Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       45/62    
(#59226) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59225) Válasz Máj 3, 2018
Klikk ide!

(Korábban már írTTam, hogy az Uhlenbrock cuccok kimeneti jelalakja nem egészen olyan, amit a szabvány leír.)
(#59231) ZésZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59226) Válasz Máj 3, 2018
Nos! Nem szeretnék tovább akadékoskodni. Hülye vagyok a témához. Azért visszaolvastam ám... Remélem felteszem a végső kérdést:

Ha TT-ben DCC-zni szeretnék, akkor Lenz, vagy Tran központ kell? (Legfeljebb arra csatlakoztatom buszon a modernebb kütyüket)

A kiállításon rákérdeztem a Tillig Startszettekhez adott Uhrenblock Daisy II vezérlőre és a bemeneti 15V feszültségre. Azt azt válaszoltad, hogy "XY Úr nem teljesen hülye". Ez most akkor mit jelent? Azt értettem ki belőle, hogy az Uhrenblock cuccok jók. Nem jók? A rossz jelalakjuk miatt nem jók?

Köszi a türelmet!
(#59237) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59231) Válasz Máj 4, 2018
A Tillig (Uhlenbrock) Daisy2 kimenő sínfeszültsége pont jó TT-hez. A jelalak, az más kérdés, de a többi Uhlenbrock-hoz képest, amit próbáltam belőle, azzal nem volt baj. Mérni még nem mértem meg.

Tran-t most sajnos nem tudok adni, a jelenleg elérhetők közül a Lenz Set100 talán a legjobb.

Ha ragaszkodsz a "pultszerű" vezérlőhöz, akkor az nagyban szűkíti a választási lehetőségeket.
Ilyenből van a
- Viessmann Commander: Bocsánat a hívektől, de szervizes szemmel puszta parasztvakítás. Nem vagyok meggyőzve a kimeneti feszültségének stabilitásáról sem, valószínű, hogy egy rendes tápegység kellene hozzá pluszban.
- ESU ECoS: Meglehetősen belterjessé teszi a bővítési lehetőségeket. A kimenő feszültsége két fokozatban állítható.
- Märklin Central Station2, vagy 3: (Neem, nem tévedés, tudja a DCC-t is!) Ez is eléggé belterjes bővítési szempontból, vagyis nem igazán lehet hozzá más gyármányú perifériákat kapcsolni. A sínfeszültsége TT-hez magas, egy Hübsch-féle feszültség csökkentő kell a kimenetére.
- Van még az Uhlenbrock Intelibox2: (Az elsőt azt felejtsük el, reménytelenül elavult mára.) Ennek nem stimmel a kimenő jelalakja, szerintem a tápja sem eléggé stabil. Ez a legkisebb teljesítményű a felsoroltak közül.
Közös jellemzőjük, hogy Multiprotokoll cuccok. Figyelni kell, hogy milyen üzemmódban használjuk őket! Egyeseket be lehet állítani úgy is, hogy pl. egyszerre MM, és DCC jeleket is ad ki. Elméletileg ez egy jó ötlet, a gyakorlatban pedig az őrületbe kergeti a dekódereket, és a felhasználót is.
(#59238) ZésZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59237) Válasz Máj 4, 2018
Köszönöm szépen!

Idézet:
„Közös jellemzőjük, hogy Multiprotokoll cuccok. Figyelni kell, hogy milyen üzemmódban használjuk őket! Egyeseket be lehet állítani úgy is, hogy pl. egyszerre MM, és DCC jeleket is ad ki. Elméletileg ez egy jó ötlet, a gyakorlatban pedig az őrületbe kergeti a dekódereket, és a felhasználót is.”
Ezt jó, hogy írod! Az MS2 is multiprotokoll cucc. Gyorsan át is állítottam csak DCC-re.

Nekem nagyon szimpatikus az Intellibox II működése, ezért:

Ha a Daisy kimenete jó, akkor elvileg ahhoz tudok buszon keresztül csatlakoztatni Intellibox II-t, vagyis inkább IB-Control II-t is nem? Akkor megvan a jó kimenet is és a pultszerű vezérlés is. Ez működhet?

Szerinted egy Lenz LZV100-hoz lehet valahogy csatlakoztatni IB-Control II-t? Van valami busz fordító cucc (Lokonet-X-pressnet)?

Ha az első kérdésre igen a válasz, a másodikra nem, akkor veszek egy Daisy II szettet és később bővítem pulttal.
(#59247) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59238) Válasz Máj 5, 2018
A Lenz és az Uhlenbrock nem jön össze az eltérő protokoll miatt (Loconet és az Xpressnet nem szeretik egymást).
(#59249) diginewl válasza ZésZoli hozzászólására (#59238) Válasz Máj 5, 2018
Hali!

Veszel (készítesz) egy nano-x s88-at, a többit röhögve meg lehet csinálni olyan pult rendszerben, amilyent szeretnél.
Miért nem csinálsz magadnak?
TCO-x-bus (váltóknak), meg a minimaus, simplemaus mozdonyoknak.
Paco honlapja ismételten.
Newl
(#59250) ZésZoli válasza diginewl hozzászólására (#59249) Válasz Máj 6, 2018
Ezt a nanoX-s88-at nem ismerem. Milyen kézivezérlő van hozzá? Ez csak központ?

Nem szeretnék csinálni magamnak. Tudom, hogy ez a hobbielektronika oldal topikja. Sokan maguk építkeznek. Magam is villamosmérnök végzettségű vagyok, de már nem dolgozom a szakmában egy 11 évvel ezelőtti hard reset óta a fejemben. Azóta más útra tértem, most csak pénzt keresek. Nincsenek szerszámaim sem. Szép kihívás lenne, de emlékeztetne az elveszett múltra is, amit a mai napig nem sikerült feldolgoznom. Talán majd egyszer...

Más:

1. A Lenz LZV100-hoz tudok csatlakoztatni más kézivezérlőt is. (ami felhasználóbarátabb, mint az LH100/LH90)

2. a Huebsch féle DSR megjavítja pl. az Intellibox II trapézosodott jelét? Az oldalukon ezt írják: "So the circuit is also a Digital Signal Repair station as well. Of course it does not alter the information content, only the square shape is restored."

(#59254) ZésZoli hozzászólása Válasz Máj 6, 2018
Na még egy kérdést:

Mobile Station II

több módon lehet mozdonyt felvenni:
- listából kiválaszt (ez csak Maerklinnél megy)
- felismer
- kézzel

Ha felismertetem, akkor minden ok.
Ha kézzel veszem fel a DCC mozdonyt, akkor kikapcsolás-bekapcsolás után nem reagálnak semmire mindaddig, amíg be nem olvasok róluk valamilyen CV-t. Ez miért van?

(#59257) diginewl válasza ZésZoli hozzászólására (#59250) Válasz Máj 7, 2018
Ok. Magánügy, te tudod.

Még annyit: nem akarlak megbántani, de ha tényleg semmit sem akarsz, a magad szerezett tudásából itt hasznosítani, akkor sokkal többe fog kerülni ez a vasútmodellezős műsor, mint elsőre gondolnád.
Óhatatlanul visszajönnek a diódás, meg hasonló dolgok, mert ez az egész ügy elektromosan megy, nem rugót húzunk fel a mozdonyokban.
A NanoX-et én is vettem, mert bonyolult - mégis csak egy központ.
Viszont egy mini maus áll 5-6-alkatrészből, még nyákot sem kell hozzá feltétlenül marni.
Abszolút outsider vagyok, azaz semmi elektromérnök tudásom nincs - és így ajánlom ezeket a dolgokat - így képzelheted, hogy mennyire bonyolult.
PIC-et is azért tudok írni, mert áldoztam 3000Ft-ot kettő íróra. Nem azért mert tanultam, hogyan kell. Fogalmam sincs hogy működik. Beleírom a HEX-et, és használom. Érted? Használom ennyi, nem érdekel a háttere, hogyan működik.
Nos? Így már kicsit érthetőbb vagyok? Nem kell itt belemerülni a dolgok mélységébe, annyi mindent megcsináltak már felhasználóbarát szinten ebben a DIY elektronikában is, hogy tényleg csak a lustaság szab határt, ki mit csinál, minden előtanulmány nélkül. Ettől jó ez a vasút modellezés
(#59258) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59250) Válasz Máj 7, 2018
1: A nanoX-s88, az valóban csak a központ. Ehhez vagy barkácsol, vesz az ember egy miniMuas-t, vagy beledig egy tetszőleges, Xpressnet protokollal működő másik kézivezérlőt. Pl ilyen a ROCO/Fleischmann MultiMaus is.

2: A Hübsch féle DSR elvileg nem egy sima feszültség csökkentő csak, hanem egy rendes elektronika. Elvileg, mivel egy rendes félvezetőkészlet van benne, így, ha az billen, akkor a jelalak is megfelelő lesz. Feltételezés, amit leírtam, még nem mértem meg.

3: MS2: a felismerés DCC-ben a RailCom rendszeren keresztül megy. Elvileg, ha nem RailCom-os a dekóder, vagy nincs benne aktiválva a RailCom, akkor sem szabad ilyennek megtörténnie. Fel kell venni a mozdonyt egy adott címre, névre, meghatározni a funkciókat, majd fel is kell programozni a dekódert. Ha ez megtörténik, akkor nem felejtheti el a dekóder a címét.
(#59266) ZésZoli válasza diginewl hozzászólására (#59257) Válasz Máj 7, 2018
Nem bántasz meg! Scippa-Brintellix kombót szedek.

Nem, tényleg nem szeretném építéssel kezdeni. Te is elkezdted a Roco startszettel. Én is először játszani szeretnék. Majd később úgyis jönnek a kihívások. Majd lesz pult stb. Most csak az ideiglenes pályán próbálgatnám a dolgokat. Érti?

Egyelőre van egy megbízhatatlan Marklin Mobile Stationom, ami több bosszúságot okoz, mint örömet.
(#59267) ZésZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59258) Válasz Máj 7, 2018
Köszi!

1. Tudsz ajánlani vajami jó kézivezérlőt a nanoX-hoz, ami készen van és megjegyzi a különböző mozdonyok állapotát? Tran ugye nem játszik szeptemberig.

2. Köszi! Jól hangzik ez a DSR. Hajlok az Intellibox II + DSR kombóra.

3. A dekóder nem felejti el a címét. Kiolvasva ugyanazt az értéket adja. RailCom ki van kapcsolva a dekóderekben. A MS2 mégis megtalálja őket felismeréssel (nem ír át semmit. CV29 marad 6). Viszont, ha én veszem fel a mozdonyt, akkor áramtalanítás után az MS2-re nem reagálnak. Sínfesz van, CV-k maradnak, de be kell olvasnom egyet (egy mozdony esetén), vagy POM-ban kiküldenem valamit (több mozdony esetén), hogyelkezdjenek readálni. Na ez mitől lehet?
(#59269) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59267) Válasz Máj 7, 2018
Idézet:
„Egyelőre van egy megbízhatatlan Marklin Mobile Stationom, ami több bosszúságot okoz, mint örömet.”
Ezzel nem vagy egyedül. De az a cucc nem megbízhatatlan, csak nagyon "amerikai" aggyal kell hozzáállni. Mint, amikor a józan paraszti ész helyett átállsz belül "Windows"üzemre.

A problémádra nem tudom innen a megoldást. Látnom kellene a mostani állapotát a vezérlőnek. Velem ilyen nem fordult elő vele.
(#59299) ZésZoli hozzászólása Válasz Máj 9, 2018
Köszi Mester!

MS2 megy a levesbe.

nanoX központon hogy kell sínfeszültséget állítani?
(#59303) diginewl válasza ZésZoli hozzászólására (#59299) Válasz Máj 10, 2018
Mester helyeTT:
Ha készen veszed, akkor lesz belül a kütyüben egy szem potmeter amivel a kimenő sínfesz állítható. Nagyon jó dolog, mert ezzel a táp ingadozását is ki lehet ejteni, ha alacsonyabb értékre állítod a sínfeszt.

H0-ban úgy lőttem be, hogy adok a nano-X-nek 20V DC-t.
Ebből a sínben (foglaltság érzékelők után- 4diódás) marad 15V. Így valamennyi tartaléka van a nano-x-nek (1-1,5V), ha ingadozna a táp.

(a mozdonymotorokra meg a dekóder egyenirányítói miatt még kevesebb esik kb 13-14V. Ez még szerintem TT-ben is elfogadható.
Amúgy, elgondolkodtató, hogy mennyi veszteségen megy keresztül a táp, mire eljut pl. a motorhoz 20V->13V 30-35% veszteség)

És itt jön a barkács tudom, hogy DC-vel hajtom a Nano-X-et. Átlépem benne a betett diódahidat, ezzel nyerek 1,4V-ot. A foglaltságérzékelőknél két diódás érzékelőt használok: nyerek 0,7V-ot. Össz nyereség: már csak 24% a veszteség. 10%-ot lefaragtunk )) Ha tekercses foglaltságérzékelőt használunk, akkor még jobb a helyzet
Elnézést a monológért
(#59304) etwg válasza diginewl hozzászólására (#59303) Válasz Máj 10, 2018
Ha ehhez még hozzávennéd a modellmozdonyok hatásfokát (joval kevesebb mint 20% ) akkor akár be is zárhatnád a boltot, mert az egész hatásfok még 10% sem lesz.... ettöl még a gözmozdony is jobb volt.
(#59306) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59299) Válasz Máj 10, 2018
Van egy trimmpoti benne. Ezzel tudod beállítani a beépített, nagyáramú feszültségstabilizátort, ami a kimenő erősítő fokozatot táplálja.
(#59307) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#59303) Válasz Máj 10, 2018
A nanoX-ben azért van bemenő Graetz-híd, mert alapvetően egy trafóról kell megtáplálni, nem egyenáramú tápegységről. Járulékos előny, hogy így egyenáramú tápláláskor nem érdekes, hogy melyik a plusz.
(#59308) somitomi válasza etwg hozzászólására (#59304) Válasz Máj 10, 2018
Szóval ezért nem Roco mozdony húzza a Kék hullám gyorsot
(#59309) kitero hozzászólása Válasz Máj 10, 2018
A NanoX-S88 tud két Multimaus-t fogadni, úgy mint a Roco erősítője (Master-Slave)?
(#59311) diginewl válasza kitero hozzászólására (#59309) Válasz Máj 10, 2018
Ha jól tudom 24 -vagy több- vezérlőt képes fogadni. Nincs master slave. Hanem mind slave.
(#59312) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59307) Válasz Máj 10, 2018
Igen ez világos, de ha oda tudok figyelni a bekötésre, akkor mindjárt fogtam 1,4V-ot.
(Ha 20 voltot nézem akkor 7% nem megy el hőbe.)
(#59313) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#59311) Válasz Máj 10, 2018
2db master csatja van.
(#59317) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59313) Válasz Máj 11, 2018
Akkor ezt nem értem:
PACO oldaláról NanoX leírásnál.
NanoX can control up to 31 XpressNet devices. Every device has his own address, to assign an XpressNet
address to a specific device please refer to the operating manuals for these devices.
Mindegy, eddig nekem működött 3 egérrel együtt (mivel annyim van). Valahogy megoldotta a nanoX (ügyes cica volt, hogy nem szaladtak szét az egerek, és közben még a PC vezérlés is ment)

(#59318) ZésZoli válasza diginewl hozzászólására (#59317) Válasz Máj 11, 2018
Szia Jenő!

A számítógépre mivel csatolod rá? RS232? USB? Milyen illesztő kell hozzá, hogy felismerje a gép a központot?

Mac OSX-szel össze lehet hozni?
(#59319) ZésZoli válasza diginewl hozzászólására (#59303) Válasz Máj 11, 2018
Köszönöm a sínfesz beállítós válaszokat.

A potihoz van valami skála? Megmérni ugye nem tudom értelmesen a kimenő jelet. (Csak egy béna multiméterem van.)

A beállítandó sínfeszhez érdemes állítani a tápot is, ugye? Ne a stabilizátor forralja el a felesleges delejt. (A Lenz LZV100 leírásában legalábbis ezt írja)

Diginewl!
Egyenfeszről hajtva miért is lépnéd át a diódahidat? Két diódán akkor is esik a feszültség.
(#59320) Lazsi válasza ZésZoli hozzászólására (#59319) Válasz Máj 11, 2018
Idézet:
„Egyenfeszről hajtva miért is lépnéd át a diódahidat? Két diódán akkor is esik a feszültség. ”
Pont azért lépi át, hogy ne essen. Kihagyja. Nem elé, hanem utána köti.
(#59321) ZésZoli hozzászólása Válasz Máj 11, 2018
Másik vezérlő téma:

Van lehetőségem kölcsönkérni egy fekete Z21-et. Erről van már tapasztalat? (Akitől kapom, nem használta még )

Gyári táp stabilitása. jelalak. Beállított kimenő feszültség stabilitása és a beállítotthoz képesti tényleges értéke. Ilyenekre gondolok...

Más:

Jól sejtem, hogy a TT-hez beállított feszültségszint kevés lesz a sínről megtáplált kitérők csattogtatásához? Elmennek ezek 12-13V-on, ha van elég teljesítménytartalék a rendszerben? Gondoltam, beépítek a Bettungsgleis kitérőkbe dekódert és állítómechanizmust. Akkor lehet könnyen variálni az ideiglenes pályát vezetékezés nélkül. Klassz lenne.



(#59322) ZésZoli válasza Lazsi hozzászólására (#59320) Válasz Máj 11, 2018
Jaaa! Értem! A híd után táplálja. Köszi!
(#59323) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59321) Válasz Máj 11, 2018
Idézet:
„- Na menjünk csak szépen, sorban!
- Akár az aknamezőn. Igaz, Kapitány?
(Final countdown, USA 1980)

A ROCO Z21 (gondolom ez a fekete) jelalakjával, stabilitásával nincs gond, a kimenő sínfeszültség szoftveresen állítható be.

Ha a kitérőket is a sínáramról hajtod meg, akkor a Z21 feszültségét 14V-ra kell állítani, a maximumra, és a pályát több ponton, lehetőleg a váltók közelében betáplálni. Továbbá szíves figyelmedbe ajánlom az egyik irományomat:
ezt iTT!
Továbbá, érdemes ellenőrizni a Tillig ágyazatos váltóit, mert a takarólemez csavarjait a dolgozók hajlamosak túlhúzni, és ebben az esetben a paksi atomerőmű max teljesítménye is kevés lesz az átállításukhoz.

A nanoX kimenő feszültségét a stabilizátor kimeneti pontján lehet a legjobban ellenőrizni. Ekkor azt az egyenfeszültséget méred meg, amivel a kimenő erősítő fokozatot táplálod. Ez jó közelítéssel a pontos kimenő sínfeszültség effektív értékét adja. Vagyis, ha ezt 14V-ra állítod, akkor a sínfeszültség is effektív 14V lesz. Nem tévedsz vele sokat.

Ha a nanoX-et egyenfeszről járatod, akkor sem szabad lemenni egy minimális érték alá. Azért, mert a beépített feszültség stabilizátor működéséhez kell némi tartalék, ami legalább 3, de inkább 5V többlet bemenő feszültséget igényel. Tehát, ha a stabilizátor kimenő feszültségét 14V-ra állítjuk, akkor legalább 17, de inkább 19V-os bemenő feszültség kell rá. ( Most ezt egy tanult kollégának írom: tetszik emlékezni a tananyagból a klasszikus 78xx sorozató IC-kre? ) Ez vonatkozik a Lenz LV erősítőire is! Meg a Tran ZF5-re is meg gyakorlatilag mindegyikre, aminek állítható a kimeneti feszültsége az erősítőn!

A nanoX-hez nem kell külön interface, van neki egy saját, beépített RS232-je.
(#59324) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#59317) Válasz Máj 11, 2018
Azt írtad, hogy két "slave" csatlakozója van. A ROCO 10764, és a korábbi 10761 erősítőnél van az, hogy van egy "master", és egy slave" Xpressnet csatlakozás. A "master" az teljes értékű, vagyis vezet, és programozni is az ide csatlakoztatott egérrel lehet. A "slave" csak vezetni tud, az ide bedugott egérrel nem tudsz programozni.

A nanoX, meg még sok másik Xpressnet-es központ nem tesz különbséget a két csatlakozás között, bármelyikből lehet mindent csinálni, vezetni, és programozni is.
(#59328) ZésZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59323) Válasz Máj 11, 2018
Köszi MesTTer!

1. Köszi a dekóder ajánlást. 14V-nak mennyire örülnek a 12V-os motorok, kefék, kommutátor, áramszedő lamellák?

2. "...kimenő sínfeszültség effektív értékét adja..." A stabilizátoron sima egyenfesz jön ki, ugye? Ennek az effektív értéke azonos csúcsértékkel is, nem? Vagy van itt valami hullámosság a stabilizátoron?

DCC jelnél hogy jön ki az effektív érték? Ott a jel egyébként mindíg csúcsértéken van, csak hol pluszban, hol minuszban és nincs nulla?

3. oké, hogy van RS232. Felárért van USB-is, de nem kell telepíteni hozzá valamit a gépre?


(#59329) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59328) Válasz Máj 11, 2018
A stabilizátorból - nomen est omen - stabilizált, egyenfeszültség jön ki. Ha ez ingadozik, akkor vagy tönkre ment a stabilizátor, vagy nem kap elegendő delejt a bemenetén.
Az effektív értéket a kimenő DCC sínjelre értettem.

A DCC sínjel alakja az eléggé érdekes, pláne az effektív érték számításának szempontjából. Ugyanis ezt nem nagyon lehet megtenni. Habár, érdekes módon, a műhelyben egy régi, Philips gyártmányú multiméter, a PM2517E van a segítségemre. Ez 0,5V-on belül pontosan méri a DCC sínjelet.

A motorok a 14V-os DCC jelet még elviselik, a Tillig is iTT húzta meg a plafont jelentő vonalat. Valamiért ez érdekes módon egybe is esik az NMRA ajánlással.

(Vannak olyan, komoly gyártók, amik N méretben azt írják a dobozra, hogy DCC üzemben a lehetséges maximális sínfeszültség az 22V. N méretben! Aztán csodálkoznak, hogy sorban sülnek meg a motorok. Az egyik legnagyobb, ebben a méretben igen jó név jelenleg nem is tud szállítani cseremotort, pedig 51Euro-ba kerül... )

Ja!. Persze, hogy kell valamilyen program a számítógépre, ha onnan akarod vezetni a pályát. Pl. Traincontroller.
(#59330) ZésZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59329) Válasz Máj 11, 2018
Köszönöm szépen!

Váá! Elbeszélünk egymás mellett. Illesztőprogram nem kell? A Traincontroller simán tudja, hogy kinek, hova, melyik portra küldje az infót?
(#59331) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59330) Válasz Máj 11, 2018
A Traicontroller-ben nem vagyok nagyon otthon. Annyit azért tudok róla, hogy a portot, ahol kommunikálni fog, azt be lehet állítani, és azt is meg lehet adni, hogy milyen gyártmányú központ lóg a madzag végén.
(#59332) diginewl válasza ZésZoli hozzászólására (#59330) Válasz Máj 11, 2018
Ha van a PC-n com-prt nem kell illesztőprogram, a TC win95/98/XP/7-el tuti kompatibilis (ezeket saját tapasztalatból mondom)

Meg kell nézni a pc-n, hogy adott com-port, amire a nanoX rá van kötve hányas számú. Emulált USB-nek is lesz egy virtuális com port száma.
Ezt kell a TC-nek megadni. A nano X lenz L klón. Ezt a típust kell beállítani.
A TC windóz rendszerben fut... Szóval mac-os kezel-e valami pc rendszert azt nem tudom (mintha ez is lett volna itt kérdés).
Még talán linux alá be lehet szuszakolni a TC-t egy wine programmal - de ezt még nem próbáltam (de fogom! )

A roco Z/z21-e egy saját wifiruterrel felvihető wi-fi-re, vagy van olyan eladó, aki gyárt xpress-net hez csatlakoztatható wi-fi/lan csatlakozó egységet. E kettő féle variációt a z21 androidos app-ja kezeli - innetől pc-s a vezérlés. Meg kell nézni, hogy mac-ra van-e ilyen app, akkor viszonylag egyszerűen, és occón lehet táblagépen dolgozni.

Viszünk bele a levesbe, mi?
(#59334) ZésZoli válasza diginewl hozzászólására (#59332) Válasz Máj 11, 2018
Idézet:
„Viszünk bele a levesbe, mi? ”

Háát...

Ma visszaadtam a kölcsöndekódereket és visszakerültek a vakdugók. Khm.. Mintha szebben és csendesebben haladnának a mozdonyok. (PIKO 55002 nagy trafó) Miért lehet ez?

Holnap talán már nálam is lesz a Z21, de egyelőre nem tudom kipróbálni dekóderek híján.

Csíkos Mester! Megjöttek már az ajánlott Tran-ok? Elvinném a mozdonyokat, hogy te programozd fel őket.

Nehéz dolog ez a központ választás kérdés. A nanox-hoz, ha csatolok Multimaust, azzal tudtommal csak 8 funkciót lehet kapcsolni. Mi lesz a szuper hangos mozdonyokkal? Más értelmes kézivezérlőt nem találtam.

A Z21-be be lehet dugni mindenféle-fajta kézivezérlőt, pultot stb.

A másik fájtalmam, hogy az analóg módot csak a Tran és a Lenz központok tudják.

Szerintetek amúgy TT méretben lehet teljesen automatizált asztalt készíteni? A kisebb méret szabta korlátok (kisebb súly, nagyobb érzékenység szennyeződésekre) miatt kérdezem.

(#59335) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59334) Válasz Máj 12, 2018
Idézet:
„Ma visszaadtam a kölcsöndekódereket és visszakerültek a vakdugók. Khm.. Mintha szebben és csendesebben haladnának a mozdonyok. ”
Az Uhlenbrock, és az ESU dekóder meginduláskor "sírásra" kényszerítik a motorokat, mert rosszul van megválasztva a PWM szabályzásuk módja.

Idézet:
„Megjöttek már az ajánlott Tran-ok? Elvinném a mozdonyokat, hogy te programozd fel őket.”
Kössz! Elvileg a héten lettek volna dekódereim, de csak a következő hétre jönnek meg, sajnos...

Idézet:
„...ha csatolok Multimaust, azzal tudtommal csak 8 funkciót lehet kapcsolni. Mi lesz a szuper hangos mozdonyokkal? Más értelmes kézivezérlőt nem találtam. ”
Van rajta egy "shift" gomb, a felfelé mutató nyíl, azzal lehet a 8 feletti funkciókat előcsalogatni.

Idézet:
„A másik fájdalmam, hogy az analóg módot csak a Tran és a Lenz központok tudják.”
Ez nekem itt a szervizben tök jó, de házi gyakorlatban minek? Analóg üzemben a dekóder amúgy is csak útban van.

Idézet:
„Szerintetek amúgy TT méretben lehet teljesen automatizált asztalt készíteni? A kisebb méret szabta korlátok (kisebb súly, nagyobb érzékenység szennyeződésekre) miatt kérdezem.
Z-ben is, nem csak TT-ben. Persze, hogy lehet, akár számítógép nélkül is.
(#59338) róbertke válasza ZésZoli hozzászólására (#59334) Válasz Máj 12, 2018
Idézet:
„Szerintetek amúgy TT méretben lehet teljesen automatizált asztalt készíteni? A kisebb méret szabta korlátok (kisebb súly, nagyobb érzékenység szennyeződésekre) miatt kérdezem.
Miért ne lehetne? Minden dobozon visszaköszön a "Die Ideale Spur" szlogen... T (1:450) mérettől felfelé egészen a nagyvasútig (lásd M4 metrót Budapesten) lehet teljesen automatizált vasútüzemet készíteni, csak az ünnepi asztalt ne a vágányok közé terítsd.... Porosodás, piszokképződés mérettől függetlenül mindennek az átka .....karbantartást, tisztítást nem lehet megúszni.....
(#59340) etwg válasza róbertke hozzászólására (#59338) Válasz Máj 13, 2018
Lehetne, van is (Seiroba ), de:
- nagyon preciz munka kell hozzá
- számolni a kisebb méret adta korlátokkal
- megfelelöen tervezett pálya - ( pl a KKK kapcsolat szinte kizárja az emelkedöket)
- nem minden kommercionális modell alkalmas teljes automatizáciora
- jelentösen függ az automatizácio mértékétöl ( a pálya mérete és vonalvezetése).

Szoval ilyen meg hasonlo kihivásokat kell kezelni, a kisebb méret sajnos növeli ezek számát.
(#59341) Arctic37 hozzászólása Válasz Máj 13, 2018
Sziasztok!
Van egy Kühn N025-ös (6 tűs) dekóderem, ami az utóbbi időben elkezdett furán viselkedni.
Ha az egyik irányban rakom be, akkor nem csinál semmit, ha megfordítom, akkor pedig címkiválasztás után (felismeri ugyanis a saját címét) annyit csinál, hogy a menetirány szerint kapcsolgatja a fényeket, akár bekapcsolom a világítás funkciót, akár nem, viszont a motor meg se moccan, mintha nem is vezérelné (még zúgni se zúg, de rövidzárlatot nem jelez). Reseteltem is, de az se változtatott semmit.
Mit lehet ezzel kezdeni?
(#59343) ZésZoli válasza róbertke hozzászólására (#59338) Válasz Máj 13, 2018
Köszi a válaszokat Fiúk!

Biztos, hogy lehet automatizálni egy T-méretnagyságú pályát?

fél OFF:
Itt vagyok egy kölcsön fekete Z21-el, de analóg mozdonyokkal. Amíg Csíkos mester meg nem csinálja a mozdonyaimat, addig gondoltam veszek egy TT-s, dízel, gyárilag hangos mozdonyt játszani, próbálni. Nem nagy a választék:

Roco: V100, Búvár, Stergej, Ludmilla (ez nekem túl nagy)
Tillig: Nohab (ez is túl nagy)

Van valamelyikkel tapasztalat? Melyiket érdemes? Valamelyik jobb, nem jobb? Az igény a szép hang és a jó futás.

(#59344) etwg válasza ZésZoli hozzászólására (#59343) Válasz Máj 13, 2018
Attol függ mit értesz automatizácio alatt. A mi terepasztalunk sima analog mégis automatikusan megy 5-6 vonat, és közben még tolatni is lehet az állomáson.
(#59345) ZésZoli válasza etwg hozzászólására (#59344) Válasz Máj 13, 2018
A tiétek nem T, hanem TT!
(#59348) etwg válasza ZésZoli hozzászólására (#59345) Válasz Máj 13, 2018
Az igaz, de ez nem változtat semmit azon, hogy automatizálhato vagy sem.
(#59352) csíkosháTTú válasza Arctic37 hozzászólására (#59341) Válasz Máj 14, 2018
Zárlatos a motor!
Ki kell venni, és kipucolni.
Milyen gyártmány a modell?
(#59353) csíkosháTTú válasza ZésZoli hozzászólására (#59343) Válasz Máj 14, 2018
A ROCO DR-es V100-zal nem lősz mellé. Elég jó konstrukció, és egy ZIMO MX648P16 van benne.
(#59354) Arctic37 hozzászólása Válasz Máj 14, 2018
Tillig BR50-es. A motor biztos nem zárlatos, mert ha más dekódert teszek bele, akkor probléma nélkül működik a mozdony (jobban meggondolva ezt fontos lett volna először is leírni )
(#59355) csíkosháTTú válasza Arctic37 hozzászólására (#59354) Válasz Máj 14, 2018
Pedig a jelenség arra utal... Innen messziről nem tudok jobb ötletet.
(#59363) Lazsi válasza Arctic37 hozzászólására (#59354) Válasz Máj 14, 2018
Ugyanez a dekóder más mozdonyban hogyan viselkedik? (Általános hibakeresés másik ága...)
Lapozás       45/62    
Frissek
  2024. Ápr, 19. Pé
4:20:22
  Jelenleg 0 fő olvassa az oldalt
Hirdetés