|
|
|
Terepasztal vezérlés és elektronika
|
Témaindító: nzozz, idő: Júl 14, 2010
Témakörök:
|
|
|
(#73393) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2026 |
|
Találtam Stummi-fórumon.
Szervó az MTB MTP1-helyett, és egy picike fénykapuvédő |
|
|
|
(#73394) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#73393)
|
Válasz •
|
Ápr 25, 2026 |
|
Szép!
Milyen élethú pályaberendezés a fénysorompó.
(Epés megjegyzésnek szántam.) |
|
(#73395) Antal Miklós válasza diginewl hozzászólására (#73393)
|
Válasz •
|
Ápr 25, 2026 |
|
Elárulnád, hogy melyik Stummi-s fórumon találtad, engem is érdekel. |
|
(#73396) psl2003 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#73394)
|
Válasz •
|
Ápr 25, 2026 |
|
El lehet azt takarni később még akármivel is. Pl. bokor, szikla, vonattal vadászott döglött vaddisznó... Csak a fatázia szab határt. |
|
(#73397) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#73394)
|
Válasz •
|
Ápr 26, 2026 |
|
Értem ám a tréfát, de ezt nem is nyíltvonalra gondoltam, hanem alagútba, alsó szintre. Minden érzékeny érzékelőt védeni kell a véletlen sérülésektől. Egy sínpucolás, vagy elakadt vonat kotorászása közben a fénykaput is károsíthatjuk.
Egyébként ez NEM jó a NEM szerint. Csak egyenes vonalon használható. Ívben nem elég széles. |
|
(#73398) diginewl válasza Antal Miklós hozzászólására (#73395)
|
Válasz •
|
Ápr 26, 2026 |
|
Melyik érdekel a fénykapu, vagy a szervó fogasléc? |
|
(#73399) Antal Miklós válasza diginewl hozzászólására (#73398)
|
Válasz •
|
Ápr 26, 2026 |
|
A fénykapú érdekelne. Jó ötlet, de hiába kerestem. |
|
(#73400) diginewl válasza Antal Miklós hozzászólására (#73399)
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2026 |
|
Itt van mind a kettő:
ez a szervós fórum
Többféle variáció, és bonyolultsági fokú kialakítás van.
A fénykapu, mint mondtam még javításra szorul, ha r2-r3-as ívben is akarod használni 1-1cm rá kell tenni kétoldalt. Egyenes szakaszon jó.
Itt van: |
|
|
|
(#73402) csíkosháTTú válasza psl2003 hozzászólására (#73396)
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2026 |
|
Abba felakad minden, ha eltakarod, ha nem. Pláne a képen látható módon, ívben. Lehetne gondolkodni egy picit, mielőtt közzétesz bárki is ilyesmit.
(Azután majd jön mindenki, hogy a ChatGP meg miket tanácsol, mint egy pár ügyefelemnek egy DCC probléma kapcsán, hivatkozva égbe kiáltó ostobaságokra egy-egy fórumon.) |
|
(#73404) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#73402)
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2026 |
|
MesTTer! Ejha.
"Lehetne gondolkodni egy picit, mielőtt közzétesz bárki is ilyesmit."
Mint írtam, egyenes vágányszakaszon jó. Ha neki oda kellett - a szerzőnek -, akkor oda kitűnő lehet, sőt nekem is kitűnő, mert így egymás melletti futó vágányoknál is jól használható.
Más problémát nem látok rajta, nem tudom, mi más baj lehet vele.
Elköszönök. |
|
(#73405) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#73404)
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2026 |
|
A képen egy íves vágánymezőre építve látható.
Egyenesben lehet, hogy nem akad bele semmi, de nem venném tutira.
A kép alapján vajon hány modellező fogja nagy lelki nyugalommal beszerelni ívbe, (hiszen azt látja, hogy az úgy OK) és cefetül káromkodni az első próbamenet után?
Nem minden modellező van tisztában azzal, hogy a modellvasúti ívekben a mozdonyok/kocsik "kilógása" bizony nem éppen elhanyagolható tényező! Pl: mennyi olyan terepasztalt is láthatunk, hogy az alagútkapu egy relatíve szűk ívebn van, és rém aránytalan, hogy a 4 tengelyes m-wagen, vagy halberstadti, vagy Z-kocsi ne karcolja össze az oldalát? |
|
(#73410) sunocske hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 3, 2026 |
|
Jelentem, nem tűntem el, csak elkezdtük Pátyod megállóhely felújítását és bővítését megálló-rakodóhellyé. Úgy döntöttem, hogy nem rugózom a korábban megvitatott visszajelentés-probléma megoldásán, az állomás amúgy is áttekinthető a kezelő pozíciójából.
A korábban berakott kapcsolási rajzot megfejeltem még egy főkapcsolóval és egy áramellátás visszajelentő LED-del, ami folyamatosan világít, amíg a 12V be van dugva a pult hátuljába.
A pult alapja egy "CP-18-34" fantázianevű műszerdoboz, amit a HESTORE-ban vettem (meg szinte minden alkatrészt, amit felhasználtam hozzá). A pult feliratozását Inkscape-pel készítettem, majd kinyomtattam, lamináltam és körbevágtam. Eredetileg ragasztani is szerettem volna, de a pult próbaszerelése közben kiderült, hogy a szerelvények is nagyszerűen a helyén tartják. Sajnos a fúrás itt-ott kicsit pontatlanul sikerült a rajzhoz képest, de élőben nem annyira feltűnő (a kulcsos kapcsolón is igazítottam azóta).
Ugye az alap felállás az tehát, hogy hogy a megálló-rakodóhelyen nincs forgalmi szolgálat, így az érkező tolatós tehervonat vagy vegyesvonat részére a szomszéd állomás adja ki a kulcsot (és a kiszolgálás végeztével a visszatérő vonattól vissza is veszi), amit ha bedug és elforgat a mozdonyvezető, a váltók csak akkor válnak állíthatóvá. A rakodóvágány mindkét végén (akárcsak a valóságban is a '70-es évek közepéig) vágányzáró sorompó lesz, ezek motorizálását egyelőre nem terveztem, kézzel kell majd nyitni-csukni (remélem, nem fogják letörni). A kulcs nyitott állásban reteszelve van, zárt állásban pedig hatástalanítja a nyomógombokat, egyúttal folyamatosan egyenes parancsot küld a hajtóműveknek, így elvileg nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a mozdonyvezető kitérőben hagy egy váltót (maximum olyankor, ha a főkapcsolót azelőtt kapcsolja le, hogy a kulcsos kapcsolót visszazárja, de ekkor a főkapcsolót újra bekapcsolva a kitérőben hagyott váltó egyből átáll egyenesbe).
Egyúttal ez a legelső önállóan megépített elektronikai projektem, és "természetesen" sikerült is elsőre fordítva bekötnöm szinte az összes LED-et. Jelenleg a pult alapja egy betűzős próbapanel, bár készítettem hozzá egy NYÁK-tervet is, csak azt még le kell ellenőriznem és gyártatnom valakivel, ráadásul a forrasztási készségeimen is még bőven van mit fejleszteni, ezért találtam ki ezt a megoldást félig ideiglenes jelleggel. A belsőrész fotóját nem publikálom, a londoni metróhálózat térképe hozzá képest kutya füle
A visszajelentő fények és a kimenetek egyelőre csak átkötővel lettek lepróbálva, mert a modulok jelenleg a Börzsöny lábánál vannak, a pult meg Újpesten. Természetesen ha meg lesz az éles próba a végleges kábelezéssel, még jelentkezni fogok  |
|
|
|
(#73411) Frankye válasza sunocske hozzászólására (#73410)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2026 |
|
Első próbálkozáshoz képest nem is rossz! Az elgondolás és a kivitelezés is jó lett, gratulálok.  |
|
(#73412) sunocske válasza Frankye hozzászólására (#73411)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2026 |
|
Köszönöm szépen! A koncepció megálmodásakor szempont volt az is, hogy jól nézzen ki, és lehetőleg minél kevesebbet kelljen építés közben rögtönözni. Ennek köszönhetően az elmúlt három hónapban megtanultam:
- egyszerűbb áramköröket tervezni
- belekóstoltam a vektorgrafikus rajzolásba
- és belekóstoltam a nyáktervezésbe.
Ami kimaradt, hogy a 12V DC- a doboz hátulján található aljzaton keresztül kapja, és innen jön ki a 2 db, kb. 150 cm-es, zsugorcsővel nyalábolt 6 pólusú vezetékköteg a váltóhoz, aminek az utolsó 20 cm-e leválasztható, és így benne hagyható a váltó 9 pólusú csatlakozójában (amiből három a szívpolarizációé, emiatt nem célszerű azt a fejet leválasztani). Egy kép erről is (ne kérdezzétek, hogy sikerült fejjel lefelé feltölteni, a telefonon még jól állt  ).
Ha ezt valaki egy évvel korábban mondja nekem, lehet, hogy képen nevetem  |
|
|
|
(#73413) csttom válasza sunocske hozzászólására (#73412)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2026 |
|
Írtad a gondot, hogyha előbb áramtalanít, mint kulcsot kezel, akkor kitérőben maradhat a váltó. Nem lenne megoldás, hogy a kulcsos kapcsoló végzi az áramtalanítást is, esetleg késleltetve, vagy akár a kitérők állásának ellenőrzése után? |
|
(#73416) sunocske válasza csttom hozzászólására (#73413)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2026 |
|
Biztos lehetne, csak ez meghaladja a jelenlegi tudásom. Eleve a főkapcsoló se volt az eredeti terv része, de úgy voltam vele, hogy azért talán nem baj, ha a pultot és a váltók áramellátását külön is le lehet kapcsolni, nem csak úgy, hogy "kihúzzuk a falból". |
|
(#73417) sunocske válasza sunocske hozzászólására (#73416)
|
Válasz •
|
Sze, 7:57 |
|
Közben elkészült a pult NYÁK terve is, egy barátom vállalta, hogy kimaratja nekem. Ha készen lesz, lehet, hogy át is építem gyorsan a belsejét, a bedugós próbapanellel kapcsolatban vannak fenntartásaim, hogy mennyire lesz tartós... |
|
(#73421) csttom válasza sunocske hozzászólására (#73417)
|
Válasz •
|
Sze, 22:07 |
|
Süni, fel tudnád rakni a pult kapcsolási rajzát. Megnézném, hogy az ötletem, amit írtam megoldható-e?
|
|
(#73422) sunocske válasza csttom hozzászólására (#73421)
|
Válasz •
|
Csü, 10:48 |
|
Leginkább erre hasonlít. Annyi változást eszközöltem az építéskor, hogy az előtét ellenállásokat egy cimborám javaslatára áttettem a LED-ek negatív oldalára, illetve a főkapcsoló ezen a rajzon még nem szerepel (a +-t szakítja meg). Ezen kívül beszerelésre került egy ellenállás és egy kék LED, ami folyamatosan világít, amíg be van dugva a hálózatba a pult. Ezt csak azért tettem bele, hogy a feleségemet is bevonjam a tervezési folyamatba - a színválasztás az ő feladata volt
Biztos vagyok benne, hogy létezik ennél egyszerűbb megoldás is. Most egyelőre ehhez a konfigurációhoz készítettem el a NYÁK tervet is, egy másik barátom már elvállalta a maratását.
Mivel az átépített megálló-rakodóhely júniusban debütál a modultalálkozón, így most nem nagyon nyúlnék már hozzá a kapcsoláshoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalomadtán ne gondoljuk újra az egészet, akár az üzemi tapasztalatok függvényében is. |
|
|
|
(#73423) maya711 hozzászólása
|
Válasz •
|
16:38 |
|
Elnézést kérek mindenkitől, néhány nem idevágó kérdésem lenne. Eredetileg a "DCC profiktól" oldalon próbálkoztam március elején, de ott nincs most élet(vagy tényleg senki sem tud válaszolni). Itt viszont van élet. TEHÁT:
A RailCom működéséről szeretnék néhány kérdésemre választ kapni:
1./ honnan tudja a járműben lévő dekóder hogy MOST kell küldeni a kért(kért?) adatokat. Talán a "CutOut " megjelenésekor?
2./ és honnan tudja hogy pl. melyik CV-nek a tartalmát küldje el? Vagy hogy pl. a pillanatnyi sebességet küldje?
3./ a CV-tartalom kiolvasása a FŐvágányokon is lehetséges-e, vagy ez csak a PROGRAMOZÓ vágányon lehetséges?(és ekkor a SERVICE-MÓDÚ parancsformát kell használni?)
Előre is köszönet a válaszért! A választól függően esetleg több kérdésem is lesz(ezt nem fenyegetésnek szántam).
Egyébként: a PACO-féle "BoosteR-CDE" programjának asssemblyben megírásával éppen most végeztem. A HEX-fájlból, mivel forráskódot nem közölt, és a GEMINI sem talált ilyet. |
|
| |
2026. Máj, 11. Hé 17:49:55 |
| |
Jelenleg 10 fő olvassa az oldalt |
|
|