: Raspberry Pi-vel (Raspbian(linux) oprendszer) próbálok vezérelni egy Digitoolsos DigiPC illesztőt, RocRail programmal. A gondom, hogy bár lsusb paranccsal listázva látom a DigiPC-t, de Rocrailen belül nem érem el, read error-t kapok Rocrail servertől. Beállítások: controller=xpressnet, device=/dev/ttyACM0 (ez tartozik DigiPChez), hostname, port üres, type=LI101F vagy LI-USB, CTS Flow=None. Ez így read errorokat dobál. Ha van valami tippetek, ne tartsátok magatokban!
(#60935) Arctic37 válasza kvic80 hozzászólására (#60934) Válasz Jún 3, 2019
Rocrail-el nincs tapasztalatom, de JMRI-nél az RPi-re fel kell tenni az RxTx könyvtárat is. Lehet, hogy itt is ez a baj.
Illetve ahogy látom, a hostname és a port üres, lehet, hogy oda kéne írni az RPi nevét (alapból pi@raspberry), és a port-ba /dev/ttyACM0-t.
Végül egy "sudo apt-get update" és "sudo apt-get upgrade" is hasznos.
(#60936) kvic80 válasza Arctic37 hozzászólására (#60935) Válasz Jún 6, 2019
WOW! Köszönöm! JMRI-t nem ismertem eddig, de most leszedtem a komplett pre-built image-et, és tudok kapcsolódni végre a DigiPChez. Most már csak el kell olvasnom a doksiját és felvenni a layoutomat...
Köszi még egyszer!
(#60937) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60857) Válasz Jún 6, 2019
Szia MESTER!
Ennek az oldalnak mi is a címe?
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Modellvasút » Elektronika » Digitális »
Az utolsó három hozzászólás alapján is még mindig ennek nevezzük??
Nélkülözi az alapvető közérthetőség fogalmát, amolyan sefüle-sefarka beszélgetés.
Na ezért maradok továbbra is az analóg rendszernél.
(#60938) Lazsi válasza róbertke hozzászólására (#60937) Válasz Jún 6, 2019
"... (nem csak) profiknak", de nekik is. Ez a 3 hozzászólás éppen nekik szólt.
(#60939) csíkosháTTú válasza róbertke hozzászólására (#60937) Válasz Jún 6, 2019
Szól ez az oldal, szándékaim szerint:
Profiktól profiknak is, meg lelkes, de amatőr* modellezőknek is. Utóbbi napokban a profik beszélgettek egymás között. Engedtessék meg nekik!

(*: Az "amatőr" szónak ebben a környezetben még véletlenül sincs pejoratív felhangja! Az amatőr az egy pozitív jelző. Az amatőr, az az ember, akinek nem a szakmája az, amiben éppen ténykedik, de a hozzáállása pozitív, és tanulni, alkotni akar. A pejoratív jelző a dilettáns lenne...)

Látom, nincs téma!

Akkor dobok fel egyet:
Nemsokára a honlapomon is elérhető lesz, csináltunk egy egyszerű, DCC váltódekódert. Egyelőre az elektromágneses állítóműhöz készült van meg. A poén az benne, hogy egyaránt használható az NMRA szabvány szerinti váltócím kiosztást használó kezelőkkel, és az ettől eltérő MultiMaus-szal is! Mégpedig változtatás, CV-k programozgatása nélkül. Ha MultiMaus-szal állítjuk be a címét, akkor ehhez alkalmazkodik, ha NMRA (Lenz) vezérlővel, akkor pedig ahhoz. Az érdem csak részben az enyém, én csak a NYÁK tervet készítettem el, vagyis a hardware-t. A software a nagyobbik fiam munkája benne.
(#60942) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#60939) Válasz Jún 8, 2019
Kedves MesTTer!
Lehet a nyakam töröm, de ezt már valaki kitalálta
"A poén az benne, hogy egyaránt használható az NMRA szabvány szerinti váltócím kiosztást használó kezelőkkel, és az ettől eltérő MultiMaus-szal is! Mégpedig változtatás, CV-k programozgatása nélkül."
Ezt tudja a paco unisemaf dekódere, ami használható váltó, fényjelző stb. vezérlésre. A pushbutton verziója, programozás nélkül tudja felvenni a címet: gomb nyom, kezelőn egy váltócímen egy váltóállítás. Új érték rögzült. 8-as egység egy blokkban címezhető, nem bontható 1-8, és 4-es lépésekben. Azaz ha 5-ös váltócímet adom meg, akkor 5-12 ig fog váltócímre hallgatni. Ha 9-est akkor 9-16-ig, Ha 1-est akkor 1-8-ig.
Nem baj, hogy ezt leírtam?
(#60944) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#60942) Válasz Jún 9, 2019
Miért lenne baj?

Nem követjük PACO oldalát, a műhely legújabb elektronikái Atmega alapúak, nem PIC.
Kereskedelmi forgalomban nincs ilyen tudomásom szerint. Most már lesz...
(#61277) EnTeO hozzászólása Válasz Nov 4, 2019
Kedves Szakértők!

A PIKO Smartcontrollerben lehetséges állítani a váltóállításnál az impulzusok időtartamát 33 miliszekundum - 2500 milliszekundom között. PIKO A-rendszerű váltóim és hozzájuk való PIKO állítóműveim vannak.

Vajon milyen időtartamot érdemes beállítani?

Köszönöm a válaszokat előre is.
(#61279) csíkosháTTú válasza EnTeO hozzászólására (#61277) Válasz Nov 6, 2019
A CSM324M váltódekóder 0,1sec. impulzust ad ki az elektromágneses hajtóműveknek.
(#61283) EnTeO válasza csíkosháTTú hozzászólására (#61279) Válasz Nov 9, 2019
Köszönöm!

33 msec van most beállítva, ezzel mennek a hajtóművek.

(#61422) ati101 hozzászólása Válasz Dec 7, 2019
Építettem egy Paco -féle központot, mely a DigiTools DigiProgram régi verziójával (V0.8) kiválóan működik a "Lenz Digital Plus-LI 100 (F) -el a digitális rendszer menüjében történő kiválasztásával.
A központ szintén hibátlanul megy a Train Controller és a Train Programmer -kel is a fenti Lenz rendszer beállításával.
A DidiTools DigiProgrammer újabb verziójával (V4.4) "Az eszköz nem található" felirat jelenik meg a bekapcsolásakor. A beállítások menüben nem tudom mit kellene beállítani, hogy felismerje a rendszert, vagy ez most csak a DigiTools saját rendszerét ismeri fel?
(#61430) csíkosháTTú válasza ati101 hozzászólására (#61422) Válasz Dec 8, 2019
Válaszolt a másik fórumon a gyártó, de attól nem leszel boldogabb... Nesze neked kompatibilitás! A Tran Xpressnet csatlakozóján is vannak speciális dolgok, de attól még működik vele a Paco féle miniMaus, a LokMaus, a MultiMaus, és a Lenz kézi vezérlők is. Ez van... Az ilyen megoldások pont a DCC lényegét veszik el, az átjárhatóságot...
(#61569) csabaTTa hozzászólása Válasz Dec 21, 2019
Kedves Szakértők!

DCC-ben átlagos felhasználó vagyok, eddig minden jól ment, most elakadtam. DigiTools nem hangos dekóderre szeretnék plusz puffer kondenzátotr kötni. (Sajnos a Tillig Br92-es rugózatlan kerekei olyan kontakthibása mennek, hogy villog a LED, az alap puffer kondi kevés). A hangos dekóderknek van leírása, hogy hova forrasszam a pufferkondit (+100Ohm előtét +dióda), de a simán nincs. Melyik kondit "terjesszem ki" egy plusz pufferrel?

ps: digitools lengővezetékes, 8 tüskés, legkisebb.

Köszönöm a válaszokat!
(#61576) TechToys hozzászólása Válasz Dec 22, 2019
Sziasztok!

Z21 Roco vezérlő + Maus-t használok az asztalomon.
3 digit váltóm van, és 4 hagyományos analóg.
Z21 WIFI-vel elérhető (Androidon Z21 app)

Vissza irányban a rendszer nem fogad semmilyen információt.


Szeretném bővíteni a hálózatomat:
- fényjelzők digitális vezérlésével
- foglaltság figyelés (ha lehet nem sinelvágással, hanem pl. RFID megoldással)
- szerver program, amiben meg tudom írni a működési sémákat, védelmeket (pl. mozdonyok ne tudjanak ütközni)

Kérdéseim:
Melyik rendszer bevezetése oldja meg a fenti összes problémát?
JMRI? RailRoad?

Milyen hardware elemeket lehet egyszerűen hozzákötni?
Arduino alapú (Uno/Pro mini/micro) Akár minden pontra teszek 1-1 db pro microt.

Köszönöm! És kellemes ünnepeket kívánok!
(#61577) TechToys hozzászólása Válasz Dec 22, 2019
Esetleg még Wifi/ESP8266 v ESP32 megoldás is jöhet.
(#61886) PikoDCC hozzászólása Válasz Jan 27, 2020
Sziasztok!

Pár éve ismerem már a vasútmodellezés alapjait és egy egyszerű kis Piko Digi 1 rendszert használok, viszont most már szeretnék fejleszteni egy valamennyivel komolyabb rendszerre. Terveimben asztal még nem szerepel, maximum a sínek felerősítve egy OSB lapra, de egyelőre marad a földön alkalomszerűen összerakott kis pályám. Mozdonyok szempontjából egyszerre max 4 mozdonyt szeretnék futtatni, akár több vezérlővel egyszerre, ha ismerősök is csatlakoznának, de 2 mozdony a biztos, ami egy időben futna. Váltókat nem tervezem a vezérlőről működtetni, mivel még asztal úgy sincs, és ha veszek majd váltó állítókat, akkor én inkább a nyomógombos állítás mellett maradnék. (Terepasztalon pedig majd valószínűleg automatizált rendszer lenne, de az sokkal nagyobb beruházás, amire most se hely, se idő, se pénz). Ezeknek tudatában szeretnék egy kisebb összegből (40-50k körül vezérlővel) fejleszteni (ha nem én barkálcsolnám otthon), mint lelkes amatőr. Mivel nem rég végeztem egyetemen, mint mérnökinformatikus, most már elektronika téren is picit több tapasztalatom van, mint amikor ide regisztráltam, de én inkább a szoftverek körében szeretek elmélyülni. Ennek ellenére nem riadok vissza az elektronikai alkatrészek forrasztásától. Igaz tervezni nem annyira tudok kapcsolásokat, se megérteni egy bonyolult áramkört, de meglévő rajzokból megépíteni egy rendszert szívesen kipróbálnám.

Utóbbi 3-4 napban meglehetősen sokat bújtam a fórumokat és mindenféle dokumentumokat, hogy minél jobb képet kapjak a rendszerek előnyeiről és hátrányairól. Visszaolvastam az első hozzászólásoktól ezt a topicot, melyből elég sok minden derült ki számomra. Az első elképzelésem a régebbi fekete dobozos Roco Multimaus volt, ami mindaddig tetszett ameddig rá nem jöttem, hogy táp csere kötelező hozzá a stabil működéshez és CV értékeket csak írni tud, olvasni nem. Igaz lehet kapni XpressNet – PC illesztőt hozzá, de akkor már vehetnék alapból picit több tudású, modernebb vezérlő is abból az árból.

Ezt alapul véve az egyik kiszemeltem a Roco z21 start készlet lenne Multimaussal (+ Wifivel telefonos alkalmazással). Ha jól tudom itt CV írás és olvasás is van, viszont a Multimaus gyengesége, hogy 2-3 futó mozdony között nehezebb váltani irányítás szempontjából és lehet meg se jegyzi, hogy milyen állapotban hagytam ott a mozdonyt. A z21-el szemben viszont egy másik topicban diginewl kolléga javaslatára utánajártam a NanoX-s88 -as vezérlőnek. Megnéztem a Paco oldalán lévő kapcsolási rajzot is, ami talán nem is annyira bonyolult elkészíteni még számomra se, viszont sajnos csak netes képeken látom beépítve az usb portot illetve a második XpressNet csatlakozót. Ez lehet már egyedi eszköz és nem simán a publikus rajzok alapján készült? Illetve egy ilyen központ merre és milyen áron tudnám beszerezni, valamint ha beszerezhető akkor például Multimaus az képes-e megtartani vele az átkapcsolt (mozdonyok között váltva az irányítást), éppen futó mozdony programját vagy praktikusabb a Paco féle Minimaust is megcsinálni vagy egyéb irányítást? A Minimaus szintén nem tudom mire képes mozdonyváltás tekintetében, illetve mennyire kényelmes a használata. Ja igen, ha egy fejlettebb verzióját tudnám a NanoX-s88 központnak megvenni építőkészletként akár annak is örülnék, mivel PIC-et még nem flasheltem, bár ahogy néztem, itt csak a hex fájlt kell felrakni egy ebayes kis PICkit programozó készlettel. (Például ha usb portos verzióhoz jutnék, akkor gondolom már kellene egy másik hex fájl is amit sajnos előállítani nem tudok az biztos). Ezt a NanoX-s88 központi rendszert viszont, ha jól értettem, nem tudnám használni például z21 mobilappal, csak ha valahogy hálózaton is tudna kommunikálni ugye? Dekóderek tekintetében mennyire érzékeny az a rendszer? Például most egy Piko gyári dekóderem van és mellette a másik mozdonyban egy ESU LopPilot v3. Egyikkel se volt eddig panaszom azon kívül, hogy nem tudom programozni, finomhangolni a CV értékeket rajtuk.

Remélem nem gond, hogy ilyen hosszan írtam le nektek ezt a sok gondolatot, két napig szedtem össze ehhez a hosszabb bejegyzéshez is mondanivalóm . Szerettem volna mindennek utánajárni és tovább vinni ezt a remek hobbit. Sajnos az én generációmban ez a szórakozás már nem annyira népszerű, pedig lenne mit tanulni ebből is, akár a jelenlévő sok mestertől .

u.i.: Ha mégis Roco z21 start lenne számomra a legegyszerűbb megoldás, akkor ha használtan nem igazán beszerezhető csak 55-60k-ért, akkor inkább veszek egy Roco digitális kezdőkészletet, melyből a szerelvény is tetszik ami akkor már csak 30k felár .
(#61890) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#61886) Válasz Jan 28, 2020
Idézet:
„Ezt a NanoX-s88 központi rendszert viszont, ha jól értettem, nem tudnám használni például z21 mobilappal, csak ha valahogy hálózaton is tudna kommunikálni ugye?”
Igen.
Erre írtam, hogy egy átalakító kütyü kell hozzá - eddig elérhetőben csak ezt leltem...
Ez lenne az
Az rs232/usb átalakításhoz lehet egy gyári átalakítót venni, vagy megnézni a számítógépen, fityeg-e egy szabad com port?
Az xpressnet - multimaus csatlakozók szabadon oszthatók, ha jól emlékszem 28 darabig, egy sima elosztóval.
dobozolt Nano-x kép valahonnan a netről
Beszerzéssel CsíkosMesttert keresd meg!
(#61897) kitero hozzászólása Válasz Jan 28, 2020
Sziasztok!
Szezeretném a régi motorvonatot digitalizálni egy NEM652 nyolc tűs dekóderrel. A motor az már működik, de menetirány szerinti világítást nem tudom megoldani. A 2 ill a 6 kimenetre tettem egy-egy ellenállást (1 kohm) majd a LED-eket és a katódjaikat a 7-es kivezetésre. Így egymástól függetlenül világítanak, de csak a mozdony egyik végén vagy piros vagy fehér. Tudnak egyszerre is, de ez vicces. Ezzel a dekóderrel ez megoldható?
(#61923) PikoDCC válasza diginewl hozzászólására (#61890) Válasz Jan 28, 2020
Oh, akkor rosszul értelmeztem azt a hozzászólást. Azt hittem már a soros kimenethez is kell külön XpressNet - PC átalkító, viszont a Paco honlapján lévő leírásban nem találtam soros kivezetést a NanoX-s88 honlapján. Azért is kérdeztem, hogy ez akkor már áttervezett verzió amit a kollégáktól lehetett/lehet venni. Soros - usb átalakító még akad is talán egy dobozban, de ha nem akkor is pár ezer maximum.
Igen, ezeket a képeket találtam, most még ezt is hozzá: Bővebben: Link. Egy ilyesmi rendszernek örülnék nagyon, főleg ha saját magam is el tudnám készíteni , plusz a vezérlő persze amit még nem tudok melyik lenne a legjobb megoldás a korábban említett dolgokkal mellett.
Amint véglegesen eldöntöttem a központ és vezérlő kérdést, akkor mindenképpen felkeresem, hogy tudjak tervezni költségileg is miként érné meg a céljaimnak.

#61897 kitero

Szia, én nem rég szereltem be a Piko Taurusomba ezt a HTech féle LED-es menetvilágítást, és ez alapján megértettem, hogy miként működik egyik illetve másik irány, akár hogyan lehetne funkció gombokhoz kötni csak a végzárakat. A linkelt képen látszódik a bekötés, bár leírásod alapján így kellene működni. Amit tudok, hogy az fehér fényekhez 4,7kOhm-s ellenállást forrasztott sorbakapcsolva a LED elé. A lényeg hogy keresztben kell bekötni a fényeket. "A" oldal fehér fényét a "B" oldal zárfényével azonos lábra kell kötni. Ja és kék 7-es láb a közös pozitív ha jól tudom, többi a negatív.
(#61925) csíkosháTTú válasza kitero hozzászólására (#61897) Válasz Jan 29, 2020
Én meg nem tudom, hogy mit nem tudsz?

A dekóder 7. lába, a kék vezeték az valamennyi LED közös pozitív pólusa.
A dekóder 6. lába, a fehér vezeték a kapcsolt negatív, alapban az előre menetirány szerinti világítás. Vagyis, ha előre menetparancsot adsz a modellnek, és a felkapcsolod a világítást a "*" gombbal, vagy az F0-lal, akkor előre két, vagy három fehér fény lesz, ha van zárfényed, akkor a hátsó végén pedig két piros.
A dekóder 2. lába, vagyis a sárga vezeték pedig ugyanaz, mint a fehér, csak hátra menetirányban.
(#61926) csíkosháTTú válasza PikoDCC hozzászólására (#61923) Válasz Jan 29, 2020
Diginewl kolléga belinkelt egy képet a nanoX-s88-ról, azon pont USB csatlakozás van a számítógép felé, nem soros. Ehhez a központhoz nem kell semmilyen külső kütyü, hogy össze tudd kötni egy számítógéppel. Sőt, a visszajelentésekhez sem kell külön csatlakozás a számítógép felé, mert a központ képes fogadni az s88 visszajelentő modulokat, így elég azt USB-n összekötni a PC-vel.
(#61939) PikoDCC válasza csíkosháTTú hozzászólására (#61926) Válasz Jan 29, 2020
Az megvan, hogy ott usb-s, én arra gondoltam, hogy az a kapcsolási rajz ami elérhető alkatrészlistával és egyedül is megcsinálható, azon sajnos nincs se soros port se usb.
(#61942) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#61939) Válasz Jan 29, 2020
Valószínű, te arra gondolsz, ami a paco oldalán van.
Nanox s88 v3. Itt a leírás, és kapcs rajz.
Ezen valóban nincs PC felé kimenet.

Arra alább van a megoldás:
GenLI-S88
Ez a csatoló felület PC felé
Ez a kettő dolog van egybedolgozva a dobozos NanoX-s88-as készülékben.

És hogy ne legyen félreértés itten van nanoX-s88 rs232 porttal, amilyen az enyém is.NanoX s88 COM port
(#61949) PikoDCC válasza diginewl hozzászólására (#61942) Válasz Jan 29, 2020
Igen, korábban írtam is hogy onnan néztem, de nem láttam ezt a külön kis modult hozzá. Viszont ahogy elnézem a kapcsolási rajzot, abban olyan mintha csak két lábát használná bemenetnek a XpressNet-ről, hogy átalakítsa a soros portra. Ezt egyszerűen kössem be dobozon kívül kábellel vagy érdemes lenne egy áramköri lapra hozni őket? Illetve ha jól látom, így csak egy teljes értékű XpressNet csatlakozóm lenne. Lehet nem is olyan egyszerű megoldás ez az DIY ötlet. Jó lenne egy egybehozott áramkört tervezni hozzá, amihez annyira nem értek
Ha sikerülne egybe tervezni ezt a két kapcsolási rajzot, akkor az megoldható Y kábel helyett, hogy minden kivezetését tovább kötöm egy másik XpressNet csatlakozóba, így egy helyről jönne az információ, viszont két csatlakozóm is lenne hozzá egymás mellett?
(#61951) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#61949) Válasz Jan 30, 2020
Megmondom őszintén: én annó úgy döntöttem, hogy a központot készen megveszem - legyen egy dolog ami biztosan működik a rendszerben, nem terheli azt a saját hülyeségem rizikófaktora. Meg is van, teszi a dolgát, már nem is tudom hány éve
Ma is lehet készen venni, keresd meg Csíkost. Amennyiért beszerezhető, szerintem ezzel az egy egységgel nem érdemes spórolni.
A Paco oldalán van a collaboration oldal
Collab oldal
Itt vannak "összeházasított" nanox-s88 központok.
Ez a központ így összeállítva már egy nagyon komoly, még ma is megállja a helyét, pedig van lassan 15 éves konstrukció.
A GenLi-S88 kapcsolás xpressnet kimenete valóban hibás, mert nincs rajta táp, és nulla.

A nanox-s88 xperss-net kimenete - amit készen lehet venni mind slave kimenetek, azaz simán egy telefonkábel osztóval oszthatók. Itt nincs master egér, mint a Roco fekete dobozában, mert itt a Nanox-s88 a központ az a master.
(#61954) PikoDCC válasza diginewl hozzászólására (#61951) Válasz Jan 30, 2020
Köszi a linket, itt vannak hasznosságok, de lehet tényleg egyszerűbb lenne a komplett egyben megvenni, ha még belefér a keretembe a kézi vezérlővel.
(#61956) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#61954) Válasz Jan 31, 2020
Kézi vezérlőt készíts magadnak, ha tudsz PIC-et írni, vagy börzén veszel egy Lokmaus 2-t kezdésnek. Az is megteszi, és nagyon olcsón adják, hiszen kevés funkciót tud. Kezdésnek viszont tökéletes.

Az a baj, hogy ezt a piko digi fern-szerencsétlenséget nem tudod vele használni...
(#61957) PikoDCC válasza diginewl hozzászólására (#61956) Válasz Jan 31, 2020
PIC-et nem flasheltem még, ahhoz kell egy készlet ebayről, viszont ha mobilappal lehet irányítani lehet jobban járnék vele. Amit küldtél még régebben wifi modul XpressNethez az ha jól értem ad támogatást hozzá, de késöbb mindenképpen kipróbálnám a Minimaust. Amit szeretnék, hogy CV értékeket tudjak írni és olvasni is.
(#61958) diginewl válasza PikoDCC hozzászólására (#61957) Válasz Jan 31, 2020
A minimaus-szal lehet kiolvasni - jobban mondva az kijelzi a kiolvasott értéket, ezt alá tudom támasztani.

Az amit linkeltem átalakítót, xpressnet->LAN azt nem tudom olvas-e. Elméletileg azon keresztül is át kell mennie a parancsnak, meg az értéknek is, hiszen nem a kézi vezérlő olvassa ki a CV értéket, hanem a központ... mivel ilyenem nincs ezt nem mondom biztosra.
(#61966) PikoDCC válasza diginewl hozzászólására (#61958) Válasz Jan 31, 2020
Na ezt örömmel hallom. Már csak az a kérdésem maradt jelenleg, hogy az usb kimenetén milyen programokkal lehet dolgozni gépen, illetve van e lehetőség itt mozdony vezérlésre, netán CV írás, olvasásra is? Esetleg otg kábellel lehet-e usbről vezérelni mobilra kötve?
(#61971) jvnd válasza PikoDCC hozzászólására (#61966) Válasz Feb 1, 2020
Sziasztok
Mivel elég sok szó esett a NanoX-S88 központról, ezért szeretném összefoglalni a tudnivalókat.
A központ a Paco honlapja alapján készült, kiegészítve a PC csatlakozással, ami RS232, vagy USB lehet. Az USB-s kb. annyival drágább, mintha egy különálló RS232-USB átalakítót használnánk.
Az USB a Microchip MCP 2200-as áramkörével lett kialakítva, minden napjainkban használatos operációs rendszerhez van a Microchip oldalán driver hozzá. (pl: Win10)
A PC illesztő a Lenz LI100-al kompatibilis. A PC-n pl. a következő vezérlő szoftverek futhatnak: TrainController, RocRail, JRMI, .... (többek között ezekkel próbáltam a központot).
A szoftverek tulajdonságaitól függően vezérelhető a pálya (mozdonyok, kitérők, jelzők, foglaltság érzékelők). A szoftvereknek van mobil interfészük is, (általában ez már licensz köteles pl. RocRail-nél) így mobil eszközökkel is vezérelhetjük pályánkat. Magában a központban önállóan nincs meg ez a lehetőség mint pl. a z21-nél, szóval kell hozzá az adott szoftver.
- Igény szerint rádiós vezérlőt is tudok hozzá adni, 433MHz (vagy 886MHz) sávban működőt.
Tulajdonságai:
- Stabilizált tápegységgel rendelkezik. A sínfeszültség analóg módon, egy potencióméter segítségével állítható. 9-21V között, Így a Z-től a H0-ig minden rendszerhez használható.
Kimeneti árama 3A. Igény esetén hozzá illeszthető (3A-tól, 13A-ig) boostereket is tudok adni.
Bemeneti feszültség min. 16V váltófeszültség, vagy 19V-tól egyenfeszültség.
-Kimenetei: egy "Main" csatlakozó, ami a terepasztal fő vágányzatához kapcsolódik és egy külön programozó sín. Ezen programozhatók a mozdonyok. Kimentei rövidzár/túlterhelés védettek.
-Amennyiben boostereket is használunk érdemes egyenpotenciálra hozni az egész pályát, erre való a "0" jelzésű csatlakozó. Így nem lép fel veszélyes potenciálkülönbség a sínben a booster határoknál.
-Az "Error" bemenet, a Boosterekről jövő 'zárlat jelet' fogadja, és zárlat esetén letiltja a DCC jelet.
- S88 bus: A foglaltságjelző modulok csatlakozási pontja. A PC illesztőn keresztül továbbítja a vezérlő program számára a foglaltság jelzéseket. Bekötése az S88-N szerinti.
(további információ:[url= https://www.opendcc.de/s88/s88_n/s88-n.html]S88-N[/url] ).
- Két darab egyenértékű XpressNet csatlakozóval rendelkezik. Minimouse, Multimouse és egyéb XpressNet eszközök csatlakoztatására. (pl. XbusTCO) Az XpressNet buszra jelen esetben még maximum 29 egység csatlakoztatható.
- Maximum 16 mozdony egyidejű vezérlésére alkalmas.

A mellékelt képen látható a központ és a kézivezérlő "MiniMouse". A kézivezérlővel irányíthatók a mozdonyok, állíthatók a kitérők, jelzők. Programozhatók (többféle programozási módban) a dekóderek. (CV értékek olvasása, írása.) Az S88 foglaltságjelzők állapota is látható.
10 db mozdony nevezhető el, amit tárol a vezérlő.
A vezérlő megjegyzi az utolsó sebességadatot a mozdonynál, így ha közben átváltunk egy másikra, majd vissza; a sebesség forgatógombot addig kell forgatni, míg elérjük az előzőekben használt sebességértéket, utána tudjuk vezérelni a mozdonyt.
28 funkciót tud kezelni, 2x16 karakteres LCD kijelzőn láthatjuk az aktuális állapotot.

A következő képen az S88 foglaltság érzékelők láthatók. Az S88 kártyák egymás után fűzhetők, jeleiket a kézivezérlőn, vagy a PC-n futó programban láthatjuk.

Az utolsó képen, a központ mellett eszközdekóderek láthatók. Jobb oldalon a mágneses állítóműves kitérők eszközdekóder, középen egy fényjelző dekóder, balra pedig egy motoros állítóműves kitérőkhöz (Conrad, Tillig, MTB) való eszközdekóder látható. A paneleken lévő elektronikával álalában 4 db kitérő állítható.

Akit érdekel hurokmodult is beszerezhet. (áramérzékelős)

Az eszközök a Csíkos műhelyben (vagy nálam) szerezhetők be egységes feltételek mellett.

Kérdés esetén nyugodtan keressetek, előzetes egyeztetés után mindent meg tudok működés közben mutatni.
A központot és egyéb egységeket többen használják már, problémáról nem tudok.
Aki nem a "nagyobb" központokban gondolkodik, ez a rendszer egy költséghatékony megoldás lehet.

NanoValtvez1.jpg

NanoXMmouse1.jpg

NanoXS88mod1.jpg
 
(#61972) diginewl válasza jvnd hozzászólására (#61971) Válasz Feb 1, 2020
Jó újra hallani Felőled!!!
(#61973) jvnd válasza diginewl hozzászólására (#61972) Válasz Feb 1, 2020
Köszönöm, nem tűntem el, csak a munka mellett nincs sok időm a hobbira. Olvasni szoktam a fórumot főleg.
(#61975) PikoDCC válasza jvnd hozzászólására (#61971) Válasz Feb 1, 2020
Köszönöm, ez egy nagyon jó összefoglaló, ilyeneket kerestem az elmúlt másfél hétben . Közben megtaláltam, hogy JMRI segítségével lehet használni a DigiTrains Pro mobil alkalmazást, ami azért elég sok jó dolgot tud, egyedül annyi, hogy egy szervert kell futtatni a gépeden amire ez a NanoX-s88 van kötve usb-n. Erre lenne megoldás diginewl kolléga korábbi javaslata, a wifi modul, amivel hálózatra tudjuk kötni a rendszert, de sajnos ez nem beépített wifi-t használ, hanem kell neki egy külső router vezetéken aminek sajnos be kell állítani egy fix belső IP cím kiosztást (192.168.0.x), ami nálam például nem lehetséges, mert a teljes lakás wifi rendszere másik IP cím hálózaton van, így nem kevés gondot és összeakadást okozna az eszközeimben. Ha lenne közvetlen megoldás amihez nem kell teljes routert átkonfigurálni vagy akár közvetlenül hotspotként is lehetne csatlakozni rá, akkor például Z21 Mobil app is támogatott lenne ehhez a DigiTrains Pro mellett. Bár lehet a végén egy olcsóbb router lesz mintha csak egy z21 Start-ot okosítottam volna fel.

u.i.: Örülök, hogy akkor vezérlőt is tudok beszerezni nálatok és nem kellene bajlódni a kapcsolási rajzokkal
(#61980) csíkosháTTú válasza jvnd hozzászólására (#61971) Válasz Feb 2, 2020
Idézet:
„A vezérlő megjegyzi az utolsó sebességadatot a mozdonynál, így ha közben átváltunk egy másikra, majd vissza; a sebesség forgatógombot addig kell forgatni, míg elérjük az előzőekben használt sebességértéket, utána tudjuk vezérelni a mozdonyt.”

Kiegészítés: a menetiránynak is egyeznie kell, nem csak a sebességnek.
(#61992) jvnd válasza jvnd hozzászólására (#61971) Válasz Feb 3, 2020
Az említett boosterek:
-3A-es booster, stabilizált, változtatható sínfeszültséggel. Z-H0-ig megfelelő, kell hozzá egy transzformátor kb. 16V 3-4A. Vagy egy min19V 3A-es laptop táp. (általában ez olcsóbb mint a transzformátor+dobozolás)
-Nagyáramú boosterek, főleg kertivasúthoz, max 13A-t tudnak kiadni (igény esetén többet is, de az már alkatrészek változtatásával jár) A nagyobb dobozban benne van az (amerikai gyártású) kapcsolóüzemű tápegység, a kisebb dobozhoz külön kell csatlakoztatni a stabilizált egyenfeszültséget. (A nagyobb doboz "temészetesen" költségesebb.)
- A 3A-es boosteren alapuló megoldás, modulkiállításokon használom. Itt minden egyben van nem kell külön dobozokat összekötni. A DCC jel a Loconet csatlakozóról is 'levehető'. A sínfeszültség itt is beállítható.

booster3A.jpg

boosterek10A.jpg

boostermodul.jpg
 
(#62053) patexati hozzászólása Válasz Feb 13, 2020
Ma megcsináltam a nyákokat..Össze kell raknom,élesztenem,minden megvan hozzá ..Nem tudom a vezérlő majd működik e az ACK detektor nélkül mert annak nem csináltam meg a nyákot..PIC16F876 hajtja majd..A Booster egyenlőre a sima mikrovezérlő nélküli,mozdonydekóderek a PIC12F629 egyszerű verziók..

DCC nyák.JPG
 
(#62069) patexati hozzászólása Válasz Feb 18, 2020
Élednek Már csak a mozdonydekóderek vannak hátra..

01.JPG

02.JPG

03.JPG
 
(#62070) patexati hozzászólása Válasz Feb 18, 2020
Egyben terhelve analóg módban..21 W izzót is elviszi..

04.JPG

05.JPG
 
Lapozás       48/61    
Frissek
  2024. Márc, 19. Kedd
3:38:11
  Jelenleg 3 fő olvassa az oldalt
Hirdetés