Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Z méretarányban mindenfélét
Z méretarányban mindenfélét
Témaindító: Zsiti4, idő: Jan 8, 2012
Témakörök:

Lapozás   1/22    
(#7438) Zsiti4 hozzászólása Válasz Jan 8, 2012
Sziasztok

Igazából azért regisztráltam hogy okuljak tippeket kapjak a leendö terepasztalomhoz. De itt is mint a legtöbb helyen a Z méretarány szinte csak emlités szinten szerepel. Pedig több helyen olvasom hogy bizony helyhiányban küzdenek jópáran. Nekem is emiatt esett a választásom erre a majdhogynem csak nagyitóval látható méretü vonatocskákra. Szóval keresek minden tippet/javaslatot ami a Z méretarány specialitása. Például a cikkek közt szereplö fakészitési módszert bajos lenne Z méretben alkalmazni ahol az egész fa 3-4cm magas. Szintén olvastam a sinek összeforrasztásáról. Szeretnék tájékozódni hogy ezt hogyan lehetséges Z méretben megtenni? Akinek van tapasztalata kérem ossza meg velem és a többi érdeklödö fórumtárssal.
(#7450) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7438) Válasz Jan 8, 2012
Szia, üdv a fórumban!
Sajnálatos módon a legtöbben a H0/H0e méretarányt preferálják. Ennek érthető okai vannak, ui. a TT méretarány a "cuclizmus" idején virágzott, köszönhetően a csehszlovák és NDK iparnak. Azóta sajnos nagyon kevés gyártó akad, aki kisebb méretarányokkal foglalkozik. Már az N mértet is kevés embert vonz, hát még a Z méret! Éppen az Általad is említett okok miatt, hogy ti. szinte csak nagyítóval lehet látni ezeket az apró modelleket, épp ezért nagyon nehéz ilyen méretben bármit is elkészíteni, kezdve a járművektől, a pályán és a terepen át, egészen a különféle kiegészítőkig, mint pl. a 3-4 cm magas fákig.
Mindazonáltal - természetesen - nagyon nemes a szándék, amellyel ezek felé a miniatűrök felé fordulsz!
Sajnos nekem a Z mérettel nincsenek tapasztalataim, mert én a TT-t használtam (sajnos, egyelőre, csak múltidőben), de itt szereztem némi tapasztalatot a sínek forrasztása tekintetében. Nos, itt is alapvető fontosságú, hogy jó munkát csak jó szerszámmal, jó eszközökkel, és jó anyagokkal lehet végezni. Ezért célszerű egy jó minőségű forrasztó állomás (tehát nem páka!) beszerzése. E mellett szükséges a folyasztó szer (ez lehet például alkoholban, vagy valamilyen szerves oldószerben feloldott gyanta, amely szer nem korrodálja a forrasztandó felületet), és a jó minőségű forraszanyag (forrasztó ón). A forraszanyag lehetőleg vékony, gyantás típus legyen!
Az első lépés, hogy a sínszálak összeforrasztandó végét fizikailag meg kell tisztítani. Erre nem roncsoló anyagot kell használni (tehát nem smirglit!), majd a forrasztandó felületet meg kell kenni egy kevés (egy csepp elegendő) folyasztó szerrel. Ezt követően lehet megmelegíteni a felületeket, precízen egymáshoz illesztve a forrasztandó felületeket, és hozzáérinteni a forrasztó ónt. Ebből sem kell sok, sőt, a lehető legkevesebbet kell felvinni, ellenkező esetben csúnya ónpaca marad! Végül a felesleget el kell távolítani, és szükség esetén a futófelületet (így a sínszál felső, és belső oldalát) le kell simítani, ha oda is került forrasztó ón. Az utolsó lépés pedig a forraszanyagban lévő gyantát kell eltávolítani, erre a fentebb említett oldószerek alkalmasak, célszerű egy fogkefével, és az oldószerrel letisztítani a forrasztott részt.
Ami fontos, hogy az ún. "pisztoly-pákák", pillanatforrasztók, nagy teljesítményű pákák erre a feladatra nem alkalmasak, mert túl magas hőt termelnek, ezzel a műanyag felületeket, részeket könnyen megolvaszthatják.
Elnézést a hosszú válaszért, remélem, tudtam valamit segíteni!
(#7451) Zsiti4 hozzászólása Válasz Jan 8, 2012
Szio

Antal Miklós-tól hallottam hogy egyáltalán létezik ilyen oldal. Mivel nem magyarhonban élek ezért elég nehéz használható magyar oldalakról tudomást szereznem.

Ami nekem szimpatikus volt a Z méretben:

- abszolút helyminimalista
- szinte csak egyetlen gyártó (nincs inkompatibilitás)
- kaptam egy árában kedvezö készletet (analóg)

Persze ezek a dolgok egyénenként változóak. Gyerekkoromban nekem is H0-ás és TT-s vasutam volt. De ezek sajnos már nincsenek meg igy a nulláról kellett kezdjem.

A forrasztásról:
Attól félek hogy ezeket a csöppnyi sineket egyszerüen elolvasztom. Egyenlöre semmivel sem rendelkezem a listádról. De a forrasztó állomás ha jól gondolom arra gondolsz ahol legalább a höfokot állitani lehet, beszerzését mindenképp tervezem. A Z sinek papucsos rendszerrel kapcsolódnak. Ezeket érdemes meghagyni vagy leszedni forrasztás elött?
Ezt az ugynevezett "folyató" szert lehet valamilyen kész állapotban beszerezni? Van neve ennek? Vagy ezt mindenki maga keveri a boszorkánykonyhában?

Lehet ide linkelni máshonnan videokat képeket?
(#7454) Zsiti4 hozzászólása Válasz Jan 8, 2012
Újabb felmerülö kérdés. A vasúti töltés elkészitésére mondjuk egy ilyen ragasztós megszórós rendszert választanék. Ettöl a ragasztótol függetlenül le kell rögzitsem a sineket szöggel/csavarral, vagy ez megteszi rögzitésnek is? A töltésanyagot mellékelem mint kép.

Kérdés 2:

Ha egy tavat tervezek vagyis bármilyen terepformát ami a normál asztalszint alatti, akkor azt hogyan viszem véghez? A dioráma épités videóban ugye elöre ki lett mélyitve a patakmeder a hungarocell ágyban. Namármost a terepasztalon a padlólemezt nem vágnám ki ha nem feltétlen szükséges. Viszont akkor hogyan képezzek bemélyedést? Az egész asztal bázislemezére tegyek elöször hungarocell lapot?

22748.jpg
 
(#7502) Abs válasza Zsiti4 hozzászólására (#7454) Válasz Jan 8, 2012
Hú. Hát klasszikusan ezt úgy szoktuk, hogy "padlólemez" az csak a vágányok, épületek és nehezebb tereptárgyak alatt van. A keretet lécrács merevíti, és ebbe vannak berakva a stirofoam táblák. Ez a hungarocellhez hasonló hőszigetelő anyag, csak kék színű, és ami fontosabb: nem szemcsés, így nem morzsolódik, könnyen és precízen formázható. Késsel, szikével vágható, reszelhető, fűrészelhető, olvasztható, törhető, ragasztható, stb.

Így hirtelenjében csak ezeket a kisebbnél kisebb fotóimat találtam, de talán érthető, hogy mit szeretnék mondani.
Kép 1

Kép2
(#7504) Zsiti4 válasza Abs hozzászólására (#7502) Válasz Jan 8, 2012
Tökéletesen érthetö a dolog a képek alapján. hogy ez nekem eddig mér nem esett le nem tudom. Igy még sokkal egyszerübb az egyéb terep kiképzése is és az asztal sem küzd súlyproblémávan. Ennek a szigetelöanyagnak utána nézek mert itt biztos nem igy hivják. Legrosszabb esetben marad a hungarocell amit itt természetesen nem igy hivnak, és a hölégpisztoly
(#7505) Abs válasza Zsiti4 hozzászólására (#7504) Válasz Jan 9, 2012
Styrofoam a becses neve, szerintem ezt még Svédországban(?) is így hívják.
(#7506) Zsiti4 válasza Abs hozzászólására (#7505) Válasz Jan 9, 2012
Igen ezt még itt is igy hivják, de a legtöbb helyen Extruderad polystyren (XPS)-nek nevezik. Kérdésem az lenne ez egy és ugyanaz a dolog? Illetve hogy ezt mivel lehet ragasztani?
(#7575) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7454) Válasz Jan 15, 2012
A sínek rögzítéséhez ennél én egy kicsit "stabilabb" megoldást keresnék, bár ha "csak" dioráma lenne, ahhoz elég volna. (Esetleg a talpfák fordított U alakúra hajlított, vékony drótszállal lekötése. A végeket az asztal alatt össze lehet csavarni.)
Az előző kérdésre válaszolva:
A forrasztó állomás valóban az, amelynek a hőfoka szabályozható.
A papucsok kérdésében sajnos én nem tudok Neked segíteni.
A folyasztószer: forrasztózsír néven is kapható, de az eléggé korrozitív, így azt nem javaslom ilyen apró dolgokhoz, viszont a sima fenyőgyanta feloldható a szerves oldószerekben (mint pl. nitróhigító), és az is kiváló folyasztószer.
Linkelni a hozzászólás-író ablakban, az "URL+Név" gombra kattintva tudsz. Az első beviteli mezőbe beilleszted a linket (a http:// előtag feltétlen legyen benne!), a másodikba a megjelenő nevet írod.
(#7576) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7575) Válasz Jan 15, 2012
Köszönöm az ötleteket ez a drótozós dolog lehet hogy be fog válni. Mert a sinecskék olyan kicsik és törékenyek (törékenynek látszanak) hogy nem igazán csavaroznám/szögelném. Bár a gyár szerint szögelhetö.

Hmm lehet nagyon amatör kérdés de honnan szerezzek fenyögyantát? (Erdö? ) Lehet ezt valami barkácsáruházban beszerezni? Vagy esetleg festéküzlet?

Lassal elkészülök az összecsukható terepasztal vázával akkor teszek fel képeket.
(#7577) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7576) Válasz Jan 16, 2012
A drótnál javaslom, hogy viszonylag vékonyat használj. (Ha esetleg réz, akkor szóba jöhet az összesodort végek leónozása, de ezzel óvatosnak kell lenni, mert a réz jó hővezető, nehogy elolvassza a műanyag talpfákat.
A fenyőgyanta egyik beszerzési módja valóban az erdő, bár nem biztos, hogy ez a legcélszerűbb. Általában olyan helyeken, ahol kaphatóak drogéria-áruk, ott lehet kapni (a hölgyek használják gyantázásra, szőrtelenítésre). Vagy akár elektronikai dolgokat árusító üzletekben is kapható. (Ha nagyon nem kapsz, keress meg privátban, megoldjuk, hogy küldjek Neked.)
(#7578) Zsiti4 hozzászólása Válasz Jan 16, 2012
Hát egyenlöre az össez szükséges sindarab beszerzésén fáradozom. Ami nem egy könnyü dolog, mert a használtban nem bizom az új pedig drága. Szóval egyenlöre gyüjtögetek hogy legyen mit drótozzak/forrasszak.

Mi a szakneve annak az Izének ami nem forditókorong hanem csak X irányban mozdul el és négyszög alapú?

(#7582) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7578) Válasz Jan 16, 2012
Idézet:
„Mi a szakneve annak az Izének ami nem forditókorong hanem csak X irányban mozdul el és négyszög alapú?”
Na, ilyen meghatározást sem hallottam még a "tolópad"-ra!
(#7584) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7582) Válasz Jan 16, 2012
Szórri nem vasutas vagyok hanem ámitástechnikus. Ráadásul az utóbbi 8 évben rohamosan rozsdásodik a magyartudásom is. Igaz be kell valljam hogy már az álltalános iskolában is kritizálták a nyelvtanomat.

A lényeg hogy értetted miröl van szó. Épitett már ilyet valaki? Forditókorongot esetleg? Valami horror ára van mindkettönek gyárilag.
(#7591) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7584) Válasz Jan 17, 2012
Semmi baj, aki nem vasutas, vagy nem áll közel a Céghez, az nem feltétlenül tudja.
Mind fordítókorongot, mind tolópadot építettek már többen is. Szerény véleményem szerint a tolópad kivitelezése lényegesen egyszerűbb, de persze kevésbé látványos. A neten több leírás is található, de kellő kreativitással tulajdonképpen mind a kettő kivitelezhető.
(#7593) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7591) Válasz Jan 17, 2012
Én is arra gondoltam hogy a tolópad egyszerübben kivitelezhetö. Ha lennél olyan rendes linkelnél nekem fórumtémát mert én nem találok ilyesmiröl infót itt. Lehet hogy az ékezeteimmel van a gond.
(#7594) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7593) Válasz Jan 17, 2012
Itt a fórumban ennek nincs témája, de mindjárt keresek a neten ezzel foglalkozó oldalakat.
Szerk.: Egy lehetséges megoldás
Hirtelen csak ezt találtam, illetve a Heljan forgalmaz ilyet, bár nem a Te mértedben.
(#7596) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7594) Válasz Jan 17, 2012
Köszönöm a törödést de tolópad-ot én is tudok az én méretemben is csak az a 100+ ezer forintot sajnálom rá egy kicsit. Gondoltam van itt valami téma vagy valaki aki már épitett ilyet házilag. De ha nincs majd leszek én uttörö. Vagy lehet inkább szakbarbár meglátjuk melyik sikerül.
(#7597) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7596) Válasz Jan 18, 2012
OK, sok sikert!
(#7638) tulip hozzászólása Válasz Jan 24, 2012
Üdv mindenkinek a fórumban!

Amíg nem tudtam szerezni egy tolópadot, addig nagyon foglalkoztatott a gondolat, hogy egy használatból kivint scannerből csinálok...
Z-ben lett tolópadom, nem 100 ezerért, hanem 100 CHF-ért...
DE TT-ben továbbra is a scanneres megoldáson agyalok...
Ha valakinek jobb ötlete van, szóljon



Tulip
(#7640) Zsiti4 válasza tulip hozzászólására (#7638) Válasz Jan 25, 2012
Szia

Hát valami ilyesmin töprengek én is. Nyomtató (tintasugaras) vagy scanner alapokon. Arduino vezérléssel (mert az már van). Láttam az interneten egész jópofa meghajtást, középen egy mezei anya, és benne egy menetesszárat forgat a motor. Mivel magának a mozgatandó lapnak nincs számottevö tömege igy egy egyszerü szervó motorral meg lehetne oldani a mozgatást oda vissza. A pozicionálás már más téma hogy elég pontos legyen. Pláne Z méretben ahol 1mm=22cm
(#7644) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7640) Válasz Jan 25, 2012
Ez is jó gondolat!
Ami a vezérlést illeti, én inkább egy léptető motorban (stepper motor) gondolkodnék, két okból:
- Egyfelől megoldott a "reteszelés", azaz egy adott pozícióban megtartás, hogy ne mozduljon el a pad
- Másfelől a léptető motor percízebben pozicionálható, mint a szervó, mert ilyen kis méretben agy pici eltérés is sok lehet adott esetben.
De a menetes szár ötletet tetszik!
(#7646) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7644) Válasz Jan 25, 2012
A helyzet az hogy szervó motorom van, arduinóm van ami a szervót kiegészitö elektronika nélkül is müködteti. Tehát az elsö prototipushoz lehet hogy ezt az összeállitást fogom alkalmazni. Késöbb van léptetö motorom is de ahhoz már külön müködtetö elektronika kell igy egyenlöre tartalékként szerepel a tervben. A kellöen finom menetemelkedés és a szervó belsö áttétele az én méretarányomban szerintem kellöen "reteszel"
(#7649) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7646) Válasz Jan 25, 2012
A pontosság azért még mindig kérdéses lehet, de persze csak egy valós próba mutathatja meg az esetleges hiányosságokat, vagy a rendszer jóságát.
(#7650) tulip válasza Frankye hozzászólására (#7649) Válasz Jan 25, 2012
Szerintem egy scannerben lévő motornál pontosabbat nem találsz...
Miután az is egy léptetőmotor, csak a vezérlését kell megoldani/leprogramozni
akár mechanikusan is, tüskével, vagy ilyesmivel megoldani
fejben számítógépes vezérlést alkottam
csak aztán lett Z-s tolópadom, és nem kell gondolkodni

(#7651) Zsiti4 válasza tulip hozzászólására (#7650) Válasz Jan 26, 2012
Sziasztok

Én gyári tolópadon nem is gondolkodom egyrészt az ára miatt másrészt én a tolopadon egész szerelvényeket szeretnék mozgatni. Z méretben ez nem probléma. Igy akarom a vitrinbe épitett tárolóvágányok forgalmát megoldani. De ez még egy nagyon távoli jövöben játszódó terv, mert egyenlöre a terepasztal asztalrészét ácsolom. Viszont a szelektiv kukában ezután minden szkennerre, tintás nyomtatóra lecsapok.
(#7658) Frankye válasza tulip hozzászólására (#7650) Válasz Jan 26, 2012
Pontosan így gondolom én is. A scanner/nyomtató tökéletes alany, még a síkágy is benne van!
(#7659) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7651) Válasz Jan 26, 2012
Nézve a gyáriak árait, ezen cseppet sem csodálkozom! Viszont az ötleted nagyon tetszik! Ha egyszer még az életben lesz terepasztalom, akkor - engedelmeddel - le is nyúlom!
(#7661) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7659) Válasz Jan 26, 2012
Majd megadom a számlaszámom ahova a liszenszdijat utald
(#7673) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7661) Válasz Jan 27, 2012
OK! 1,- Ft elég lesz?
(#7678) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7673) Válasz Jan 28, 2012
Kezdetnek nem rossz.

Lassan elkészülök az asztallal. Hát ha vasutas nem vagyok akkor bútorasztalos még kevésbé. A célegyenesben kiderült hogy nem fér be a tervezett helyére. Szóval szépségversenyen nem lesz dobogós a dolog. Majd rakok fel képeket a müröl ha már egyben lesz.
(#7681) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7678) Válasz Jan 29, 2012
El is felejtettem mondani az "ős-asztalos" alapszabályt: Kétszer mérni, egyszer vágni!
Ez még a szerencsésebb eset: A nagyobból kisebbet könnyebb csinálni, mint kisebből nagyobbat.
(#7682) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7681) Válasz Jan 29, 2012
Hát mint emlitettem ha a tolópad nevéröl fogalmam se volt akkor az asztalos szakma "ös törvényeiröl" még kevésbé. Nulla szerszámkészlettel a konyhában ácsolok. Remélem a végén nem olyan Mekk-Mester stilusúra sikerül az asztal.
(#7684) Zsiti4 hozzászólása Válasz Jan 29, 2012
Hát itt van a nagy mü. A fényképen sokkal jobban néz ki mint életben de azért elégedett vagyok.

Az asztal
(#7687) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7684) Válasz Jan 30, 2012
Egyáltalán nincs miért szégyenkezned, nagyon szép munka lett!
(#7689) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7687) Válasz Jan 30, 2012
Igen nem is a szépséggel hanem a pontossággal vannak gondok. Böven 2-3mm-es eltérések, rések vannak rajta mindenhol. Sajnos ez a kéziszerszámokkal és a konyhában nem igazán kivitelezhetö jobban. Majd megprobálom valami ragasztóval tömiteni a réseket, mielött lefestem. Most már csak egy nagy kupac pénzmag hiányzik a sinekre.

Köszönöm az elismerést.
(#7690) Zsiti4 válasza Frankye hozzászólására (#7659) Válasz Jan 30, 2012
Megvan az alapanyag egy Epson nyomtató személyében. Léptetömotor, sikágy, stb. Antal Miklós kollégával már konzultáltam a motorvezérlésröl. Szóval multitaszkingban nyomom a fejlesztést
(#7691) SzerNoh válasza Zsiti4 hozzászólására (#7684) Válasz Jan 30, 2012
Szia !
Gratulálok, már most jól nézz ki
(#7695) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7689) Válasz Jan 30, 2012
Használj fakittet! Ez olyan tömítőanyag, mint amit az autó-lakatosok használnak a felület egyenetlenségeinek kiegyenlítésére, csak persze fára, nem fémre. A festés előtt felviszed, ha megszáradt csiszolod, utána jöhet a festés/lakkozás.
(#7696) Frankye válasza Zsiti4 hozzászólására (#7690) Válasz Jan 30, 2012
OK, akkor sok sikert hozzá! Várom a fejleményeket!
(#7734) Zsiti4 hozzászólása Válasz Feb 3, 2012
Sziasztok

A sineket sikerült egész baráti áron egy aukciós oldalon beszerezzem. Legalábbis azt a mennyiséget amivel már el lehet kezdeni az épitkezést.

Az asztalépitös fórumban olvastam hogy a "farostlemez" helyett inkább a rétegelt lemezt ajánljátok a sinek alá mert az kevésbé vetemedik vetemedésre. Ez mennyire veszélyes? Mert az elöbbi van itthon a másikra meg vagy várni kéne vagy vásárolni. De ha megérkeznek a sinek akkor már nagyon szeretnék belekezdeni az alapozásba. Szóval nagyon gázos az a deformálódás vagy azért meg lehet kockáztatni?
(#7736) tulip válasza Zsiti4 hozzászólására (#7734) Válasz Feb 3, 2012
Szia!

Szerintem ebben a méretben nem játszik szerepet a deformálódás, az anyag mérete miatt sem...
Főleg, ha száraz, páramentes helyen van az asztal.
Megkérdezhetem, melyik oldalon vettél síneket?
A német E-bay-t nézegetem, de elég húzós...

Üdv
(#7737) Zsiti4 válasza tulip hozzászólására (#7736) Válasz Feb 3, 2012
Szio

Hát én a svéd e-bay-en vásárolok ilyesmit.

Svéd E-bay

Az árak itt is horror de még igy is félár a "vadiúj"-hoz képest. Legalábbis nekem sikerült féláron összelicitálni a cuccokat.
(#7738) tulip válasza Zsiti4 hozzászólására (#7737) Válasz Feb 3, 2012
Hümm...
Van egy emberke Göteborgban, aki Z-zik, de ha Te vagy jewe, ideges leszek
(#7739) Zsiti4 válasza tulip hozzászólására (#7738) Válasz Feb 3, 2012
Hihi

Nem nem én vagyok. Egyébként én Stockholmban lakom.
(#7740) tulip válasza Zsiti4 hozzászólására (#7739) Válasz Feb 3, 2012
Akkor rendben
Egyébként a német ebay olcsóbb, mint a svéd...
Keress egy stampino nevű eladót, a posta ugyan 4,90, de a cucc nem drága
(#7741) tulip válasza tulip hozzászólására (#7740) Válasz Feb 3, 2012
Mondjuk elgondolkodtat, hogy Svédországban minimum két magyar Z-ben gondolkodik...

Hideg lehet arra
(#7742) Zsiti4 válasza tulip hozzászólására (#7741) Válasz Feb 3, 2012
Hát igen, itt a hidegben minden összemegy még az atomok is kevésbé rezegnek. Nálam a helyhiány miatt lett a Z méret választva. Egyébként N-ben gondolkodtam sokáig. De hát a kényszer nagy úr. Igy is kétszer összement az asztal mire befért a tárolóba.

Majd rápillantok arra a német cuccra is. Egyenlöre sajnos kevés pénzem sincs rá.
(#7743) tulip válasza Zsiti4 hozzászólására (#7742) Válasz Feb 3, 2012
Egyébként, ha ágyazatot nem akarsz, van egy Rokuhan nevű vágányzat, európában a Noch forgalmazza, olyan, mint N-ben a Fleischmann
4 ív mondjuk 12 EUR+posta
Nézz rá, lehet, megéri
(#7748) Zsiti4 válasza tulip hozzászólására (#7743) Válasz Feb 4, 2012
Ha jól számolom akkor az pont annyi mint itt a Märklin ujonnan. Ki van ez találva hogy sehogy se legyen olcsó. Marad a használt. A Flexi-sinekben is gondolkodtam mert annak a legjobb a m/ft aránya. Azzal meg az a problémám hogy hogyan formázzam anélkül hogy 100 helyen rögziteni kellene?
Lapozás   1/22    
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
15:21:47
  Jelenleg 10 fő olvassa az oldalt
Hirdetés