Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Szervó vezérlés
Szervó vezérlés
Témaindító: Frankye, idő: Júl 1, 2014
Témakörök:

Lapozás       13/16    
(#55783) Lazsi hozzászólása Válasz Ápr 6, 2017
Szia!
Tényleg csak ötlet...
1. Egy "admin" felület, ahol be lehet állítani a szervókra külön-külön a két végállást, alapértelmezett helyzetet és a sebességet. A sebességet lehetne egyben is kezelni, de lehet, hogy valaki nem csak váltót, hanem mondjuk sorompót is szervóval szeretne állítani és az lassabb sebességet igényel. Itt csak az értékeket állítod, de a pozíciót (hogy hová menjen) nem!
2. Ekkor a nyitólapon (bemásolt kép) csak annyit látsz, hogy "szervó A állapota: 0 vagy 1" és egy gomb, amivel átváltasz. Vagy két gomb, amiből mindig csak egy aktív, függően az aktuális pozíciótól. Ha van visszajelzés, akkor átállás közben egyik gomb sem elérhető (szürke), így látható, hogy éppen mozog az adott szervó
3. Az egyes szervókhoz tartozó parancs http://192.168.4.1/A0 és http://192.168.4.1/A1 alakú lehet.

Másik ötlet:
Ha valaki szeretne fizikailag gombokat nyomogatni, akkor egy olyan doboz (modul), amin kapcsolók vannak, és valami olyan okosság, ami automatikusan rákapcsolódik a Wifire és minden állapotváltozáskor (kapcsoló-állításkor) elküldi az aktuális parancsot. Extra: Ez a doboz X db kapcsolót kezel, hátul van rajta egy jaxley, amivel kiválasztható, hogy melyik csoport (1-8, 9-16, 17-24, stb...) szervót vezérelje. Még jobb, ha ez valahogy tanítható lenne, akár egyesével.
Nem tudom mennyire voltam egyértelmű...
(#55784) proba válasza HarciSün hozzászólására (#55781) Válasz Ápr 6, 2017
Valahol olvastam olyan megoldást, ahol a képet a gépen tárolja, és az ESP-n lévő weblap onnét hívja meg. Ebben az esetben lehetne az állítani kívánt objektum képét letárolni ( akár komplett vágányhálózatként) és a weben talán lehet olyat hogy a képrészlet a gomb ( hogy ez mennyire elérhető ESP alatt az kérdéses) Így magára az objektumra kattintva/bökve lehetne állítani egy webes kéréssel . A szervókhoz meg egy külön hozzáértőknek szánt beállító oldalt, ahol sebesség, végállások, összerendelések, esetlegesen a hozzá tartozó plusz parancsok ( pl félálláskor nem kapcsoló, hanem relé váltaná a polaritást ) lennének beállíthatók.
(#55786) HarciSün válasza Lazsi hozzászólására (#55783) Válasz Ápr 6, 2017
Szia!

Köszi az ötletet - pont ilyenekre vagyok kíváncsi!

Szóval az alapértelmezett (bekapcsoláskori) helyzet szerintem elég ha fixen mindig az első beállított érték - arra gondoltam, hogy indítás után eleve oda is ugrasztja sorban az összes szervót, így biztosított a "szinkron" is a kezelőfelülettel.

A szervónkénti sebesség megadás jogos (sorompó-karos jelző stb) azt is bele barkácsolom valahogy...

"Az egyes szervókhoz tartozó parancs http://192.168.4.1/A0 és http://192.168.4.1/A1 alakú lehet." - OK, akár így is.
(a lényeg, hogy minél "nyíltabbra" akarom hagyni, hogy ha valaki akar és tud, tudjon hozzá saját kezelőfelületet csinálni)

A wifis kiegészítő dobozzal csak az a gond, hogy akkor annak is saját webes beállító felület kellene amivel megadható, hogy hova csatlakozik stb... (megoldható csak macera)

A külön setup és kezelői oldal javaslat abszolúte jogos, csak még nem tudom hogy oldom meg (ez a kis gyösz egyszerre csak egy html fájlt fogad és egyben adja vissza a böngészőnek)

Ha van még ötlet várom - hátha közösen kialakul valami egyszerű/célszerű megoldás.
(#55787) HarciSün válasza proba hozzászólására (#55784) Válasz Ápr 6, 2017
Képet meg lehet adni, hogy honnan szedje elő - de akkor megint ott vagyunk, hogy natívan, a kezelő gépre kell felmásolni a képeket egy adott könyvtárba (ami nem ugyan az PC-n és androidon vagy windows mobilon vagy mac-en)

A natív programot pont a platformfüggetlenség miatt szeretném elkerülni - csak mint bővítési lehetőség hagynám meg a kapcsolatot..
(#55788) Lazsi válasza HarciSün hozzászólására (#55786) Válasz Ápr 6, 2017
"A wifis kiegészítő dobozzal csak az a gond, hogy akkor annak is saját webes beállító felület kellene amivel megadható, hogy hova csatlakozik stb... (megoldható csak macera)"
Ezért gondoltam a kapcsolóra a hátulján... Van egy 4 állású kapcsoló, aminek az állásától függően http://192.168.4.1/A-H vagy http://192.168.4.1/I-P vagy http://192.168.4.1/Q-X vagy http://192.168.4.1/ na, itt fogytak el a betűk
Vagy a doboz nem a szervókhoz szól ( /A .. /X ), hanem a beállított számot (4 állású kapcsoló esetén 1 ..4) és a kapcsoló számát (1-8) és állapotát (0-1) összerakja. A 3. doboz 5. kapcsolójának a bekapcsolására a http://192.168.4.1/351 webcímet szólítja meg. És a szerveren be lehet konfigurálni, hogy ez éppen a 9. szervó, ami jobb oldali második kitérőt állítja a hátsó állomáson. A dobozok teljesen egyformák, beállítani sem kell, csak a hátulján lévő kapcsolót. Persze a szerver program ettől bonyolultabb lesz, de elvileg 10 dobozig nincs probléma... (Külső SCSI egységen láttam ilyet, onnan jött az ötlet, csatoltam képet a kapcsolóról. Ez éppen 10 kimenetű, de létezik belőle BCD is, és akkor elég csak 4 vezeték.)

kapcsoló.jpg
 
(#55982) HarciSün hozzászólása Válasz Ápr 22, 2017
Nu, sokat agyaltam a webes beállítási/vezérlési felületen, most így néz ki mint a mellékelt két képen. Bővebb kommentárt szándékosan nem fűzök hozzá mert arra vagyok kíváncsi vajon egyértelmű-e így...

wsc1.jpg

wsc2.jpg
 
(#55983) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#55982) Válasz Ápr 23, 2017
Nekem egyöntetü, de nem vagyok mérvado és nem hiszem, hogy lesz egyszer majd ilyen WIFIs igényem.
(#55987) Lazsi válasza HarciSün hozzászólására (#55982) Válasz Ápr 23, 2017
Szia!

A "késleltetés" nekem azt sugallja, hogy a parancs kiadása után ennyi idő múlva történik a mozgás és nem azt, hogy ennyi idő alatt. Talán célszerűbb lenne "átállási idő"-t írni.

Másik ötlet: Ennek az időnek a beállításához/teszteléséhez érdemes lehet a "Kézi vezérlés / beállítás" résznél elhelyezni egy értékbeállítási ablakot (0.1 / 0.5 / 1 sec. felbontásban? ) és a két véghelyzetbe mozgatáshoz egy-egy gombot elhelyezni ( A->B és B->A ).
Vagyis miután a felhasználó beállította az egyik, illetve a másik végpozíciót, le tudja tudja tesztelni ezeket. Majd beállítja a mozgás idejét és ezt is teszteli. Ekkor végzett egy szervóval és jöhet a következő.
(#55996) HarciSün válasza Lazsi hozzászólására (#55987) Válasz Ápr 24, 2017
Ok, köszönöm a javaslatokat - beépítettem a felületbe (mellékelt kép)

Ha senki többet akkor elkezdem a felület és a vezérlés tényleges összekapcsolását...

wsc3.jpg
 
(#56002) Frankye válasza HarciSün hozzászólására (#55996) Válasz Ápr 25, 2017
Max. talán annyi javaslatom lenne, hogy a legalsó gombot rövidítsd le, pl.: "Frissítés". Ugyan így a középtájt lévő két gombot: "Legyen A/B pozíció"-ra javasolnám átírni.
(Szoftverüzemeltetői tapasztalat, hogy minél rövidebb a szöveg, annál jobb. Pesze, csak az érthetőség határain belül!)
(#56163) HarciSün hozzászólása Válasz Máj 9, 2017
TÁDÁMM:

Szervóvezérlő videó

(a gombokat még majd lerövidítem a javaslat alapján!)
(#56164) Frankye válasza HarciSün hozzászólására (#56163) Válasz Máj 9, 2017
Tök jó! Nekem eddig tetszik.
(#56165) JZoli válasza HarciSün hozzászólására (#56163) Válasz Máj 9, 2017
Szerintem is jó lett! A szervovezérlést konkrétan milyen áramkör végzi?
(#56166) HarciSün válasza JZoli hozzászólására (#56165) Válasz Máj 9, 2017
Köszi

A servo-k egy ilyenre csatlakoznak: Adafruit 16ch servo

Erre I2C-n lehet parancsokat küldeni de nem fokokkal hanem impulzusokkal operál...

A következő fejlesztési lépések:
- Soros porton is fogadjon parancsokat (hogy vezetékes eszközről - kapcsolókkal - is lehessen vezérelni)

- Ne csak websocket-en hanem web GET parancsokkal (egyszerű linkekkel) is vezérelhető legyen.

De a legkeményebb rész, a HTML-be oltott java és az EEPROM-ba tárolás már végre működik! (ezekben volt bőven buktató)
(#56170) máv275 hozzászólása Válasz Máj 9, 2017
A videó elég meggyőző , ez azért már rossz jó kifejezéssel analog digitális. Pár kiegészítővel egy valódi központi felügyelet megvalósítható. Azt nézve , hogy NE555 től indult a terv , és még hol a vége. Magam részéről várom a vezetékes megoldást. Gratulálok!
(#56172) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56163) Válasz Máj 10, 2017
Jol néz ki, de nálad is jelentkezik egy gond, ami a modellvasuton nagyon kellemetlen jelenség. Amikor bekapcsolod a rendszert egyik másik szervo egyet ugrik, mielött beáll a helyes állásba. Ez rengeteg galibát tud okozni, sajnos. A modellvasuton a szervok mozgása nagyon finoman van "kimérve" - pl egy kapcsolot vagy váltot mozgat tized miliiméterre behatárolt határok között. Egy-egy ilyen ugrás tönkre teheti a beállitást, kiakadhat a kar vagy a mozgato szerkezet stb. Nem tudok rá sajnos megoldást, nálam is egyik másik szervo ezt tette, és ki kellett cserélnem.
Ott ahol a mozgás nincs határok közé szoritva (pl a jelzök mozgatása) , ott tökéletes a megoldás. A baj az, hogy más modellezö területen (repülö, hajo stb) a szervok alapbol nincsenek határok közé szoritva igy ott kimondottan igényelt, hogy a bekapcsolás pillanatában vagy utánna manuálisan a szervo egész mozgási tartományát leteszteljék. Erre a modellvasuton nincs szükség, söt gondot okoz....
(#56173) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56172) Válasz Máj 10, 2017
A legtöbb probléma magukkal a szervókkal - azok különbségével van: A videóban látható 10db sg90-es szervó is egyszerre lett véve, egy helyről (felteszem ugyan ott is készült) mégis van közöttük különbség. Egyrészt a bekapcsoláskori "rándulás" mértéke is más - másrészt ami nekem jobban fáj, hogy a végállások sem egyformák, és ha túl van vezérelve arra is másképpen reagálnak.

Elvileg 150-600 impulzus tartományban mozognak a szervók és ez több is mint 180 fok. Van olyan szervó ami simán 200 fokot is tud fordulni, van olyan ami már 170 körül leáll (de bajt nem okoz csak nem megy tovább) és van egy olyan is ahol a saját elektronikája nem kapcsolja le magát és végállás közelébe állítva a szervó "remeg".

A szervók minőségi szórását teljesen kivédeni nem lehet, beállításkor kell rá figyelni, hogy a beállított végállásokat valóban tudja-e az adott szervó rendesen kezelni.
(#56174) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56173) Válasz Máj 10, 2017
Az én szervoim csak +/- 10-30 fok tartományban mozognak a szervo mechanikus közepén ( ha 180 fokos akkor a 90 fok tájékán) és mégis egyik másik ugrál (több fajta Sg90-s van).
A baj az, hogy egyik másik szervo egy dobozban van, ahol 2 mikrokapcsolo között kell mozdulnia, és itt elég bajt okoz egy ilyen ugrás - nincs hely ilyesmire igy egyszerüen beakad a doboz oldalába, ami nem jo. A kolléga nagyobb szervokat használ és ott kevésbé van ilyen gond. A baj, hogy a nagyobb szervokra TT-ben nincs mindig hely.
(#56175) máv275 hozzászólása Válasz Máj 10, 2017
Szervókkal kapcsolatos felvetések jogosak , de mi van akkor ha csak DC motorként kerül felhasználásra a belső elektronika nélkül. Példaként említhető a gépkocsik fojtószelepház alapjárati vezérlése , ahol DC 12 V motor szabályoz egy szűk forgási tartományban (pár fok elmozdulás) megemeli az alapjárati fordulatot vagy visszaveszi a beérkező jelek alapján.Itt mivel a szoftver adott érdemes volna megpróbálni ezt a lehetőséget. További lehetőség mint ebben videóban Bővebben: Link valamilyen kapcsolóval a végállást kapcsolni , de megfelelő softver esetén felesleges , toló kapcsoló helyett egyszerőbb ilyen használata Bővebben: Link
(#56176) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56174) Válasz Máj 10, 2017
Az "ugráskori túlmozdulásra" esetleg be lehet építeni egy olyat a vezérlésbe, hogy kikapcsoláskor 90 fokra húzza az összes szervót - így a bekapcsoláskori "rándulás" nem okoz mechanikai gondot, az indítás után pedig úgyis beállítja a vezérlés az egyik mentett végállásba... Hmm?

A szervókat ha nem szervóként, csak áttételes motorként használjuk akkor figyelni kell a végállásokat - ami plusz vezetékelés és a vezérlés bonyolítása. Akkor már inkább lineáris léptetőmotor (csak ezek a dolgok annyira elbonyolítják az egészet, hogy már egyáltalán nem biztos, hogy megéri...)
(#56177) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56176) Válasz Máj 10, 2017
Ez elvben nálam adott, hogy a szervoban ott marad az utolso állás ( az AVR memoriában is el van tárolva), azaz a vezérlésböl biztosan nem kap ilyen parancsot. Ahogy irod nem is mind csinálja, azaz ez szinte kizárolag a szervo privát kinja.
Én is kiválogattam egyben a szervokat meg a feladatokat is. Többet nem ér meg a dolog meg már ott van a nagyon jó és kis MTB motor, ugy hogy tovább ezen az uton nem folytatom. A megmaradt szervokat beépitem oda ahova lehet és ahol nem zavaro az ilyen viselkedés ( hála az istennek van elég ilyen feladat).
(#56179) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56177) Válasz Máj 10, 2017
A kínai szervók sajnos nem tökéletesek, de használatuknak az egyik legnagyobb előnye az ár... ami 16db váltónál igen nagy különbség bármilyen más "gyári" megoldással összevetve!

Nálam a célkitűzés továbbra is, hogy olcsó (amit csak lehet szoftverből és kész - könnyen hozzáférhető elemekből - oldjak meg) mégis kényelmesen használható megoldást hozzak létre, meghagyva a továbbfejlesztés lehetőségét annak aki akar vele foglalkozni.
(#56180) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56179) Válasz Máj 10, 2017
Ez már nem egészen van igy.
Az MTB nagyon megváltoztatta az árszintet.

Ha beszámold a HW árát a kapcsolokat a szervokhoz az elengedhetetlen munkát akkor már nagyn közel vagy az MTB-hez. És hol még a SW?
(#56181) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56180) Válasz Máj 10, 2017
Én még 4000Ft/db áron láttam az MTB motorokat - nem tudom most mennyi...

Én jelenleg egy ilyen vezérlővel kb 3500 Ft-nál járok, erre jön a szervók db ára (beszerzéstől függően ~500Ft/db tól indulva) - igaz, táp kell még, de az gondolom az MTB-hez is.

Ennek az eszköznek a vezérléséhez bármilyen WiFi képes kütyü elég (telefon/tablet/laptop stb) - ami manapság már "háztartási kellék".
(#56182) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56181) Válasz Máj 10, 2017
A táp az nem kérdés, de az MTB-ben van legalább egy átkapcsolo valamint nagyon jo könnyen beállitható mechanizmus a váltok mozgatásához. Ez mind hiányzik a szervokbol és sajnos gyakran orákba tellik mire egy müködöképes megoldás születik.
Az egy teljesen más kérdés mivel vezérled, az majd csak a terepasztalon derül ki, hogy mi a jobb, célravezetöbb. Az ilyesmit bármilyen más rendszerhez lehet bütykölni.

Ne érts félre, azt hiszem én voltam az egyik aki elöhozta pár éve ezt a kérdést, mert akkor valoban nem volt a piacon egy megfizethetö és megbizhato váltomotor. Talán egy tucatot különfélét kiprobáltam már, alig volt közöttük használhato pedig egyik másik méreg drága volt.
Nálam is kb 30-40 szervo dolgozik kisebb nagyobb kinnal. De ma már nem hiszem, hogy ujra a szervok mellett tenném le a voksot. Föleg nem az ilyen olcso SG90-sek mellett. A baj az, hogy a többi meg a méretei miatt elfogadhatatlan.
(#56248) HarciSün hozzászólása Válasz Máj 19, 2017
Végre megjöttek a korábban rendelt szervóim, így ki tudtam próbálni a vezérlőt mind a 16 db-al: MŰKÖDIK

16servo.jpg
 
(#56249) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56248) Válasz Máj 19, 2017
(#56252) dikdom válasza HarciSün hozzászólására (#56248) Válasz Máj 19, 2017
Szuper!
A kábeleket nem próbálod meg meghosszabbítani a végleges hosszukra? Akkor is jól működnek? Bár ha nálad egyszerre csak egy motor fog menni, nem zavarják egymást, az tuti..
(#56260) máv275 hozzászólása Válasz Máj 20, 2017
Gratula , videó is van?
(#56264) HarciSün válasza dikdom hozzászólására (#56252) Válasz Máj 21, 2017
A kábeleket meghosszabbíthatom próbaképp de ahogy mondtad, itt egyszerre egy forog, így sokat nem szabad, hogy zavarjon.

Máv: csinálok majd új videót, de most az "adapterpanel" újratervezése van normális formában (mellékleten látszik 45x45mm lesz az egész "agy"), meg a vezetékes-kapcsolós vezérlés lesz soron - ha végre megjön hozzá az alkatrész... (ATTYNI85 proci + 2db shift in IC)

wemos16servo.jpg
 
(#59709) diginewl hozzászólása Válasz Jún 9, 2018
Kérnék szépen segítséget!
Kombinálok. Van a PACO oldalán 3-féle DCC (eszköz) szervódekóder amik szépen működnek, PIC-et lehet programozni.
Az a problémám velük, hogy amikor bekapcsolom őket, akkor mind a 4, (vagy 2) szervót egy kicsit megzizzentik. Ezáltal hatalmas áramigény van induláskor (szervók lélektana).
Kipróbáltam, hogy ha szervó +5V és jel közé beteszek egy 4,7Kohm-os ellenállást, akkor nagyon-nagyon minimális zizzenés van csak a szervónál, ha áramot kap.

Most jön a kombinálás, és a kérdés: rá lehet-e kötni a PIC szervókimnetére is ezt a 4,7k-s ellenállást? Nem-e vágja agyon a kimenetét azzal, hogy az fel van húzva +5V tápra?
Ki fogom próbálni, ha azt mondjátok, hogy nem azonnali füstölés a végeredmény. Hátha így nem zizzen a szervó induláskor.

Köszönettel: Newl
(#59710) etwg válasza diginewl hozzászólására (#59709) Válasz Jún 9, 2018
Az uj PICeket nem ismerem, de az AVR-k akár kevesebb, mint 1 kOhm terhelést is elbirnak, gondolom, hogy a PIC sem lesz más.
(#59713) proba válasza etwg hozzászólására (#59710) Válasz Jún 9, 2018
Az is tud 20mA-t így meg sem kottyan neki.
(#59714) piltdownman válasza diginewl hozzászólására (#59709) Válasz Jún 10, 2018
Ha nem lesz jó, akkor megírom az sw hibáját és gyógyszert is javaslok.
(#59715) róbertke válasza piltdownman hozzászólására (#59714) Válasz Jún 10, 2018
Patikárius úrnak gyógyszert? Hát ez hatalmas ...
(#59717) diginewl válasza piltdownman hozzászólására (#59714) Válasz Jún 11, 2018
Jó reggelt!
Kipróbáltam. Ha benn van a 4.7K ellenállás ugyanúgy csinál egy ide/oda mozdulatot a PIC-el a szervó. De a PIC nem ment tönkre.
( Az SW-gyógyszer javítás érdekes lehet, ha nem bonyolult. Milyen alapanyagok szükségesek a formuláláshoz? ASM kód?
Az itt van: PACO 4 szervo asm )

Mielőtt nekilátnál, találtam egy sokkal érdekesebb csemegét is!
16 szervó analóg
Ez 16 szervót tud vezérleni. Hétvégén beírtam a hex-et a PIC-be. Az írás rendben kiment a PIC-be, de az ellenőrzés állandóan hibára futott. Ha minden igaz, ezen a héten megcsinálom neki az áramkört, és kipróbálom, hogy ilyen hex-el megy-e?

Ez utóbbi lenne az izgalmasabb inkább. Egyenlőre ne álljunk neki a fenti 12F629 PIC SW átírásának.

Sőt továbbmegyek van ezen az oldalon egy DCC változat is:
Ez 16 szervót, és hozzá 16 relét tud vezérelni. LocoNet rendszerre írta meg az illető, de nekem meg X-press netre kellene. Ne tudom az asm kódban hol kell beírni/átírni úgy hogy egy váltócímre egy szervó jusson.

servosturing...asm
 
(#59718) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#59717) Válasz Jún 11, 2018
Közben lezárult a módosíthatóság.

Írtam az illetőnek, ő azt mondta már nem foglalkozik ezzel a PIC-el.
Így segíteni sem tud. Ezért fordulok Hozzátok segítségért.

Tehát van egy 16 szervós analóg vezérlő, aminek a PIC-be kiírt hex-e hibára fut ellenőrzéskor. És van egy 16 szervó+16relé DCC asm-kód, amit nem tudok hogy kellene átírni Roco-féle xpress-netre.

Mind a kettő érdekes lehet sokak számára - feltéve, ha nem zizzenti ez sem a szervót induláskor.



16_servo_met...asm

16_servo_met...hex

servosturing...asm
 
(#59726) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#59718) Válasz Jún 11, 2018
Összedobtam egy kapcsolást.
A 16 szervó analógot csináltam meg. Ennek volt a PIC író szerint hibás az ellenőrzése. Működik a dolog. Egy potival állítható a szervó két végállapota, és a sebessége. Ettől nagyon egyszerű a beállítása... de: ez is jó nagyot zizzenti ide-oda a szervókat, akkor is ha rajta van a 4,7k-s ellenállás a jel és a +5V között.
Nem értem.
(#59729) proba válasza diginewl hozzászólására (#59726) Válasz Jún 11, 2018
A zizegéssel még küzdhetsz egy darabig. Úgy emlékszem a vezérlő jel fixre kötve , áramot adok neki, akkor is szórakozik. A pic erre nem hiszem hogy megoldást nyújt. Stabil erős táppal talán gyorsan beáll, de az indítás, az nem az erősségük.
(#59730) etwg válasza proba hozzászólására (#59729) Válasz Jún 11, 2018
Én sem hiszek nagyon a zizegés megszüntetésében. Ezek az ocska szervok ( nyilván, hogy mindannyiunk a legolcsobb szervokat használjuk. Ebben egy AD konvertor olvassa a mezei potenciométer állapotát, és ha bizonytalan akkor ( a vezérléstöl függetlenül) ránt rajta egyet, hogy értékelhetö ellenállást kapjon. Ez adja a zümmögést.

Ami sajnos nagyobb baj szokott lenni, ha induláskor ki tudja miért joval nagyobbat mozdul, ami már egyébb bajjal is járhat. ( kiugrik vagy meggörbül a mozgatokar.)
(#59732) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#59726) Válasz Jún 12, 2018
Reggel még próbálkoztam.
Az ellenállás forrasztással volt gond.
Így most egy nagyon minit zizzen csak. Szinte csak hallható.
Azaz működik.
16 csatornás szervó így használható.
(#59733) etwg válasza diginewl hozzászólására (#59732) Válasz Jún 12, 2018
Nem tudom milyen hosszuk a vezetékeid, de hosszabb kábelnél ( >60 cm) az sem mindegy, hogy melyik végére forrasztod az ellenállást.
(#59734) diginewl válasza etwg hozzászólására (#59733) Válasz Jún 12, 2018
Gondolom az ellenállás meg a szervó szeretik egymást, így őket kell közel hozni egymáshoz.
(#59735) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#59734) Válasz Jún 12, 2018
Még reggel kipróbáltam: 150cm hosszú vezeték, ellenállás a PIC mellett. A szervó meg sem moccan bekapcsoláskor.
Ez egy diginewl-nak bőven elég
(#59736) etwg válasza diginewl hozzászólására (#59735) Válasz Jún 12, 2018
Ez érdekes mert a kkor maga a PIC a zaj forrása. Ezt még AVR-nél nem tapasztaltam.
(#59737) diginewl válasza etwg hozzászólására (#59736) Válasz Jún 13, 2018
Másképp gondolom:
A 16F887-es 16 csatornás szervónál, a táp rákapcsolása miatt megy a szervó valahova, és ezt teszi vissza a pic a helyére. Ha a szervó nem mozdul, mert rajta van az ellenállás, akkor a pic nem csinál semmit.

a 12F629-es 4 kimenetes szervónál valami önteszt félét nyom a pic programja induláskor. Így az elején mindig táncol egyet a szervó. Ott ha később kapcsolom rá a szervót az ellenállással együtt akkor az sem nyikkan meg.

Jobban mondva megnyikkannak de nagyon picit és rövid időig.
(#59738) etwg válasza diginewl hozzászólására (#59737) Válasz Jún 13, 2018
Sajnos a szervokkal töltött közel másfél év sok minden huncutságra rámutatott, ami számunkra sok esetben nagyon zavaro. (A szervok eredeti alkalmazásában viszont egyáltalán nem.)
1. A bekapcsolás pillanata. Ha a szervon nincs külsö vezérlés, akkor is moccan egy kicsit, mert a belsö komparátor nem olyan minöségü és sebességü, hogy moccanás nélkül tudja megállapitani a kar helyzetét. Még rosszabb az a konstrukcio, ami jel nélkül a középsö állásba áll ( vagy akar állni mielött megérkezik a vezérlés).
2. A belsö komparátor érzékeny a tápfeszültség "felfutására" azaz amig feltöltödnek a belsö kondik bizonytalan a kar helyzete - zizzenés.
3. Külsö vezérlés. Sok függ a programtol, illetve a szerkezet logikájátol. A szervokat többnyire a PWM kimenetek hajtják azaz a vezérlö procinak emlékeznie kellene a szervo utolso állására, és ugyanazt a jelet kellene a kimenetre adni. Itt gyakran van az idözitéssel gond. A szervo többnyire a procibol kapja a tápot is. A táp általában korábban jelenik meg mint a vezérlöjel, azaz megjelenik a 1/2 pontok jelensége. A proci a sebességtöl függöen veszi át a szervo vezérlését.
4. Intelligensebb megoldások a szervo tápját is kezelik, azaz a szervo elöbb kap immár stabil vezérlést mint tápot. Ez egy hajszállal jobb, mert a szervonak nem kell nagyon tornásznia amikor bekapcsolod. A kérdés mindig az mennyire azonos az uj vezérlöjel a korábbival azaz mennyit mozdit a karon.
5. A modellvasutnál egy további gond is van a szervok müködési tartománya korlátozott (10-30 fok). Ezért nem jok azok a vezérlések amik az induláskor megkeresik a szervok végállásait (azaz ide-oda mozgtatják a kart, mielött beállnak a helyes allásba. Ez nálunk gyakran bajos, mert a szervoink által hajtott gépek 1-5 mm-s korlátok között mozoghatnak, a rugok meg nem tudják elnyelni a különbséget.
6. Ezekhez jönnek a külsö tényezök, a tápfeszültség keménysége ( egy szervora 1 A szoktam számolni), a fentiekböl kitünik, ha gyenge a táp ( amikor a szervo mozog nagy áram folyik, ha ez némileg csökkenti annak a feszültségét, akkor egy bizonytalan állapot áll be ( lásd fennt) ami zizegéssel járhat a többi szervon is.
7. A modellvasut egy komoly zavarforrás amire a szervok bemenetei nem igen lettek tervezve, igy az ott megjelenö zavarok szintén zizegéshez vezetnek. Ezt lehet csökkenteni egy külsö ellenállással a vezérlö jel meg a táp plusz polusa között. ( akár 1 kOhm is lehet).
8. Probáltam irni egy olyan progit, ami amikor a szervo adott állásában lekapcsolta annak a tápját is, azaz halott lett, amig nem kapott ujjabb vezérlést. Sajnos ez sem müködött nagyon jol. Voltak szervok amik a lekapcsolásra is bemozzantak, azaz a tisztességesen átkapcsolt válto a lekapcsolás pillanatában már nem annyira nyomodott a tösinhez. Ez a megoldás jo lenne a PECO váltokhoz, ahol a beépitett rugo tartja a csucssineket a helyzetben. Elönye, hogy nem zizeg és nem is fogyaszt áramot, viszont egyel több extra vezeték kell minden szervohoz. (Kapcsolt plusz+vezérlés).
(#59739) Lazsi válasza etwg hozzászólására (#59738) Válasz Jún 13, 2018
Mennyire működhet a 7-es, valamint a 3-as és a 4-es összehozása?
Arra gondolok, hogy lenne egy kis áramkör közvetlenül a szervó előtt, ami figyeli, hogy van-e vezérlés. Ha nincs, akkor lekapcsolja a szervó tápfeszültségét. Amint megjelenik, ráadja.
Ez több dolgot is megoldana... Átváltás után lekapcsolva a vezérlést, lecsökken a fogyasztás. Bekapcsoláskor, ha a vezérlést késleltetve, egyesével kapja, akkor elmarad a bekapcsolási jelentős áramlökés. A tápfeszültség szűrését is bele lehet tenni.
Egyszerű áramkörrel megoldható lenne: RC-tag, komparátor (2db kis tranzisztor, még IC sem kell) meg egy áteresztő tranzisztor (FET)...
(#59740) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#59739) Válasz Jún 13, 2018
Ugyanezt csináltam az egyik utolso áramkörben. Egy AVR hajtott néhány szervot, de ugy, hogy a szervok a pluszt is egy kapcsolo tranzisztoron keresztül kapták. Azaz amikor megjelent a vezérlöjel majd amikor bekapcsoltam a tápot is. Amint átállt a szervo ( lassan) pár másodperccel késöbb lekapcsolta a tápot is. Azaz a szervo csak a GND-t kapta. Nem zümmög, a bekapcsolás is kezelhetö egyenként kapcsolhatom öket. Egyik másik szervo viszont valamit csinál, amikor lekapcsolja a proci a pluszt. Egy kicsit mozzan.
Rádadásul minden szervohoz 2 jelkábel megy ( plusz meg a vezérlés) ami jelentösen bonyolitja a dolgot. Vannak helyek, ahova nagyon jo, de tömegben nem igen jo megoldás. Ha meg minden szervohoz helyben kell valamilyen érzékelös kapcsolot barkácsolni, akkor meg meglehetösen drága és bizonytalan lesz.
Nekünk olyan szervo lenne talán jobb, ami magátol kapcsolodna le, ha nincsenek impulzusok a bemeneten, és belül tárolná a poziciot. Ha jol tudom a digiszervok müködnek valahogy igy ( soha nem probáltam, csak valahol olvastam). Ezekkel az olcso szervokkal valoszinü ez a maximum amit el lehet érni.
(#59741) Lazsi válasza etwg hozzászólására (#59740) Válasz Jún 13, 2018
A szervóhoz ugyanaz a 3 vezeték menne, mint eredetileg. Maga az
áramkör egy kis panel, amint van egy olyan aljzat és egy dugó, mint amit a szervó egyébként is fogad. Gyakorlatilag, ha a vezérlés "tudja" a vezérlés lekapcsolását, utólag is beszerelhető: lehúzni a szervóról a kábelt és beiktatni ezt a kis áramkört.

Hevenyészve összedobtam egy kis ábrát az elv szemléltetésére.
A "Komparátor" 1-2 közönséges tranzisztorból összerakható.

Névtelen.jpg
 
Lapozás       13/16    
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
9:24:33
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés