Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Szervó vezérlés
Szervó vezérlés
Témaindító: Frankye, idő: Júl 1, 2014
Témakörök:

Lapozás       2/16    
(#35102) slogan válasza HarciSün hozzászólására (#35101) Válasz Jún 30, 2014
Szia !

Ahhoz jó nagy kondi kéne....
(#35107) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#35045) Válasz Jún 30, 2014
Újra mértem. Ha egy szervo nem indul el azonnal, ekkor az 5ohm alatti tekercs ellenállás korlátozza csak az áramot. Szerintem te is ezt mérnéd egy deprez vagy lágyvasas árammérővel (tehát nem DMM-el), ha tanuló módban lefogod.
(A kitérők alá raknám a vezérléseket, mert ekkor nem kéne a szervo vezetékeket toldani és egyszerűbb a polarizáló relé kábelezése, de előfordulhat, hogy az összes szervo egyszerre szívja a tápot ezért görcsölök meg hát HarciSünnek is kéne valami jót mondani. Kezdek a koncentrált vezérlés felé hajlani.)
(#35108) piltdownman válasza HOTotya hozzászólására (#35047) Válasz Jún 30, 2014
Praktikusan az SG90 szervo vezérlésnél nincs teljesítmény felvétel, hiszen – mondjuk - percenkét kétszer-háromszor van bekapcsolva kb. 200ms-ig. Csúcsáramot kell biztosítani.

Idézet:
„Én négy szevót üzemeltetek egy "kisebb" táppal (250 db szervó).”

Ezt nem értem. Volnál szíves elmagyarázni? Kösz.
(#35109) piltdownman válasza HarciSün hozzászólására (#35101) Válasz Jún 30, 2014
Ezt kéne lenyomtatnod, az itteni tápellátást már most kipróbálhatod. Csak a táppal játszottam,
555-ről hajtottam.
Ha a szervók bemenetei szabadon vannak, minden bekapcsoláskor elfordulnak a tengely felől nézve az óramutató járásának megfelelően kb.20 fokot, kikapcsoláskor nem mozdulnak.

(Összelapátoltam, hogy az esztétikai érzékkel irigylésre méltó módon megáldott kollégák rosszul legyenek.

7 szervo.jpg

servo_hs.pdf
 
(#35111) zsolesz74 válasza piltdownman hozzászólására (#35109) Válasz Jún 30, 2014
A szervokat szoftveres PWM-mel csináltad, ahogy a kapcsolásit elnézem.
Vagy elnéztem?

Melyik változatot csináltad? Vagy sajátot találtál ki?
(#35112) slogan válasza zsolesz74 hozzászólására (#35111) Válasz Jún 30, 2014
Nem nézted el ,ebben a picben nincs 8 db HW PWM
Viszont nem értem azt a sok ellenállást
10k tápra ,a kondi meg a button- ra untig elég szerintem (nálam ez már nem prelleg)
(#35113) piltdownman válasza zsolesz74 hozzászólására (#35111) Válasz Jún 30, 2014
Nincs benne pwm.20ms-ként kitolom a középálláshoz tartozó 1,5ms-s pulzusokat, vagy a HarciSün által megadandó szögelfordulásokhoz tartozó fix, mondjuk 1,2 vagy az 1.8 ms jeleket addig, amíg a gombok nyomva vannak, persze teljes periódusokkal.
4MHz –s clocknál 8us pontossággal be lehet lőni a pulzusokat.
(Közben HarciSün módosított.Újratervezés )
(#35114) HarciSün válasza piltdownman hozzászólására (#35113) Válasz Jún 30, 2014
Oh, csak annyiban, hogy a kombinációkat nem kellene a pic-be égetni, jobban járok ha minden kimenethez tartozik két bemenet a két végállásnak megfelelően. Utána a bemeneteket már elvezérelgetem én diódákkal...

Az elfordulás szerintem valahol 45 fok alatt van nálam - a hajlított rugalmas vezeték így mindkét állapotban pont jól befeszül és feszítve tartja a váltót is.
(#35117) piltdownman válasza HarciSün hozzászólására (#35114) Válasz Jún 30, 2014
Meg is volnánk. Azt hiszem, ez lenyomtatható egy oldalon átkötés nélkül.
A táprészt dobd össze (ha nincs 7806-öd, akkor 7805 négy darab diódával a talpában vagy LM317 ), kösd parallel a nyolc szervódat és az 555-ökkel próbáld ki.

serv_hs2.pdf
 
(#35120) slogan hozzászólása Válasz Jún 30, 2014
Egy kis összefoglaló
1.
Idézet:
„ A „Pic- Polarized”-ről. Az R3 elhagyható, ha a nyomógombot egy másik i/o-ra kötöd,
és bekapcsolod a belső felhúzó ellenállását + sw prellmentesítés”
Bővebben: Link
Nézzétek meg milyen frappánsan megoldotta ezeket az ő PIC-es kapcsolásában

2.
Idézet:
„Az R2 is elhagyható, ha a led-eket pwm-mel hajtod.”
Azért mert villogtatunk egy ledet ,attól még 5V-ot kap !!!

3.
Idézet:
„Nincs benne pwm.20ms-ként kitolom a középálláshoz tartozó 1,5ms-s pulzusokat, vagy a HarciSün által megadandó szögelfordulásokhoz tartozó fix, mondjuk 1,2 vagy az 1.8 ms jeleket addig, amíg a gombok nyomva vannak, persze teljes periódusokkal.”
Kézcsókom ....akkor ez mi ,ha nem PWM

PWM -ről ....
(#35122) etwg válasza slogan hozzászólására (#35120) Válasz Jún 30, 2014
Egy kicsit fogd vissza magad, mert te is komoly keveredésben van amikor ezt irod:

Idézet:
„„Nincs benne pwm.20ms-ként kitolom......

Teljes fogalomzavar ,eteti és félrevezeti a jó népet ,zsolesz téged is ! Igenis ez PWM !”

A szervok esetében 2 féle PWM van. Az egyik a bemeneten, de az csak 20 ms-ként +/- 2 ms tartományban változik, azaz ettöl semilyen motor nem esne hasra, a kitöltési tényezö <10%. Itt az impulzus szélességének semmi köze a motor fordulatszámához, csakis a belsö poti állásához adja a referenciát.
A szervo belsö elektronikája hasonlitja össze a bemenet jelét a belsö ugyanilyen PWM jelével és a 2 különbségéböl generál egy ujabb PWM jelet, immár akár 100%-s kitöltési tényezövel, ami aztán a motort hajtja.
Igy a külsö PIC/AVR-ben csak a szervo jövöbeli állását kell kigenerálni, a többit elvégzi maga a szervo minden külsö segitség nélkül.
(#35123) slogan válasza etwg hozzászólására (#35122) Válasz Jún 30, 2014
Ami a PIC -ből kijön az mi szerinted ha nem SW PWM ,ne akassz már hasba te is !
(#35124) proba válasza slogan hozzászólására (#35123) Válasz Jún 30, 2014
Az én olvasatomban, a nincs benne PWM azt jelenti, nincs benne hardveres PWM. Azt hogy ez után ki mit minek nevez kb magánügy. Van egy két fórum ahol az egymás számára pontosan ismert jelről elvitatkoznak oldalakat, pedig mindenki ugyanarról beszél, csak valamiért nem hajlandóak elfogadni, hogy más másként hívja. A szervo téves működésének megfejtéséhez ebben a formában nem igazán vezet közelebb.
(#35140) HarciSün válasza piltdownman hozzászólására (#35117) Válasz Jún 30, 2014
Köszönöm a kapcsolást - még emésztgetem

A tápot elkészítem és kipróbálom!
Nagy dolog lenne egy sünnek ha sikerülne végül
(#35141) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#35117) Válasz Júl 1, 2014
Egy két komment ehhez a kapcsoláshiz ( ha már lenyugodtatok).

A szervo tápja igy nagyon rossz ( menni megy, csak igy nem illik áramkört csinálni.)

3A táp

Kb igy néz ki egy tudatosan épitett tápegység.
Mi értelme van a te tápodon a BD tranyonak a 7806 után? - semmi - felesleges.


A PIC bemeneti ellenállásai is egy kicsit kétségesek.
A diodát katodjára kötött 1 k ellenállásnak a feladata a bemenetek 0-ra huzása. Ha ezzel sorbakötsz egy 10 k- ellenállást, akkor csak a táp felére huzod a bemenetet ( a PIC bemeneteit kb 10 k huzza fel 5 V-ra) azaz instabil állapotot kapsz a bemeneten.
Ha nincs megnyomva egy gomb sem, akkor a bemenet kb 2,5V.
Ha megnyomod a gombot, akkor ez felmegy 4,4V-ra.
Valoban igy gondoltad amikor tervezted?

Ha biztosra akarsz menni, akkor azokat a 10ks ellenállásokat inkább az 5V-re kellene kötni, mert a belsö 10 k-s ellenállásoknak igen nagy a szorása 10-60kOhm) igy "best pratice" minden bemenetet külsö ellenállással a + ra kell huzni.
A nyomogombok ilyenfajta bekötése nem igényel semilyen más ellenállást az 1 k kivül, ami a 0 szintet biztositja, ha nincs parancs.
Szoval át kéne nagyon dolgozni sok mindent.....


(#35149) Frankye moderátori hozzászólása Válasz Júl 1, 2014
Ebbe a témába a Terepasztal vezérlés... téma ideiglenes tűzszünete alatt lehet írni kérdéseket, esetleg válaszokat. Az itt is esetlegesen elharapózó vita esetén nem lesz figyelmeztetés, csak azonnali és végleges kitiltás, tehát jól fontolja meg mindenki, mit ír!
A kényszerpihenő után az értelmes és hasznos hozzászólások átkerülnek a fenti témába, ez pedig törlésre kerül.
(#35159) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Júl 1, 2014
Végig olvatam a téma jegelése miatti kis vitát, Frankye intézkedését nem kívánom vitatni, ennél azért én durvább dolgokhoz is hozzá vagyok szokva... De ez itt az ő kocsmája, pontosabban Topi-é, itt azért illik egy kicsit arisztokratikusabbnak lenni, nem verjük az asztalt, nem ordibálunk, csak békésen isszuk a sörünket....

Nos:
1: tápellátás. Annak nem sok értelme van, hogy egy LM317, vagy 78xx sorozatú stabilizátort még megfejelünk egy egy plusz áteresztő tranzisztorral, hogy nagyobb áramot tudjunk kicsalogatni belőle. Így oda lesz a zárlatvédelem, továbbá a tranzisztor CE átmeneti ellenállásával is számolni kell, vagyis az 5V nem lesz terhelés hatására 5V. Ráadásul a dolog melegedés függő is lesz, vagyis kézbentarthatatlan lesz a kapcsolás. 2500Ft-ért (bocs Frankye, ez nem hírdetés, csak szólok, mertt beszerzési áron van) van 12V/3A ipari tápegység, ma veszek egyet, és megnézem mennyire lehet letekerni, ha lemegy 5V-ig, akkor szólok, és ennyiért tudom prezentálni a "rászorulóknak".

2: LED-ek táplálása. Valahol egy német TT fórumon egy hazai modellező társunk úgy kötötte be a mozdonyba épített LED-eket a dekóderre, hogy nem tett be semmilyen előtét ellenállást, csak ledimmerelte a dekóder kimeneteit. Szerinte működik. Egy darabig biztos, amíg valaki nem reseteli a dekódert, vagy amíg a LED-ek bírják. Uraim! elektroműszerészéknél általános iskolai tananyag, hogy LED diódát SOHA NEM HAJTUNK MEG ÁRAMKORLÁTOZÓ ELŐTÉT ELLENÁLÁS NÉLKÜL! Tegye fel a kezét az, akinek van elektronikai végzettsége, és máshogy tanulta! Sajnos ebben az esetben is a fizikának, meg a tankönyveknek van igaza.

3: logikai szintek. Ebben a kérdésben etwg-nek van igaza, maximálisan. Valami vagy 0V-n van, vagy tápfeszültségen. Minden más zavart okozhat a működésben. Olyan, hogy a "levegőben hagyunk" egy logikai szintű bemenetet, na olyan nincs, valahová kötni kell, vagy kapcsolni kell. Itt szintén visszautalnék a már emlegetett szakiskolai tanulmányokra, aki máshogy tudja szóljon!

4: tanulság, legalábbis szerintem, de ez nekem egy triviális dolog. A modellvasúti üzemben - meg igazából minden máshol is - a tápellátás mindennek az alfája. Ha ez nincs rendben, akkor tök mindegy, hogy mit akarunk építeni, vagy nem fog működni, vagy hibásan fog működni. A másik meg az, hogy a logikai áramkörök világában (TTL, C-MOS, tök mindegy), csak kétféle fogalom létezik: 0V, vagy tápfesz. Minden más értelmezhetetlen. "Lebegőpontos" vezérlésre a bemeneten minden kimenet zöldségeket fog adni, nem pedig tiszta, értelmezhető jelet.

Csalad.jpg
 
(#35160) HarciSün hozzászólása Válasz Júl 1, 2014
Mivel én messze nem vagyok szakember ezért továbbra is csak csöndben várom a hozzáértők diskurzusát, hátha sikerül legalább két embernek konszenzusra jutnia arról hogy egyáltalán mit érdemes megépíteni...

Elhiszem, hogy bonyolult a probléma de nem gondoltam volna, hogy ennyire - illetve, hogy ennyi vitát szül.
(#35170) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#35160) Válasz Júl 1, 2014
Nem Veled van a baj, félre ne értsd! Igazából senkivel sincs, csak néha-néha elsiklanak a szakik is alapvető dolgok felett, aztán néha-néha felemelik a hangjukat...

Apropó!
Megjöttem a nagykerből, ígéret szép szó... A 12V-os ipari tápot ugyan lehet állítgani, de 5V-ig nem megy le. Viszont lehet rendelni 5V-ost is, kb. ilyen áron, amit írtam.
(#35172) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35159) Válasz Júl 1, 2014
Köszönöm, Csíkos Mester. (Lám, az úriember a pokolban is úriember tud maradni...)
A leírtakkal maximálisan egyetértek A tápellátás nélkül bármihez is kezdünk, annak nem lesz teteje. (Tudom, hogy nem reklám, de milyen táp akarna ez lenni? Értem, hogy ipari, de mi is ez? Nyilván nem labortáp, ilyen áron, és ha nem lehet a feszültségét levinni 0 V-ig.)
LED táplálás: Ez az én vesszőparipám is. Nagyon sokan nem értik meg, hogy a LED nem izzó, teljesen más elven működik. (Nyilván hozzá vannak szokva, hogy az izzólámpák feszültségvezéreltek, és nem igazán értik (vagy nem akarják érteni?), hogy a LED áramvezérelt eszköz.
Logikai szintek: Mint a LED-ek esetében. A TTL szintek között - szabványosan - nincs lehetőség "köztes állapotra", a szabvány szerint csak a "0" (nulla) V, és a +5 V szintek lehetségesek. (Sajnálatosan az elektronikában ettől eltérően, és teljesen szabálytalanul, előfordul a "brown-szint" alkalmazása, amely a két, még szabványosnak tekinthető szint közötti feszültség-szintet alkalmazza, de ez nem "rendes" működés.)
(#35174) csíkosháTTú válasza Frankye hozzászólására (#35172) Válasz Júl 1, 2014
12V/36VA kapcsoló üzemű tápegység, eredetileg LED-ek ipari meghajtására van kitalálva. Hasonló, mint, amit a Miniversum is használ 18V/5,5A-est, csak ennek azért nem akkora a specifikációja, őszintén szólva a mi használatunkra ez is több, mint jó. Ez egy perforált fémházba szerelt valami, így pl. az asztal alján, vagy a kapcsolópultban a helye. "Szőnyegvasút" mellé nem használható!
(#35175) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35174) Válasz Júl 1, 2014
Értem, és köszönöm, így már némileg világosabb.
(#35182) HarciSün válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35174) Válasz Júl 1, 2014
Tudom, hogy teljesen amatőr kérdés de mivel itt nem kell, hogy folyamatosan le tudjon adni 3A-t a táp (csak a csúcsáramok rántják meg) nem lehet a meglévő 6V 2A-s táp mögé egy "nagyon nagy" elko kondendenzátort tenni??

Esetleg kombinálni a dolgokat és két külön táp (közös negatív ponttal) az egyik csak a jelgenerátorokat és az optokapukat hajtaná, a nagyobbik pedig csak a szervóknak adna áramot egy vagy több nagy kondin keresztül... ??
(#35184) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#35182) Válasz Júl 1, 2014
Neked olyan táp kell ami nem rogyik össze, ha hirtelen nagy terhelés alatt.
Nem biztos, hogy a 2 A-s táp összerogyik, föleg ha kapcsolo táprol van szo.
Ott mindig van pár másodperc mire beavatkozik az áramkör, addigra meg már megszünik a fogyasztás. Nekem olyan van, ha tulterhelem kb 10-15 mp-re kikapcsol majd vissza. Ez neked is jo lehet, hiszen csak a kikapcsolás alatt nem megy a szervo. A többi elektronikát meg elbirja a kondi is.
(#35187) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35159) Válasz Júl 1, 2014
Egyetlen esetben hagyhatod lebegni a bemenetet!
Ha egy analóg bemenetként random generátort futtatsz a prociban.
Egyébként maximális egyetértésben veled!
(#35189) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#35182) Válasz Júl 1, 2014
A nagy kondi akkor jó, ha nem szabályozott a tápegység kapcsolása, hanem csak úgy van bele a világba. (Lásd még PIKO FZ1 sín kimenete, vagy pl. a ROCO 10725 trafó, vagy az egyszerűbb egyenáramot adó hálózati adapterek.)
A Te esetedben nem azért kell egy viszonylag nagy teljesítményű tápegység, mert tartósan nagy áramot kell leadni, hanem azért, ahogy etwg is írta, a hirtelen megnövekedett, de nem tartós igénybevételt bírja.

Autós hasonlat: adott két 100LE-s motor, az egyik sima 6 hengeres szívó motor, a másik egy három hengeres turbós. A kettő között az a különbség, hogy a hathengeres szívó simán adja tartósan a 100LE-t, hogy huzamosabb ideig tudj haladni vele egyenletes autópálya tempóban. A kisebb, de turbós meg azért van, hogy egy szűk előzéskor ne csattanj össze a szembejövővel. Ergo: az utóbbi esetben a turbó nem azért van, hogy huzamosabb ideig csúcsra járassuk, hanem azért, hogy egy rövid időre ki tudjunk szedni belőle annyit, ami a helyzet megoldására kell.

Sajnos az elektronika nem ilyen, itt nincs "turbo", vagyis nincs választásod sem. Itt a tápegységet úgy kell megválasztani, hogy a pillanatnyi csúcsáramot is le tudja adni.
(#35195) piltdownman válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35159) Válasz Júl 1, 2014
Veled és T. Moderátorral egyetértve annyit jegyeznék meg, hogy értem a viccelődést és nem vagyok Cyrano sem, de a nyomdafestéket nem tűrő szavakat nem viselem el.

Több részben szólnék hozzá és látom a többi h.sz.-t, úgyhogy lesznek ismétlések, de már nem szerkesztem át.

1.Tápellátás.
Itt most speciálisan az SG90 szervo meghajtásáról írok, egy darabot szedtem szét.
A motor D10x13mm befoglaló méretű, 4,6ohm ellenállású,3V-ról az (átlag) áram felvétele kb.130mA, ha lefogom, rögtön felveszi a kb. 600mA-t. 5V-ról is kb. ugyanennyit fogyaszt, de nyilván a fordulatszám magasabb.
A teljes szervo 5VDC-ől 20ms/1-2ms-el vezérelve kb. 1A csúcsáramot is fel tud venni,árammérő fej nélkül is kimérhető egy soros 0.1Ohm-on szkóppal.
Legyen nyolc szervónk amit egyszerre kapcsolunk, kerekítsük 10A-re a csúcsáramot.
Gyakorlatilag nincs fogyasztás, mivel percenként max. néhányszor kapcsoljuk be a szervókat
kb. 200ms-ig. Ha nem tud 10A-t a táp és leesik az 5V, a szervók belső áramkörei 3,5V alatt nem működnek, összevissza mozognak. Kérdés, hogy olyan tápegységet csináljunk, ami feleslegesen tud 10A-t, hiszen csak néhány ms-ig vesszük igénybe pl egy ilyet:

Bővebben: Link 15.oldal.31.ábra.
A névleges 50W-ot persze nem vesszük ki, de a bemeneti puffernek megfelelően nagynak kell lennie.
Az általam választott másik út. Legyen egy 10.000uF kondenzátor, feltöltve 5V-ra.
Ha 1ms-ig 10A terheléssel 0,01Asec töltést veszünk ki, az U=1/C*I*t alapján, a kisütés végén a kondenzátor feszültsége 4V-ra csökkent és van 19ms (kerekítve20ms), hogy visszapótoljuk a töltést, ehhez 0,5A elegendő. Tehát olyan áramkörre van szükség, amelyik a terhelés ideje alatt lekapcsolja a kondenzátorról az azt töltő áramkört,(hiszen akkor annak 10A-t kéne szolgáltatni) és a terhelés megszűnte után visszakapcsolja azt és töredék árammal feltölti a kondenzátort 5V-ra.(A szervók ezt az1V-os „brumm”-ot kiszabályozzák. )
Na lehet mutogatni ilyen áramköröket!
Helyette vettem egy 7806-öt, legyen az adott körülmények között a max. kivehető árama 2A.
A tranzisztor nem megfejeli a stabilizátort, hiszen a kollektora oda van kötve, hanem a következőképpen működik. Első közelítésben a stabilizátor kimenő feszültsége lecsökken, a tranzisztor lezár, és a szervók kizárólag a kondenzátorból nyerik a 10A-t.
Finomabb közelítésben a 7806 ad 2A –t és a kondenzátor adja többi 8A-t.
A szervók bekapcsoláskor, amíg a belső á.k. nem lesz üzemképes, a motorok (a 20/1-2ms jel nélkül) megmozdulnak és kb.20 fokot forognak a rövidebb impulzus által meghatározott irányba és csak utána esik le a fogyasztásuk kb. 5mA-re.
Tranzisztor nélkül a 7806 fel sem áll, kell az áram a szervóknak és kondenzátort is tölteni kell. Dől az áram, a kimenő fesz 3V, melegszik is a 7806.


Ha ezt kiveséztük, visszatérek a többi általad említett dologra.

Elnézést kérek, hogy ilyen hosszú lett.

(#35196) piltdownman válasza piltdownman hozzászólására (#35195) Válasz Júl 1, 2014
Kimaradt: a zárlat védelem nem lesz oda,nem melegszik.
(#35198) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#35195) Válasz Júl 1, 2014
Az a baj, hogy ezek dinamikus folymatok. Nekünk a megfelelő tápegységgel alapban egy feltöltött akkut kellen pótolnunk, pontosabban helyettesítenünk. Ezen a puffer nem segít, legalábbis úgy nem, ahogy leírtad.

Idézet:
„...az U=1/C*I*t alapján, a kisütés végén a kondenzátor feszültsége 4V-ra csökkent és van 19ms (kerekítve20ms), hogy visszapótoljuk a töltést, ehhez 0,5A elegendő.”
Abban az esetben, ha töltőáramot biztosító forrás belső ellenállása nagyságrendekkel kisebb, mint a töltendő kondi belső ellenállása. Egyébként nem vagyok ebben biztos.

Idézet:
„A szervók ezt az1V-os „brumm”-ot kiszabályozzák.”
Biztos vagy benne? Ez a kevéske brumm a névleges feszültségük 20%-a.

Idézet:
„...7806-öt, legyen az adott körülmények között a max. kivehető árama 2A.”
Ez a legtöbbünk által ismert 78xx sorozatra alapból nem igaz. A To-220 tokosok többségének terhelhetősége 1A, de ebben benne van minden, az eldisszipált feszültség is. Vagyis a kimenetükön jó, ha 0,8A-rel terhelhetőek. Ilyen tokozásban az ST gyárt egy változatot, ami 50%-kal jobb, itt a teljes terhelés 1,5A lehet, ebből ki lehet piszkálni 1,3A körüli maximumot. Léteznek nagyobb tokban is ilyenek, pl. To-3 is, azok már 3A-esek, ha vannak még valahol. Van ilyenben 10A-es eszköz is, ezt a Micropack gyártja, csak az ára az nem igazán a 78xx sorozaté.
(#35199) slogan válasza piltdownman hozzászólására (#35195) Válasz Júl 1, 2014
Szia !

Nem kell élve eltemetni Sün mostani tápját !
Tudom nem Deprez műszer ,de a próba ,az próba....
Néhány tényező:
- a labortáp áramkorlátja 1A re van kalibrálva
- Egy ilyen 3A es DC-DC -n keresztül kap 5V-ot az áramkör
- a multiméter A mérésben

Szóval ez a 8 szervó még 1A-t sem vesz fel ,pedig tekergetem ide/oda.Szóval az a 2A es tápegység teljesen jó lesz ,ami most harcisünnek van.

Youtube videó róla....

Üdv : István

*bocs meccset nézek
(#35200) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#35196) Válasz Júl 1, 2014
Csak abban az esetben nem, ha nem csak azt az egy tranzisztort használjuk a megfejeléshez. Egyébként igen. Azt aláírom, hogy nem a 78xx fog elszállni, hanem a védtelen áteresztő tranzisztor, de ez esetünkben mindegy.
(#35203) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#35195) Válasz Júl 1, 2014
A táphoz.

Az egész elgondolásban az a hiba, hogy alapbol rossz a kiindulási pontod. A mi szervoink soha nem fognak teljes terheléssel menni - igy nem igen fognak 200-300 mA-nél többet fogyasztani. Maradhatsz BD-nél is, csak eléje nagyon felesleges a 7806, egy osztoval vagy zénerrel magát a BD-t is beállithatod 6-7V kimeneti feszre.

Már irtam, de még egyszer - átvezetö tipusu stabilizátorrak 780x meg hasonlo tranzisztoros költemények nem fognak menni a szervok tápjaiban.
Ezt több modon lehet kiküszöbölni:
Szerzel egy massziv trafot ami kb. 5-8V-t 1-2A-t ad, egyenirányitod és szüröd. Oda rakhatsz nyugodtan bármekkora kondit és semmi más nem kell.

A másik ut egy kapcsolo táp ami kb 6-7V-t ad 2-3A terhelésbe. Ezek nem reagálnak azonnal a tulterhelésre, igy van ideje a szervonak mozdulni.

A harmadik ut DC-DC átalakito ( manapság filléres dolog akár 5 A -ra is), hasonlo tulajdonságokkal rendelkezik mint a kapcsolo táp. Elönye, hogy igen nagy bemenö tartományban müködik ( amit most használok az 6-18V -bol csinál állithato 5V-t.). Igy a bemenö feszültség vigan ingadozhat a terhelésre.

A negyedik megoldás, ha már PIC-t használsz, hogy a szervokat egymás után hajtod meg ( mondjuk fél másodpercenkěnt), igy akár egy fél amperes táppal is elboldogulsz.

Az utolso és a legbonyolultabb, ha épitesz egy komoly áramforrást negativ belsö ellenállással.
(#35204) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#35203) Válasz Júl 1, 2014
Idézet:
„A negyedik megoldás, ha már PIC-t használsz, hogy a szervokat egymás után hajtod meg ( mondjuk fél másodpercenkěnt), igy akár egy fél amperes táppal is elboldogulsz.”

Nagy szellemek, ha találkoznak! A Tran SW10 szervó dekóderek a címtartománytól függően, késleltetve "élednek fel". Első körben az 1-10, majd késleltetve utána a 11-20, stb, stb. Hogy ne vágják azonnal rövidre a DCC központot.
(#35216) piltdownman válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35198) Válasz Júl 1, 2014
Idézet:
„ Ezen a puffer nem segít, legalábbis úgy nem, ahogy leírtad.”
Hogyan, ha nem úgy, ahogy én leírtam?

Merthogy segít. Most nincs itt a tárolós szkópom, de lerajzoltam.(Felül a 6V, alul a bemenő áram.) Látszik, hogy kb.8 periódus (kb. 160ms) a szervok átálltak a másik helyzetbe.

Idézet:
„Abban az esetben, ha töltőáramot biztosító forrás belső ellenállása nagyságrendekkel kisebb, mint a töltendő kondi belső ellenállása. Egyébként nem vagyok ebben biztos.”
Biztos lehetsz. A töltő ellenállás, a darlington emitterkövető kimenő ellenállása kb. 26mV/Ie azaz 1A-nál is kb. 26mOhm (generátor impendanciájából eredő összetevő jogos elhanyagolásával) tehát a visszatöltés gyorsaságát a 7806 áramforrás képessége határozza meg.

A 20% brummot ez a szervo kiszabályozza.
Idézet:
„Ez a legtöbbünk által ismert 78xx sorozatra alapból nem igaz.”
De!

http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm340-n.pdf

A 7. oldalon,felül van a „LM340-N Electrical Characteristics(1) (continued)” táblázat,benne az 5V-osra:

Short-Circuit TJ = 25°C 2.1 A
Current

Peak Output TJ = 25°C 2.4
Current

Minden a megengedett disszipáción múlik.
Ez a következőt jelenti. Az chip felületén (!) kell 25 foknak lenni,ekkor tud 2,4A csúcsot, összhangban a 9.oldal 16.ábrájával. (kimenő áram, mint az eszközön eső fesz.függvénye)

Mivel a chip felülete és a tokozás között van hő ellenállás (to-3 : 2 ;to-220:4 fok/W)
chip hőmérséklet nyilván magasabb, mint a táblázatban megadott 25fok ,ezért a max.
áram is kisebb. Az 1A onnan jön,hogy a legrosszabb esetben,tehát amikor a tokon a megengedett max fesz. 35V tehát a7805-on 30V esik, ekkor is kivehető 1A.illetve jobb hűtéssel ennél nagyobb is.

A 8.oldal 7. és 8 ábrái mutatják a „Maximum Average Power Dissipation”-t
Látható, hogy a to-3 tokozás csak 75 fok felett teljesít jobban a to-220-s tokozottnál.
Átlagos körülmények között csak jelentékeny mértékben nagyobb a kivehető árama.

A mi esetünkben, ha 20 ms-ként terheljük a chipet 1ms-re,ekkor nincs ideje elmelegedni,
kivehető a 2A.
(Ha impulzus sorozattal el kezdünk kapcsolgatni egy 2.5Ohmot egy 7805-re,jól lehet látni,hogy
hogy a kezdeti 2A hogyan csökken.Majd megmutatom.)

Hangsúlyozom,hogy az SG90-es szervoról beszélgetünk.
Zsolesz74 -tők kapok más szervot,ami nyilván kisebb áramigényű.

aram fesz.jpg
 
(#35217) piltdownman válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35200) Válasz Júl 1, 2014
Idézet:
„Csak abban az esetben nem, ha nem csak azt az egy tranzisztort használjuk a megfejeléshez.
Egyébként igen. Azt aláírom, hogy nem a 78xx fog elszállni, hanem a védtelen áteresztő tranzisztor, de ez esetünkben mindegy.
Nem száll el, hiszen a kollektora rá van kötve a 7806 kimenetére. Az legrosszabb esetben is max.2A, ez meg 8A-es tranzisztor.
(#35218) piltdownman válasza piltdownman hozzászólására (#35217) Válasz Júl 1, 2014
Lemaradt, hogy tartós rövidzár esetén hűtőborda nélkül persze elfüstöl.
(#35219) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#35203) Válasz Júl 2, 2014
Erről van szó.

Bővebben:két szervo
Bővebben: négy szervo

6VDCc-ről + külön 5V-ről egy 555-ös.

Az eredeti kérdés ugye az volt, hogyan lehet olcsó szervókat egyszerűen járatni.
Fent leírtam a 6. számú megoldást, ami ideiglenes megoldás HarciSün kollégánknak,
úgy hogy pénzünknél vagyunk.
Azt tessék vesézni. Azért nehéz ügy, mert én mindenféle szkópokkal szöszölök és egy picikét beleástam magam bizonyos dolgokba.

A PIC-ben egy 20ms-en belül négy eltolt helyzetű pulzus lesz, ezért kérdeztelek régebben, hogy milyen az Octopus, a spanyol viaszt akartam elkerülni.Ekkor elég lesz egy mezei 05-ös.

(#35221) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#35219) Válasz Júl 2, 2014
Jol néz ki!



És ez a rendje a dolognak, ha a szervok tápját leválasztod a jeladorol. Igy mérted, hogy pl. a 4 szervo mennyit áramot igényel? ( a terepasztalon sem kesz több ).
(#35222) Frankye moderátori hozzászólása Válasz Júl 2, 2014
Úgy döntöttem, hogy az egész téma megér egy saját témát, így ez marad, a vezérlésesből pedig szépen átpakolom ide a szervós polémiát (szükség szerint gyomlálva).
(Az ideiglenes jelzőt levettem a téma címéből.)
(#35224) piltdownman válasza piltdownman hozzászólására (#35216) Válasz Júl 2, 2014
Az említett dok.-hoz 16.-ik ábrájához még annyit,lényeges, hogy a chip hőmérséklete felmehet 25 fok fölé egészen 150-ig és látszik,hogy ha ez a hőmérséklet pl. 80 fok ,ami egy szokásos hűtőbordával szobahőmérsékletet könnyen elérhető, a kivehető áram 1.8A környékén van.

Persze könnyen mérhető.
8V/3A-s tápra kötünk egy TO-220-as 7805-t. Mérjük a kimenő 5V-ot és a bemenő áramot. Megfogjuk a stabilizátort és rányomunk egy 3Ohmot , kb. 1.7A fog folyni és az 5 V is megmarad. Kb.6 sec múlva a tok 50 fok felett lesz, muszáj elengedni és megy lefelé az 5V és 1.7A is. Kb. 10 sec múlva eléri a 100 fokot, majd beáll az equilibrium. Bírja végtelenségig, de a felirat eltűnhet.
Egy hűtőbordán a 7805 tartósan bír kb. 1.7A-t.

(#35225) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#35221) Válasz Júl 2, 2014
Igen, így mértem. Külön járattam, mert az 555 nagyon elegáns megoldása, miszerint a vele felépített áramkörök paraméterei tápfesz. függetlenek, csak kb.5-6 V felett érvényesül. Jitterelt is rendesen. A 7555 biztos jobb, de nem próbáltam.

Itt az utolsó mérés hét szervóval. Felül a 6V, középen a bemenő áram, alul a szervók árama, tehát az elko után. Kinagyítottam azt a részt, ahol látszik, ahogy egy-egy szervo lekapcsolja magát.
Azt hiszem, elég pregnánsan igazolja az á.k. működését.

szervo táp á...jpg
 
(#35226) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#35225) Válasz Júl 2, 2014
Ez azt jelenti, hogy a 2 A- táp vigan elboldogul 8 szervoval. (lehet, hogy többel is) függetlenül attol, hogy a pillanatnyi áramfel´vétel akár 8 A-ra is felugorhat (ha jol olvasom csak 1-2 ms idötartalomra.

Utovégre a belsö szervoelektronikának is ki kell birnia a motor pillanatnyi néhány A-s áramfelvételét.
(#35235) HarciSün hozzászólása Válasz Júl 2, 2014
Akkor most örülünk?

Létrejött a hőn állított konszenzus a hozzáértők között, van működő megoldás amit egy Sün is képes utánépíteni, hogy aztán vígan vonatozzon..?
(#35236) slogan válasza HarciSün hozzászólására (#35235) Válasz Júl 2, 2014
Hehe ,ez jó
(#35237) piltdownman válasza HarciSün hozzászólására (#35235) Válasz Júl 2, 2014
Mindjárt rákérdezek. Addig is a táprészt dobd össze, ezzel az eddigi megoldásodnak üzembiztosabbnak kell lennie.

Ezt nézd meg, mit találtam!
Bővebben: kapcsoló mátrix

Ez egy programozható mátrix, a kis dugókban dióda van.

Gondolom, aranyárban van, de ha hozzájutnál egy TV17-36 típusú, a Hiradástechnika Szöv. által 1976 után kb.300 példányban gyártott „Programozható szekvenciális video kapcsoló”-hoz, abból kiszedheted.
(#35238) piltdownman válasza HarciSün hozzászólására (#35235) Válasz Júl 2, 2014
Kérdezem T. vitapartnereimet, etwg és csíkosháTTú kollégákat, hogy a „serv_hs2.bld” kapcs.rajzon feltüntetett tápfeszültséget biztosító áramkörrel kapcsolatban konszenzusra jutottunk-e?
(#35239) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#35238) Válasz Júl 2, 2014
Már mondtam, a 7806-t kihagynám, elég lenne a BD bázisán mondjuk egy 6-7V-s zénerrel tartani a max feszt a kondikon. Minden más bonyodalom itt felesleges, söt félrevezetö lehet.
(#35240) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#35237) Válasz Júl 2, 2014
Nyilván nagyságrenddel olcsobban lehetne egy ilyen Panel-l dolgozni, amibe magukat a diodákat duggathatná, de szerintem ezt meg lehet oldani egyszerü légszereléssel is.
(#35242) HarciSün válasza piltdownman hozzászólására (#35237) Válasz Júl 2, 2014
Ó, a diódamátrix már nem gond, sőt, van dugdosós próbapanelom is a kísérletezéshez... de akkor most mi is lesz a táp végleges változata?

Egyszerű 7805 által előállított 5V-ról menjen a két generátor és az opto kapuk kapcsolása, de a szervó meghajtásához 7806 (vagy sem) -os áramkörön át?

Akkor első kísérletként talán az is elég lenne ha a generátorok nem a "labortáp"-ról kapnák az áramot ha a 12V-ról egy 7805-ön át... hülyeség?
(#35243) piltdownman válasza HarciSün hozzászólására (#35242) Válasz Júl 3, 2014
Azt csináld,amit én javasoltam,holnap megindoklom,hogy miért. Jó éjt.
Lapozás       2/16    
Frissek
  2024. Ápr, 20. Szo
12:00:29
  Jelenleg 7 fő olvassa az oldalt
Hirdetés