Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Kezdő modellező
Kezdő modellező
Témaindító: HitMen476, idő: Nov 22, 2012
Témakörök:

Lapozás       20/20
(#58732) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Márc 13, 2018
Írtam egy kis szösszenetet, ha valakit érintene, és most kezdene "füstölögni".

Füstölgés
(#58734) JZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58732) Válasz Márc 13, 2018
Nagyon jó, és érthető a leírás. Az ember olvasás közben kedvet is kap a füstölő beépítéséhez.
(#58735) etwg hozzászólása Válasz Márc 13, 2018
Én beköveztem "néhány" méter pályát a terepasztalon . A kezdetben elég nyügös munka volt, és a profi eszközök sem igen segitettek. A baj az volt, hogy a sok, ecsettel történö megmunkálás ellenére is több helyen kö maradt az aprovason ami a sineket rögziti, az alacsony sinek meg a nagy nyomkarimák miatt ez a száradás után akadályt jelentett. (Le kellett kaparni.
Végül a következö eljárás vált be:
Szárazon feltöltöm a kövezetet ecsetekkel a optimális formára alakitom, egy két könnyed ütéssel a kövezet felveszi a természetes alakot, majd egy vagy több régebbi nagyobb karimáju mozdonnyal mintegy félnapig bejáratom a pályát. A mozdony kerekei meg a rezgése eltávolitják az akadályokat a sinek tövéröl, utánna már jöhet a ragasztás.
Fehér faragaszto 1:1 vizzel higitva és decinként 1 csepp mosogatoszer. A ragasztot pipettével viszem fel, jobban bevált mint flakon. (Hosszabb igy könnyebb eljutni a kritikus helyekre...)

image.jpg

image.jpg
 
(#58747) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58735) Válasz Márc 14, 2018
Én süket vasutas csak olvasom az írásod azt keresem a képeken a köveket, a macskaköveket, az utcaköveket .... mire leesik, hogy az ágyazatról írsz...
(#58749) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58747) Válasz Márc 14, 2018
Egy kicsit ingerelni kell a fantáziát.....

Már készül a diszkövezet is..... ( a hétvégén kaptam egy érdekes szerszámot ki kell probálni).
(#58798) KromekPal hozzászólása Válasz Kedd, 9:48
Üdvözlök mindenkit. Újra indul a "projekt" segítséget, tanácsot szeretnék kérni a belinkelt kőr szakaszolásához. Egyenlőre analóg rendszerként fog működni. Új pikó sínek. Természetesen később tovább épül. Ezek az elemek már megvannak.

terep egész ...scarm
 
(#58801) Frankye válasza KromekPal hozzászólására (#58798) Válasz Kedd, 10:38
Javaslom, hogy ne Scram fájlként tedd fel a mellékletbe a tervet, hanem inkább képként, mert akinek nincs feltelepítve a Scram, az nem tudja megnézni!
(#58803) KromekPal válasza Frankye hozzászólására (#58801) Válasz Kedd, 12:17
Köszönöm a javaslatot. Újra felteszem.

asztal 2018 ...jpg

terep egész ...scarm
 
(#58805) Frankye válasza KromekPal hozzászólására (#58803) Válasz Kedd, 12:37
Köszi!
Jól látom, hogy a belső sarkon a "levegőben" vezet a pálya?! Gondolom, nem lesz ott sem alátámasztás nélkül, de így, ahogy a rajz most mutatja eléggé "vad".
(Tudom, a kérdés nem erről szólt, de Isten ne vegye vétkemül, ezt nem tudtam szó nélkül hagyni...)
A kérdésre térve: Ha jól látom, akkor ez egy kétvágányos pálya lesz, két állomással. Amit én biztosan beletennék: A két állomás valamennyi vágányát önálló szakaszként kezelném. A nyílt vonalak esetében a hosszabbik, 3 m-t meghaladó oldal vágányát legalább két, önálló térközre osztanám fel. De majd a nálam hozzáértőbb kollégák elmondják a "tutit"...
(#58809) KromekPal hozzászólása Válasz Kedd, 15:44
Igen nem a levegőben vezet. Ott is alá van építve, de a programom nem tudja. Egyenlőre a szakaszolást kellene elsajátítanom, hogy a váltók és később a jelzők működésébe ne okozzon gondot. Ne keljen szétszednem.
(#58810) novakerno válasza KromekPal hozzászólására (#58803) Válasz Kedd, 15:53
Kedves Pál!
Jól látom, hogy ez egyetlen nagy ovál, két csonka vágánnyal?
Mert a Scarm-ot megnyitva ez látszik. Vagy csak lemaradt valami.
Üdv: Ernő
(#58811) KromekPal válasza novakerno hozzászólására (#58810) Válasz Kedd, 16:22
Igen jól látod. Később bővül, de ezt a szakaszt elektromosan és magasságilag véglegesre próbálom tervezni.
Ilyeneket szeretnék tudni:
Elsősorban: Hány szakasz legyen.
Vannak szigetelt sin összekötőim, elég csak az egyik sínt szakaszolni? A váltókat, hogy célszerű szakaszolni? Olvastam valahol itt nálatok, hogy a fém összekötőkre lehet forrasztani huzalt, és azt lehúzni. Hova mennyit tegyek. Ezen a pályán a következő lépésbe szeretnék egy olyan vezérlést ami a váltókat és a jelzőket összehangolja.
Mivel minden új nekem, és drága a sín ezért mindent előtte kérdezek. Ahogy említettem a szakaszolást kell elsajátítanom, mert nem látok mindent előre.

Ráadásul be kell tennem egy flexi sínt is azt nem tudom hogy kell. Majd utána olvasok.

terep egész ...scarm
 
(#58812) novakerno válasza KromekPal hozzászólására (#58811) Válasz Kedd, 18:59
Az első kérdésre Frankey válasza jó támpontot nyújt. Azonban ez több mindentől függ. Hány vonatot akarsz egyidejűleg járatni, milyen hosszúak a szerelvények, stb. Igen, elég csak az egyik sínt, a "közös" szálat szakaszolni. A betáplálással kapcsolatban nekem nem túl szimpatikus az összekötő papucsra forrasztott vezeték. Ilyenkor a sínig mindkét irányban van még egy-egy átmenet, ami nem szerencsés. Ha már forrasztasz, én azt javaslom, hogy közvetlenül a sínszál külső felületére forraszd a csatlakozó vezetéket. Én a leendő asztalomnál úgy tervezem, hogy minden sínszálat megtáplálok, mert így biztosan eljut oda a delej, ahova kell. Az nem egészen világos, hogy mit értesz a váltók szakaszolásán? Miért kellene ezeket szakaszolni? Ha a jelzőknél vonatbefolyásolást is szeretnél, akkor ott is szakaszolni kell. Egyébként ezekről igen jó leírásokat találsz Csíkos mester honlapján, rengeteg kapcsolási rajzzal.
Üdv: Ernő
(#58813) novakerno válasza KromekPal hozzászólására (#58811) Válasz Kedd, 19:38
Azt hiszem sikerült a flexi sínre is megoldást találni. Alig eltérő nyomvonalon össze lehet hozni fix elemekből. Egyetlen szépséghibája, hogy a jobb felső csatlakozó egyenesből kell egy kicsit vágni. A Scarm fájlt meg fogod tudni nyitni, de szerkeszteni nem engedi, mert az enyém fizetős.
Üdv: Ernő

terep egész ...jpg

terep egész ...scarm
 
(#58815) KromekPal válasza novakerno hozzászólására (#58813) Válasz Kedd, 20:22
Köszönöm a fájlt és a tanácsot.
Nem nagyon van elképzelésem egyenlőre a vonatokra. Van pár analóg szerelvény egyenlőre azokat használom. Hogy hányat futtatnák, ahány vezérlését meg tudom oldani ezen a kőrön. A sin nekem is eszembe jutott, mert a régi U profilú síneket megforrasztottam, de ezeket még sajnálom, azért gondoltam a papucsokra, meg olvastam is róla, azaz 8 db-ot már készítettem is. A váltók, az áramellátás, és a jelzők az én logikám szerint összefüggnek. Arra gondoltam, hogy mindkét váltót az előtte és mögötte levő sínek előtt elszigetelem, így később könnyebben elkészítem a vezérlést. A legrövidebb szakasz így is 60 cm nél hosszabb lesz. Tudom ez nem vasutas logika, de az nekem nincs. Azért vagyok itt. Aztán még elszigetelném mindkét állomás előtt mindkét beálló szakaszt, mert a jelző előtt meg kell állni. Ezenkívül egy szakasz választót tervezek a legmagasabb pontra, olyan szándékkal, hogy egy kocsi lekapcsolóval, gurulóra tudjak esetleg válogatni, az állomások előtt, a kiválasztott vágányra. Igen láttam a sokféle kapcsolást Csikos mester oldalán, pontosan ezért szeretném szakaszolni a legjobban, néhányat kell majd használnom.
Köszönöm a fájlt. Meg tudtam nyitni, szerkeszteni is tudom. Az ollóval jelölt vágott szakaszt felismeri ugyan, de nem tudom hogyan készítetted. Ez a változtatás nagyon jó, mert van mindegyik sínem.

(#58816) KromekPal válasza novakerno hozzászólására (#58813) Válasz Kedd, 20:30
Most látom a programod az asztalt is hozzá igazította.
(#58817) novakerno válasza KromekPal hozzászólására (#58815) Válasz Kedd, 20:50
A sín elvágása nagyon egyszerű. Kijelölöd a sínt (bal egérgomb), akkor az piros színűre vált. utána oda viszed az egeret, ahol el akarod vágni a sínt, jobb gombbal kattintasz. Megjelenik a helyi menü, ebből kiválasztod a "Kivágás" menüpontot. Vigyázz, mert ez nem azonos a crtl+X "Kivág" menüponttal! Ennek hatására két részre vágtad a sínt és amelyik nem kell azt törlöd. Érdemes ezt nagy nagyításban csinálni, így tudsz pontosan vágni.
Továbbra sem értem, hogy a váltót miért akarod elszigetelni. Azon ugyanis nem valószínű hogy mozdony fog állni, miközben máshol vonat közlekedik. Az szerintem jó megközelítés amit Frankey írt. Nyilván minden állomási vágányt el kell szigetelni, mert azon állhat mozdony, miközben másvalahol megy. Ugyanez igaz a bejárati jelzők előtti sínekre is. Mivel az állomások között szép, hosszú nyílt pályák vannak, itt is lehet egy-egy szakaszt kialakítani. Egyébként szerintem ahhoz, hogy a jelzők és váltók összefüggését megteremtsd (pontosan mire is gondolsz?) nem kell a váltókat szakaszolni.
Üdv: Ernő
(#58818) novakerno válasza KromekPal hozzászólására (#58816) Válasz Kedd, 21:15
Azt is nagyon egyszerű megcsinálni, ha ezt a funkciót tudja a Tied. Bal gombbal kijelölöd az alaplapot. Oda viszed az egeret, ahova új töréspontot akarsz, jobb gomb és "Új pont beszúrása". Ennek hatására beszúr egy új töréspontot, amit később bármerre húzhatsz. Én a belső sarokponttól jobbra és balra szúrtam be egy-egy töréspontot, majd a belső sarokpontot kihúztam, hogy a vágányon kívül legyen.
(#58819) Frankye válasza novakerno hozzászólására (#58817) Válasz Sze, 6:55
Frankye, ha szabad kérnem... Köszönöm.

Ami a szakaszolást illeti:
A váltókat nem szokás szakaszokra bontani. Az előtte-utána lévő vágányszakaszokat (síneket) igen, de magukat a váltókat - alapesetben - nem kell. A váltó elé (csúcs felől) azért teszünk szakaszt, hogy a váltót fedező jelző meg tudja állítani a vonatot. A váltó után (gyök felőli vége) pedig azért, hogy a váltó utáni sínszakasz (vágány) önállóan használható legyen jármű tárolására, mozgatására.
(Csúcs a váltóban: ahonnan érkezve a váltóra jobbra, vagy balra eltereli a járművet. A gyök a váltóban az, ahol a mozgó sínszál-részek el tudnak fordulni egy tengely körül. Nagyon leegyszerűsítve a vasúti szakzsargont, kb. így tudnám megfogalmazni.)
(#58822) csíkosháTTú válasza KromekPal hozzászólására (#58811) Válasz Sze, 10:20
Szia!
A saját dolgaimon kívül érdemes ezt is elolvasni:
Klikk ide!
Ugyan benne van az infós topicban, de ott úgy látszik elkerüli sokak figyelmét.

Papucsokra valóban nem szerencsés forrasztani, de a sínek oldalára meg nem szép. Van megoldás, a Z-s topicban képek is vannak róla, csak vissza kell keresni a hozzászólásaim között.

Szakaszolás:
Alap esetben ugye, ha a vonat bejár az állomásra, akkor ott megállítjuk, és lekapcsoljuk az adott vágányszakaszról az áramot. Ha csak ennyi a követelmény, akkor a legegyszerűbb módon, a két váltó között szakaszolunk, a szakasz hossza gyakorlatilag megegyezik az adott állomási vágány hosszával.
Jelzők előtt, a szakasznak legalább a leghosszabb mozdony +10%-nak kell lenni. Ha szépen fékezni akarunk, akkor meg legalább két mozdony hossznyi. Lásd még a DCC ABC című írásomat a honlapomon. Ez akkor is igaz, ha az állomáson vagyunk, és félig automatikussá szeretnénk tenni a közlekedést. Vagyis, hogy a tilos jelző előtt álljon meg a vonat magától. Nyilván az nem lesz kivitelezhető, ha a szakasz maga teljes állomási vágány, mert akkor már az elején megáll a mozdony, a kocsik meg bőven kilógnak. Ekkor az állomási vágányt, ha mindkét irányban használni szeretnénk, akkor nem elég egyetlen szakasznak venni, hanem mindkét végén lesz egy-egy.
(#58824) novakerno válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58822) Válasz Sze, 12:12
Kedves István!
Arra a megoldásra gondolsz, hogy a sín aljára is lehet a vezetéket forrasztani és ekkor egyáltalán nem látszik? Én most végignéztem a Z-t, de nem találtam. Lehet, hogy máshol van?
Üdv: Ernő
(#58825) novakerno válasza Frankye hozzászólására (#58819) Válasz Sze, 12:28
Kedves Frankye!
Bocsánat az elírásért. Mentségemre szolgáljon, hogy betegen, este sietve írtam a választ. Ha már megszólítottál, lenne egy észrevételem, ez is a figyelmetlenségemmel kapcsolatos. Ha fájlmellékletet csatolsz, akkor a hozzászólás ablakban lent, a kiválasztott fájl neve mellett nem látod a méretét. Sajnos én kétszer is beleestem ebbe a hibába, a rendszer sehol nem figyelmeztetett, hogy túl nagy a fájl. Ráadásul az "Elküld" gombot megnyomva, látszólag minden rendben, és csak utána derül ki, hogy a hozzászólás nem lett elküldve. Ami számomra ennél is nagyobb baj volt, hogy viszonylag hosszú szöveget írtam és ez is elveszett, kezdhettem elölről. Ha nem nagy macera, lehetne egy figyelmeztetést beépíteni. Persze a legjobb megoldás az, ha az ember gyermeke figyelmes.
Üdv: Ernő
(#58827) róbertke válasza novakerno hozzászólására (#58824) Válasz Sze, 12:51
"Z" Topik 29269 katt ide amit kerestek 13/17 oldal.
Igen. a sín aljára forrasztás a trükk.
(#58828) Frankye válasza novakerno hozzászólására (#58825) Válasz Sze, 13:06
Ugyan, ne szabadkozz! Semmi gond nincs. Remélem, azóta már jobban vagy!
A fájlmellékletre vonatkozó észrevételt köszönöm. Minthogy én "csak" moderátora vagyok az oldalnak, nem pedig fejlesztője, az észrevételt továbbítom Topinak. (Sajnos, azt nem ígérhetem, hogy egyhamar meg is valósítja, mert egyéb elfoglaltságai mellett ez tényleg csak hobbi a számára, de mindenképpen továbbítom a számára.)

Szerk.:
Egyébként ott van a hozzászólás író ablakba, a Tallózó mező mellett balra, hogy: "Fájlmelléklet: (max. 5M)"

képkivágás.JPG
 
(#58829) novakerno válasza Frankye hozzászólására (#58828) Válasz Sze, 13:19
Sajnos még csak a jobbulás útján, ez a ronda köhögős nyavalya lassan akar múlni. Az 5M-ra figyelmeztető szöveget én is észrevettem, amit hiányolok, hogy a csatolás után nem látom a fájl méretét. De ne legyünk telhetetlenek. Még egy apróság. Mitől szürke az (58819) elején a szöveg?
Üdv: Ernő
Lapozás       20/20
Frissek
  2018. Márc, 22. Csü
3:21:32
  Jelenleg 2 fő olvassa az oldalt
Hirdetés