Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Amerikai vasútmodellek
Amerikai vasútmodellek
Témaindító: etwg, idő: Nov 3, 2012
Témakörök:

Lapozás       23/26    
(#63090) etwg válasza etwg hozzászólására (#62765) Válasz Aug 3, 2020
Idézet:
„Ehhez jön az irdatlan ricsaj, hiszen közvetlenül mögöttük ott van a füstszekrény.”

Bocs hibáztam, nem a füstszekreny hanem a tüzszekrény van a kabin hátso oldaĺn.
(#63092) róbertke válasza etwg hozzászólására (#63090) Válasz Aug 4, 2020
Igen, különben még a szélvédőket is kirugdosták volna egy erősebb indításnál ...

sp4206[1].jpg
 
(#63093) etwg válasza róbertke hozzászólására (#63092) Válasz Aug 4, 2020
Az olajtüzelés kedves éjjeli zene ha minden fuvoka megy akkor az égdörgés gyenge suttogásnak tünik. (Jártam néhány joval kisebb olajtüzelésü Baldwinnal a konyhában, az ember legfeljebb mutogatni tudott). Ráadásul az akkor huzatot is csinál, hogy hajlamos odaszippantani a személyzetet a kazánajtohoz. Ezért vannak kapaszkodo korlátok az ilyen kazánokon.
(#63096) róbertke válasza etwg hozzászólására (#63093) Válasz Aug 5, 2020
(#63098) etwg hozzászólása Válasz Aug 6, 2020
Ez is Amerika:

BNSF baleset

Egy balesetben ( ahol drog és alkohol volt a fö okozo) 11 mozdonyt tettek tönkre. A legnagyobb meglepetés, ha jol számolják, csak 1 nem élte tul a balesetet a többit megjavitották és a képen láthato állapotbol ujra üzembe helyezék.!!!
(#63102) wesTTcoaster válasza etwg hozzászólására (#63086) Válasz Aug 8, 2020
Igen, ezeket mutattam be a TT nut-on.
(#63103) wesTTcoaster válasza róbertke hozzászólására (#63085) Válasz Aug 8, 2020
"CP Boxcar egy apró részlete nekem szembetűnő, de mivel az eredetiről nincs fotó (max. levédték) így nem is részletezem."

Éspedig?

Érdekelne a részletezés.

Most dolgozom, de ha hazaértem, keresek fotót az eredetiről...
(#63104) róbertke válasza wesTTcoaster hozzászólására (#63103) Válasz Aug 8, 2020
A közeli számtartományba (le és fel) tartozó pár kocsi fotóján a szigetelt fűtött - "insulated heated" - felirat az ajtókon van felfestve.
A kocsi alján ki van dolgozva rendesen a fűtőegység? /csak úgy kíváncsiságból kérdem /

CP Fűtött ko...jpg
 
(#63105) wesTTcoaster válasza róbertke hozzászólására (#63104) Válasz Aug 8, 2020
De jó szemed van! Illetve, jól ismered a dolgot; nekem be kell vallanom, hogy az 1966 utáni témákról elég keveset tudok, illetve csak felszinesen, legrészletesebben a 30-as és 60-as évek közötti dolgokat ismerem.

A kocsi alja az egyszerűen a Gold Coast-féle 40 feetes* boxcarnak alja... ez az alj a 1937 AAR szabvány boxcar aljának eléggé megfelelő másolata. Ugyanerre az aljra van építve a két PFE kocsi is (azokról majd valamikor a közeljövőben írok részletesebb review-t (ezt nem tudom, hogy fejezzem ki magyarul).

* ez érdekes, beszédben teljesen normálisan hangzik kimondani ilyesmiket, 40 fitt, 10 incs, rakd a bakszit a trakkra, de írásban valahogy... nem tudom

(mellesleg ha valakit érdekel és tud angolul olvasni, újrakezdtem a blogomat The Southern Pacific in 1:120...)
(#63108) róbertke válasza wesTTcoaster hozzászólására (#63105) Válasz Aug 9, 2020
Tévedsz, ezelőtt egy hétig nem is foglalkoztam vele amíg te fel nem raktad a képeket. H0-ban utazok, fő tengely a CB&Q - BN, de e mellet jöhet mindenféle vasúttársaság. Szóval elkezdtem keresni az általad felrakott kocsit, de csak a társairól találtam képeket, de azt dögivel. Ott tűnt fel a feliratozás, viszont ténylegesen is van olyan CP kocsi, hogy a "insulated heated" szöveg nem az ajtón van. Aztán a fűtés mibenlétére kezdtem keresni - azért minusz 40 celsiusfokban ez érdekes - és találtam rá egy régebbi MR cikkre amiben elmagyarázták. Alcohol heater for CP Rail insulated boxcar Jó páran vannak itt Magyarországon, akik nem elégednek meg a gyári alap modellekkel (mozdonyok, kocsik, épületek, stb. ) és vásárolható kiegészítőkkel vagy saját maguk által készítettel átépítik a modelleket.
(#63109) etwg válasza wesTTcoaster hozzászólására (#63105) Válasz Aug 9, 2020
Idézet:
„* ez érdekes, beszédben teljesen normálisan hangzik kimondani ilyesmiket, 40 fitt, 10 incs, rakd a bakszit a trakkra, de írásban valahogy... nem tudom”

Ne mond..... egyre vigyázz, ne ragadtasd el magad a szlenggel, azt irto nehéz átvinni egy másik nyelvbe..
(#63111) wesTTcoaster válasza róbertke hozzászólására (#63108) Válasz Aug 9, 2020
" fő tengely a CB&Q - BN, de e mellet jöhet mindenféle vasúttársaság"

BN, az is a gyerekkorom egyik nagyja volt - a BN zöld, a BC Hydro sárgája, és a CN feketéje, itt Vancouverben (CP a város másik oldalán volt, annyira gyakran nem láttam mozdonyt, csak a vagonokat), persze meg Kaliforniában az SP. (gyerek- ill. tinédzserkorom Brit-Kolumbia és Kalifornia között volt elosztva)

"Ott tűnt fel a feliratozás, viszont ténylegesen is van olyan CP kocsi, hogy a "insulated heated" szöveg nem az ajtón van."

Bár a CP Multimark-logo 1968-ban jelent meg, és én nem sokat tudok a 1966 utáni világról, de egy van, amit biztosra megtanultam: minden képtelenségre van példa! Ez ugyanannyira érvényes most is, mint régen...

Köszi a linket, majd áttanulmányozom.

"Jó páran vannak itt Magyarországon, akik nem elégednek meg a gyári alap modellekkel (mozdonyok, kocsik, épületek, stb. ) és vásárolható kiegészítőkkel vagy saját maguk által készítettel átépítik a modelleket."

Itt is, és amikor HO-val foglalkoztam egy darabig, én is teljesen belevágtam ebbe, hogy helyesen és teljesen ott legyen a fékberendezés, stb... amikor hozzáfogtam az északamerikai TT-hez, folytattam ezt (lásd a képet, a CN e boxcar számsorozatán teljesen különlegesen volt felrakva a fékberendezés)...

HO-ban van erre lehetőség, mindenféle kiegészítőt kapni, stb... de az északamerikai TT teljesen más világ, nem sok mindent kapni, mozdonytól kezdve szinte mindent vagy a semmiből, vagy átépíteni kell...

Nekem az is fontos, hogy létező helynek modelljét készítsek, ami pedig arra kényszerít, hogy minden épületet is a semmiből kell megépíteni, létező kitteket nem tudok használni, legfeljebb alkatrészekért.

Nos, emiatt meg kellett fontoljam, mit csináljak, mert ha abszolut mindent a 0-tól kell csinálni, az nagyon sok munka lenne... ezért úgy döntöttem, hogy a hely a fontosabb. Célom az, hogy ha valaki olyan, aki ismeri a helyet, ránéz az asztalra, felismerje egyből, hogy ez Carpinteria. Ezért a legfontosabb nekem az, hogy az épületek élethű másai legyenek azoknak, amik a valóságban ott voltak.

A mozdonyokkal (meg a caboose-okkal), mivel kevesebb kell, részletesebben folgalkozom, mármint az apróbb részletekkel (mi a "details" magyarul?). Fontos az, hogy a mozdonytipus és sorszám olyan legyen, ami 1966 körül Los Angelesben volt állomásozva, azaz olyan, ami LA és Santa Barbara között a Coast Line-on felbukkanhatott. Például az SW8-asomat egy SW1200-asból építettem át (ennek legnagyobb része a dinamikus fék hozzáadása volt). Tervben áll legalább egy F7A, ehhez van alapmodell amit használhatok, de átépítendő - legfeltünőbb különbség az, hogy az SP F7-esein két nagy fényszoró volt elől, egy GP9-es, ehhez is van alapmodell, meg egy SD45-ös; ehhez van TT-ben réz kitt.

Ami a vagonokat illeti, úgy döntöttem, hogy az alvázzal nem foglalkozom. Inkább arra koncentrálok, hogy a vagontipus (nagyjából) stimmeljen az 1966-os időponthoz (festés, sorszám, stb); avval, hogy egy adott kocsin milyen fajta kézifék-kerék vagy járópalló volt, kevésbé foglalkozom: ha kapható a helyes, kicserélem, ha nem, nem törődök vele... egyelőre. Lehet, hogy majd valamikor a jövőben, ha az épületek elkészültek, visszajövök erre, de most per pillanat ez nekem kevésbé fontos.
(#63112) wesTTcoaster válasza etwg hozzászólására (#63109) Válasz Aug 9, 2020
"Ne mond....."

Hát, idekint kifejlődött egy olyan beszédmód, amit igazán külön nyelvjárásnal tekinthető... amikor még komolyan foglalkoztam a nyelvészettel (ezt tanultam egyetemen), fel is merűlt bennem, hogy az itteni magyar nyelvjárásról csináljak valamilyen tanulmányozást, de nem került rá sor (a figyelmem főleg a balti finn nyelveken és az angol nyelvjárásokon volt).

Én mindig is amellett álltam, hogy a helyi beszédmódokat, nyelvjárásokat őrizni kell. Mindegyiknek megvan a saját szépsége, mindegyik valakinek szívéhez szól... ezenkívűl tudományos szempontból is nagyon érdekesek, mert gyakran előfordul, hogy egy nyelvjárásban továbbra is él valamilyen olyan ősi szo vagy forma, ami az irodalmi, "szabványosított" köznyelvben már kihalt - tehát a nyelvjáráson át vissza lehet nézni a nyelv múltjába...

"egyre vigyázz, ne ragadtasd el magad a szlenggel, azt irto nehéz átvinni egy másik nyelvbe.."

Érdekes az is, hogy ha Magyarországon vagyok, egy hét után a szókincsem már teljesen átállt az ottanira, és ha hazajöttem, visszaállok az ittenire. A mértékegységekkel is szintén így vagyok, de egy kicsit kényelmesebb nekem a birodalmi...
(#63113) wesTTcoaster válasza róbertke hozzászólására (#63108) Válasz Aug 9, 2020
Elfelejtettem a képet mellékelni...

000_0121.jpg
 
(#63117) etwg válasza wesTTcoaster hozzászólására (#63112) Válasz Aug 9, 2020
Egy privát üzenet ment.
(#63129) etwg hozzászólása Válasz Aug 17, 2020
Hogy valami jot is hozzon ez a Covid.
Az NMRA az idei eseményeket ( kongresszus, kiállitás stb) lemondta, viszont ingyenesen elérhetövé tette a tervezett események anyagát ( kivéve a bolhapiacokat ) mindenki számára:

Itt az NMRA-X 63 videoval amiböl mindenki válogathat a saját elképzelése szerint.

(#63172) etwg válasza etwg hozzászólására (#63129) Válasz Aug 27, 2020
Egy ujabb amerikai agymenés.
A kedvenc TT modellezö forumon (TTNUT) a barom tulajdonos kirakta a BLM bannert és elkezdte követelni, hogy a topiklakok osszák a nézetét és mindenkit kivág a forumrol, aki kritizálja a tettét. Már néhány embert ki is vágott. Én önkéntesen otthagytam. Nem érzem jol magam olyan társaságban, akik ennyira vakok, és diktátor modjára viselkednek a forum tagjaival ( Ausztráliátol Moszkváig) és még a modellezést is politikai célokra használják.
(#63173) róbertke válasza etwg hozzászólására (#63172) Válasz Aug 28, 2020
Nem ismerős ez a közelmúltból?
(#63174) etwg válasza róbertke hozzászólására (#63173) Válasz Aug 28, 2020
Sajnos nagyon is, csak annak a primitiv tömegnek uj, és csak azt szajkozza amivel fake news (CNN stb) gyárak naponta tömik a fejüket. Már oda fajult a dolog, ahogy a barátom irta Arizonábol, hogy ilyen félhülyék (fehérek) beállitottak egy étterembe, és aki nem osztotta a nézetüket (BLM), ki lettek üldözve az helységböl, köztük egy fekete hölgy is!!!
Mintha ilyen ötletek terjengnének az F1-ben is. Ki állitja meg ezeket a gazembereket?
(#63175) Gabi válasza etwg hozzászólására (#63172) Válasz Aug 28, 2020
Ott legalább megmondják, hogy miért penderítenek ki, minek kéne megfelelned. Innen nem messze, mindezt indoklás nélkül megteszik...
(#63176) etwg válasza Gabi hozzászólására (#63175) Válasz Aug 28, 2020
Na de ugye ott demokrácia, szolás- meg ki tudja milyen szabadság van, de ugy látszik már a betevö falat sem jár neked, ha nem osztod a véleményüket.
(#63177) Gabi válasza etwg hozzászólására (#63176) Válasz Aug 28, 2020
Szerinted egy internetes fórumon mennyire van demokrácia, szólásszabadság és bármi ilyen úri huncutság? Mennyire független bármilyen portál? Bármilyen oldalra mész, van tulajdonosa, moderátora akik sosem lesznek/lehetnek függetlenek. Mert olyan nincs, mindenkinek vannak gondolatai, elképzelései, eszméi, amiktől nem fog/tud elvonatkoztatni, mert emberből van. De maguk a tagok sem mindig vállalják fel önmagukat, általàban nick nevek mögé bújnak, sőt létezik olyan, hogy még magát az országot is inkább titkolák, honnan írnak. Ezzel sincsen semmi baj, csak inenntől az egész internet morálisan ingoványos.
Értem amit mondasz, de gondolj bele, eljössz hozzàm és a nappaliban leültetlek egy rólam készült képpel szemben, amin szoknyában és melltartóban pózolok. Elmesélem, hogy nekem most ez tetszik, ez tölti ki a gondolataim. Nem kényszerítelek semmire, bármikor szabadon távozhatsz, de azért nem venném jó néven, ha ezért bíràlnál. Megvárhatod a közös barátainkat, akikkel jókat szoktunk beszélgetni vagy azt mondod, neked ez már nem fér bele és inkább átugrasz a szomszédhoz, akinél meztelen kép lóg sajátmagáról a nappaliban.
Azon a fórumon is, ha úgy nézed véleményszabadság van, az oldal tulajának ez a véleménye, kiteheti mint egy zászlót a házára, te pedig szabadon eldöntheted benntmaradsz vagy kijössz.
Ha lenne egy oldalad, ahol mondjuk más nézetüek jelennek meg, valószínűleg te is kipenderítenéd őket, mert nem veled szinpatizálnak.
(#63179) etwg válasza Gabi hozzászólására (#63177) Válasz Aug 28, 2020
Hagyjuk abba, mert valahogyan nem érted. Egy hobbiforumra pl ez a HV hogyan nézne ki, ha Topi vagy bárki felrakna egy FIDESZ vagy DK bannert. És kényszeritene mindenkit, hogy egyetértsen vele, különben repül. Nos ez megy ma a tengerentulon. Ráadásul az a forum nagyon nemzetközi volt Moszkvátol az USA-n át egészen Ausztráliáig.
Az biztos, hogy a társaság szinte azonnal az atomjaira bomlana és becsukhatnák a forumot mint az korábban az indexen történt.

Ezzel ezt a témát befejeztem!
(#63181) Gabi válasza etwg hozzászólására (#63179) Válasz Aug 29, 2020
Tulajdonos, tehát bármit megtehet, mint te otthon, a saját tulajdonodban, a vendégekkel. Ezt te vagy figyelmen kívül hagyod vagy elfogadod vagy nem. Az, hogy te ezt agymenésnek ítéled, a te dolgod.
Sarkítasz, mert senki sem kényszerít pisztollyal vagy hogy ezt az eszmét pipálással elfogadva használhatod csak azt az oldalt. Az, hogy nem tehetsz ellene felszólamlást, más dolog.
Amúgy szerintem egyikünk sem Amerikában él...
(#63182) etwg válasza Gabi hozzászólására (#63181) Válasz Aug 29, 2020
Én éltem ott is eleget, de mindenesetre elképesztöen hülyének/primitivnek tartom, ha valaki nemzetközi hobbi forumot tart fenn (immár több mint egy évtizede) és a forumán az idegenek vannak többségben, söt a TT méret az USAban kb. 90 %-ban külföldi beszállitoktol függ, ennyi idö után politikai célokra használja a forumát. Ha ezt tette volna a kezdetben a kutya sem jelentkezett volna oda, hidd el. Hol van itt a felelöség a saját munkájáért?
Ö tartotta fenn a forumot, ö élvezte annak a hasznát több mint egy évtizedig (sajnos ezt mifelénk is gyakran elfelejtik) - senki sem firtatta a jogosságot, de ö annál inkább megkérdöjelezi azok döntéseinek a jogát, akik tesznek a döntésére és ott hagyják a társaságát.
De tényleg zárjuk le, mert semmi értelme ilyen primitiv emberek döntéseivel foglalkozni.
(#63183) róbertke válasza wesTTcoaster hozzászólására (#63083) Válasz Aug 29, 2020
Szervusz wesTTcoaster!
Van egy harmadik H0 -ás faoldalfalú hűtőm is, de most csak ezt a kettőt találtam

DSC_8041.JPG
 
(#63186) Frankye moderátori hozzászólása Válasz Aug 29, 2020
@ etwg és Gabi:
Épp ezért van az, hogy mind ez a fórum, mind pedig "anyaoldalunk", a HE, deklaráltan politikamentes, és nem is tűrjük meg sem ott, sem itt a politizálást.
(#63187) Gabi válasza etwg hozzászólására (#63182) Válasz Aug 29, 2020
Nézd ezekben a dolgokban teljesen igazad van, de sokat nem lehet tenni ez ellen, vendégként. Az pedig sajnos sehol sem érv, hogy mennyit teszel hozzà az oldal tartalmához, ezáltal nővelve a tulajdonosi értéket, egy kattintással úgy kukába tesznek, akár több évtized hozzáadott tartalmával együtt, "gyanús tevékenység miatt" indoklással. Szóval szerintem van ennél rosszabb, mint egy nem szimpatikus banner.
(#63188) Gabi válasza Frankye hozzászólására (#63186) Válasz Aug 29, 2020
Tudom, értem, elnézést. Igyekeztem ezért nem politikailag nyilatkozni.
Részemről törlést kérek.
(#63192) róbertke válasza Gabi hozzászólására (#63188) Válasz Aug 29, 2020
Ne töröltess semmit Gabi, legalább egy kicsit jól kibeszélgettétek magatokat etwg -vel
Van itt oldalt egy " Pihenő vasutasok" fórum, amolyan "vasutas söröző", ha így ismerős a kifejezés ....
(#63202) Frankye válasza Gabi hozzászólására (#63188) Válasz Aug 31, 2020
Nem kell elnézéstkérned, sem törlést. Cupán egy "széljegyzet" volt. Most sem ment el a beszélgetés "nem kívánatos" irányba, a hozzászólásom inkább arra vonatkozott, hogy itt nem vot, és várhatóan nem is lesz efféle.
(#63206) etwg válasza Frankye hozzászólására (#63202) Válasz Aug 31, 2020
Én is ezért raktam be, hogy lássák mivel járna egy ilyen hibbant lépés.
(#63345) róbertke hozzászólása Válasz Szept 24, 2020
"Logging train at Black Rock in Polk County, Oregon, 1890's. 7 and 15% grade."
Tessék, így nézne ki igaziban a "magyar" modellezők által megálmodott 150 ezrelék.
Fotó: Randy Minton gyűjteménye.

120097100_32...jpg
 
(#63346) etwg válasza róbertke hozzászólására (#63345) Válasz Szept 24, 2020
Oda már létra kell
(#63494) róbertke hozzászólása Válasz Okt 21, 2020
(#63701) etwg hozzászólása Válasz Dec 10, 2020
Egy gyönyörü terepasztal, rengeteg anyaggal, képekkel. Szabadon John Allen után.

Helengon Mine
(#64194) róbertke hozzászólása Válasz Feb 7, 2021
Régi kocsi modernizálása

Kuplung beszabályozása

Kocsi padlómagasságának ellenőrzése

145279527_19...jpg

145850303_19...jpg
 
(#64204) róbertke hozzászólása Válasz Feb 9, 2021
Mai téma: Grain Silo Project (magyarul: csinálj magadnak silótornyot)
3 részből álló sorozat.
1. Rész
2. Rész
3. Rész

000000000000...jpg
 
(#64211) etwg hozzászólása Válasz Feb 14, 2021
Két uj érdekes vagon.

US vagonok
(#64355) etwg hozzászólása Válasz Márc 7, 2021
Egy kis balodi Amerika a pandémia alatt....

Chicago - Washington vonattal.
(#64741) róbertke hozzászólása Válasz Máj 3, 2021
Tökéletes lett NSjModells "fékkereke" !!
3 kocsi lett hirtelen 100%, az egyik bő 40 év után.
H0 méretben, 3D nyomtatással készült, tökéletesnek tűnik.
Bosszankodás elkerülése véget a fékkeréknél 1mm-es fúrót készítsen mindenki elő.
3 kocsi, 3 féle lik méret.

178440120_19...jpg

179436224_19...jpg
 
(#64746) wesTTcoaster válasza róbertke hozzászólására (#64741) Válasz Máj 3, 2021
Csak egy "nitpick"... maga a termék jól néz ki, csak formájában nem egészen hasonlít akármelyik igazi fékkerékre... akkoriban amikor ezek a vagonok gyártva voltak, volt legalább négy féle fékkerék, mind máshogy nézett ki.
(#64747) róbertke válasza wesTTcoaster hozzászólására (#64746) Válasz Máj 3, 2021
Ezek még mindig jobban néznek így ki, mint az eredetileg a modellgyár által rárakott háromküllősekkel.
(#64806) róbertke hozzászólása Válasz Máj 14, 2021
A vonat végén az EMD SW1 NYC 705 egy 80 éves gép.
Film

000000000000...jpg

000000000001.JPG
 
(#64820) etwg hozzászólása Válasz Máj 24, 2021
Egy ujabb epizodus egy vadnyugati terepasztalrol és kitünő ötletek ez egyes mesterfogásokrol. Ráadásul a filmhez majdnem elég az angol nyelv hiperpassziv ismerete is.

Kovacsmühely

(#65010) róbertke hozzászólása Válasz Júl 16, 2021
Kadee # 5 csatlakozókkal lett átépítve AHM/IHC forgóváz.

AHM-IHC forg...jpg

AHM-IHC forg...jpg
 
(#65011) etwg válasza róbertke hozzászólására (#65010) Válasz Júl 16, 2021
Kazi ezzel még fogsz kinlodni. A KD kuplungokhoz massziv ( mozdulatlan) háttér kell - azaz nehezebb kocsiszekrény stb. Föleg az RP25-s kerekeket képesek ilyen hosszu karok kiforditani a sinböl. Én meg az alvázakba egy olom idomdarabot is ragasztottam, de meg az sem volt mindig elég.
Ezt a hibát én is elkövettem, majd szereltem a kuplungokat oda ahova valok, a főkeretre.
(#65095) Frankye moderátori hozzászólása Válasz Júl 29, 2021
Az árudézsmálásokkal kapcsolatos beszélgetést áttettem az OFF-ba, ott folytatható.
(#65213) róbertke hozzászólása Válasz Aug 29, 2021
BB Athearn mozdonykerék tuning trükkök.
Érdemes megnézni, mert a kerék polirozása mellett másképpen is javítja az áramfelvételt.

Bővebben: Link
(#65214) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#65213) Válasz Aug 30, 2021
A kerék polirozása és új áramszedők készítése.

000000000000...jpg

000000000001.JPG
 
Lapozás       23/26    
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
17:10:40
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés