|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#50791) angyal.marci válasza róbertke hozzászólására (#50790)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Szerintem jobb ha nem tudja meg Steve. Legalább nem fut majd fejjel a falnak első őrületében. |
(#50792) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#50789)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Pontos okot nem tudok mondani. De kettős baj lehetett:
1: az FZ1 magas kimenő feszültsége;
2: az FZ1 mechanikus "zárlatvédelme".
Utóbbi esetben, pláne, ha valakik már javították a trafót, és úgy "gyógyították meg" a bimetál kontakt hibáját, hogy beljebb tekerték a csavart, akkor a strapabíró FZ1 a félvezetők szempontjából nézve az idők végezetéig képes önteni az áramot a zárlatba. Márpedig a FZ1-k közül a legfiatalabb is 25-26 éves, mára gyakorlatilag nincs olyan példány, amit ne kellett volna javítani legalább egyszer. Az irányváló hibáján kívül pont a zárlatvédelem érintkezései szoktak tönkremenni...
A modell kész, megyek, rakom össze a mozdonyt, és holnap megy is vissza az állomásítási helyére. |
(#50793) csíkosháTTú válasza róbertke hozzászólására (#50790)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Oda. Analóg üzem van, a sínek újak, pár modell is, a trafó a régi, meg a kapcsolópultok. |
(#50797) angyal.marci hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Beszerkesztettem a végleges oldalfalat a leendő Bd kocsimba. Ha elfordul a kép, márpedig richtig hogy elfordult, nem az én hibám. |
|
(#50800) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#50792)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Steve ez mind rendben van, de a zárlat a mozdonybol indult ki, nem a trafotol. Az meg, hogy nem kapcsolt ki az egy másik kérdés ( az ellenkezöje sem jo, amikor minden kis zárlatra kikapcsol - volt egy ilyen gyári agymenés minden zárlat után egy gombbal lehetett a trafot ujrainditani. Már másnap valaki leragasztotta szigetlöszalaggal a gombot  ).
Azaz a mozdonyban történt valami, ami rövidzárt okozott, amin a FZ1 a végkimerülésig meghajtotta az elektronjait. Lehet, hogy a dioda végelgyengülése okozta, de azért nézd meg, hogy mi okozhatta a mociban a rövidzárlatot. Mert annak a rövidzár áramnak át kellett folyni a LED-ken is igy azok vajon mitöl élték át az áramcunamit? Én inkább azt nézném meg mi söntölhette ki a LED-ket, hogy azokon nem folyott áram, de a sorbakötött dioda megfött. |
(#50801) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#50800)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Írjunk mostmár szakácskönyvet ezekkel a szakszavakkal |
(#50802) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#50801)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Kezdj neki...  |
(#50803) GABA TT válasza masTTertape hozzászólására (#50750)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Jó pár Mashima motort beépítettem, közel 70 ebből egy volt amit cseréltem, mert mágnes darabok kerültek bele és akadt.
Hozzá teszem, hogy ezt előtte leejtettem.
Motorok túl terhelésében jókora szerepet játszanak az áram szedő bronz lemezek túl erős beállítása a biztosabb energia ellátás érdekében. Főleg azok, amik a kerék belső oldalához érnek. Mint egy tárcsafék fejtik ki ellenállásukat. Tapasztalatom van rá, hogy ez elegendő egy motor megsütéséhez , illetve elegendő az áttétel láncban kelleténél szorosabban illesztett tengely is.
|
(#50804) angyal.marci válasza GABA TT hozzászólására (#50803)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Akkor a varázsszó a mozdonyoknál a futófelületről való áramszedés? Kocsiknál persze a fém perselyes a legjobb. Off N-es kollega csak irigyelni tudta az én halberjaimat, aminek ugyebár a tengelypersely az áramszedője. Neki meg a tengelyen van egy drót, meg is áll a kocsi lejtőn lefele... |
(#50805) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#50804)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2016 |
|
Sajnos varázsszonak nem igen jo, mert pl a gözösön nagyon látszik, ezért ott belülröl kell szedni.
A kocsiknál a persely jo, de a tengelyszedést is meg lehet oldani, hogy az ne nagyon fékezze a kocsit.
|
(#50806) róbertke válasza angyal.marci hozzászólására (#50801)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
LED süti sönt öntettel... 
Dióda befőtt ropogós zárlatkával...  |
(#50807) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Találtam egyazon kínai honlapon több fajta áramszedési módot. Egy a közös bennük: szabadonfutó és szerkocsi kerekek szedik az áramot, egyiknél sem a hajtott kerekek. |
|
(#50808) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#50807)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Folytatás 2. |
|
(#50809) angyal.marci válasza róbertke hozzászólására (#50807)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Ezzel szerintem csak az a baj hogy futókerék ugye könnyen mozog. És ha azt megfékezed áramszedővel, akkor az már akár meg is tud állni, és csúszik tovább, ha a lemeznek nem jó a beállítása.
Fo lytatás |
(#50810) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#50807)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Folytatás 3 |
|
(#50811) róbertke válasza angyal.marci hozzászólására (#50809)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Nagyítsd fel jobban az 50807 h.sz. mozdonyának képét! Az áramszedő "ponton" keresztül szedi a feszültséget a futókerék belső felületéről. |
(#50812) diginewl válasza angyal.marci hozzászólására (#50809)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Csak beállítás kérdése.
Ha ügyesen van a nyomóerő beállítva, alig fogja a kereket. |
(#50817) etwg válasza róbertke hozzászólására (#50807)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Sajnos ez a legrosszabb ami a vasutmodellezésben eddig valakinek eszébe jutott. Ilyen kis modelleknél, még azt sem lehet biztositani, hogy forogjon a kerék ( emlékszem az elsö szerkocsival hajtott Roco mozdonyokra, amik álló kerekekkel vettek minden kanyart.). Ha még az áramszedö is fékezi akkor baj van - és nincs öntisztito hatás sem. |
(#50818) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
|
(#50819) angyal.marci válasza sikumegalifter hozzászólására (#50818)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Használd az Url+Név gombot!!! Különben elromlik az oldal megjelenése androidon. |
(#50820) sikumegalifter válasza sikumegalifter hozzászólására (#50818)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Megpróbáltam müködiktetni a sorompómat
Egy cérna segítségével azon agyaltam mivel minden elektronika messze áll tőlem úgy fogom megoldani mint pl. A csocsó asztal egy rudat tekerve amin majd a cérna lesz.
Bár elég primitív de szerintem megteszi majd |
(#50821) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Úgy csináltam rányomtam az URL+akármi gombra és ott azt kérte másoltam be a linket
Mondom én hogy hülye vagyok minden technikához
Analóg vagyok egy digitális világban  |
(#50824) GABA TT válasza diginewl hozzászólására (#50812)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Így van, megfelelő erőre legyen beállítva.
Hangsúlyozom nem a megoldás rossz!
Én is ezt építem, mivel könnyen kivitelezhető és kevésbé koszolódik. |
(#50826) etwg válasza diginewl hozzászólására (#50812)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2016 |
|
Az áramszedök nyomoereje csak azt oldja meg, hogy ne legyen (nagyon) fékezve a futokerék, de azt sajnos már nem, hogy az mindig a sinhez érjen ( ismerjük a személykocsik villogását) és ezt megfelelö erövel tegye. A modellvasuton ellentétben a nagy vasuthoz a futokerekek nem lehet terhelni, mert azt csak a hajtokerekek rovására lehet megtenni, ami vonoerö csökkenéssel jár.
Ezért sajnos egy osztállyal rosszabbul szedik az áramot azok a mozdonyok, ahol a hajtott kerekek valamilyen ok miatt nem szedik (szedhetik) az áramot.
Erre az egyik példa a BTTB BR56 mozdonya. Ugyanaz a konstrukcio mint a BR86 csak kapott még 2 tapadogyürüs kereket. Igy a hajtott 8 kerék közül csak 4 szedi az áramot, a másik 4 nem. A szerkocsit hivták segitségül, az meg pehelykönnyü, igy az meg amiatt nem szedi megbizhatoan az áramot, igy az egész mizdony rosszabbul müködik mint a BR86, pedig elvben több tengelyröl szed áramot.
Ezért hacsak lehet minden hajtott kereket be kell vonni az áramszedésbe. Azok rendelkeznek megfelelö tengelynyomással igy biztosabb a sin meg a kerék között az áramszedés. Ehhez jön a kerek idönkénti megperdülése ami öntisztitó hatású. Egyik tulajdonság sem mondhato el a futokerekekröl. |
(#50832) Frankye válasza sikumegalifter hozzászólására (#50821)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Amikor feljön a beviteli ablak, akkor először a címet (www.akarmi.valami...) írod/illeszted be, majd OK, azután a hivatkozásnak adsz egy nevet, vagy hagyod, hogy maradjon a "Bővebben: Link" szöveg, és ismét OK. Ha így csinálod, akkor sikerül. A legtöbben azt rontják el, hogy a második beviteli mezőbe is a "http:/www.akarmi.valami..." linket illesztik be. |
(#50835) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
|
(#50836) sikumegalifter válasza Frankye hozzászólására (#50832)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Nem tudom,de nekem így adja |
(#50837) angyal.marci válasza sikumegalifter hozzászólására (#50835)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Ajjaj |
|
(#50838) róbertke válasza sikumegalifter hozzászólására (#50820)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Az igazi is így működött.. Bakter úr kiment az őrház elé, aztán a "tekerőlant" segítségével feltekerte vagy leengedte a sorompót. Valahogy így! |
(#50852) sikumegalifter válasza angyal.marci hozzászólására (#50837)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Ajjaj ezt mire írtad? |
(#50853) sikumegalifter válasza róbertke hozzászólására (#50838)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Bizony én leszek a bakter is ☺ |
(#50855) angyal.marci válasza sikumegalifter hozzászólására (#50852)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2016 |
|
Az #50835 -ös hozzászólásodra. |
(#50858) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2016 |
|
Neki láttam szétbontani az ideglenes asztalt,hogy egy festés után már ide az igazi asztal épüljön meg.
Mindig az volt a gondom hogy legyen megoldva a két vágány közti átmenet most azt hiszem megtaláltam a jó megoldást. Bár azt hiszem kell matekoznom az elemekkel a hosszok miatt,de meglesz az  |
|
(#50859) Frankye moderátori
válasza sikumegalifter hozzászólására (#50835)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2016 |
|
Kijavítottam. Már csak annyi "hiba" volt benne, hogy a link beillesztés előtt betetted szövegként is, ezt nem kellett volna. Amúgy már jó lett volna.  |
(#50863) Váltógyártó hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2016 |
|
Egy kis TT és TTe váltó etűd! 
Köztük az eddigi legkisebb angolváltóm (bár valószínűleg kisebb már nem lesz!  )
|
|
(#50864) maTTato válasza Váltógyártó hozzászólására (#50863)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Ha nem tapiztam volna meg, a kép alapján nehezen érzékelném a méretét. Pazar munka, a gazdája méltán lesz majd büszke rá!!  |
(#50865) maTTato hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Kicsit mérges vagyok!
A szomszédomban már egy éve zajlik az építkezés. A négyes metró alagútjában nem fúrtak és véstek annyit, mint itt. Szombatra meg is lett az eredmény. A rezonanciától Feri tejes kocsijai szomszédolni mentek egy sorral lejjebb. Szerencsére ott nem volt egyenlőre semmi. A kocsik így összekapcsolva, a peremtől kb. 4-5 centire tanyáztak. A bukta eredménye alant látható!
|
|
(#50866) róbertke válasza maTTato hozzászólására (#50865)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Nálunk a szomszéd csak két napig kopácsolt de annyira, hogy már a 80 literes boyler alja billegett, vájatot készített a falba. Egyszer ordítottam csak el magam, azonnal csöndesebb üzemmódra kapcsolt és jött elnézést kérni...  |
(#50868) Frankye válasza maTTato hozzászólására (#50865)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Huh! Nagyon durva!  |
(#50869) G.F. Rákoskeresztúr válasza maTTato hozzászólására (#50865)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Aúúúúúúúú.....
Ebből járműfelújító lesz, ahogy elnézem.  |
(#50870) maTTato válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#50869)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Nagyjából nekem is ez volt az első reakcióm. 
Azután ez  de a szövegtartalmának idézésétől eltekintenék.
A megérzésed helytálló! Úgy gondolom jobb, ha a gyártó cég profi szakembere végzi el a szükséges javításokat. |
(#50874) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Szép jó estét!
Kis segítségre lenne szükségem nagyon elakadtam itt ki merre folytatná a dolgot? |
|
(#50876) angyal.marci válasza sikumegalifter hozzászólására (#50874)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2016 |
|
Ez nekem nagyon egy dilikörnek tűnik, még akkor is ha van rajta két állomás. Vagy építs hegyet és azon egy hegyvidéki pályát, vagy nem tudom... Jelen valójában is már játszható az asztal, de az állomások elé feltétlen tennék egy vágánykapcsolatot, hogy minden vágány minden irányból használható legyen. |
(#50886) DZolTTán válasza sikumegalifter hozzászólására (#50874)
|
Válasz •
|
Ápr 25, 2016 |
|
Én csak annyit jegyeznék meg, hogy a jobb/bal íveket (ez kitérő/ív-re is igaz) ne használd közvetlen egymás után, könnyen siklást okozhat. Legalább egy 43mm-es egyenest tegyél be közéjük. |
(#50916) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2016 |
|
Kedves TT-sek,
Kifutott, mávos Eas kocsiktól válnék meg. Hátha valakinek még nincs ilyen, kérem nézzétek meg az apróban!
Köszi!
G. |
(#50917) angyal.marci válasza masTTertape hozzászólására (#50916)
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2016 |
|
Nekem nincs még  amúgy mennyi van? |
(#50918) angyal.marci hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 27, 2016 |
|
Sziasztok!
Sok olyan nem Tillig Nohabot láttam, amin a tulaj/mester eltüntette a forgó szoknyát és a kasztni-szoknya közti hézagot úgy, hogy egyszerűen a szoknyát levágta és felragasztotta az alvázra. Csalás lesz így viszont, mert az ütközők egy egész milivel feljebb kerülnek, illetve a kupplung is egy milivel magasabbra kerül. Ezt kiküszöbölendő Enigmától kapott műanyag lap két rétegével pont betömtem a rést, és így minden klappol (a Tillig modellhez képest).
A maszkolószalag itt csak összefogta a kasztnit a szoknyával. És igen, a szoknyát ki kell pótolnom.
És feje tetejére állt a világ, de gondolom nektek sem okoz gondot fejreállítani a monitort |
|
(#50921) sunocske válasza angyal.marci hozzászólására (#50918)
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2016 |
|
Azért ha lehet legközelebb ne a plafonra ragasztva festegess!  |
(#50922) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#50918)
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2016 |
|
Van egy régi, de príma állapotban lévő Fiat Uno45 a közelemben. Van rajta egy felirat a csomagtér ajtón, de fejjel lefele: "Borítsatok vissza!"
 |
|
|
|
2025. Aug, 13. Sze 18:54:17 |
|
Jelenleg 22 fő olvassa az oldalt |
|
|