Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » TT modellek története a tengerentúlon »
TT modellek története a tengerentúlon
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: etwg, idő: Jan 31, 2013, olvasva: 5200
Lapozás:
Az alábbi cikk a TT méret születéséről és a tengerentúli végéről szól

Tönkrement Terv

 

1941-et írunk, amikor egy amerikai úriember Hal Joyce, civilben szerszámkészítő Indiana államban, megalkotta az első 1:120-as méretű modelljét.  Akkor még neve sem volt a méretnek, hanem egyszerűen 1/10“=1‘ méretnek nevezte.

Ekkoriban már dúlt a háború a tengeren innen, és az amerikaiak és teljes erőből készültek az európai  segítségre.

Joyce ezért eltette modelljeit későbbre, és csak 1946-ban kerültek megint elő. Ekkor jelent meg hirdetés a korabeli amerikai modellújságokban az új, „legkisebb“ modell méretről (1946 MR november). Sőt jó reklámfogásnak szánva a minőséget Fine Scale-nek keresztelte, és mert elfért az amerikai konyhaasztalokon Table Top-nak nevezte.

Innen a méretarány elnevezése TT.

Ez valóban 1:120-s kicsinyítést jelentett, habár az Óperencián innen, az angol nyelv teljes ismerete ellenére, 3 mm Scale-nek fordították, ami az 1 lábat 3 mm-re kicsinyítette. Ez körülbelül 1:101-nek felelt meg, ami jóval nagyobb, mint a TT. Ennyit a ködös, füstös Albionról, amit ráadásul a ROKAL is majdnem szó nélkül átvett.

1947-ben Joyce megalakította a cégét az indianai Hartford Cityben H.P. Products Co. néven. Ez a cég főleg fémmegmunkálással foglakozik mind a mai napig, és dicséretükre szól, hogy mind a mai napig ott van a honlapjukon és a katalógusaikban a dicső TT múlt.

 

A HP Products elsö vonata

Lapozz...
Lapozás:
Frissek
  2023. Dec, 04. Hé
20:50:28
  Jelenleg 27 fő olvassa az oldalt
Hirdetés