Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Szervó vezérlés
Szervó vezérlés
Témaindító: Frankye, idő: Júl 1, 2014
Témakörök:

Lapozás       13/13
(#55783) Lazsi hozzászólása Válasz Ápr 6, 2017
Szia!
Tényleg csak ötlet...
1. Egy "admin" felület, ahol be lehet állítani a szervókra külön-külön a két végállást, alapértelmezett helyzetet és a sebességet. A sebességet lehetne egyben is kezelni, de lehet, hogy valaki nem csak váltót, hanem mondjuk sorompót is szervóval szeretne állítani és az lassabb sebességet igényel. Itt csak az értékeket állítod, de a pozíciót (hogy hová menjen) nem!
2. Ekkor a nyitólapon (bemásolt kép) csak annyit látsz, hogy "szervó A állapota: 0 vagy 1" és egy gomb, amivel átváltasz. Vagy két gomb, amiből mindig csak egy aktív, függően az aktuális pozíciótól. Ha van visszajelzés, akkor átállás közben egyik gomb sem elérhető (szürke), így látható, hogy éppen mozog az adott szervó
3. Az egyes szervókhoz tartozó parancs http://192.168.4.1/A0 és http://192.168.4.1/A1 alakú lehet.

Másik ötlet:
Ha valaki szeretne fizikailag gombokat nyomogatni, akkor egy olyan doboz (modul), amin kapcsolók vannak, és valami olyan okosság, ami automatikusan rákapcsolódik a Wifire és minden állapotváltozáskor (kapcsoló-állításkor) elküldi az aktuális parancsot. Extra: Ez a doboz X db kapcsolót kezel, hátul van rajta egy jaxley, amivel kiválasztható, hogy melyik csoport (1-8, 9-16, 17-24, stb...) szervót vezérelje. Még jobb, ha ez valahogy tanítható lenne, akár egyesével.
Nem tudom mennyire voltam egyértelmű...
(#55784) proba válasza HarciSün hozzászólására (#55781) Válasz Ápr 6, 2017
Valahol olvastam olyan megoldást, ahol a képet a gépen tárolja, és az ESP-n lévő weblap onnét hívja meg. Ebben az esetben lehetne az állítani kívánt objektum képét letárolni ( akár komplett vágányhálózatként) és a weben talán lehet olyat hogy a képrészlet a gomb ( hogy ez mennyire elérhető ESP alatt az kérdéses) Így magára az objektumra kattintva/bökve lehetne állítani egy webes kéréssel . A szervókhoz meg egy külön hozzáértőknek szánt beállító oldalt, ahol sebesség, végállások, összerendelések, esetlegesen a hozzá tartozó plusz parancsok ( pl félálláskor nem kapcsoló, hanem relé váltaná a polaritást ) lennének beállíthatók.
(#55786) HarciSün válasza Lazsi hozzászólására (#55783) Válasz Ápr 6, 2017
Szia!

Köszi az ötletet - pont ilyenekre vagyok kíváncsi!

Szóval az alapértelmezett (bekapcsoláskori) helyzet szerintem elég ha fixen mindig az első beállított érték - arra gondoltam, hogy indítás után eleve oda is ugrasztja sorban az összes szervót, így biztosított a "szinkron" is a kezelőfelülettel.

A szervónkénti sebesség megadás jogos (sorompó-karos jelző stb) azt is bele barkácsolom valahogy...

"Az egyes szervókhoz tartozó parancs http://192.168.4.1/A0 és http://192.168.4.1/A1 alakú lehet." - OK, akár így is.
(a lényeg, hogy minél "nyíltabbra" akarom hagyni, hogy ha valaki akar és tud, tudjon hozzá saját kezelőfelületet csinálni)

A wifis kiegészítő dobozzal csak az a gond, hogy akkor annak is saját webes beállító felület kellene amivel megadható, hogy hova csatlakozik stb... (megoldható csak macera)

A külön setup és kezelői oldal javaslat abszolúte jogos, csak még nem tudom hogy oldom meg (ez a kis gyösz egyszerre csak egy html fájlt fogad és egyben adja vissza a böngészőnek)

Ha van még ötlet várom - hátha közösen kialakul valami egyszerű/célszerű megoldás.
(#55787) HarciSün válasza proba hozzászólására (#55784) Válasz Ápr 6, 2017
Képet meg lehet adni, hogy honnan szedje elő - de akkor megint ott vagyunk, hogy natívan, a kezelő gépre kell felmásolni a képeket egy adott könyvtárba (ami nem ugyan az PC-n és androidon vagy windows mobilon vagy mac-en)

A natív programot pont a platformfüggetlenség miatt szeretném elkerülni - csak mint bővítési lehetőség hagynám meg a kapcsolatot..
(#55788) Lazsi válasza HarciSün hozzászólására (#55786) Válasz Ápr 6, 2017
"A wifis kiegészítő dobozzal csak az a gond, hogy akkor annak is saját webes beállító felület kellene amivel megadható, hogy hova csatlakozik stb... (megoldható csak macera)"
Ezért gondoltam a kapcsolóra a hátulján... Van egy 4 állású kapcsoló, aminek az állásától függően http://192.168.4.1/A-H vagy http://192.168.4.1/I-P vagy http://192.168.4.1/Q-X vagy http://192.168.4.1/ na, itt fogytak el a betűk
Vagy a doboz nem a szervókhoz szól ( /A .. /X ), hanem a beállított számot (4 állású kapcsoló esetén 1 ..4) és a kapcsoló számát (1-8) és állapotát (0-1) összerakja. A 3. doboz 5. kapcsolójának a bekapcsolására a http://192.168.4.1/351 webcímet szólítja meg. És a szerveren be lehet konfigurálni, hogy ez éppen a 9. szervó, ami jobb oldali második kitérőt állítja a hátsó állomáson. A dobozok teljesen egyformák, beállítani sem kell, csak a hátulján lévő kapcsolót. Persze a szerver program ettől bonyolultabb lesz, de elvileg 10 dobozig nincs probléma... (Külső SCSI egységen láttam ilyet, onnan jött az ötlet, csatoltam képet a kapcsolóról. Ez éppen 10 kimenetű, de létezik belőle BCD is, és akkor elég csak 4 vezeték.)

kapcsoló.jpg
 
(#55982) HarciSün hozzászólása Válasz Ápr 22, 2017
Nu, sokat agyaltam a webes beállítási/vezérlési felületen, most így néz ki mint a mellékelt két képen. Bővebb kommentárt szándékosan nem fűzök hozzá mert arra vagyok kíváncsi vajon egyértelmű-e így...

wsc1.jpg

wsc2.jpg
 
(#55983) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#55982) Válasz Ápr 23, 2017
Nekem egyöntetü, de nem vagyok mérvado és nem hiszem, hogy lesz egyszer majd ilyen WIFIs igényem.
(#55987) Lazsi válasza HarciSün hozzászólására (#55982) Válasz Ápr 23, 2017
Szia!

A "késleltetés" nekem azt sugallja, hogy a parancs kiadása után ennyi idő múlva történik a mozgás és nem azt, hogy ennyi idő alatt. Talán célszerűbb lenne "átállási idő"-t írni.

Másik ötlet: Ennek az időnek a beállításához/teszteléséhez érdemes lehet a "Kézi vezérlés / beállítás" résznél elhelyezni egy értékbeállítási ablakot (0.1 / 0.5 / 1 sec. felbontásban? ) és a két véghelyzetbe mozgatáshoz egy-egy gombot elhelyezni ( A->B és B->A ).
Vagyis miután a felhasználó beállította az egyik, illetve a másik végpozíciót, le tudja tudja tesztelni ezeket. Majd beállítja a mozgás idejét és ezt is teszteli. Ekkor végzett egy szervóval és jöhet a következő.
(#55996) HarciSün válasza Lazsi hozzászólására (#55987) Válasz Ápr 24, 2017
Ok, köszönöm a javaslatokat - beépítettem a felületbe (mellékelt kép)

Ha senki többet akkor elkezdem a felület és a vezérlés tényleges összekapcsolását...

wsc3.jpg
 
(#56002) Frankye válasza HarciSün hozzászólására (#55996) Válasz Ápr 25, 2017
Max. talán annyi javaslatom lenne, hogy a legalsó gombot rövidítsd le, pl.: "Frissítés". Ugyan így a középtájt lévő két gombot: "Legyen A/B pozíció"-ra javasolnám átírni.
(Szoftverüzemeltetői tapasztalat, hogy minél rövidebb a szöveg, annál jobb. Pesze, csak az érthetőség határain belül!)
(#56163) HarciSün hozzászólása Válasz Máj 9, 2017
TÁDÁMM:

Szervóvezérlő videó

(a gombokat még majd lerövidítem a javaslat alapján!)
(#56164) Frankye válasza HarciSün hozzászólására (#56163) Válasz Máj 9, 2017
Tök jó! Nekem eddig tetszik.
(#56165) JZoli válasza HarciSün hozzászólására (#56163) Válasz Máj 9, 2017
Szerintem is jó lett! A szervovezérlést konkrétan milyen áramkör végzi?
(#56166) HarciSün válasza JZoli hozzászólására (#56165) Válasz Máj 9, 2017
Köszi

A servo-k egy ilyenre csatlakoznak: Adafruit 16ch servo

Erre I2C-n lehet parancsokat küldeni de nem fokokkal hanem impulzusokkal operál...

A következő fejlesztési lépések:
- Soros porton is fogadjon parancsokat (hogy vezetékes eszközről - kapcsolókkal - is lehessen vezérelni)

- Ne csak websocket-en hanem web GET parancsokkal (egyszerű linkekkel) is vezérelhető legyen.

De a legkeményebb rész, a HTML-be oltott java és az EEPROM-ba tárolás már végre működik! (ezekben volt bőven buktató)
(#56170) máv275 hozzászólása Válasz Máj 9, 2017
A videó elég meggyőző , ez azért már rossz jó kifejezéssel analog digitális. Pár kiegészítővel egy valódi központi felügyelet megvalósítható. Azt nézve , hogy NE555 től indult a terv , és még hol a vége. Magam részéről várom a vezetékes megoldást. Gratulálok!
(#56172) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56163) Válasz Máj 10, 2017
Jol néz ki, de nálad is jelentkezik egy gond, ami a modellvasuton nagyon kellemetlen jelenség. Amikor bekapcsolod a rendszert egyik másik szervo egyet ugrik, mielött beáll a helyes állásba. Ez rengeteg galibát tud okozni, sajnos. A modellvasuton a szervok mozgása nagyon finoman van "kimérve" - pl egy kapcsolot vagy váltot mozgat tized miliiméterre behatárolt határok között. Egy-egy ilyen ugrás tönkre teheti a beállitást, kiakadhat a kar vagy a mozgato szerkezet stb. Nem tudok rá sajnos megoldást, nálam is egyik másik szervo ezt tette, és ki kellett cserélnem.
Ott ahol a mozgás nincs határok közé szoritva (pl a jelzök mozgatása) , ott tökéletes a megoldás. A baj az, hogy más modellezö területen (repülö, hajo stb) a szervok alapbol nincsenek határok közé szoritva igy ott kimondottan igényelt, hogy a bekapcsolás pillanatában vagy utánna manuálisan a szervo egész mozgási tartományát leteszteljék. Erre a modellvasuton nincs szükség, söt gondot okoz....
(#56173) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56172) Válasz Máj 10, 2017
A legtöbb probléma magukkal a szervókkal - azok különbségével van: A videóban látható 10db sg90-es szervó is egyszerre lett véve, egy helyről (felteszem ugyan ott is készült) mégis van közöttük különbség. Egyrészt a bekapcsoláskori "rándulás" mértéke is más - másrészt ami nekem jobban fáj, hogy a végállások sem egyformák, és ha túl van vezérelve arra is másképpen reagálnak.

Elvileg 150-600 impulzus tartományban mozognak a szervók és ez több is mint 180 fok. Van olyan szervó ami simán 200 fokot is tud fordulni, van olyan ami már 170 körül leáll (de bajt nem okoz csak nem megy tovább) és van egy olyan is ahol a saját elektronikája nem kapcsolja le magát és végállás közelébe állítva a szervó "remeg".

A szervók minőségi szórását teljesen kivédeni nem lehet, beállításkor kell rá figyelni, hogy a beállított végállásokat valóban tudja-e az adott szervó rendesen kezelni.
(#56174) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56173) Válasz Máj 10, 2017
Az én szervoim csak +/- 10-30 fok tartományban mozognak a szervo mechanikus közepén ( ha 180 fokos akkor a 90 fok tájékán) és mégis egyik másik ugrál (több fajta Sg90-s van).
A baj az, hogy egyik másik szervo egy dobozban van, ahol 2 mikrokapcsolo között kell mozdulnia, és itt elég bajt okoz egy ilyen ugrás - nincs hely ilyesmire igy egyszerüen beakad a doboz oldalába, ami nem jo. A kolléga nagyobb szervokat használ és ott kevésbé van ilyen gond. A baj, hogy a nagyobb szervokra TT-ben nincs mindig hely.
(#56175) máv275 hozzászólása Válasz Máj 10, 2017
Szervókkal kapcsolatos felvetések jogosak , de mi van akkor ha csak DC motorként kerül felhasználásra a belső elektronika nélkül. Példaként említhető a gépkocsik fojtószelepház alapjárati vezérlése , ahol DC 12 V motor szabályoz egy szűk forgási tartományban (pár fok elmozdulás) megemeli az alapjárati fordulatot vagy visszaveszi a beérkező jelek alapján.Itt mivel a szoftver adott érdemes volna megpróbálni ezt a lehetőséget. További lehetőség mint ebben videóban Bővebben: Link valamilyen kapcsolóval a végállást kapcsolni , de megfelelő softver esetén felesleges , toló kapcsoló helyett egyszerőbb ilyen használata Bővebben: Link
(#56176) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56174) Válasz Máj 10, 2017
Az "ugráskori túlmozdulásra" esetleg be lehet építeni egy olyat a vezérlésbe, hogy kikapcsoláskor 90 fokra húzza az összes szervót - így a bekapcsoláskori "rándulás" nem okoz mechanikai gondot, az indítás után pedig úgyis beállítja a vezérlés az egyik mentett végállásba... Hmm?

A szervókat ha nem szervóként, csak áttételes motorként használjuk akkor figyelni kell a végállásokat - ami plusz vezetékelés és a vezérlés bonyolítása. Akkor már inkább lineáris léptetőmotor (csak ezek a dolgok annyira elbonyolítják az egészet, hogy már egyáltalán nem biztos, hogy megéri...)
(#56177) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56176) Válasz Máj 10, 2017
Ez elvben nálam adott, hogy a szervoban ott marad az utolso állás ( az AVR memoriában is el van tárolva), azaz a vezérlésböl biztosan nem kap ilyen parancsot. Ahogy irod nem is mind csinálja, azaz ez szinte kizárolag a szervo privát kinja.
Én is kiválogattam egyben a szervokat meg a feladatokat is. Többet nem ér meg a dolog meg már ott van a nagyon jó és kis MTB motor, ugy hogy tovább ezen az uton nem folytatom. A megmaradt szervokat beépitem oda ahova lehet és ahol nem zavaro az ilyen viselkedés ( hála az istennek van elég ilyen feladat).
(#56179) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56177) Válasz Máj 10, 2017
A kínai szervók sajnos nem tökéletesek, de használatuknak az egyik legnagyobb előnye az ár... ami 16db váltónál igen nagy különbség bármilyen más "gyári" megoldással összevetve!

Nálam a célkitűzés továbbra is, hogy olcsó (amit csak lehet szoftverből és kész - könnyen hozzáférhető elemekből - oldjak meg) mégis kényelmesen használható megoldást hozzak létre, meghagyva a továbbfejlesztés lehetőségét annak aki akar vele foglalkozni.
(#56180) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56179) Válasz Máj 10, 2017
Ez már nem egészen van igy.
Az MTB nagyon megváltoztatta az árszintet.

Ha beszámold a HW árát a kapcsolokat a szervokhoz az elengedhetetlen munkát akkor már nagyn közel vagy az MTB-hez. És hol még a SW?
(#56181) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#56180) Válasz Máj 10, 2017
Én még 4000Ft/db áron láttam az MTB motorokat - nem tudom most mennyi...

Én jelenleg egy ilyen vezérlővel kb 3500 Ft-nál járok, erre jön a szervók db ára (beszerzéstől függően ~500Ft/db tól indulva) - igaz, táp kell még, de az gondolom az MTB-hez is.

Ennek az eszköznek a vezérléséhez bármilyen WiFi képes kütyü elég (telefon/tablet/laptop stb) - ami manapság már "háztartási kellék".
(#56182) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56181) Válasz Máj 10, 2017
A táp az nem kérdés, de az MTB-ben van legalább egy átkapcsolo valamint nagyon jo könnyen beállitható mechanizmus a váltok mozgatásához. Ez mind hiányzik a szervokbol és sajnos gyakran orákba tellik mire egy müködöképes megoldás születik.
Az egy teljesen más kérdés mivel vezérled, az majd csak a terepasztalon derül ki, hogy mi a jobb, célravezetöbb. Az ilyesmit bármilyen más rendszerhez lehet bütykölni.

Ne érts félre, azt hiszem én voltam az egyik aki elöhozta pár éve ezt a kérdést, mert akkor valoban nem volt a piacon egy megfizethetö és megbizhato váltomotor. Talán egy tucatot különfélét kiprobáltam már, alig volt közöttük használhato pedig egyik másik méreg drága volt.
Nálam is kb 30-40 szervo dolgozik kisebb nagyobb kinnal. De ma már nem hiszem, hogy ujra a szervok mellett tenném le a voksot. Föleg nem az ilyen olcso SG90-sek mellett. A baj az, hogy a többi meg a méretei miatt elfogadhatatlan.
(#56248) HarciSün hozzászólása Válasz Máj 19, 2017
Végre megjöttek a korábban rendelt szervóim, így ki tudtam próbálni a vezérlőt mind a 16 db-al: MŰKÖDIK

16servo.jpg
 
(#56249) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#56248) Válasz Máj 19, 2017
(#56252) dikdom válasza HarciSün hozzászólására (#56248) Válasz Máj 19, 2017
Szuper!
A kábeleket nem próbálod meg meghosszabbítani a végleges hosszukra? Akkor is jól működnek? Bár ha nálad egyszerre csak egy motor fog menni, nem zavarják egymást, az tuti..
(#56260) máv275 hozzászólása Válasz Máj 20, 2017
Gratula , videó is van?
(#56264) HarciSün válasza dikdom hozzászólására (#56252) Válasz Máj 21, 2017
A kábeleket meghosszabbíthatom próbaképp de ahogy mondtad, itt egyszerre egy forog, így sokat nem szabad, hogy zavarjon.

Máv: csinálok majd új videót, de most az "adapterpanel" újratervezése van normális formában (mellékleten látszik 45x45mm lesz az egész "agy"), meg a vezetékes-kapcsolós vezérlés lesz soron - ha végre megjön hozzá az alkatrész... (ATTYNI85 proci + 2db shift in IC)

wemos16servo.jpg
 
Lapozás       13/13
Frissek
  2018. Márc, 22. Csü
3:22:17
  Jelenleg 2 fő olvassa az oldalt
Hirdetés