Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Terepasztal vezérlés és elektronika
Terepasztal vezérlés és elektronika
Témaindító: nzozz, idő: Júl 14, 2010
Témakörök:

Lapozás       78/78
(#73133) Antal Miklós válasza 73 Gábor hozzászólására (#72977) Válasz Feb 7, 2026
Szia 73Gábor. Nem irtad le, hogy mi a hibajelenség, csak azt, hogy nem működik.
Az áramkör két alapvető részre osztható: a Viessmann 5552 segédrelére, és a fénysorompó vezérlő elektronikájára
A segédrelé két különálló relét tartalmaz, melyet bistabil (kétállapotú) relének használja a tervező, a két menetiránmynak megfelelően. Ez a jobb és a bal fele. Ennek működtetését a sinérintkezők (reed) végzik. Ezzel nincs is gond.
A két relé bontó érintkezői sorba vanak kapcsolva, tehát bármelyik irányból érkezik szerelvény a kék elmenő vezetéken már nincs meg a barna vezetéken lévő feszültség, hiszen azt szakítja meg a két bontó érintkező.
Feladatod: kérlek ellenőrizde le a fénysorompóhoz tartozó segédáramkört, ahová a fénysorompók csatlakoznak, működik-e?
A barna és sárga vezeték közé valószínű 12-16V DC feszültséget kell kapcsolni. A fénysorompó alap állásában a fehér fénynek (ha magyar) kell villognia, áthataldhat a közúti forgalom. Ha a kék vezetéket ekkor a barnához érinted, akkor az érintés időtartamára a piros, tilos jelzésnek kell villognia.
Ameddig a fénysorompó vezérlő nem müködik - nem világít - addig a vonatvezérlő áramkör felesleges. A fénysorompó vezérlő az a kis dobozka, amihez ott a kép közepén a vezetékeket csatlakoztattad.
Kérlek jelezz vissza, hogy a fénysorompó vezérlő müködik-e? Melyik vezetékre kapcsoltad az egyenfesz plussz és negatív vezetékét, hogy tovább tudjunk segíteni.
Ha a fénysorompóban LED-ek találhatók, vigyázz az is polarításfüggő!
Nem mindegy, hogy melyik vezetéket kapcsolod a plussz-ra és mit a negatívra.
Van-e előtét ellenállás a fényjelzők vezetékében? Ha van előtét ellenállás a LED-el sorban, akkor annak müködése is egy DC tápegységgel kipróbáható. Önmagában világít?
Mérjél, és irj.
Sok sikert.
(#73134) etwg hozzászólása Válasz Feb 7, 2026
Már a bakter urnak is lesz munkája.

Az elsö váltoállitomü..

IMG_8350.jpeg

(#73135) etwg válasza etwg hozzászólására (#73134) Válasz Feb 8, 2026
Egy dolgon még töröm a fejem.
Ezen a müködö diorámán 5 válto lesz kb 50 cm-körzetben.
(Az elsö meg az utolso váltó között).
Egy helyre rakjam a 5 váltokezelö kart ( egy bakterház elé), vagy a közvetlenül a váltók közelébe.
Az utobbi kézenfekvö és egyszerübb a kivitele mint a központositott megoldásnak.
A nagyvasuton természetesen a központositás a trend a hosszu drot vezetékekkel.
Kinek mi a véleménye.
(#73136) Frankye válasza etwg hozzászólására (#73135) Válasz Feb 8, 2026
Az a kérdés, mi a cél. Ha a valóság leképezése, akkor egy helyre kerüljenek a kezelőszervek. Ha viszont a "játszhatóság" a cél, akkor a váltók közelébe. Szerintem.
(#73137) etwg válasza Frankye hozzászólására (#73136) Válasz Feb 8, 2026
Gyerekeknek készül a dolog, igaz profik tervezték felnőtteknek, de a kiállitásokon valoszinüleg inkább a gyerekek fogják kezelni.
(#73138) etwg válasza etwg hozzászólására (#73137) Válasz Feb 8, 2026
Már elkészült mind az 5 ( egyen még szárad a ragaszto).
Az arretáciot egy kicst át kellett dolgozni, mert nem volt leányálom az összeszerelése ( piros a prototipus, extra rugovak). A többibe sikerült egy jobb megoldást találni.

IMG_8351.jpeg

(#73141) Frankye válasza etwg hozzászólására (#73137) Válasz Hé, 15:49
Akkor én inkább a váltókhoz közeli elhelyezésre szavaznék.
(#73142) etwg válasza Frankye hozzászólására (#73141) Válasz Hé, 15:53
Az lesz, mert különben még a drotvezetéket is ki kell találnom.
(#73153) sunocske hozzászólása Válasz Csü, 13:14
Egy barátom kitalálta, hogy a két TT-s modulomat, amit amúgy is nála tárolok, újítsuk fel, mert szegények elég viharvertté váltak az elmúlt kb. másfél évtizedben (ráadásul mivel az első szinte teljesen önállóan épített "terepasztalom", ezért viseli magán a rutintalanság és a helytelen anyaghasználat jegyeit). 2 db 80 centis modulról van szó, az egyik egy generic egyenes nyílt vonali vágány, a másik viszont kapott egy alacsony peront meg egy útátjárót, és elneveztem Pátyodnak (az igazi kb. 77 m hosszú peron kényelmesen elfér a 80 centin, és ez volt a vezérelv).

Mivel a terepet és részben a pályát is vissza fogjuk bontani, így felmerült az ötlet, hogy egy 1966-os légifotó alapján kibővíthetnénk megálló-rakodóhellyé, azaz kapna két kitérőt, egy mellékvágányt és két vágányzáró sorompót, a kettő között kb. 40 cm hasznos hosszal (az igazin se fért el egyszerre 4-5 kocsinál több). Eredetileg mechanikus váltóállításban gondolkodtam, de aztán meggondoltam magam, és inkább egy másik, távolabbi projektem előszobájaként kezdtem tekinteni erre a munkára. Ezt aztán még több töprengés követte, telefirkáltam egy fél spirálfüzetet mindenféle analóg áramkörrel. Különösen nehéz dolgom van, mert általános iskolában a fizika órán az elektromosság részt elbliccelte a fizikatanár, a technika tanárunk pedig összesen 1 db tanórát szentelt egy alapáramkör (gombelem+kapcsoló+led) megépítésére, így gyakorlatilag nulla elektronikai ismerettel vágtam bele a tervezésbe.

Körülbelül a 15. elrontott és radírral átszakított rajz után döntöttem úgy, hogy tetszik-nem tetszik, számítógépes tervezőprogram segítségét kell kérjem. Ez a program a LibrePCB lett (ezt dobta föl először a Google). Két nap alatt sikerült eljutnom odáig, hogy meg merjem mutatni a leendő vezérlőpult gépháztető alatti elvi felépítését.

Háttér: Pátyod megálló-rakodóhelyen bár korábban volt pályaőri (és egyben váltókezelői) szolgálat, az mostanra megszűnt, a rakodóvágányra vezető váltókat személyzete állítja. Az illetéktelen kezeléseket elkerülendő a váltók állításához a személyzetnek rendelkeznie kell egy főkulccsal, amit a berendezésbe dugva és elfordítva a váltók állításához szükséges nyomógombok áramköre aktiválódik. A váltók állásáról a pulton kitérőnként két-két LED ad visszajelentést (na, nem mintha ne lehetne belátni a komplett állomást )

Működés: a kulcsos kapcsolót az áramkörön a Z-NY kapcsoló szimbolizálja. Alaphelyzetben a kulcsos kapcsoló a bal oldali érintkező felé zár, a ZARVA névre hallgató visszajelentő LED is jelzi a pulton. Ugyanebben az állásban a RELE nevű relé alapállásban van, a hozzá tartozó két áramkör pedig a kulcsos kapcsoló felől továbbít jelet az MTB gyártmányú MP8-as váltóhajtóművek Poz1 bemenetére, ennek jelentőségét alább részletezem. A kulcsot csak ebben az állásban lehet kivenni a kulcslyukból.
A kulcs NY állásba fordításával a kulcs rögzül, a ZARVA LED kialszik, helyette kigyullad a NYITVA. A RELE nevű relé tekercse felgerjed, a RELE-A és RELE-B átkapcsol az 1E és 2E nyomógomb irányába, ezzel egyidőben aktiválódnak a nyomógombok is, a váltók állíthatók.
A kiszolgálás befejeztével a vonatszemélyzet viszi magával a kulcsot a szomszédos állomásra. A kulcsos kapcsoló Z állásba állításakor a berendezés egyúttal parancsot ad a Z áramkörön és a relé visszazáródó érintkezőin keresztül a hajtóműveknek, hogy álljanak egyenesbe (1-es pozícióba), így elkerüljük, hogy a feledékeny masiniszta kitérőben felejti valamelyik váltót.

Az állomáshoz fedezőjelzők nem tartoznak, mindkét irányból V-betűs jelző és "Helyszíni őrzés alatt nem álló, nem biztosított váltóra figyelmezető jel" fedezi (F.1. Utasítás 4.10. és 8.7. pont). Itt annyi csalás van, hogy a jelzőt nem általános fékúttávolságra helyezem el (négy modullal arrébb kéne kitűzve legyen) a bejárati váltóktól, hanem a modul szélétől kb. 5, a váltók elejétől kb. 30 cm-re.

A vágányzáró sorompók egyelőre kézi működtetésűek lennének.

Csináltam egy móricka-rajzot a pultnak is, hogy ha a kapcsolási rajzon nem mosolyogtatok volna eleget, akkor a "frontend" biztosan kiakasszon

1000019541.jpg

PULT.png

vbetus.png

(#73154) sunocske válasza sunocske hozzászólására (#73153) Válasz Csü, 13:24
Ez pedig az átépítés tervrajza.

PTD_alaprajz.png

(#73155) Lazsi válasza sunocske hozzászólására (#73153) Válasz Csü, 14:48
A kapcsolási rajzon (alaposabb belemélyedés előtt!) azt vettem észre, hogy a V+ vezetékhez kapcsolódik a LED-ek katódja. Így biztosan egyik sem fog világítani...
(Az tűnt fel, hogy vajon a 12VDC csatlakozónak miért a közepe megy a LED-ek katódjára, vagyis miért a közepe a - és a széle a + ? Majd a csatlakozóknál láttam a V+ V- jelzéseket... és láttam, hogy a LED-ek vannak fordítva.)
(#73159) etwg válasza sunocske hozzászólására (#73153) Válasz Csü, 18:43
Csak egy aproság a 12V csatlakozojo forditva lett berajzolva azon DC stekkerek közepe a plusz. A többi nagyjábol rendben van, már amit leirtál.

Bocs nem láttam, higy Lazsi kollega már reagált.
(#73160) sunocske válasza Lazsi hozzászólására (#73155) Válasz Pé, 7:46
Köszönöm az észrevételeteket mindkettőtöknek!

A vicc az, hogy a tervet előzetesen megmutattam egy műszerész barátomnak is, és ő nem vette észre ezt a nem is olyan kicsi hibát. Mondjuk saját bevallása szerint épp csak átfutotta éjszakás műszak előtt, lehet, hogy már máshol járt az esze

Tehát tulajdonképpen elég csak megfordítanom a LED-eket, és megcserélni az ellenállásokkal, ugye?
(#73161) etwg válasza sunocske hozzászólására (#73160) Válasz Pé, 8:55
Ne a LEDeket forditsd meg hanem a csatlakozot ( polusait) , és akkor minden OK lesz.

( Nem tudom milyen fontos az 1 meg a 2 csati mert ott is fel lesz cserélve a +/- polus 4. meg az 5. Láb. ).
(#73162) Lazsi válasza etwg hozzászólására (#73161) Válasz Pé, 9:19
Az nem lesz jó!
Ha megcseréli a csatlakozó belső/külső vezetékét, akkor a két oldalsó csatlakozón a V+ -hoz megy a negatív, a V- -hoz megy a pozitív.
(#73163) Lazsi válasza sunocske hozzászólására (#73160) Válasz Pé, 9:21
Igen, fordítsd meg a LED-eket!
Az ellenállások polaritás-függetlenek, azoknál nincs jelentősége, hogy melyik oldalon milyen a polaritás.
(#73165) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#73162) Válasz Pé, 12:14
De jo lesz. Ha ott a tápstekker, akkor onnan megy a táp a szomszédos modulokra, ahol esetele meg kell viszgálni az a csatlazok bekösét, illetve az onnan indulo +/- vezetékeket.
( mindenképpen kevesebb munka mint 6 LEDet ujra forrasztani.).
Ha sokpolusu csatlakozo a mérvado, akkor felesleges a táp, csak a 4 vezetéket kell felcserélni ami a 4. meg az 5. Lábra mennek. Ka kell a helyi táp is akkor meg annak a lábait is.
(#73166) Lazsi válasza etwg hozzászólására (#73165) Válasz Pé, 15:51
Idézet:
„ mindenképpen kevesebb munka mint 6 LEDet ujra forrasztani.”
Ez még csak terv, tehát nem kell semmit sem "újra forrasztani", csak jól kell megcsinálni.
De ha mégis, akkor sem a LED-eket kell, hanem a pulthoz menő vezetékeket. Gondolom, a pult nem olyan kicsi, mint az áramkör, illetve a panel nem olyan nagy, mint a pult...

Miért lenne jobb:
- átcserélni a tápcsatlakozó vezetékét (ha panelre van beforrasztva, akkor vezeték-átvágással)
- átcserélni a két oldalsó csatlakozón a + és - vezetékeket (ha a panelen van, akkor megintcsak vezeték-átvágások)
- vagy nem átcserélni ezeket, hanem megmondani a két oldalsó, sokpólusú csatlakozóra kapcsolódó eszköz gyártójának, hogy ő fordított polaritású táppal kéri azt az egységet (az eredeti hozzászólásból kiderül, hogy az MTB-nek az MP8-asa...)
- mellékesen: tudom, hogy a legtöbb relé szintén polaritásfüggetlen, de a rajzon annak is be van jelölve a polaritása, vagyis a rajzon azt is meg kellene fordítani... (Nem kell! Mert a relé valószínűleg nem polarizált típusú.)

Idézet:
„Ha sokpolusu csatlakozo a mérvado, akkor felesleges a táp”
MTB MP8 - bizonyára tudod, hogy az kéri vagy adja a tápfeszültséget... Vagyis te magad is el tudod dönteni, hogy felesleges-e a tápcsatlakozó.

Egyfelől:
6 db forrasztás vagy 12 db forrasztás? (Lenne, ha már elkészült áramkörről lenne szó, és nem csupán egy tervről...)
Másfelől viszont:
Egy felvázolt ötlet kijavítása, amiben hiba van? De a kérdést pont azért tették fel, hogy keressünk benne hibát!
Sünöcske minden bizonnyal többet tanult már ebből is:
- lényeges a LED-ek polaritása
- lényegtelen az ellenállások polaritása
- vannak az elektronikában "megszokott dolgok", amikre érdemes odafigyelni (pl. a tápcsatlakozóknál általában a középső a pozitív, és a külső a negatív/föld)
- egy hibát kétféleképpen is ki lehet javítani: a problémát megoldva (a fordítva bekötött LED-ek helyes irányba állításával) vagy a problémát megkerülve (a rosszul betervezett LED-ekhez igazodva minden mást átforgatni)
(#73167) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#73166) Válasz Pé, 16:29
Sünöcskének, mert te ezt amugy is tudod.

Szokás az áramkör, többnyire az alappolusát, legyen az GND, (ami többnyire a V- ) vastagabb vonallal jelölni, vagy meg sem kell rajzolni, hanem csak egy fejreállitott T jellel jelölni, és rendszerint annak kell a rajz legalso vonalának lennie.
Neked ez pontosan forditva sikerült és ez okozza a félreértéseket.
Azaz a V- megy a 4. polusra és valamennyi dioda Katodja ehhez a vonalhoz csatlakozik.
Az 5. lábon levö V+ nak meg a legfelsö vonalnak kell lenni és ahhoz csatlakozik a helyi tápcsati közepe.
A bekötések jok, csak a polaritás nem. Azt neked kell eldöntened a sokpolusu stekkeren hol legyen a V+ meg a V-. Ha ez a kötelezö bekötés akkor neked ott kell felcserélned az odamenö vezetékeket ( Mind a kettön).

Ahogy látom V+ (5. Polus) simán átmegy a modulon.

Még valami ha a relé neve RELE-P akkor a kontaktusait is igy kellene kellene jelölni azaz RELE-PA, illetve RELE-PB stb., vagy mindenhonnan elvenni a P betüt.
A legegyszerübb ha a rajz legalso vonalát a lap tetejére teszed az lesz. V+
Ami marad lent az meg a V- és eszerint csatlakoztasd a két oldalon a stekkerekhez.
Utánna már csak helyi táp polaritását kell helyesen megrajzolni.
(#73168) sunocske válasza etwg hozzászólására (#73167) Válasz Pé, 18:10
Köszönöm mindkettőtöknek a választ!

Egy-két dolgot gyorsan tisztázhatunk is. A rajz alján a stekker egy 12V-os egyenáramú betáp csatlakozóját, a boltban kapható fajtából. Annak fixen + a közepe.

Azt tudtam, hogy nem mindegy a LED-ek polaritása, csak nem emlékeztem, hogy melyik lába melyik ... ezt most egy életre megjegyeztem.

A sokpólusú stekker az MP8 hajtómű sorkapcsát szimbolizálja, a sorrend kötött, az egyes csatlakozási pontok elnevezése is követi a hajtóművön lévő megnevezéseket. Terveim szerint egyébként valamilyen szalagkábel-féleséggel szeretném összekötni a pultot az asztallal.

A V+ és V- pontok nem a modul betáplálását szimbolizálják, hanem a váltóhajtóművekét. A sín teljesen független ettől. Illetve annyiból nem, hogy az Aux csatik a szívpolarizációnak vannak fenntartva, mégpedig úgy, hogy az Aux1 az 1-es, az Aux2 a 2-es pozícióhoz tartozó simuló csúcssín tősínjéről jön be, és az AuxC kimenet megy a szívbe. Az 1-2 közötti átkapcsolást a hajtómű saját maga végzi, automatikusan.

A relé elnevezését nem teljesen önállóan alakítottam ki. A -P, -A, -B jelöléseket a tervezőprogram automatikusan dobja hozzá a névhez, ami egyébként csak szimplán RELE lenne. P a tekercs, A az egyik érintőpár, B a másik.

A "lent a mínusz, fent a plusz" elrendezést átgondolom. A rajz jelenlegi stílusát a "Helyes vágányon a TT vasuttal" című kiadványból kölcsönöztem, ott mindig a rajz alján volt a trafó

Egyébként Lazsi jól írta, nem kell semmit átforrasztani, mivel még meg se vettem ezeket az alkatrészeket, azt a jövő hónapra tartogatom. A februári zsebpénzem az autóra megy.

És természetesen még egyszer köszönöm mindkettőtöknek a hasznos tanácsokat!
(#73169) sunocske válasza sunocske hozzászólására (#73168) Válasz Pé, 19:36
Átrajzoltam. Tényleg kicsit szellősebb lett

PTD_pult_V2.png

(#73170) etwg válasza sunocske hozzászólására (#73168) Válasz Pé, 19:37
Akkor mêgegyszer, az MTB adja az alapot azaz az 5. Lábra meg a PLUSZ V+. Onnan a vezetéket felfelé kell huznos, megkerülve felülrö az egész uj áramkört és visszatérve a másik MTB 5. Lábára.
A V- t meg odakötöd ahol most a didák közös pontja van, majd a másik oldlon megint az MTB 4. Lábára.

Ezután veszed elö a helyi táp csatlakozoját amit alul vagy felül külön helyezel el, ( nem a többi alkatrész közé) . A középsö kivezetését összekötöd a felsö V+ vezetékkel, a külsö kontaktust meg az also V- vezetékkel meg az összes dioda közös pontjával.
A kulcskapcsolo közös pontja megint a V+ ra megy ami most már fent van. Esetleg a kontaktust fejre is állithatod, hiszen most már felülröl jön a plusz és igy átláthatobb a rajz meg a kapcsolàs müködése is. Minden más maradhat ugy ahogy volt.
Majd rakd be, hogy lássuk.
(#73171) etwg válasza sunocske hozzászólására (#73169) Válasz Pé, 19:52
Igy most már jobb, egyet nézz még meg. Nem ismerem annyira ennek az MTB motornak a kapcsolását ( én az eredetit használom a méretei miatt ) , mit kapcsol az fb kontaktusokra, ha a V- t akkor minden jo, ha nem, akkor meg kell még beszélni.
Gyakorlatilag megsporolhatsz 3 ellenállást is, hiszen a dioda párosok közül egyszerre csak 1 világit ( K/E ). Azaz az anodjaikat összekötheted 1 közös ellenállásra, ugyanez érvényes a kulcs diodáira.
(#73172) sunocske válasza etwg hozzászólására (#73171) Válasz Pé, 19:57
Igen, jobban megnézve a dobozt, a kimenetek nevei -fb1 és -fb2. De a szöveges leírása szerint is az, illetve itt van alul ez a hevenyészett kapcsolási rajz (az a tranzisztor valójában egy másik nyomógomb kéne, hogy legyen, azt már megfejtettük) az MTB honlapjáról. Itt ugyan izzó van "rákötve" a feedback kimenetre, de mivel a másik oldalán a + van, így kizárásos alapon - jön ki a dobozból.

MP8 kapcsolási rajz

Az ellenállások közösítésén gondolkodtam már én is, de a cimbi szerint "legyen mindegyik LED előtt egy, az a biztos"
(#73173) etwg válasza sunocske hozzászólására (#73172) Válasz Pé, 20:17
Igy van! Müködni fog

Már annyira elbonyolitották azt a váltomotort, hogy meguntam követni. Állitolag már dekoderes is van.
(#73176) sunocske válasza etwg hozzászólására (#73173) Válasz Szo, 9:49
Igen, van belőle dekóderes is, az a DP széria. Az annyiból előnyös, hogy a tartozékdekóder bele van integrálva a hajtóműbe.

Nekem az azért nem jó, mert már az elején elhatároztam, hogy gombokat akarok nyomkodni, meg kapcsolókat tekergetni, cserébe nem akarok programozással egerészni (bár azt is jó lenne megtanulni egyszer).

A kulcsos kapcsoló viszont nem jó, ha a +-ról jön, hiszen nem a közöst akarom kapcsolgatni, hanem a nyomógombokat hatástalanítani. Majd azért egy főkapcsolót még be fogok tervezni, hogy ne csak a táp kihúzásával lehessen áramtalanítani a rendszert.
(#73177) Antal Miklós válasza sunocske hozzászólására (#73176) Válasz Szo, 10:54
Szia. Érdeklődve figyeltem a hozzászólásokat. Én csak azzal egészíteném ki, - saját tapasztalatból - hogy hiányzik belőle az a gondolat: az áramaláhelyezési pillanat. Magyarul: van egy kapcsolók, nyomógombok állapota, föleg a nyomógombok állása, általában szakadt állapot, és van a másik része: hogy állnak a váltók, jelzők nilyen állapotban vannak a bekapcsolás állapotában. (Főleg akkor ha ezek az eszközök nemlátható helyen vannak, gondoljunk egy hegy belsejében elhelyezett tároló pályaudvarra, kitérőre, vagy egy jelfogók által vezérelt jelzőre).
Ezért javaslom, gondold át egy Mester reset áramkör jogosságát és beépítését. Ez a bekapcsolás pillanatában minden eszközt váltót egyenes állásba a jelzőket tilosra állítja.
(#73178) etwg válasza Antal Miklós hozzászólására (#73177) Válasz Szo, 13:22
Miki ezt teszi a kulcsa, ha azt kikapcsolja, akkor a váltok alaphelyzetbe kerülnek, azaz kulcs nélkül és a bekapcsolás pillanatában ilyen állapotban vannak. ( erre van neki a relé az áramkörben).
(#73179) etwg válasza sunocske hozzászólására (#73176) Válasz Szo, 13:27
Ezt teszi az áramköröd, hiszen a relé lepottyan és a két kontaktus a KZ kulcs lábrol V- t kap, azaz abba a pozicioba áll és onnan nem tudod elmozditani, mert a többi nyomogombot áramtalanitottad.
(#73180) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#73178) Válasz Szo, 13:42
Kedves Jenő. azt elhiszem, hogy a kapcsolók és a relék alaphelyzetbe kerülnek, de a váltók villany nélkül hogyan állnak alaphelyzetbe?
(#73181) etwg válasza Antal Miklós hozzászólására (#73180) Válasz Szo, 15:01
A kulcs nem a villanyt kapcsolja, hanem a modult blokkolja, azaz a villany még rendelkezésre áll, az csak akkor szünik meg, ha valaki kihuzza a stekkert.
Az adott esetben modul terepasztalrol van szo, s valoszinüleg az a cél, hogy illetéktelenek ne tudják állitgatni a váltokat ha nincs ott a forgalmista. Ilyenkor kulccsal alaphelyzetbe rakja a vágányutat és lezárja a vágányutat, igy a modul átjárhato, de nem kezelhetö.
A kapcsolási rajz kizárolag a 2 váltora vonatkozik a sinek áramellátása más téma.
(#73182) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#73181) Válasz Szo, 15:27
Kösz.
Az én értelmezésem szerint, "kulcsa, ha azt kikapcsolja" ez a tápfeszültség Off-t jelenti.
Ezért nem értettem, nem volt világos.
Köszi.
Lapozás       78/78
Frissek
  2026. Feb, 15. Vas
6:17:16
  Jelenleg 19 fő olvassa az oldalt
Hirdetés