Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Jármű építés, átalakítás és hasonlók....
Jármű építés, átalakítás és hasonlók....
Témaindító: Csukló, idő: Aug 5, 2010
Témakörök:

Lapozás       66/66
(#71245) etwg hozzászólása Válasz Feb 2, 2025
Most dühös vagyok. egy mezei PLA öntvénybe a marogépen beletörött 2 darab 0,4 fúrom, pedig csak 6 darab sima 4 mm mély zsáklyukakat kellett fúrni. Érdekes, mert elég nagy fordulattal furtam, és lassu tolással, mégis a lyukak felénél törtek el.
Lehet, hogy már megöregedtek? ( legalább 20 éve vettem öket. )
(#71246) tumikas válasza etwg hozzászólására (#71245) Válasz Feb 3, 2025
PLA-t nagyon rossz fúrni, ha mindenképp szükséges akkor egyetlen megoldás a viszonylag alacsony fordulatszám, folyamatos szártakarítás, és sok-sok szünet nagyon lassú haladással.
(#71247) etwg válasza tumikas hozzászólására (#71246) Válasz Feb 3, 2025
Sajnos ez van, viszont ezek a furok alacsony fordulatszámon igen törekények. ( a dobozra 30000 RPM vah irva, amit a CNC gép tud is). A NYAk furásával soha sem szokott gond lenni.
Pontosan ezert használtam tegnap a kézi marogépet alacsony fordulatszámon, mert csak 5 mm mélyre kellett 2 mm-ként egy lyukat furni. Kettö belehalt a harmadik furo kibirt 4 lyukat.
(#71376) Zoziju hozzászólása Válasz Márc 17, 2025
Üdvözlet az uraknak!

Egy kérdésem lenne, kinek milyen anyag vált be kocsi/mozdony fogantyúk készítéséhez.
Valami fém drótra gondolok, ami nem túl vastag, sem nem vékony, erős is de nem annyira hogy nehéz szépen hajtani.Esetleg az sem baj ha lehet festeni.
Köszönöm a választ!
(#71377) acszoli válasza Zoziju hozzászólására (#71376) Válasz Márc 17, 2025
HO-s kapaszkodók nagyjából méretarányosak a 0.4 mm-es sárgaréz drótból. Ha valami masszívabb a valóságban, mondjuk gőzös kazánok oldalán a kapaszkodó, az akár 0.5mm. személykocsikra én 0.3-ast használok, ha valami vékony drótot, kábelt kell imitálni, akkor 0.2-est.
A 0.4-esre mondanám, hogy azt használom a legtöbbet. Rendesebb modellboltban kapható.
Jól hajlítható, merev, és jól festhető. Kapaszkónak a 0.5 már szerintem vastag, de egy egyszerűbb minőségű modell lehet elviseli.
Az acél drót frankó merev, de egyszer hajlítható, festése nehezebb, alapozni kell.
(#71378) Zoziju válasza acszoli hozzászólására (#71377) Válasz Márc 17, 2025
Köszönöm!
Én otthoni anyagokkal próbálkotam, de nem igen jött be egyiksem amit találtam.
Modellboltra nem is gondoltam!
(#71379) etwg válasza Zoziju hozzászólására (#71378) Válasz Márc 17, 2025
Sajnos az itteni modellboltok nagyon le vannak maradva ilyen árukkal. Ami több sikert hozhat a barkácsboltokban szokott lenni egy kisebb részleg ahol elöfordulnak ilyen dolgok ( kézimunkákhoz, dekoráciokhoz árulják). A jobb boltokban még szinezett(befuttatott), drotok is vannak. Azokkal vigyázni kell mert igen nehezen ha egyáltalán forraszthatok ( mert akár aluminium is lehet), ragasztani viszont jol lehet. Sok mindenhez kitünö a két legvékonyabb gitárhur ( a hegedühur jo). Ezek nagyon rugalmas acél huzalok, jol hajlithatok, nem törnek és jol forraszthatok. Ha van gitáros ismerösöd ingyen is ad mert a gitáron szakadni is szoktak.
Esetleg nézz be a Winkler.hu katalogusba ( iskolai cuccokat, segédeszközöket árulnak, de ilyen dolgok is vannak mindenfele kisérletekhez).
Néha jok az iratkapcsolok a tackerekhez árult U alaku kapcsok. Azok szögletes keresztmetszete sok mindenhez jo, ha rezezett a felület, akkor kitünöen forraszthato, és sokkal merevebb mint a sárgaréz vagy bronz huzal.( lépcsökhöz szoktam használni.). És szinte minden papir es barkácsboltban olcson beszerehetö.
(#71380) acszoli hozzászólása Válasz Márc 17, 2025
Na akkor ezt tudom javasolni, minden (is) van. Eszméletlen szerszámok, anyagok. Nagyon meglepődtem, amikor nemrég megtaláltam

https://www.super-hobby.hu

Van mindenféle réz drót, meg amit akarsz

(#71381) sunocske válasza acszoli hozzászólására (#71380) Válasz Márc 18, 2025
Erre én is véletlenül akadtam rá a múltkor. Rendeltem tőlük egy-két dolgot, viszonylag hamar fel is dolgozták a rendelésem, viszont a csomagszállító partnerük valamiért két napig ült a csomagon a bielsko-białai depójában, mielőtt elindította volna Magyarországra. Mentségükre szóljon, hogy pont az ünnepek alatt adtam le a rendelésem

Amúgy lengyel cég.
(#71382) acszoli válasza sunocske hozzászólására (#71381) Válasz Márc 18, 2025
Ezeket vettem tőlük, ez viszont mind magyar termék. Nagyon meglepődtem, hogy van normális minőségű gyártó ezekből, és ráadásul hazai. Nagyon elégedett vagyok velük, eszméletlen mennyire stabil. Hasonlók voltak a kezemben, azok kb a kukában végezték egy idő után.

PXL_20250318...jpg

(#71385) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71382) Válasz Márc 18, 2025
Valoban egészen jo a választék. Reméljük, hogy még sok sikeres év van elöttük, mert rengeteg hasonlo bolt bukott nagyot az utobbi néhány évben. A bukás elsö jelei az áremelésekben jelentkeztek.
(#71386) Zoziju válasza acszoli hozzászólására (#71380) Válasz Márc 18, 2025
Köszönöm a segítséget, biztosan találok megfelelőt!
(#71409) acszoli hozzászólása Válasz Márc 24, 2025
DIT Modell teherkocsi alja

486309115_65...jpg

(#71441) etwg hozzászólása Válasz Márc 30, 2025
A japánok ötletei szinte kimerithetlenek, a nagyvasuton is a legraffináltabb vonatok fordulnak elö a Hallo Kitty motorvonattól kezdve a macska mozdonyon át a Thomas mesefilmekben láthato mozdonyokig szinte minden létezik. Meg persze a hozzátartozo játék: ki tud több képet csinálni az ilyen vonatokrol utközben. A nyertesekre mindenféle vasutakkal kapcsolatos nyeremények, bérletek stb. várnak.
Ez az tendencia eljutott a modellvasutak világába is, ime a WC mozdony és vagonjai.
Ràadásul az áruk is nagyon kedvezö általában egy vacsora áráért váltanak tulajdonst. Ez a mozdony konkrétan olcsobb, mint mifelénk egy 4 tengelyes személyvagon.

IMG_7825.jpeg

(#71442) Frankye válasza etwg hozzászólására (#71441) Válasz Márc 30, 2025
Megnyugtat a tudat, hogy máshol se mindenki normális...
(#71444) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71441) Válasz Márc 30, 2025
Jópàr éve Taiwan-on voltunk egy WC étteremben. Kacsában szolgáltak fel az italokat. Wc-k voltak a székek. Kaki formájú jégkrémet ettünk. Emlékszem kimentem wc-re...de minek is kellett kimenni már nem tudom
(#71445) etwg válasza Frankye hozzászólására (#71442) Válasz Márc 30, 2025

Ez vágott pofon az elsö napokban amikor Tokioba érkeztünk. A munkanapokon szinte mindenki fekete fehérbe volt öltözve ( öltöny, kosztüm, jeanst maximum a kirakatban lehetett látni) a hétvégén, valami ünnep volt egyszerre a várost elárasztották a legkülönböbb kosztümökbe öltözött emberek. Az utcákat ellepték a legkülönbözöbb elado standok ahol mindenfele italt meg ételt árultak. Az állomásokon egész sereg fiatal gyerek, diák meg alkalmazott mindenféle mesefigurákba öltözve integetett a különvonatoknak és utasaiknak.

IMG_7557.jpeg

(#71668) etwg hozzászólása Válasz Máj 9, 2025
Na egy uj modell épitésébe kezdtem, kiváncsi lennék a véleményetekre. Véletlenül tudom az eredeti mozdony kerékfordulatszámát. Max 300 ford/perc.

Kérdés maradnat ez a fordulatszám azonos a modellben vagy nem?
(#71671) etwg válasza etwg hozzászólására (#71668) Válasz Máj 11, 2025
Készülnek a kerekek. Az elsö probanyomtatás.
Ha majd minden stimmel ki lesz nyomtatva rezinböl majd be lesz formázva és ki lesznek öntve rézböl.

IMG_7890.jpeg

IMG_7891.jpeg

(#71704) sunocske válasza etwg hozzászólására (#71668) Válasz Máj 14, 2025
Miért ne maradhatna? Ha az átmérő méretarányosan kisebb, de a fordulatszám azonos, akkor a modell sebessége is méretarányosan lassabb lesz.

Pl. egy 870 mm átmérőjű kerék átmérőjéből és az általad megadott fordulatszámból kiszámítható a sebesség is: 49,199 km/h

Ez egy H0-s modellen elvileg ugye 10 mm futókör-átmérőt jelent, a fenti képletnek megfelelően 0,5655 km/h lesz. Amit ha megszorzunk 87-tel, 49,197 km/h-t kapunk. Elhanyagolható különbség.
(#71709) etwg válasza sunocske hozzászólására (#71704) Válasz Máj 14, 2025
Igen csak az a baj, hogy a legtöbb modell sokkal ( néha nagyon sokkal) gyorsabb igy a mozdony ugyanazzal a fordulatszámmal valoban mérethelyes sebességü lesz, de lehet, hogy tul lassu sokaknak.
Mindegy meglátom ehhez a sebességhez megvan minden ( egy kicsivel (1 mm) nagyobbak a kerekek - ami növeli a sebességet, de nem lényegesen.)
(#71802) etwg válasza etwg hozzászólására (#71709) Válasz Máj 17, 2025
Megvan a hajtási mechanizmus. A csigág még rézre kell cserélni a tengelyek meg kapnak csapágyakat.

IMG_7898.jpeg

(#71811) etwg válasza etwg hozzászólására (#71802) Válasz Máj 19, 2025
Készülnek a rácsos ajtok is.
Ez 19x31 mm

IMG_7901.jpeg

(#72003) etwg válasza etwg hozzászólására (#71811) Válasz Jún 12, 2025
Végre sikerült befejeznem az örökölt györi darut 1-es méretben. A vezetö fülke meg csak provizorikusan van a helyén ( hiányzik a mágnes a rögzitéshez). A csörlök rádioval vezérelhetök, de modellméretben sajnos nem igen használhato. Akárcsak az eredeti ez a daru sem forgathato a sinen kitámasztás nélkül, ami modellméretben több mint körülményes. ( természetes minden müködkeoesre van épitve, csak embereket mert nem tudunk ilyen méretben müködöképesre modellezni).
A forgato mechanizmushoz ugyanis kellene egy kupplung is ami, üzemen kivül szabad forgást garantál a darunak a hosszu gémmel ( hogy vontatni lehessen). Viszont üzem közben a forgatást a motor végezné). Egyelöre nem találtam ilyen kis elektromágneses kupplungot, ezért pillanatnyilag a forgatás csak kézzel türténhet. A gém meg a horgok müködnek a távirányitoval. A mozdonyhoz termeszetesen tartozik egy szerkocsi is, ami most egy másik mozdony mögött üzemel.

IMG_7932.jpeg

(#72004) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#72003) Válasz Jún 12, 2025
Szia.
Nem tudom mennyi helyed van, én egy ilyen elektromos kuplungot felajánlok Neked. Egy laser nyomtatóban volt a lapadagolónál.
220Ohm a tekercse és 12V-ról már meghúz.
Átmérő 6mm a tengely, a fogaskerék külső átmérője 23mm.

20250612_200...jpg

20250612_201...jpg

(#72005) etwg válasza Antal Miklós hozzászólására (#72004) Válasz Jún 12, 2025
Szia

kösz, majd holnap megmérem, de félek, hogy nagy lesz. Sajnos a nagy méretek ellenére is elég szükös a hely es meg a motornak is oda kell valahova férnie.
Ein inkább valami olyasmire gondoltam, hogy az egész motort elmozditom a fogaskeréktöl alaphelyzetben, mert egy szervot vagy váltomotort el tudok dugni mondjuk a kabinban is és onnan csak egy rudazat mozgatná motort.
(#72006) etwg válasza etwg hozzászólására (#72005) Válasz Jún 13, 2025
Szia Miki

Sajnos nem fér be. Egyelöre ugy döntöttem marad forgato mechanzmus nélkül. Tegnap a klubban kiveséztük az ügyet. Tul sok minden kell ahhoz, hogy a gém el tudjon fordulni (akárcsak a valoságban).
(#72009) acszoli válasza etwg hozzászólására (#72006) Válasz Jún 16, 2025
Egy szervó motor, vagy annak a meghosszabbított karja nem tudná lezárni, engedni a forgatást? Akár csak súrlódási erővel.
(#72010) etwg válasza acszoli hozzászólására (#72009) Válasz Jún 16, 2025
Én is ilyesmiben gondolkodtam, de végül kiderült, hogy modellben csak rengeteg kompromisszummal lenne használhato. Sajnos ehhez a daruhoz nincs meg a kézikönyv, de egy másikhoz ( ettöl kisebb) megvan, s ott pontosan le van irva mikor mi a teendö, többek között egy kisebb daruval elö kell késziteni a talpazatot, amire késöbb a daru alvázát ki lehessen támasztani, anélkül a daru géme csak a pálya tengelyhosszában emelhetö, a forgatás szoba sem jöhet. Ráadásul a valodi daru kerekei is rendelkeznek hajtással, (a modell nem) ami bizonyos feladatokhoz elengedhetetlen. (Pl. az ellensulyok felszerelese.) arrol nem is beszélve hogy legalább fél tucat ember kell ahhoz, hogy a darut üzemképessé tegye.
Még fiatal koromban láttam egy hasonlo darut, csak egy váltot kellett cserélni, de erre a munkára is már egy nappal korábban ki kellett vonulni, egy autodaruval rakták ki a talpfákat meg az ellensulyokat felszerelni a darura. ( a györi daru az ellensulyokat a segédkocsirol elvben fel tudja külsö segitség nélkül is szerelni ( csak egy mozdony kell hozzá, ami odatolja a kocsit az ellensulyokkal.) Szoval nagyon macerás a dolog, ezért pillanatnyilag ugy érzem kivitelezhetetlen a valoság közeli müködés utánzása a modellben
Megprobálom még valahol elökeriteni a daru gépkönyvét, s majd azután döntök.
(#72011) etwg válasza etwg hozzászólására (#72010) Válasz Jún 16, 2025
Ha esetleg valaki hozzá tud jutni at eredeti kézikönyvhöz nagyon segitene, ha le tudná nekem másolni azt a nehány oldalt.
Köszönöm.
(#72029) etwg hozzászólása Válasz Jún 28, 2025
Elkészült az elsö probalámpa az uj mozdonyra. Ez még csak PLAbol van majd a végleges rezinböl lesz nyomtatva és meleg fehér LEDet kap ( no nem a pride alkalmából )
Már üveg is van rajta. A legnagyobb külsö átmérö 12 mm.

IMG_7941.jpeg

IMG_7942.jpeg

(#72030) acszoli válasza etwg hozzászólására (#72029) Válasz Jún 28, 2025
Jól néz ki, a nyomtatás layerek úgy néznek ki mintha fresnel lencse lenne
(#72031) etwg válasza acszoli hozzászólására (#72030) Válasz Jún 28, 2025
Kösz. A széle még nem tetszik, de már tudom mit csináltam rosszul a festésnél. A valoságban nem látni de igy felnagyitva zavar.

Na majd még nyomtatok néhányat.

(#72033) etwg válasza etwg hozzászólására (#72031) Válasz Jún 29, 2025
Elkészült az uj sorozat us. Már jobb festéssel, immár a PLA strukturája a határ. A festék szörössége már nem téma.

IMG_7950.jpeg

IMG_7951.jpeg

(#72034) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#72033) Válasz Jún 29, 2025
Nagyon szép lett. Gratulálok!
Milyen LED-t építettél bele?
(#72035) etwg válasza Antal Miklós hozzászólására (#72034) Válasz Jún 29, 2025

Kösz.
Most golden white van benne. Ez már egész jo lett. Most épp azon gondolkodom, hogy a rezin nyomtaton csak a külsejét fogom kinyomtatni de a parabolát a PLAn, mert azok a finom lépcsök nekem is tetszenek.
(#72037) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#72035) Válasz Jún 29, 2025
Szia! Én a terepasztalomhoz az állomás elötti térjez nyomtattam kandellábert két színnel. a lámpabúrához áttetszőt választottam, a Tiedhez hasonló megfontolásból. Jó lett. Most kínlódom a nyomtatóval, mert egy asztaltakarítás után eltünt a tapadás.
(#72038) etwg válasza Antal Miklós hozzászólására (#72037) Válasz Jún 29, 2025
Itt az üveg egy sima 0,4 mm müanyag lap.
( csomagoloanyagból, csak pontosan a 10 mm -es lyukasztom van kicsorbulva, majd a héten megprobálom kijavitani.)
(#72039) acszoli válasza etwg hozzászólására (#72038) Válasz Jún 29, 2025
Nem csak modellezéshez használom, de a műhelyben az egyik nagy kincsem ez a lyukasztó szett. 1mm alu lapot is gond nélkül visz, 0.2-4 rezet is.

Boehm

... ráadásul francia...
(#72041) etwg válasza acszoli hozzászólására (#72039) Válasz Jún 30, 2025
Jo hogy mutattad nekem volt sok év egy ilyen szetem de ugy látszik lába nöt,, mert már évek ota nem találom.

Meg volt egy másik is ami még értékesebb,, amivel <2 mm-s vaslemezbe is lehetett lyukakat késziteni.
Azt azota sokszor kerestem, de sehol sem lehet kapni. Egy-egy méretre még néha elöfordul, de szet nincs sehol azzal 12-30 mm-s lyukakat lehetett a fémlemezbe késziteni. Ha jol emlékszem egy M10-s csavarral kellett a lyukasztok két alkatrészét összehuzni, hogy a lemezben sérülés nélkül lehessen nagy lyukakat késziteni. Ugy nézett ki mint a mezei papir/iratlyukaszto csak nagyobb méretben meg nagyon kemény acélból készültek a lyukaszto alkatrészei.
Igy neztek ki

Akkoriban sok erösitöt meg hasonlo dolgokat épitettünk rengeteg lyukkal a csatlakozoknak. Ha esetleg tudsz olyanról küldj egy mailt.

IMG_7953.jpeg

(#72042) Antal Miklós válasza etwg hozzászólására (#72041) Válasz Jún 30, 2025
Szia. A Conrad és a Temu honlapján is van ilyen szerszám, de a
Bővebben: Link
itt is található. legutóbb négyzetes lukkivágó kellett nekem, volt.
(#72044) acszoli válasza Antal Miklós hozzászólására (#72042) Válasz Jún 30, 2025
Szerszámból csak jót! A Temus retteneteket meg hagyjuk meg az egyszer használatos teendőkre, és nem kell vitatkozni, soha nem fogok onnan venni semmit, eddig sem vettem. Van itt rendes európai szerszám amit egyszer kell megvenni, és életem végéig kitart.

Amúgy ilyen lyukasztót én is kerestem már de csak kínyait találtam. Volt ennek rendes német, meg amerikai verziója.
Bővebben: Link
Ez egy amerikai. Ezt jónak gondolom. A die-okat külön kell venni, amire szükség van. Van valami egyszerűbb szett is az oldalon. Sheet metal puncher plier a neve. Magyarul passz, mármint le tudom fordítani ;) de biztos van valami olyan neve amit csak a szakik ismernek.
(#72045) etwg válasza acszoli hozzászólására (#72044) Válasz Júl 1, 2025
Azért nem kell ilyen kemény hangnem, sajnos europai gyáraktol és forrásokbol is könnyen lehet nagyon vacak dolgot venni és forditva.
Azok a szép idök már régen elmultak, hogy egy jo márkanév garancia volt a minöségre.
A Temu éppenolyan áruház mint bármelyik másik, akár a zürichi pályaudvar alatt is, olyan a választék amit jol es jo haszonnal el lehet adni, és ehhez mindenütt a világon hozzátartozik sajnos az átverés is. Szerintem a Temu aligha látja a portéka minöségét, ahogy a drága belvárosi áruház is csak ritkán, de ha jol mutat és van kereslet, akkor kiteszi a kirakatba. Az ember föleg a szerszámok között gyakran talál olyat, akár a bolhapiacon is, ami örökös, és vehet méregdrágán jol mutato, de használhatatlan szerszámot. Több példát tudnák mondani, de inkább nem kell ezzel igy foglalkozni.
(#72046) etwg válasza acszoli hozzászólására (#72044) Válasz Júl 1, 2025
Az ilyen lyukasztok nagy hátránya, hogy csak a lemez korlátozott szélén lehet lyukasztgatni. A nejem használ ilyet textil szövetre meg börre. Van hozzá neki egy sereg betétje ( die) de sajnos nincs 10 mm-s ami most nekem kellene. Ráadásul nekem nem a lyuk kell hanem az a rész amit az anyagbol kivág az meg sajnos sok lyukaszton sérül ( görbül) vagy a közepén egy lyuk kell a müködéshez..
De már van megoldás, igaz, hogy egy pengét fog kinyirni. Van egy CNC papir meg szövetvágo masina ( feliratok készitése szabásminták kivágása) azzal fogom a müanyag köröket kivágni.

(#72047) etwg válasza etwg hozzászólására (#72046) Válasz Júl 1, 2025
Erröl jut eszembe a hajdani diákkori szorakozás, amikor a kalauznál mindig a markunkat tartottuk a lyukasztoja alá, mármint a mi a jegyet lyuk nélkül vettük, igy a lyuk tartalma is a mi tulajdonunk.

(#72048) acszoli válasza etwg hozzászólására (#72045) Válasz Júl 1, 2025
Én nagy rajongója vagyok a bolhapiacoknak, valóban ott vannak jó dolgok is. Pl ott találtam egy 1914-es Baldwin gőzmozdony gyárból származó jelölt francia kulcshoz hasonló párhuzamos pofáju, állítható fogót.
(#72070) acszoli hozzászólása Válasz Júl 8, 2025
Most találtam ezt az eBay Shoppot egy rakat európai vonatokhoz való gyári(hoz erősen hasonlító)kiegészítővel. Ha valami leesik, eltörik, elveszik...

LokErsatzteile Shop
Lapozás       66/66
Frissek
  2025. Aug, 05. Kedd
12:54:40
  Jelenleg 30 fő olvassa az oldalt
Hirdetés