Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » G&D TT-ben
G&D TT-ben
Témaindító: etwg, idő: Ápr 13, 2014
Témakörök:

Lapozás       6/7    
(#58095) etwg válasza JZoli hozzászólására (#58090) Válasz Jan 10, 2018
Ezek sajnos nem jok, mert a lábak a ház oldalán mennek le, a NYÁKon meg csak olyan fér el aminek a kivezetései a ház alatt vannak. A másik linked jo lenne, de annak alacsony a gomja ( nem ér át a kezelöpanel plexijén (2,5 mm).
De állitolag a Lomexben van jo - igaz, hogy csak ezres kiszerelésben. De majd holnap rákérdezek.
(#58097) Frankye válasza etwg hozzászólására (#58095) Válasz Jan 11, 2018
Nyugi, megbontják a Lomexesek a csomagot.
(#58111) etwg válasza etwg hozzászólására (#58066) Válasz Jan 16, 2018
Nagy keserven elment a másik panel is Kinába. Nem tudom mi történt, most vagy 5x dobta vissza a rendszer az eagle NYÁK tervet, illetve annak a Gerber változatát. A multkor semilyen ilyen gond nem volt. Egy fájl hiányzott folyton, amikor kiderült, hogy az excellon konverter nem csinálta meg. A multkor sem de akkor ez nem volt gond.
Kora hajnalban jöttem rá a trükkre.
(#58112) Frankye válasza etwg hozzászólására (#58111) Válasz Jan 16, 2018
Megvallom őszintén: nekem épp ez a bajom a külföldi (akár kínai, akár más országbéli) gyártókkal/szállítókkal: nehézkes a kommunikáció velük. Eleve egyikünknek sem az anyanyelve az angol, mégis jórészt ezen folyik a levelezés, másrészt nagy a fizikai távolság (habár a távközléstechnika mai állása ezt jelentősen "lerövidíti"), harmadrészt pedig a gyártási költségre rakódik még egy "csomó" szállítási díj is (noha utóbbi - köszönhetően a honi postának/futárcégeknek - ma már lehet, hogy kevesebb, mint egy itthoni gyártó esetében...). Szóval nekem vannak "félelmeim", annak ellenére, hogy láttam már egynéhány kínából származó panelt (készet), és bizony "verik" minőségben az itthoni előállításúakat, ráadásul az áraik is nagyon barátiak.
(#58113) etwg válasza Frankye hozzászólására (#58112) Válasz Jan 16, 2018
Az adott esetben inkább technikai ( vagy a saját tudási) probléma volt.
A fene sem tudja, hogy most miért kellett nekik a drd fájl ( a multkor nem) meg azt sem tudom, hogy az excellon miért nem generálta ezt az adatot. Utánna raktam 4 rögzitö furatot a lapra ( a multkor ezt a gyárban tették meg) és bevettem a excellonba eme 4 furatot, az egyböl megcsinálta a drd fájlat amiben ezuttal minden furat benne volt. Hogy korábban miért nem, azt nem tudom.
Amugy a kommunikácioval semmi gond nincs, tárgyilagosak, nagyon gyorsak (live chat még reggel 3-4 ora között is a helyi idö szerint és segitökészek. Az áraik meg mindekit vernek, még postával együtt is felébe kerül mint mifelénk. A minöség meg kimagaslo. Ha még a posta is gyorsabb lenne.....
(#58120) DZolTTán válasza Frankye hozzászólására (#58112) Válasz Jan 17, 2018
Azon agyaltam, hogy a Kínaiaknak mi a biznisz kb. 1300Ft-ért legyártani 10db 100x100-as NYÁK-ot. Értem én, hogy ott minden olcsó, de azért ehhez csak kell 0.1 m2 2 oldalas NYÁK, fogy a maratószer-lakk-festék, kopik a fúró/marószerszám, a megy a gépidő. És itt még az sem érvényes, hogy ráállnak valamire, amin pl. csak 15Ft-ot keresnek, de utána abból nyomnak egy huzamban 10.000db-ot. Itt 10db-onként valakinek foglalkozni kell a tervekkel, beállítani a gépet, csomagolni... Szerintem ez még ottani árakon is jó, ha nullszaldóra kijön. Nem lehet, hogy az egészben az a buli, hogy ipari kémkedés van mögötte? Hogy ötleteket lopjanak, hogy mit kéne még gyártaniuk, és a Banggood és társain aprópénzért elárasztani vele a világot? Egy hozzáértő leírás nélkül is leveszi ETWG paneljáról, hogy kb. mire való. Ha látnak benne fantáziát, picit átdesignolják, és jövő héttől jön a "DIY rotary for Arduino", occó, cak 2.98 USD?
(#58122) Frankye válasza DZolTTán hozzászólására (#58120) Válasz Jan 17, 2018
Nem hiszem, hogy ipari kémkedés állna a háttérben, lévén egy PIC/AVR/ARM, vagy bármi más uC-s áramkör esetében az igazi szellemi termék nem a panel, hanem a chipben lévő szoftver. (Ezzel együtt a uC - szvsz. - elsősorban hardware, nem software...) Így tehát a panel önmagában nem sok écát tartalmaz, hacsak nem tippadónak jó.
Persze, elképzelhető, hogy ez alapján egy piaci szegmenst, ahol egy esetleges hiány mutatkozik, belőnek, de én azért ezt annyira nem tartom valószínűnek.
(#58123) DZolTTán válasza Frankye hozzászólására (#58122) Válasz Jan 17, 2018
Pont erre gondoltam, hogy ötletadó. Nem hülyék a kínaiak, megírják ők a programot hozzá, ha az kell. Ha megvan az ötlet, és abban látnak fantáziát, szerintem még azt is simán megcsinálják, hogy a megrendelő adatai alapján lenyomozzák, hogy ki az, mi az, milyen területen mozog, milyen érdeklődés van iránta. Ez manapság nem nagy varázslat, ha valakinek van FB oldala, ott gyakran közöl képeket hobbival, munkával kapcsolatban. Saját weboldal, fórum hozzászólások... ezek alapján hamar képbe lehet kerülni.
Egy ismerősömnél gyártatott egy magyar srác CNC-zett alkatrészeket, egy új, általa kitalált E-cigi megoldáshoz. Pár hónapig ment a biznisz, árulta a neten kb. 100USD-ért, aztán egyszer csak mit ad isten, megjelent a kínai klón, kb. 10USD-ért. Na onnantól lehúzhatta a rolót, pedig ő találta ki az okosságot.
Na ilyesmire gondoltam, hogy így akarnak új ötleteket nyúlni.
(#58124) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#58120) Válasz Jan 17, 2018
Nemcsak az, ha elküldöd a PCBway hoz a NYAK tervet, magad is felajánlhatod közcélra (shared design). Azaz más is vehet ilyet.
Szerintem, látva a berendezéseiket a fö cél, hogy azok ki legyenek a végtelenségig használva. Erre meg kimondottan jo sok kis amatör munka, ahol gyakran 5-100 cm2-s lapok kellenek. Ezekkel könnyü kitölteni a rendelkezésre állo felületet, és az amatör csak gyakorlatilag a hulladékért fizet.
Manapság a profi NYÁK lapok általában egységes méreteket használnak, amik valoszinüleg nem töltik ki a nyersanyag felületét hiánytalalnul. Igy ott többnyire marad hely, amit ilyen tervekkel "hasznositani" lehet.
A cég ráadásul szerelést stb is kinál, és éppen tegnap tárgyaltam egy europai hasonlo üzemmel, a kinaiak még mindig 1/5-ért csinálják azt amit Europaban. Most elég nagy bajban vannak, mert egyre kevesebb a megrendelés, nekünk is immár 30% kedvezményt kinálnak, de az még mindig nagyon messze van a kinai ártol. Egy amatör meg europai szállitokrol már nem is igen álmodhat (hiába mondogattam nekik, hogy itt ott tudnák nekik is amatör munkát adni.)
Teljesen hiányzik a flexibilitás, honapos szállitási idökkel kell szállitani és a minöség is csak olyan közepes, illetve minden extráért fizettetnek (kétoldalas szitanyomás stb).
(#58125) etwg válasza Frankye hozzászólására (#58122) Válasz Jan 17, 2018
Én sem hiszem, hogy ilyen ipari kémkedésre szorulnának, sokkal inkább ötletre, ha egyáltalán kell nekik.
Addig, amig nem lépsz piacra valamilyen hasonlo cuccal ( és el is tudod adni) a kutyát sem érdekli, mert a bolt csak akkor müködik, ha már létezik valami és az kell alulkinálni ( kiszoritani a piacrol, azaz a vevökör az érdekes, nem a termék).
Azt hiszem, ha nem lenne jelenleg egy modellvasut sem, a kutya sem alapitana gyárat, mert minden uj termék bevezetése nagyon költséges és hosszu folyamat, erre manapság igen kevesen hajlandok. De amin valakinek sikerül, másnap már ott van a konkurrencia az olcsobb vagy jobb megoldással, és bevezetö kerül nagy gondba.
(#58126) diginewl válasza DZolTTán hozzászólására (#58120) Válasz Jan 17, 2018
Pont itt beszélgettetek erről, kb 2 éve.
Mivel nehéz keresni, ezért nem találom meg.
A lényeg, amit ET írt: a leeső darabokra rátolják az amatőr munkát. Így aprópénzt kapnak, de nem megy a kukába. Szabad kapacitás mindig van.
Az ötletet, ha értékes, úgyis lenyúlják ezen kár problémázni, ez megy mindenhol.
(#58127) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#58125) Válasz Jan 17, 2018
Igen, ebben a hulladék optimalizálásban tényleg lehet valami.
Azzal azonban vitatkoznék, hogy csak létező, bevezetett terméket érdemes koppintani. Tegye fel a kezét, akinek nem porosodik valami kínai kütyü már legalább fél éve a polcán, és előreláthatólag ez a helyzet nem is fog változni.
20-30 éve, ha kellett valamihez tápot fabrikálni, bement az ember a "mikróba" (alkatrészboltok korabeli szinonimája) és vett egy x wattos Puskás trafót, meg pár alkatrészt mellé.
Most beírjuk a neten, hogy 12V táp, megrendeljük 850Ft-ért ingyen postával, és közben az adott oldal tolja az arcunkba a DC-DC konvertert, motor vezérlő panelt, LCD modult, mindegyik csak fillérekbe kerül, az ember hamar beleesik a csapdába, hogy "jó lesz ez még valamire, úgyis voltak ilyesmi terveim", és egyúttal rendel még ezt-azt.
Ilyen célra szerintem bőven lehet ötletet meríteni, hogy mi nincs még. Mert ha valaki nekiáll otthon panelt tervezgetni, akkor az az jelenti, hogy olyat jó eséllyel nem lehet készen kapni.
Na mindegy, a kínai veszedelemmel úgyse tudunk mit csinálni, és G&D témától is erősen elkanyarodtam, elnézést
(#58130) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#58127) Válasz Jan 17, 2018
Ez a mai kor kinja. Ha végignézed a kinálatot bármiben a polcok tömve vannak eladhatatlan áruval, amit valaki legyártott, jo szokás szerint ki nem fizetett, vagy csak éhbért adott mindenkinek aki hozzányult, majd pedig megy az el nem adott temék a szemétbe ( még azért is fizetni kell majd !!!! ) .
És ez nem okvetlenül Kinábol jön, hanem a telhetetlenek fejéböl, akiknek csak nagyon kis százaléka kinai.
(#58157) etwg hozzászólása Válasz Jan 19, 2018
Na már felkerült az SMD alkatrészek 90%-a. (Kb 5% lett a veszteség ) Most még tesztelni kell, mielött folytathatom a munkát.


IMG_2904.JPG
 
(#58159) JZoli válasza etwg hozzászólására (#58157) Válasz Jan 19, 2018
Forrasztási veszteség, vagy lehullási veszteség keletkezett?
(#58160) etwg válasza JZoli hozzászólására (#58159) Válasz Jan 19, 2018
Mind a kettö, azok a kis LEDek nagyon kicsik (0,6x1,2mm). Egy elrepült, hármat meg "szétforrasztottam". Azután megmókoltam a pákát, egy uj hegyet kapott 0,8mm-s ezüstdrotbol. Azzal már a mikroszkop alatt is tudtam dolgozni.
Közben csináltam a NYAKra több változatot ( nagyobb SMD LED-re illetve 3 mm-s LEDre.). Ha majd müködni fog akkor majd legyártatom.
(#58167) etwg hozzászólása Válasz Jan 19, 2018
Itt a munkaasztal meg a szerszámok a weller az ezüst heggyel.

A teszt lement. 2 hibát találtam meg a teszt (saját hibám) kinyirt 2 ujabb LEDet. Most már jol néz ki. Az este beforrasztom a 100 lábu meghajtot, ami késszé teszi ezt a panelt. A nyomogombokat csak oda forrasztom be, ahol valoban szükség lesz rájuk ( nem kell mind a 32).
Most még várni kell egy csatlakozo modulra ( azon van a táp is).
Közben irom a programot.

IMG_2908.JPG
 
(#58212) etwg hozzászólása Válasz Jan 27, 2018
Az Union Bank is készülget.


IMG_2928.JPG

IMG_2930.JPG
 
(#58216) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58212) Válasz Jan 27, 2018
Még beperelnek a tűzfal miatt!! Tessék rendesen bevakolni ...
Amúgy tényleg jó lett ....
(#58217) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58216) Válasz Jan 27, 2018
Ahhoz még meg kell épitenem a biróságot...
(#58218) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58217) Válasz Jan 27, 2018
Villannyal fűtik vagy geotermikus energiával??
(#58219) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58218) Válasz Jan 27, 2018
Napelemekkel, csak még nincsenek készen....
(#58265) etwg válasza etwg hozzászólására (#58219) Válasz Feb 2, 2018
Némi haladás. A háttérépületek, még nem véglegesek, és sok patina lesz még

dsc_0512.jpg

dsc_0513.jpg
 
(#58267) etwg válasza etwg hozzászólására (#58265) Válasz Feb 3, 2018
Igy néz ki a szakszervezet épülete belülröl.



IMG_2918.JPG
 
(#58268) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58267) Válasz Feb 3, 2018

backdrop_AW-...jpg
 
(#58273) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58268) Válasz Feb 3, 2018
Szép lesz, a mi szagszervezetünk már be is költözött:
Csak még az ajto feliratát nem tudták kicserélni....

IMG_2932.JPG
 
(#58284) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58273) Válasz Feb 5, 2018
Elkezdtem a MR-Magazinban található hirdetések szisztematikus átnézését. Ezt találtam, gondoltam megosztom veled mint érdekességet.
(#58285) Frankye válasza róbertke hozzászólására (#58284) Válasz Feb 5, 2018
Ez jó! Kimondottan tetszetősek is vannak közöttük.
(#58287) etwg válasza Frankye hozzászólására (#58285) Válasz Feb 5, 2018
Ilyen is..

Sajnos a táblagép kamerája nem tud mit kezdeni a modern fényforrással (innen a hullámzo interferencia)

IMG_2962.JPG
 
(#58288) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#58267) Válasz Feb 5, 2018
"Nagy, széles márvány lépcső
Egy, ami felvisz,
S még egy, mert lefele is kell!"

(#58289) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58288) Válasz Feb 5, 2018
Ez jó volt!
(#58290) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58288) Válasz Feb 5, 2018
.... És kell még egy, hogy bámulják csupán.

jaga diga diga jaga daga diga diga dom.... Mesterem!!
(#58291) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#58288) Válasz Feb 5, 2018
Ez olyan hivatal mint Rejtö kocsmája: A bemenet ingyenes, a kimenet bizinytalan....
(#58368) etwg válasza etwg hozzászólására (#58167) Válasz Feb 12, 2018
Már kezd összeállni a dolog. Megjöttek a NYAKok, be lettek ültetve, a kod egy része is már mocorog.

Ez lesz a forditokorong meghajtoegysége és az indexelöje - azaz visszajelzi a hid helyzetét. A kép alulnézetböl mutatja szerkezetet:


IMG_2977.JPG

IMG_2978.JPG
 
(#58621) etwg válasza etwg hozzászólására (#58368) Válasz Márc 5, 2018
Némi haladás a terepasztalon:
Uj épületek készültek az óvárosba. Elkezdödött a pálya kövezetének a kialakitása. A kolostor még nem változott csak a terep körülötte.
Érdekes modon ma 4 vonat több orán keresztül hibátlanul ment ugyanazon a pályán - egyszercsak szétakadtak a kocsik meg 1 mozdony is kisiklott. Senki nem volt még a közelben sem....

IMG_3025.JPG

IMG_3026.JPG

IMG_3027.JPG
 
(#58622) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58621) Válasz Márc 5, 2018
Nagyvasúton a pályaépítést követően egy-két héttel végigmegy egy géplánc beszabályozni - karbantartani. Nálad pár óra (mondjuk legyen számítva 3 óra) az beszorozzuk 120-al és osztjuk 24 -el, az annyi mint 15 teljes nap. Körülbelül a nagyvasúton is ennyi jön ki az első ciklusra. Küldheted vonalbemérésre a PFT brigádod...
(#58623) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58622) Válasz Márc 5, 2018
Ment már korábban is sok tiz orát. Ugyhogy az alaphibák már javitva voltak, igy már elvben gond nélkül kellene mennie.
Megfigyeltem a ROCO szergej is sokszor százszor átmegy a pályán ( kb 1 tucat válto van az uton), egyszer csak elkezd kisiklani az EW1-s váltokon ( amin korábban százszor átment.... ).
A Kühn mozdonyt is meg kell néznem megy vagy 20-30 percig majd megáll és rövidzárt okoz. Leveszem a pályárol pár perc mulva visszatéve megint hibátlanul megy egy ideig.
Ez csak azért érdekes mert a barátom egy hatalmas N pályát épit és közel 100 m sint meg vagy 50 váltot rakott a hegyek gyomrába. Ha azok a modellek is ezt fogják csinálni, akkor lehet, hogy többet lesz az asztal alatt mint felette.
Majd összel meglátom, amikor megyek neki segiteni....

(#58814) etwg hozzászólása Válasz Márc 20, 2018
Ma ünnep volt.
Végre megy az egész pálya. Még a vezérlöpult nincs teljesen kész, de már bejárhato minden vágány. Nem volt egyszerü dolog, egy halom elektronika, rengeteg sok polusu csatlakozo ( hogy a terepasztalt szét lehessen szedni), vagy 30 foglaltságérzékelö ( pillanatnyilag még csak részlegesen kétirányu). Az állomás okozta a legnagyobb problémát a rengeteg összefüggés kezelése elég sok elektronikát meg relét emésztett fel. A pálya kikerülheti a fö pályaudvart, igy ott a vonatok zavartalanul mehetnek, mig a nagy pályaudvaron manuálisan lehet a vonatokkal dolgozni, szerelvényeket összeállitani stb.
(#58849) etwg hozzászólása Válasz Márc 24, 2018
Néhány uj kép:


2018-03-24 1...jpg

2018-03-24 1...jpg
 
(#58850) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58849) Válasz Márc 24, 2018
Nem kéne a kis pőrekocsit rakománnyal lesúlyozni? Mehano Amcsi pőrékre most szerzek be rakományt, hogy ne siklódjanak ki a vonat elején.
(#58851) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58850) Válasz Márc 24, 2018
Majd le lesz, de nem az a legnagyobb baj, hanem a gyártok hülyesége. Szinte valamennyi uj drága mozdonyrol sikerült már menetközben elveszteni ezt azt (ütközök, kuplung, kapaszkodok), söt az egyik Roco mozdony menetközben szétesett ( a forgováz deklije kipattant).
Az meg csak hab a tortán, hogy nagyságrenddel rosszabbul müködnek a gumikerekes mozdonyok a sima fémkerekesekkel összahasonlitva. A tapadogyürüket eszik mint sáska a friss termést. Már több mozdonyban kicseréltem a tapadogyürüs kerekeket normálisra, azok még véletlenül sem siklanak ki. Szoval van itt tenni valo.
A tartálykocsikat már feltöltöttem, hogy legyen némi tömegük, a pörekocsira majd a junior fog valami árut barkácsolni.
Most irom a megrendelést további tapadogyürük nélküli mozdonykerekekre. Nem tudom miért nem csomagolnak minden dobozba ilyen tartalékkereket, vagy már a modellgyárak is a tapadogyürükböl akarnak meggazdagodni (Kühn 4 darab 3€ + 8€ posta )?
(#58854) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58851) Válasz Márc 24, 2018
EZ nem lenne jobb??
(#58856) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58854) Válasz Márc 25, 2018
A vasut azért vasut, mert vas sineken vaskerekek futnak. Ezért ha csak lehet kerülöm a gumit.
(#58857) róbertke válasza etwg hozzászólására (#58856) Válasz Márc 25, 2018
Én a tönkrement kerekű Meccano mozdonyom miatt gondoltam erre az anyagra.
(#58858) etwg válasza róbertke hozzászólására (#58857) Válasz Márc 25, 2018
Szerintem könnyebb szigetelöcsöböl uj gyürüt vágni mint egy ilyen kenöcsöt szép egyenletesen felkenni. Az ugyanis az alaphiba, hogy a gyürü felülete nem egyenletes, ne adj isten nem tölti ki a vájut a kerék felületén és ilyenkor akad a kerék a sinbe, a válto nyelvébe stb.
(#59047) etwg hozzászólása Válasz Ápr 11, 2018
A muzeumi fütöház is elkészült.

2018-04-11 1...jpg

2018-04-11 1...jpg
 
(#59063) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#59047) Válasz Ápr 12, 2018
Hehe!
Pár éve (kezdő modellező topic) én is összeraktam egy ilyen kis fűtőházat.

előzetes1.JPG

remény1.JPG
 
(#59064) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59063) Válasz Ápr 12, 2018
Nicsak mik kerülnek elö. Én meg azt hittem, hogy ezt a modellt az Auhagen meg a modellezök már mind elfelejtették. Én is valamilyen bolhapiacon jutottam hozzá.
Egyáltalán nem tudom, hogy még gyártják-e.
(#59065) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#59064) Válasz Ápr 12, 2018
Auhagen 13 286, gyártják.
(#60124) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#59065) Válasz Aug 13, 2018
Viszonylag olcsón K A P H A T Ó az Attila úton. Van egy Roco H0e Anna gőzösöm, ahhoz jó lesz ez? A kapun beférne a gép?
Lapozás       6/7    
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
11:21:29
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés