|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#51199) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#51195)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Te csak ezt az egy mondatot olvastad el Gábor barátom hozzászólásából???
 |
(#51200) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#51194)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Mhhh... Majd regisztrálok, és én is létrehozok ott egy csopotot, az lesz a neve, hogy : Out of Facebook.
Bocs, sem időm, sem energiám, sem kedvem nincs használni azt a portált. Kiábrándítalak, a nagyobbik fiam is törölte magát már. |
(#51201) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51200)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Lekéstél, már van egy hasonló nevű 21.800 fős csapat...  |
(#51202) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51200)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Idézet: „Kiábrándítalak, a nagyobbik fiam is törölte magát már”
Azt hogy sikerült neki? Én probáltam magam 2 hasonlo portálrol kitöröltetni, minden jol is nézett ki, mégis a mai napig zaklatnak.... |
(#51203) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#51195)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Zsolt, hol hibáztam?
Kérlek segíts!
Ha egy központ ezelőtt 5-6 évvel is 12-15 ezerért volt megvehető (pl az én Trixem) és ez az ár azóta 10-12 közé mozgott, nem egy esetben a börzés felületeken, illetve egy alap dekódert a boltban 7-8 ezerért tudok megvenni, akkor a meglévő analóg mozdonyba építve mi több költségem van még?
De fokozhatom annyiban, hogy pár éves, nem használt dekódereket a drezdai börzén 10-15 euróért (max 4500 ft-ért) osztogatnak, ugyanitt 30-40 euroért megvan a fent említett kis központ, úgyhogy a matek elvileg stimmel. |
(#51204) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51199)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Igen Csíkos csak ezt az egyet!
Az interneten fellelhető Trix MobileStation ára 34.000.- a Medikernél, de csak egyedi rendelésre szállítják.
Ha ez nem az amiről szó van, akkor miért 10-15eFt? Mert egy....pénzkidobás.
|
(#51205) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#51203)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Gábor!
Elektronika és mint olyan a folyamatos fejlesztés miatt elavul. Igen azzal nem vitatkozhatok, hogy van és ennyi, de ennél egy hangyányival többért jobbat kaphat és még szívás sem lesz vele.
Ha dekóder lefüstöl, akkor kuka.
Ha ez egy új, akkor garanciában meg lehet futni a cserét, ha már több mint egy éves, akkor bukta.
Tehát nem a matek, mert az úgy van ahogy írod! |
(#51206) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#51198)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Isten tartsa meg jó szokásod! Béke veled!  |
(#51207) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#51205)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Világos. Én egy példát emeltem ki a ma elérhető másodpiaci kínálatból.
Egy erősen belekezdő modellezőtárs, akinek az alapvető fogalmakat is még meg kell tanulnia, szerintem nem igazán vállalkozik egy űrkilövésre, ergo a jobbra balra menjen és világítson élményfaktornál többre most nem is vágyhat.
A belinkelt MS egy újabb változat, némiképp bővebb fícsörökkel, ezért az ártöbblet. Nyilván azért nincs készleten, mert a kutyának sem kell, ami érthető, mert ebben az árfekvésben van más, ismertebb, jobb.
Tapasztalatom szerint egy ilyen (vagy hasonló, egyszerű) összeállítással nem nagyon lesz dekóderfüst és bármilyen garanciális igény. Arra kell figyelni, hogy a lakáskulcs ne maradjon rajta a sínen. (a minap jártam így, igaz FZ1-gyel és nem értettem, hogy mi van...) |
(#51208) angyal.marci válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51200)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Csíkos, nem azt mondtam hogy kötelező felregisztrálni és a csoportba belépni. Egyrészt azért nem mondom mert körberöhögtök, másrészt meg mi közöm van ahhoz hogy kinek mi a vonzalma a portál iránt? Aki akar, belép, aki meg nem, az nagyívből kerüli és kész. Nem kell hitvitába keveredni a fészbuk előnyei és hátrányai miatt, ha a kérdéskör éppen a FB-n létrejövő TT társaság. |
(#51209) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#51208)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Ama portállal az a gondom, hogy mint a birkát terelgetik oda egyes önjelölt pásztorok a nagyérdemüt, és ezt nem ritkán közpénzen teszik ( nézd meg a királyi rádioknak meg TV-knek van egész Europában FB csordájuk) a hasznot meg egy cukorsütö rakja zsebbe a tengerentulon.... Nem tudom miért kéne egy ilyen csordába tartoznom....
|
(#51210) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#51209)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Kedves Etwg! Köszönjük a csoport nevében a szép, gazdagító és toborzó szavaidat, így mostmár csak úgy özönleni fognak a mérettársak! |
(#51211) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#51210)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Nicsak a csoport ezt is olvassa? 
Akkor minden rendben van. |
(#51212) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#51204)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
A régi MS-ről volt szó, nem az újról.
Egyébként az új is pénzkidobás, pedig azt nem is az ESU készítette nekik, de egy fokkal roszabb.
Hogy csak egyet említsek, bekapcsoláskor a default beállás a Märklin mfx formátum. Ezt a menüben át kell pötyögtetni DCC-re, de nem jegyzi meg, ha kikapcsolod. Ez csak azért baj, mert a Trix start szettekhez is adják, amiben alapban ma már DCC dekoder van a mozdonyokban...
Megkockáztatom, hogy a régi MS jobb, használhatóbb egyszerű vonatvezetésre, mint az új, annak ellenére, hogy komoly baja a zárlatvédelem hiánya. (Az újban sincs...)
Vagyis, próbára akár ez is jó lehet, ha nem tetszik majd siku*** kollégának, akkor nem bukik rajta sok tízezret.
Hogy matekozzak én is:
Egy használt, régi Trix MS: 10-12.000Ft
Egy új, ZIMO MX600P12 az 7.500Ft a műhelyben. (Kollégának Tillig modelljei vannak, amikben PLUX12 aljzat van.)
Vagyis 17.500-19.500Ft-ért máris digis az első mozdonya, és vezetni is tudja.
Ennél egy ezressel drágább a Tran DCX51-P12 dekoderrel a költségvetés.*
Ha új vezérlőt nézünk, és alapfokon, akkor nanoX-s88, de ez már sokkal több tízezrest igényel.
*: A Trix tápját érdemes lecserélni, vagy stabilizátort rakni a "szappantartóba", mert különben 18V-os sínfeszt ad, és oda a garancia a Tilig gépekről így. |
(#51213) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#51211)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Nem értem hogy hogy jutottál el eddig a konklúzióig. Akik nem tagok, azoknak szólt a hirdetményem, aki meg tag, az ezt minek nézné?
Amúgy ha már így felvetetted, mondanám hogy a FB-tagok közül egyre kevesebben néznek fel és írnak ide, bizonyos tagok és témák miatt. |
(#51214) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Mi az?
Mindenki átment a fészbúkra?
 |
(#51215) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#51213)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Akkor minek toborzol, ha már mindenki ott van?
Az indokokat meg egész pontosan leirtam, lehet, hogy a FB tagság nem érti, de azt nem hiszem hogy az én bajom....
Szerencsére az FB-n kivül is van még élet...
 |
(#51216) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#51215)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Hát előbb-utóbb pedig sokan ott lesznek... Amúgy kedves Eugen, azt mondd már el nekem, hogy megnézted te azt a linket amivel hirdettem a kórtermet? Ha nem, akkor mi alapján írod ezt láttatlanban? Ha igen, miért vagyunk mi csorda és Enigma meg én a pásztorok?
Idézet: „Ama portállal az a gondom, hogy mint a birkát terelgetik oda egyes önjelölt pásztorok a nagyérdemüt, (...) Nem tudom miért kéne egy ilyen csordába tartoznom....” |
(#51217) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#51208)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
OK, csak én azt írtam le, hogy nem vagyok, és nem is tervezem, hogy felmenjek az FB-ra.
OFF: pár netes, honlapkészítő cég megkeresett, hogy xx.xxxFt-ért + ÁFA átszerkesztik a honlapomat, és egy kialkudott havi díjért frissítgetik is majd, a Google elvárásainak megfelelően, stb, stb.
Tévedésben vannak. A honlapom, és én is, nem a Google elvárásainak szeretnék megfelelni, hanem az ügyfelekének. Ugyanez van a FB-kal is. |
(#51218) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#51216)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Júúújjjj!
Félreértésben vagy, nem Rátok gondolt etwg, hanem az egész FB kitalációt, mint közösségi portált működtetőkre! (Cukorhegyi úrra és társaira)
/Már, amennyiben jól követem etwg gondolatmenetét, de kicsi az esély, hogy tévednék...  /
(Másik: a linked oda vezet, hogy "Belépés a Facebook-ra. A folytatáshoz regisztrálnod kell". Na most innen kezdve számomra ez a nagy semmi, sajnos.) |
(#51219) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51218)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Igy van, rengeteg ismerös meg barát van az FB-n - nekem a formátum nem tetszik illetve a sleppje, amit az ember éjjel nappal hall meg lát.
("Kövessen minket a FB-n" felhivások napirenden vannak. Söt a sógoréknál a volt kancellár minden szo nélkül szombaton reggel négykor jelentette be, hogy hatályon kivül helyezett bizonyos fontos törvényeket. Még a törvényhozok sem tudtak rola. Mi ez, ha nem visszaélés valamivel, ami nem is az övé? Ezt nehéz megemészteni és eszem ágában sincs emiatt oda menni).
Senkivel semmi bajom aki ott van, és elnézést ha megsértettem Marcit, de sem Topi, sem Frankye tudtommal nem jár az FB-ra tagokat toborozni. Ezért nem egészen értem, amikor onnan meg mindenhol elöfordul egy vagy több hittéritö más forumokon, nemcsak Mo-n, de szinte mindenütt a világon, akik mindenkit oda akarnak csábitani.
Ezt tartom helytelennek, és oknak arra, hogy felszolaljak ez ellen. Nem a tagokkal meg a csoportokkal van bajom.
Mindenki maga dönthet, hogy hol akar lenni, aki itt is meg ott is van, jol teszi, söt tájékoztathatná ezt a csapatot az ott történtekröl és forditva. Igy tartanám én a dolgokat rendjén.
Szoval legyetek FB-kosok itt is üdvözölve! |
(#51220) angyal.marci hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Csíkos, arról sajnos mem tehetek hogy az oldal bejelentkezés után érhető el. Van ami anélkül is megtekinthető.
Eugen, engem nem sértettél meg, én a 103 tagú csoportot védem. De attól hogy nem a csoportra értetted, eléggé félreérthető ez a mondat. S nem csak félreérthető hanem egy vélemény láttatlanban egy amúgy nagyon jó társaságról...
Idézet: „ Nem tudom miért kéne egy ilyen csordába tartoznom...
”
Kiemelés tőlem. |
(#51221) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#51220)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
OFF
Látom nem jött át, hogy nem konkrétan a FB-kos 120-as kórteremről volt szó a gondolatban...
ON |
(#51222) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#51219)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Elnézést, hogy beleszólok. Megint én vagyok az oka mindennek. 
Történt ugyanis, hogy a minap a facebook 120-as kórtermi csoportja (copyright by Szollár Gábor, aki elsőként a régi felületen használta ezt a megnevezést és a fb csoport létrehozóinak erről fogalma sem volt, de szerencsére nem kerekedett belőle vita) ünnepelte a 100. tagot. Én pedig bátorkodtam megosztani egy gondolatomat, miszerint mennyire elgondolkodtató, hogy annak idején az indexen, majd az ominózus tatárjárás után itt jöhetett létre ez a csoport, és hogy én is mennyit köszönhetek az ottani felfedezésnek, sőt mitöbb a bttb klub létrejötte is a topik(ok) közönségének köszönhető, majd érezhetően megváltoztak a közösségi megnyilvánulás szokásai és ezek után mennyire tud örülni a csapat 100 embernek. Továbbá azon is lamentáltam, hogy mennyire nincs átjárás a két halmaz között. A facebook-ozók többnyire a fiatalabbakból kerülnek ki, ennek köszönhetően a dinamikájuk, az egyes dolgokhoz való hozzáállásuk is merőben más, mint a klasszikus fórum közönségnek (igaz, nagyon sok idősebb, ámde fiatalos hozzáállású modellezőtárs van ott is jelen). Nagyjából borítékolni tudtam volna Marci itteni bejelentésének reakcióit, hiszen nagyon jól ismerem a véleményformálók habitusát, de mint hogy Marci és köztem éppen több, mint 30 év a korkülönbség, így az ő reakciója is elfogadható.
Mindamellett tudható, hogy egyrészt ágyúval kár verébre vadászni, másfelől pedig el kell fogadni, hogy nagyon is megváltoztak az internetes közösségi szokások. A fórumok és szaktopikok szerepe háttérbe szorul a fb csoportokkal szemben, ami egyértelműen ez utóbbi létjogosultságát erősíti, bármennyire is ágálnak ellene többen. Hozzáteszem, hogy a fb megosztási funkciói, azaz képek, videók, linkek és minden egyéb beszúrása sokkal egyszerűbb és felhasználóbarátabb, mint bármelyik fórummotoré, ezért is talán közkedveltek.
A felvetésemre érkezett kérdés az volt, hogy akkor érdemes lenne itt is meghirdetni az fb csoportot. De még meg sem válaszolhattam, Marci lépett, nem átgondolva egyrészt azt, hogy ha facebook linket ad olyannak, aki nincs regisztrálva, akkor nem lát semmit, másrészt meg lehetett volna előzni egy ilyen vélemény puffogtatást, hiszen nagyon is jól ismerem (én személy szerint) Eugen, vagy Csíkos erről alkotott véleményét. De szerintem mindezért senki nem hibáztatható.
Igazán azon gondolkodtam el, hogy ugyan létrejön egy fb csoport, abban több-kevesebb ismert modellezőtárssal, illetve elég sok új névvel és elkezdődik a spanyolviasz ismételt feltalálása, miközben az indexes és a hobbivasutas topikokon a kérdések jelentős része már ezerszer ki lett tárgyalva. Tehát az újonnan oda érkezőknek fogalmuk sincs a viszonylag nagy múltú indexes tudásbázisról (sajnos az a jól ismert okok miatt nem kereshető), illetve jelen topikot sem ismerik, illetve azt is tudjuk, hogy itt meg miért nem lehet (még) keresni. A harmadik ok engem meglepett: miszerint vannak, akik aktív fórumozóként lassan visszavonultak, mondván bizonyos topiktársak hangvétele, kioktató stílusa és egyebek nem tetszenek nekik, így inkább választanak valami más, "szűzebb" közeget, ahol megtalálják a hangot.
Egyfajta patthelyzetet érzékelek, hiszen jelen csoport nem értesülhet a fb-on felvetődő, amúgy sok esetben látványos és hasznos információkról (nem csak a 120-as csoportra gondolok itt, hanem van igen sok, akár csak a TT-vel foglalkozó szakoldal is). Megkockáztatom, hogy ott is nagyon elkélne egy olyan tudásbázis, ahol Csíkos és más, digitális guruk informálhatnák a nagyérdeműt, azon apró hozadékkal, hogy szélesebb kör ismerheti meg az adott szaki munkásságát, ne adj isten szolgáltatásait...
De mindez fordítva is érvényes, azaz a csak fb-oló felhasználóknak nincs rálátása egy-egy jól szerveződő fórum, vagy topik életére.
A disznótor sosem erőszak, csak érdemesnek láttam, rávilágítani a részletekre. Mindenki döntse el maga, hogy mit tart fontosnak a kibertérben. Személyes véleményem, hogy egy közösségi média profilra ördögöt kiáltani már erősen korszerűtlen gondolkodásmód, de hát nem vagyunk egyformák, mindenki attól fél, amitől akar.
Egy tény: bármilyen közösségi felületen történő megnyilvánulás az önuralmon alapszik. Magam is hajlamos voltam (vagyok) a zsigerből reakciókra, ami sajnos sok esetben nem célravezető. Legyen az fb, vagy fórumtopik, a gondolatokat elküldés előtt érdemes többször is átnézni, mert kár barátságokat, haverságokat, tisztelet feláldozni egy-egy rosszul, rosszkor eldobott vélemény miatt.
Bocs, hogy hosszú voltam. |
(#51224) bcs szgab hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Ha már meg lettem említve akkor megszólalok én is
Sokan azért félnek a facebooktól mert regisztrálni kell , személyes adatokat megadni, fotókat feltölteni stb,(így voltam vele én is kb 7 éve, mondván elég nekem az iwiw) de ez hülyeség: akármilyen névvel be lehet regisztrálni, kamu adatokkal, senkit nem fog zavarni és senki nem kérdi meg hogy miért nem adtuk meg a valós adatainkat (csak halkan jegyzem meg hogy sok adás-vétel csoportban lehet ingyen hirdetni és profitálni is belőle rendesen). Tehát pont ugyanannyi oda is a regisztráció mint ide a hobbivasútra vagy az indexre, semmivel sem több. Na béke van  |
(#51226) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#51222)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Gábor ez mind rendben van amit irtál (igaz, hogy aligha tartozik a TT forumba, lehet, hogy máshol kéne azt megvitatni.).
Azt viszont abszolut kétlem, hogy Idézet: „egy közösségi média profilra ördögöt kiáltani már erősen korszerűtlen gondolkodásmód, de hát nem vagyunk egyformák, mindenki attól fél, amitől akar.” .
A FB- kon kivül legalább egy tucat ilyen média van - sokkal tisztességesebb célokkal és háttérrel ( nem a 120-s és hasonlo csapatokra értve), igy sokkal célravezetöbb is. Azokra soha egy szot sem szoltam. Én is tagja vagyok még mindig néhánynak 2- böl szivesen kilépnék, ha sikerülne, és vagy 15-20 nemzetközi forumon vagyok aktivan jelen. A többségük hasonlo mint a HV vagy a HE, azaz valamilyen müszaki forumok. A FB nem az egyetlen, de egyetlen, amit eléggé agresszivan igyekeznek ( megint nem rolunk/rolatok van szo) terjeszteni - ráadásul olyan körök, akiknek ez biztosan nem a feladata..
Mint hajdanában egy bizonyos pártba vagy egyletbe kellett belépni, ha valamit el akart az ember érni, ma mintha FB--k tagnak kéne lenni, hogy egyenértékü ember legyen valaki. 
Ez lehet, hogy a mai fiatal FB-kosoknak fel sem tünik, de pontosan ezzel a magatartással/sugallattal/csordásitással ( ha már Marci ezt a szot használta), érnek el bizonyos körök bizonyos célokat, mert neki csak a csorda jo. (Föleg ha önkéntes).
( nem akarok konkrét példákat felsorolni, pedig nagyon sok lenne, ahol a FB teljes mértékben visszaél a hatalmával, és senki sem billenti még a fülét sem)...
|
(#51228) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#51226)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Persze, ezért jegyeztem meg, hogy mindenki azt hisz/gondol/fél, amit akar és ezért nem éri meg vitába keveredni.
Talán annyiban tartozik a gondolatmenet a TT topikra, hogy választ találjunk arra, vajon mitől hagyott alább a jó pár évvel ezelőtti lendület. Talán egy hónapja volt időm és végigfutottam az index közel 40 ezer bejegyzését. Nagyon aktív és hasznos eszmecserék futottak ott 2006 decembere óta, ami sajnos ma már nincs. Keresem a választ, hogy miért forgácsolódott szét a virtuális csapat, ki és miért vonult háttérbe, ki és miért maradt ott, vagy jött át csak ide, stb.
A fb-on többnyire teljesen új emberek alkotják a nevezett csoportot, ami sokaknak egy érintetlen területként, amolyan tiszta lapként értelmezhető.
De ez lehetne akár egy merőben új fórumfelület, függetlenül a fb-tól. Ezért sem tartom bölcsnek a mindenféle összeesküvés elméleteket beleszőni ebbe a kérdésbe.
Nem is kívánom továbbvinni a gondolatot.
Éljen a TT! |
(#51229) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#51228)
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Én is régebben követtem az eseményeket meg a tagokat ill a forumokat.
Ha érdemes kutatni az okokat ( nem biztos), akkor itt a modellezö társadalom részbeni pubertásárol van szo, kb 2006-2008-ban ért abba a korba, amikor már mindenki mindent jobban tudott. Igy könnyen végzöttek sértödésekkel a legkisebb viták is.
Rá néhány évre az index moderátorainak a bunkosága verte be az utolso szöget a társaság koporsojába - részben a te ügyeid okán.
Egy baj van, hogy a magyar TT társadalom tul kicsi ahhoz, hogy osztodni tudjon, mégis sokan ezt az utat tapossák.
Sajnos ahhoz nem jutottunk még el, hogy egy nagy nemzetközi forumhoz csatlakozzunk ( pl. a TT-board magyar szekciojaként - akárcsak pl az orosz zenészek Ide - olvasd el a fejlécet!
Egy ilyen forumon meg lenne az adatbázis, a formátum - igy vonzo lehetne, amit sajnos a magyar forumokrol egyre kevésbé lehet elmondani, függetlenül attol, mennyi van. Ráadásul a forummotorok egyre több figyelmet igényelnek, ami idö és pénz! És láthatjuk, hogy egyik magyar forum sem áll a technikai magaslaton.
Én egyáltalán nem bánnám, ha keresztbe lennének linkelve az értelmes és értékes cikkek/viták - legyenek azok bárhol a weben - azok gyüjtsék a tagokat, ne a messiások. |
(#51230) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 26, 2016 |
|
Azt tudtátok, hogy a Ford is készíteTT már 1926 -ban TT Modelt ? |
|
(#51236) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 27, 2016 |
|
Sziasztok,
Feltettem néhány szép Bttb KPEV kocsit az Apróba
Köszönöm, hogy ránéztek és érdeklődtök.
G. |
(#51237) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 27, 2016 |
|
FrissíteTTem a táblázatot, fogyogatnak a dolgok.
Nyitva leszek holnap is, érdemes eljönni és kutakodni a dobozban. Van még pár csemege benne, akár gyűjtőknek is. De akad még gyári, új állapotban lévő BTTB angol és íves váltó is, 500Ft/db, hajtóművel együtt, természetesen. |
|
(#51239) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#51222)
|
Válasz •
|
Máj 27, 2016 |
|
Persze, csak szó szerint térdig járok a modellekben. (etwg láthaTTa is a minap mi van a műhelyben, pontosabban annak a felét), így krónikus időhiányban vagyok folyamatosan. Egyszerűen nincs rá időm, hogy ott is legyek. Elég ezt az egy fórumot követnem. |
(#51242) maTTato hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 27, 2016 |
|
Hobbitársaim!
Kiizzadtam az áprilisi klubtali képeit. Megtekinthetők: ITT! |
(#51243) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Ami az utobbi év nyilvános tesztjeiböl kimaradt.
( a lista egyáltalán nem teljes, csak hab a tortán - tesztelök személyes jegyzetei/nézetei - kizárolag a mechanizmusokbol csipkedtem).
-A TT modell alváza és alkatrészei megszáradt rágogumibol vannak.
-A mozdony fél tápfeszültségen lehagyja az ICE-t - holott a valoságban csak 60 km/h a végsebessége.
-A mozdonyba rendszeresen tapadogyürüs kerekeket szerelnek, amikröl azonban hiányzik a tapadogyürü.
-Az alvázat ugyan ki lehet szerelni, de szinte biztos, hogy a rögzitö alkatrész már kiszereléskor elrepül a nirvánába.
-A mozdony kurzkuplunggal van szállitva, de nincs rajta KKK mechanizmus - igy csak egyenesben képes vontatni.
-A mozdonyt ovatosan kell felemelni a pályárol, mert könnyen ott maradnak a kerekek.
-3 egyforma tesztmozdony 3 különbözö sebességgel fut
-3 azonos mozdony DCC -ben 3 különbözö fény alakzatot ad.
-Adott mozdony várhato élettartama néhány orában adhato meg, a dekoder hozzáér a tetöhöz és nagyon melegszik.
-a pantográf átkapcsoloja ( felsövezeték/sin) rövidzárt okozhat ha be van szerelve a dekodér - leirásban egy szo sincs erröl.
- A kerekek nem felelnek meg a szabványnak, igy a váltokon ugrik a mozdony
- futokerekek rugoja olyan erös, hogy felemeli a mozdony hajto kerekeit.
- motorcseréhez a mozdonybol 27 alkatrészt kell kiszerelni....
 .
|
(#51244) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#51243)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Azért kíváncsi lennék az érem másik oldalára is...
1: Idézet: „-Adott mozdony várhato élettartama néhány orában adhato meg, a dekoder hozzáér a tetöhöz és nagyon melegszik.”
Ebben a mondtaban azért én azt is érzem, hogy a tesztelő személy szakmailag nem igazán van top-on. Hogy a bánatban érhet hozzá a tető a dekóderhez? OK, sok gyár súrolja a hülyeség határait, de ennyire azért nem szokták.
2: Egy neves szaklapnak írtam, hogy szívesen küldök tesztelésre OFF méretű kocsivilágítást, ha kérik. Az volt a válasz, hogy " nagyon köszönjük, de sajnos nincs digitális vezérlésünk, így nem tudjuk a digitális áramkört érdemben tesztelni". Csak azt tudnám, hogy akkor mit tudnak írni egy DCC hangos modellről?
3: Amikor évekkel ezelőtt megjelent egy OFF gőzös, az egebe dícsérték a rendkívül finoman járó, 5 pólusú motorját. Nos, a 400+ Euros mozdonyban ugyanaz a 3 pólusú motor van, mint a PIKO Hobby kivitelű Taurus modelljében.
És akkor a gyártók oldaláról is egy érdekesség. OFF méretben megkerestek, hogy csináljak világítást nekik. Az volt a kérésem, hogy adják meg a személykocsi belső hosszát, és szélességét, hogy pontos áramkört tudjak tervezni hozzá. Nincs, nem találnak erről adatokat a dokumentációkban. Nem kereskedőről van szó, a modell gyártójáról...  |
(#51245) sunocske válasza etwg hozzászólására (#51243)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Melyik mozdonyrol van szo? |
(#51246) etwg válasza sunocske hozzászólására (#51245)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Kb 20 mozdonyt teszteltek 3-n. ( a tipusok nem irom mert megkértek erre), nem egyszerre. |
(#51247) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51244)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Ök nem változtattak semmit a modelleken, ugy tesztelték öket ahogy a gyárból jöttek.
|
(#51248) G.F. Rákoskeresztúr válasza etwg hozzászólására (#51243)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
De jót derültem ezeken az imént! Köszönöm hogy beraktad ide őket!
Tillig V100-asok tudtak ilyt régen, hogy a kerekek, a maszkkal együtt a pályán maradtak.  |
(#51250) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51249)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Az nincs feljegyezve, de egyik másik mozdonyhoz olvastam én is a használatit - egy szo sincs ilyesmikröl benne.....
Amugy a tesztelök sok évtizedes tapasztalattal rendelkezö modellezök, modellépitök. Miután a gyártok meg a felkérök rozsaszinü szemüveget irtak elö, abba is hagyták eme tevékenységet - ezért kaptam én is meg a jegyzeteik részét....
 |
(#51251) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#51250)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Persze, hogy nincs, mert épeszű ember nem gondol olyanra. Maradva a Tillignél: az ki van zárva, hogy a tetőbe ér a dekóder, hacsak úgy nem, hogy LGB méretűt szuszakoltak bele  Ez meg nem a mozdony hibája ám...
Eddigi praxisomban egyetlen, ráadásul OFF mozdony fordult elő, amibe nem fért bele az egyik gyártó MTC-s dekodere. Több másikból még a hangos is belemegy, de konkrétan az az egy tipus kilógna belőle.
Folytatva az általam kiragadoTT mondat kivesézését: ha egy dekoder nagyon melegszik, annak oka van. Legtöbbször ez nem a dekoder, és nem is a mozdony hibája. Egyedi modellhiba előfordulhat ugyan, de egy melegedő dekóder nem tekinthető rendes üzemnek. Legtöbb esetben kiderül, hogy 18-20V közötti sínfeszültségről üzemeltetik így a modellt, akkor meg nincs is min csodálkozni. Az a mondat innen messsziről a szakértelem hiányára utal ám...  |
(#51252) tumikas válasza etwg hozzászólására (#51250)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Nem akarom egyik kedves nagy szakértelemmel megáldott urat sem megbántani de:
"-Az alvázat ugyan ki lehet szerelni, de szinte biztos, hogy a rögzitö alkatrész már kiszereléskor elrepül a nirvánába."
Erről nem a modell tehet hanem az aki éppen szereli.
"-Adott mozdony várhato élettartama néhány orában adhato meg, a dekoder hozzáér a tetöhöz és nagyon melegszik."
Ez 100%-ig az lesz amit Csíkos is írt.
"-a pantográf átkapcsoloja ( felsövezeték/sin) rövidzárt okozhat ha be van szerelve a dekodér - leirásban egy szo sincs erröl."
Ésszel kell beszerelni a dekódert, szintén nem a modell hibája.
"- motorcseréhez a mozdonybol 27 alkatrészt kell kiszerelni...."
Mivel a motorcsere nem éppen mindennapi tevékenység ezért ezt én nem is sorolnám fel mint hiba. |
(#51253) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Ha már egy ilyen témánál tartunk, tapasztalat, ötlet a Roco Szergej forgóvázmaszk, rémálomba illő levételével, és visszahelyezésével kapcsolatban? |
(#51254) csíkosháTTú válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#51253)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Igyekezzünk túlélni... |
(#51255) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Bocs etwg, de pár gondolat eszembe jutoTT, mint szervízesnek.
Idézet: „-A TT modell alváza és alkatrészei megszáradt rágogumibol vannak.”
Nem minősíteném aa mondatot inkább költői túlzásokhoz sorolom. Csak egy tesztben nem nagyon van helye ilyesminek.
Idézet: „-A mozdony fél tápfeszültségen lehagyja az ICE-t - holott a valoságban csak 60 km/h a végsebessége.”
Ez valamelyik régebbi áttételezésű modell lehetett.
Idézet: „-A mozdonyba rendszeresen tapadogyürüs kerekeket szerelnek, amikröl azonban hiányzik a tapadogyürü.”
Ha csak egy modell alapján írják a tesztet, akkor ez hogy is van? Honnan tudják, hogy a többiről is hiányzik? Amikor meggyötörték, mondjuk egy vonóerő teszten, nem esett le, és ott figyel az asztalon azóta is? Van ilyen, ha nagyon megkapartatjuk a mozdonyt, akkor leszédül a tapadógyűrű.
Idézet: „-Az alvázat ugyan ki lehet szerelni, de szinte biztos, hogy a rögzitö alkatrész már kiszereléskor elrepül a nirvánába.”
Kézügyesség, türelem, figyelem, tapasztalat, használati utasítás elovasása szétszedés előtt, stb...
Idézet: „-A mozdony kurzkuplunggal van szállitva, de nincs rajta KKK mechanizmus - igy csak egyenesben képes vontatni.”
Ilyen modell nagyszériában csak kettő van, a PIKO Hercules és Taurus (ontopic modellekről van szó), de azok gyárilag nem kurz-zal szereltek. A másik a JAGO pár gőzöse. A többire ez nem áll meg.
Idézet: „-A mozdonyt ovatosan kell felemelni a pályárol, mert könnyen ott maradnak a kerekek.”
??? Nem találkoztam még ilyennel.
Idézet: „-3 egyforma tesztmozdony 3 különbözö sebességgel fut”
Annyira nagyon nem térnek el. Vagy hasogatjuk a szőrszálat, vagy valami más hiba van.
Idézet: „3 azonos mozdony DCC -ben 3 különbözö fény alakzatot ad.”
Nyilvánvaló, valami hiba van.
Idézet: „-Adott mozdony várhato élettartama néhány orában adhato meg, a dekoder hozzáér a tetöhöz és nagyon melegszik.”
Ezt korábban már kifejtettem.
Idézet: „-a pantográf átkapcsoloja ( felsövezeték/sin) rövidzárt okozhat ha be van szerelve a dekodér - leirásban egy szo sincs erröl.”
Na ilyennel még nem találkoztam, csak akkor, amikor a dekódert nem oda szerelték be, ahol a helye van. Ontopic mozdonyokban ilyen hiba nincs, ezt kijelenthetem, ha követjük a használatit, és oda tesszük a dekódert, ahol helyet adott neki a gyártó.
Idézet: „- A kerekek nem felelnek meg a szabványnak, igy a váltokon ugrik a mozdony”
Ilyennel még nem találkoztam.
Idézet: „- futokerekek rugoja olyan erös, hogy felemeli a mozdony hajto kerekeit.”
Ilyen a Tillig BR01, vagy BR03 gőzösöknél fordulhat elő, de nem gyári állapotban! Azt már valaki bütykölte...
Idézet: „- motorcseréhez a mozdonybol 27 alkatrészt kell kiszerelni....”
Ez még komplikáltabb Tillig vagy Kühn modelleknél sem igaz.
DE ezek csak első benyomásaim, és innen bármit írhatok. Ismerni kellene a pontos körülményeket (meg a teszetelőket, mert pár dolog azért erősen sántít nekem).
Szép hétvégét Mindenkinek, én innen offline leszek hétfőig! Lehet pezsgőt bontani!  |
(#51256) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51255)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Ha a müanyag olyan, hogy el kell görbiteni, hogy levedd ( az adott esetben az alváz also része - gyár azt irja, hogy ezt a részt kell levenni a kerekek tisztitásához) és az a görbités után ugy is marad - azaz nem lehet visszatenni, te mit irnál?
Ezek az esetek természetesen mind konzultálva lettek a gyárral, igy a hiányzo tapadogyürü is. Nyilván ha egy mozdonyon igy volt, hoztak egy másikat stb, végül kiderült, hogy az egész sorozatrol hiányzott a gumigyürü.
Ama elrepülö acélidomot is én is láttam. Berakni egyszerü, a kivételhez azonban a gyárnak sincs eljárása, azaz azt csak ki lehet pattintani, de megfogni nem, igy az mindig elrepül és mindossze néhány mm nagyságu hajlitott acél huzal. A gyárban egyszerü, mert tesznek be egy ujat. Otthon erre esélyed sincs..
Gitárhurbol lehet egy ujat csinálni egy kis hurokkal, amit csipeszbe lehet fogni - az eredetin ilyen nincs.
A tesztpályán elektronikus sebességmérö van ( az egyiket még régen én épitettem ami sebességet, feszt és áramfelvételt mér. Eredetileg nagyon igényes teszteket terveztek csinálni.)
Miután én csak idéztem tölük, nem ismerem a részleteket s mint irtam a tipusokat az ö kérésükre nem közlöm. Valamennyi modell eredeti gyári volt vagy egyenesen a gyárból vagy a kereskedötöl kapták és mindig legalább 3 modell állt a rendelkezésre, természetesen csak egyet teszteltek a másik kettöt csak akkor vették elö, ha valami nem stimmelt. |
(#51257) etwg válasza tumikas hozzászólására (#51252)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
A dekoder gyárilag benne volt - meg az átkapcsolo is - csak éppen rosszul.
S mint irtam a barátaim a modelleket ugy tesztelték ahogy kapták, azaz nem az ö ugyetlenségükön multak a dolgok.
A lista nem a hibákrol szolt hanem a tapasztalatokrol... |
(#51258) etwg válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#51253)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Az enyémen szo nélkül lejön, már többször cseréltem kereket ( kidobáltam a tapadogyürüseket.) |
(#51259) G.F. Rákoskeresztúr válasza etwg hozzászólására (#51258)
|
Válasz •
|
Máj 28, 2016 |
|
Na, azzal a részével nincs is semmi baj! 
De azzal csak a kerekeket tudod kiszedni. Én az oldalsó maszkokra gondolok, amik fel vannak tolva a forgóvázra, és oldalra lehet lehúzni őket. Csak sajnos jön vele az áramszedő lemez is. 
Ami persze azonnal olyan alaktalánná torzul, a finom kis felfogató csapok miatt, amik azért a rend kedvéért, tán még el is vannak nyomva a végüknél, nehogy leessen róluk az áramszedő. És mind ezt még tetézi a kedvenc kis alkatrészem, ami ezt a két elemet összefogja, és amit összeszerelésnél oly könnyedén vissza lehet helyezni. 
Igazából miért kelletett ennyire megbonyolítani valamit?
Ráadásul, ha még rendben vissza is pakoltál mindent, akkor is előfordult már, hogy nem kapaszkodott többet úgy a maszk, mint azelőtt, hanem a használat közben szépen lecsúszott egy picikét. Pont annyira, hogy szép ferdén álljon a mozdony alatt. |
|
|
2025. Aug, 09. Szo 21:43:39 |
|
Jelenleg 23 fő olvassa az oldalt |
|
|