|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#54490) hoTTo válasza angyal.marci hozzászólására (#54488)
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
Nem ördögtől való dolog ez. H0-ban létezik rá gyári megoldás, sőt szikrázik is a paletta egy aprócska LED segítségével. Talán Roco-Fleischmann, vagy Märklin csinált ilyet pár éve. |
(#54491) csíkosháTTú válasza saetta hozzászólására (#54486)
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
OFF H0 méretben több ilyen megoldás is létezik.
- Piezo motort használt a Märklin a BR103-ban (ma már nincs ilyen, ugyanis ennek a gyárnak az elektronikai megoldásai a katasztrófa kategóriába tartoznak, egyáltalán nem értenek hozzá).
- A ROCO aprócska, 3V-os mikro motorokat használt ilyesmire.
- A legérdekesebb megoldás, ami talán nálunk is szóba jöhetne, azt Arnold Hübsch-ék alkalmazták, ez az un. memória drót.
Más. Ma kaptam két hírlevelet a Kühn-től. Két új variáns jön ki, egy Búvár, és egy "Knédli-nyomó" (Knödlpresse) villanygép. Ez utóbiban már Next18 dekóder aljzat lesz, ez azzal az előnnyel is jár, hogy a modell DCC üzemben elegendő tartalék funkcióval bír majd, hogy az SD-modell digi kupplungját kezelni tudja. (Viszont a rossz hír, hogy a Next18 aljaz esetében, ha hangdekódert teszünk bele, akkor már elvesznek az F3 és F4 tartalék funkció kimenetek...) |
(#54494) hoTTo válasza hoTTo hozzászólására (#54490)
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
|
(#54496) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#54489)
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
Forditva kell a dolghiz hozzáállni. Az áramszedö normalisan rugozik, azaz a rugo felnyomja a felsövezetékre. - motirnak meg az a dolga higy lehuzza. Pl finim damillal vagy egyébb mechanikus konstrukciovaĺ ami nyitott állapotban nem akadályozza a pantograf mozgását. |
(#54497) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#54489)
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
Forditva kell a dolghoz hozzáállni. Az áramszedö normalisan rugozik, azaz a rugo felnyomja a felsövezetékre. - motornak meg az a dolga higy lehuzza. Pl finom damillal vagy egyébb mechanikus konstrukciovaĺ ami nyitott állapotban nem akadályozza a pantograf mozgását. |
(#54498) GABA TT hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
Szervusztok!
Ismét készül valami ismert közkedvelt apróság a terepasztalokra. Több változatban fog megvalósulni reményeim szerint a jövő évben. |
|
(#54499) saetta hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 9, 2016 |
|
Válasz Marcinak áramszedőmozgatásra:
N-esben pedig megcsinálták, igaz nem igazi "motoros" megoldás emlékeim szerint.
Viszont nagyon látványos. A 424-esek fehérvári fűtőház modulján láttam.
Üdv:
BZ |
(#54500) TTfan válasza saetta hozzászólására (#54499)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
István Iván készítette jópár éve, a körfűtőházat is ő építette. |
(#54502) angyal.marci válasza saetta hozzászólására (#54499)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Hát akkor majd kifaggatom Istvánt.
Ha motoros verzióban gondolkodunk, akkor azon is el kell gondolkozni, hogy azt a motort ugyan hova tesszük, hogy a hajtásláncba ne akadjon bele.
Eugen, azt a damilt a szedő mely részébe akasztanád be? |
(#54503) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#54502)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Ilyen kis modelleknél a legbiztosabb, ha a paletta közelében huzod le. |
(#54504) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#54503)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
És létezik olyan finom damil, amit nem veszel észre ha ott van? |
(#54505) róbertke válasza TTfan hozzászólására (#54500)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Iván István az úr neve. |
(#54507) TTfan válasza róbertke hozzászólására (#54505)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Köszi! Nekem is rémlett, hogy István a keresztneve.  |
(#54509) DZolTTán válasza angyal.marci hozzászólására (#54504)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Marci, Te most a megoldást keresed, vagy a kifogásokat? |
(#54510) angyal.marci válasza DZolTTán hozzászólására (#54509)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Természetesen a megoldást. |
(#54513) DZolTTán válasza angyal.marci hozzászólására (#54510)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Na ennek örülök 
Csak mert az utolsó 3 hozzászólásodtól olyan érzésem lett, hogy megpróbálsz meggyőzni minket, hogy ez se jó - az se jó.  |
(#54515) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#54504)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Most akkor mit akarsz? Müködtetni az áramszedöt vagy disszertácios munkát irni a damilokrol? Vannak 0,1 mm-töl vékonyabb szálak is az már a te dolgot hogy melyiket választod, ha már ilyesmiben gondolkodsz. Ha magad csinálod a pantografot, akkor az also tengelyre szerlhetsz egy kart, amit belülröl a motor lehuz. Sok sikert!
A TT darumban a lányom hajszálai adták a köteleket. |
(#54516) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#54515)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Nyugi nyugi, nem célom a kifogások keresése, sem pedig a damilokról való értekezés. Előbbit magamban végzem el, és alkotom meg a végeredményt azok alapján; utóbbival meg nem töltöm az időmet. Nekem ez a karos-motoros megoldás jobban bejön, majd ha lesz érkezésem, kipróbálom. |
(#54520) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#54516)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Én nyogodt vagyok, csak elég meddö irányba terelted a beszélgetést. A mai modern mozdonyokba (gyáriakba) aligha találsz helyet egy mozgato motornak s igy az egész téma feleslegessé válik.
|
(#54521) róbertke válasza etwg hozzászólására (#54520)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
|
(#54525) saetta hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Hogy előnyben részesítsem ezt a fórumot.
A német fórumon találtam az információt arról, hogy az MTB a "legutóbbi " villanymozdonya lengyel változatait is (elő) készíti, illetve egy jelen esetben lengyel dízelmozdonyon is dolgozik:
- EU-05
- EP-05
- ST-43
Utóbbi azért több szempontból érdekes számunkra is, úgy hiszem...
SAetta |
(#54527) etwg válasza róbertke hozzászólására (#54521)
|
Válasz •
|
Dec 10, 2016 |
|
Persze, Ahhoz képest egy csomo a damilon tiszta gyerekjáték. Gábor meg majd törheti a fejét, hogy hogyan férjen bele az elképzelt árkatergoriába. |
(#54531) Frankye moderátori
válasza saetta hozzászólására (#54486)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
A bejelentkezéskor be kell pipálni, hogy "Bejelentkezve marad" (Ahol a felhasználónevet és jelszót beírod, alattuk van egy jelölő négyzet), akkor nem dob ki a rendszer. Ez egy biztonsági eszköz, hogy ha valaki nyilvános gépről (pl. netkávézó) jelentkezik be, ne maradjon bent, így más ne írhasson a nevében. Ezért időről időre "kidob", ha nincs bejelölve.
(Használd, kérlek, a "Válasz"-t, ha valakinek a hozzászólására írsz választ, akkor tudjuk, kinek, mely hozzászólására írod. Köszönöm.  ) |
(#54532) Frankye válasza ModELiTT hozzászólására (#54483)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
Idézet: „Annál nagyobb illúzió rombolás nincs,mint amikor egy villanymozdony szerelvénnyel kavar a pályán lecsukott,vagy álló áramszedővel,felső vezeték nélkül ”
Teljes mértékben egyet értek. Ha valaki nem akar felsővezetéket építeni, rendben, hisz "macerás" dolog, sérülékeny, stb., de akkor tegyen le a villamos vontatásról is. Szerintem. |
(#54535) angyal.marci válasza Frankye hozzászólására (#54532)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
Modulon meg meg kell találni a megfelelő kompromisszumot. Abban ugye egyetértünk, hogy a modulra felrakott drót nagyon sérülékeny. Na meg nem is mindenki ugyanazon szabványok szerinti felsővezetéket használ. Van a gyári Viesmann, van amit GabaTT épít, és egyszer majd ellesek tőle, meg mindenki akinek nincsen pénze se kedve gyárival foglalkozni, az gyárt magának.
Modulon esetleg lehet szerintetek olyanban gondolkozni, hogy levehető felsővezeték? Akár úgy hogy az oszlopokat is ki lehessen húzni a modulból, és azokról egy mozdulattal le lehessen szedni a vezetéket. |
(#54539) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#54535)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
Marci te nagyon kényelmes fotelböl modellezel, egyik ötleted jobb mint a másik. Probálj csak a konyhasztalon levö dilikörre felszerelni egy leszerelhetö felsövezetéket és egyböl látnád, hogy mivel jár az ilyesmi....
 |
(#54540) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#54539)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
Igen, az biztos hogy még nem foglalkoztam felsővezetékkel, csak gondolkozom a megvalósíthatóságon. |
(#54541) róbertke válasza angyal.marci hozzászólására (#54540)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
2m hosszú egyenesen csak úgy próbaképpen próbálj elkészíteni egy felsővezetéket .... akár sin nélkül is ....  Íves pályarészről már nem is beszélve... |
(#54542) angyal.marci válasza róbertke hozzászólására (#54541)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
Van egy 60 cm-s diorámám, előbb azon sikerüljön |
(#54548) saetta válasza Frankye hozzászólására (#54531)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
Frankye!
Mindig bejelentkezve írok hozzászólást - máshogy logikailag nem is lehet.
A problémám az volt, hogy ilyenkor "választ" nem engedett írni, csak új hozzászólást.
Elismerem, nálam másutt pont az egy "biztonsági eszköz", hogy nem szoktam bejelentkezve maradni, vagy nem szoktam bejelölni négyzeteket se itt se másutt (pl. megjegeyezze-e a számítógép vagy a honlap ezt a jelszót stb.).
Szerintem emiatt azért nem kellene (bejelentkezés után) a rendszernek blokkolnia a válasz funkciót.
Már annyiben jól értelmeztem az észrevételed.
Üdv
SAetta |
(#54549) saetta válasza angyal.marci hozzászólására (#54535)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2016 |
|
"Na meg nem is mindenki ugyanazon szabványok szerinti felsővezetéket használ."
Nem értem, hogy az eltérő felsővezetékek miért jelentenének problémát. A terepépítést vagy vágányfektetést is ki így, ki úgy oldja meg, de ettől még ami életszerűbb, az életszerűbb, főleg a semmihez képest.
Mint korábban is írtam, én is egyetértek Lacival, és nemigen szeretek felsővezeték nélküli pályán, különösen mellékvonalon villanymozdonyokat látni.
Persze ez sokkal nehezebbé teszi a karbantartást / tisztítást, illetve a "haváriák" kezelését. És persze ott vannak a költségek.
Ugyanakkor pont Te említetted, hogy többféle felsővezetéket lehet használni, azaz olcsóbban is lehet építkezni.
Konkrétan a modulozásban a szállítás miatt aggályos a felsővezeték - elsősorban talán azoknál a megoldásoknál, amelyeknél (némi helytakarékosság okán) szembe fordítva szállítják a modulokat. Én nem így kívánom szállítani őket, így vállalhatóbb számomra a felsővezeték.
Ugyanakkor magam is gondolkodom, hogyan lehet egyszerűsíteni.
Akárcsak az áramszedők majdnem teljes nyitásának kérdését.
SAetta |
(#54551) hoTTo válasza saetta hozzászólására (#54549)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Modulon jobban járunk, ha dummy dízelgépek előfogatolják a villanyokat. Ideológiát majd találunk hozzá.
OFF
Nálam működik a válasz 
ON |
(#54557) saetta válasza hoTTo hozzászólására (#54551)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Akkor szerinted NE legyen egyáltalán felsővezeték sehol?
S. |
(#54558) Frankye válasza saetta hozzászólására (#54548)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Értem és nem értem. 
Értem, amot írtál, de nem értem, miért így viselkedett a rendszer.  |
(#54562) hoTTo válasza saetta hozzászólására (#54557)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Hát nekem nem hiányoznak. 
- Elveszítjük a jelenlegi modul-beépítési szabadság fokot, villanyost csak villanyos mellé, legalább két állomás közé, mert különben bukik a mutatvány. Villanyos állomás is kell, legalább kettő.
- Egyéb klubok moduljai, ahol nincs drót? (külföldieknél nem szokás...)
- Drótok a modul átmeneten?
- Szállítási, tárolási problémák.
|
(#54564) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Már elnézést, hogy mint OFF H0 méret kedvelő beleszólok, de valahogyan nem érzem a felsővezeték hiányát amikor a jó öreg Piko E69 és E44 -est, vagy a Roco DB 111 -es több színvariánsát járatom a polcasztalomon .... mert úgy szépek a maguk egyszerűségében .... madzag nélkül. Temofeszten a Ti szemszögetekből nagyon csúnyán mutaTTak az elmúlt években a villanygépek madzag és oszloperdő nélkül? Mennyi néző szólt érte?  |
(#54565) TTfan válasza róbertke hozzászólására (#54564)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Lehet, hogy nem szóltak a vezetékek hiánya miatt, csak csóválták a fejüket. Ahogy esetleg más miatt sem szóltak.
A Miniversumban legalább oszlopok vannak, ott is pár kommentelő még nyitás után 2 évvel is hiányolja a drótot a pálya felett. Ha élethűségre törekszünk, akkor legyen drót, vagy ne járassunk dízel előfogat nélkül villanymozdonyt. A harmadik eset, hogy ráfogjuk, hogy elektro-dízel verzióról van szó.
Ebben a kérdésben sem lesz egységes álláspont. Attól függ a megítélés, ki mennyi szabadságot / eltérést enged a valóság leképezésétől. Ahogy van áprólékosan kidolgozott terepasztal, úgy van olyan is, amin sín is csak azért van, hogy valamin eljusson a mozdonyhoz az áram.
Bár nem kérdezett senki  , de megosztom, hogy drót nélküli villanymozdony közlekedtetés nekem sem tetszik. |
(#54566) DZolTTán válasza TTfan hozzászólására (#54565)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2016 |
|
Ha már egyéni, szubjektív véleményekről van szó, akkor én Róbertke oldalát erősíteném. Ha valaki szereti a villanygépeket, miért kéne őket vitrinbe zárni, csak azért mert nincs drót a sín felett?
Szerintem ez már a szegecsszámlálós irányzat...
Akkor olyan gőzöst se engedjetek ki a pályátokra, amiben nincs füstölő, mert ki látott már igazi gőzöst fehér füst felhők nélkül?
És attól, mert pár kukacos beírt a Miniversumnak, vagy megjegyzést tett a Temofeszten, én még nyugodt szívvel, nagy tétben fogadnék rá, hogy ha a Tárki vagy a Medián felmérné, 10-ből 9 embernek nem hogy nem szúrta a szemét, de fel se merült benne, hogy hiányzik valami.
Egyébként meg, mindenki építsen azt, ami Neki jól esik!  |
(#54567) sunocske válasza DZolTTán hozzászólására (#54566)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
|
(#54568) csíkosháTTú válasza DZolTTán hozzászólására (#54566)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Idézet: „...mert ki látott már igazi gőzöst fehér füst felhők nélkül?”
Én. Emlékeim szerint a Lajosmizsén át Kecskemétre közlekedő személyvonatokat húzó 424-k kéményéből eléggé fekete füst jöTT ki...  |
(#54569) DZolTTán válasza sunocske hozzászólására (#54567)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Igen, ezt ki is felejtettem, dízel gépet se járassatok füstölő nélkül! Csak úgy, ha elé van kötve egy dummy akkus mozdony!!!  |
(#54570) saetta válasza DZolTTán hozzászólására (#54569)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Ezután a logikailag teljesen felépített gondolatmenet után csak az a kérdésem:
- Ha van felsővezeték a pályán és villanyvontatású a "játék", akkor nem mindegy, hogy füstöl-e dízel- vagy a gőzmozdony, ami nem is kell már? Így nem hitelesebb?
Mellesleg füstölőt lehet betenni egyes modell gőzmozdonyokba, lehet, hogy még dízelbe is.
Üdv
SAetta |
(#54571) sunocske válasza saetta hozzászólására (#54570)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Szerintem te most csak kötözködsz velem...
1. A legtöbb rakodó- és iparvágány nem villamosított, mivel a felsővezeték akadályozná a rakodást.
2. Az ilyen vágányokra valamivel csak be kell menni, célszerűen az állomási tartalékkal vagy a tolatós tehervonat mozdonyával.
3. Ebből következik, hogy villamosított pályán sem kizárólag villamos mozdonyok közlekednek, és ez üzemszerű állapot.
De részemről a témát zárjuk le, mivel egymást úgysem fogjuk meggyőzni, viszont mindkét tábor kellő számú pro és kontra érveket hozott fel. Summa summarum: egyéni ízlés kérdése. Szerintem vállalható kompromisszum.
A működő áramszedő és felsővezetéki hálózat megléténél sokkal nagyobb kompromisszumokra vagyunk hajlandóak pálya- és járműoldalról egyaránt. Én nem gondoltam volna, hogy ehhez képest ekkora vihart kavar ez a téma.
|
(#54572) hoTTo válasza saetta hozzászólására (#54570)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Mi az álláspontod hang ügyben? A néma mozdony az döglött?  |
(#54573) angyal.marci válasza sunocske hozzászólására (#54571)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Hozzáteszem hogy nyáron a Bp Déli-Tapolca vonatok nem gépcseréztek, hanem végig Csörgővel mentek. Igen, Szabadbattyántól Pestig drót alatt. |
(#54574) sunocske válasza angyal.marci hozzászólására (#54573)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Meg pár éve az ünnepi IC Miskolcon át Sátoraljaújhelyre Desiroval, meg amúgy az összes sátoraljaújhelyi vonat Miskolc (Szerencs) és Mezőzombor között. Meg még sorolhatnánk, én kiragadtam egy példát a sok közül  |
(#54579) róbertke válasza angyal.marci hozzászólására (#54573)
|
Válasz •
|
Dec 13, 2016 |
|
Bp-Déli és Szekszárd között végig Desiro, holott Rétszilastól/ig van a madzag. |
(#54583) G.F. Rákoskeresztúr válasza hoTTo hozzászólására (#54572)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Nem, az egyszerűen csak áll! 
Egyébként meg minden modellmozdonynak van hangja, különben csak makett lenne. Ráadásul ha igazán szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor csak a villanygép, vagy a dízel-elektromos mozdony az elfogadható, hisz a modellvasút elektromos! 
Egyébként meg a mozdonynak futnia kell, az a dolga, mindegy az hogy milyenek az épen adott körülmények, hisz az egész modellvasutazás kompromisszum.  |
(#54591) saetta válasza angyal.marci hozzászólására (#54573)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Ilyen gyorsan nem is utaztam soha Füred / Almádi és Budapest között.
Ha a jegyár is elfogadható lenne, komolyan elgondolkoztam volna a rendszeresebb használatán.
Üdv
SAetta |
(#54593) maTTato hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Úgy gondolom elsősorban a modell megjelenése az ami igazán számít, a hang az másodlagos.
Íme egy gyöngyszem, egy "izébigyulamókexbr95valami" a jól ismert oldalról. A modell valószínűleg hang nélküli. Ezen hiányosságát a szemlélő nagy eséllyel maga pótolja.
Bővebben: Link
|
|
|
|
2025. Aug, 13. Sze 19:17:16 |
|
Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt |
|
|