Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Hangdekóderes mozdonyok
Hangdekóderes mozdonyok
Témaindító: Lokomotive, idő: Aug 21, 2013
Témakörök:

Lapozás       14/14
(#58797) csíkosháTTú válasza róbertke hozzászólására (#58793) Válasz Márc 20, 2018
A vezetéksaláta még csak-csak...

A világítás izzóinak foglalatát egy-egy nejlon zacskó darab szigetelte el a váztól, a motor egyik pólusát is hasonlóan próbálták megoldani, de ez nem sikerült. Még jó, hogy a dekóder túlélte...

Már fut, amennyire a hozott dekóderrel futni tud.
(#58802) Frankye válasza sunocske hozzászólására (#58795) Válasz Márc 20, 2018
Felénk pedig simán "lespagettizik" az ilyet. Az egyéb "kunsztokat" pedig nyomdafestéket (és képernyőt) nem tűrő szavakkal szokták jellemezni.
(#58804) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58797) Válasz Márc 20, 2018
Ha már világítás: - Szép zöld lett a rézlap, de mitől?? Vízben tartották, hogy ne porosodjon?
(#58806) csíkosháTTú válasza róbertke hozzászólására (#58804) Válasz Márc 20, 2018
Oxid! Pontosabban rézoxid...
Gondolom használtak valaki forrasztási segédanyagot (az ónban található gyantán kívül szerintem semmi sem kell), csak nem törölték le a maradékot.
(#58821) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58806) Válasz Márc 21, 2018
Sajnos az elektronikához nem értők körében a mai napig elterjedt a forrasztóvíz ("letvaßer") használata, ami erősen korroditív. E mellett használnak még kb. egymillió "csodaszert" a forrasztózsírtól a szalmiákig, a különféle fluxokig, és minden mást. A legtzöbbjük erősen oxidálja a réz felületeket, ám erről a gyártók rendzserint mélyen hallgatnak. A másik fő probléma ezekkel, hogy a használat után nem távolítják el azokat a felületről.
A mai napig vallom, hogy a nitróhigítóban (vagy lakkbenzinben) feloldott hegedűgyantánál tökéletesebb folyasztószer nem született még a földön, ráadásul nem korrodál, és könnyen eltávolítható (oldószerével), ráadásul ha egy felületet hosszabb ideig nem akarunk forrasztani, légzáró módon megóvhatjuk a környezeti hatásoktól. Mindenkinek ajánlom használatra.
Sajnálatos, hogy erről ritkán lehet hallani/olvasni!
(#58830) etwg válasza Frankye hozzászólására (#58821) Válasz Márc 21, 2018
Sziasztok

Én is használok hegedügyantát, de spirituszban oldva - valamivel barátságosabb a szaga .
Valoban a folyasztoszerekkel gyakran van gond, de mellözni sem igen lehet öket, még az elektronikában sem.
A NYÁKokra rendszerint nem kell semmi, elég ami az ónban van. A mindenféle kontaktusokhoz amik sajnos a modellvilágban elöfordulnak viszont már gyakran kell a folyasztoszer, söt néha az üvegradir is.
A minap vitt a sirba egy autokábel ( vadonatuj gyári 50 m). A szigetéles alatt minden egyes szál (licnis volt a kábel) valamennyi ere (20 ér a kábelben) sötétzöld volt. S vagy 20 kábelt kellett forrasztanom mindkét végén. Azokat az ereket megtisztitani, hogy forraszthato legyen nem leányálom, föleg ha forrasztando rész nem lehet hosszabb 5 mm- nél. Ilyen kis darabot mechanikusan nem is lehet megpucolni.
Ebben a kábelben nagyon valoszinü, hogy a szigetelöanyag volt tele oxigénnel amitöl megzöldült minden ér. Gondoltam, hogy krimpelem, de az milyen kontaktust adhat? I
Igy nem maradt más hátra mint az agressziv forrasztoviz majd lug, hogy neutralizálja a sav hatását. Utánna onfürdöbe dugtam a kábelt hogy befussa a megtisztitott ereket az on. Remélem nem rohadnak el a kábelek.
Ilyen esetben olyan kábelt kellett volna választani aminek az egyes erei már onozottak vagy ezüstözöttek ( nagyon drága). El sem tudom képzelni mit kezdenek az autoiparban ha ilyen drotokat kapnak?
(#58993) gigantati hozzászólása Válasz Ápr 6, 2018
Segítségeteket szeretném kérni!
Egy kedves ismerősöm szeretne egy (makett) kerti játékvonatot építeni, amin az unokák játszani tudnak. Egy kicsi gőzös mozdonya lenne, amibe szeretne hangosítát is tenni. Elképzelése szerint ha bekapcsolják a hangot egy kis hangszórón keresztül gőzmozdony "pöfékelés" lenne hallható (esetleg külön gombnyomásra sípolás stb). Lehet ilyet készen venni, vagy esetleg tud valaki segíteni az elkészítésben?
(#58996) Frankye válasza gigantati hozzászólására (#58993) Válasz Ápr 6, 2018
A Conrad-nál kb. 5.000,- Ft körüli áron kapható építőkészlet, hangszóró nélkül. Ez egy alap gőzős-hangot ad, a tápfeszültség növelésével "gyorsul", csökkentésével "lassul".
Termék
Leírás
(#59028) BRUT hozzászólása Válasz Ápr 9, 2018
Szervusztok !

Digitools hangdekóder eredetileg 8 ohm-os hangszóróval van szerelve.
Kicserélhetem 4 ohm ra? Nem tudom a kimenet hogyan van tervezve.
(#59029) gigantati válasza Frankye hozzászólására (#58996) Válasz Ápr 10, 2018
Ez jól hangzik.
Valahol elérhető egy demo hanganyag, hogyan szól valójában?
(#59032) Frankye válasza gigantati hozzászólására (#59029) Válasz Ápr 10, 2018
Én nem találkoztam még ilyennel. Esetleg ha pesti vagy, vagy jársz itt, érdemes ellátogatni az üzletbe. Néha szokott összerakott panel lenni Náluk, és meg tudják mutatni élőben is.
(#59033) gigantati válasza Frankye hozzászólására (#59032) Válasz Ápr 10, 2018
Debreceni vagyok! De tervezek Pestre menni, akkor megnézem.
(#59036) BN71 válasza BRUT hozzászólására (#59028) Válasz Ápr 11, 2018
Szia.
Használhatsz hozzá 4 ohm-os hangszórót is, nem bántja a végfokot. Régebben kapható volt a szergej és ludmilla hangdekóder (1××,2××-széria) 4 ohm-os (esu 29-es) hangszóróval is. Az egyik ludmillámban nekem is ilyen van, nincs gond vele.
(#59056) BRUT válasza BN71 hozzászólására (#59036) Válasz Ápr 11, 2018
Köszönöm a választ !
(#61191) MasterKang válasza Fordítókorongos hozzászólására (#21361) Válasz Okt 21, 2019
A hangszóró olyan átalakító eszköz, amely az elektromos jelet akusztikus jellé alakítja, és a hangszóró teljesítménye nagymértékben befolyásolja a hangminőséget. A hangszóró az audio berendezések egyik leggyengébb eszköze, és a hanghatások egyik legfontosabb alkotóeleme. Sokféle hangszóró létezik, és az árak nagyban különböznek. Az audioteljesítmény elektromágneses, piezoelektromos vagy elektrosztatikus hatásokon megy keresztül, és a kúp vagy a membrán rezeg és rezonál (rezonál) a környező levegővel, így hangot képez.
Hangszóró modell: AS07708PS-2-WR-R
(#61198) Lazsi válasza MasterKang hozzászólására (#61191) Válasz Okt 21, 2019
Nem a hangszóró teljesítménye befolyásolja a hangminőséget! Létezik igen jó minőségű hangszóró fejhallgatóban, ahol a teljesítmény elenyésző, és lehetséges több 10W-os hangfalba épített hangszóró, ami gyenge hangminőséget ad.
Ha a kúp vagy membrán rezonál, az azt jelenti, hogy a kívánt hanghoz saját terméket is produkál.

Egyébként pedig tudsz róla, hogy egy több, mint 6 évvel ezelőtti beírásra válaszoltál?
(#61207) csíkosháTTú válasza MasterKang hozzászólására (#61191) Válasz Okt 21, 2019
Idézet:
„A hangszóró olyan átalakító eszköz, amely az elektromos jelet akusztikus jellé alakítja,...”
Eddig jó.

Idézet:
„...és a hangszóró teljesítménye nagymértékben befolyásolja a hangminőséget.”
Legfeljebb a hangerősségét.

A többit mondjuk úgy, hogy nem olvastam. Egyébként mit értesz egy hangszóró "teljesítményén"? Azt az akusztikus hangerősséget, amit egy adott elektromos teljesítménnyel meghajtva generál? Vagy azt az elektromos teljesítményt ,amivel maximum meg lehet hajtani?
A kettő nem ugyanaz!

(Egyébként tényleg egy ősrégi hozzászólásra írtál választ...)
(#61861) Ferenc hozzászólása Válasz Jan 25, 2020
Sokat olvastam a fórum anyagából, de úgy tűnik nem eleget, mert nem találtam leírást az analóg TT mozdonyok hangosítására.
Egyáltalán lehetséges-e analóg üzemmódban megoldani az alábbi elvárásokat, vagy csak DCC módban lehetséges:
-Mit jelent, hogy''engedélyezhető analóg üzemmódban" például a Digisound-3.7-M61 hangdekóder leírásában?
-Amennyiben az alábbi műveletekre csak a DCC módban van lehetőség, akkor a mozdonydekóderen kívül hangdekódert is kell beszerelni a mozdonyba, ugyebár?
-A hangdekóder ugye a leírásokban szereplő hangokat adja vissza, mint a kürt, püfögés, stb.
-És például a fenti hangdekóderre lehet letölteni az állomási jelzéseket, vonatérkezések és indulások eredeti szövegét/hangját?
Jelszó: elmúlTT
(#61864) csíkosháTTú válasza Ferenc hozzászólására (#61861) Válasz Jan 26, 2020
A hangosításhoz van egy elengedhetetlen feltétel: az állandó feszültség a sínben. Ez analógban nem teljesülhet értelem szerűen, így nem is érdemes foglalkozni a kérdéssel, legalábbis szerintem. A másik baj, hogy a menethangokon kívül pl. olyan lehetőség, hogy dudáljon, vagy fütyüljön nem nagyon van lehetőség.
Az állomási hangok - bemondás például - viszont nem a mozdonyból jönnek. Arra van más megoldás is, vagyis lesz, hamarosan.

DCC-ben a mai dekóderek, ha hangosításról van szó, akkor un. kombinált dekóderek, vagyis vezetik is a mozdonyt, és a megfelelő hangot is kezelik. Tehát nem kell két dekóder a modellbe. (Régebben volt olyan, hogy a hangot adó modul külön csatlakozott a sima dekóderhez, de ez ma már nem használatos, és a helyszükséglete miatt H0-ban is gondot okozhat, nemhogy TT-ben.)

A DigiTools hangdekódrei TT-hez nagyok, nem minden modellbe férnek be.
Lapozás       14/14
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
10:33:02
  Jelenleg 16 fő olvassa az oldalt
Hirdetés