Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » Nyomtatott áramkörök készítése házilag »
Nyomtatott áramkörök készítése házilag
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: Frankye, idő: Okt 22, 2013, olvasva: 20876
Lapozás:
Virágh István (csíkosháTTú) fórumtárs leírása a házilagos nyomtatott áramkör (NYÁK) készítésről

A nyomtatott áramkörök házi készítése sokakat elriaszt, pedig nem bonyolult eljárásról van szó, ha csak egy oldalas technikáról beszélünk. Akár egy pici áramkör elkészítése is sokkal nagyobb örömet okozhat, ha az szépen, igényesen van kivitelezve. Nem másoknak, hanem magunknak elsősorban. Vegyük sorba a lehetőségeket!

Kézzel, vagy vonalzó mellett, kis marógéppel, gravírozóval is meg lehet csinálni egy-egy egyszerűbb áramkört, de lássuk be, ez bizony nem szép látvány.

A következő lépés már maratással jár együtt. Ebben az esetben a rajzolatot nekünk kell a rézfóliás lemezre rávinnünk. Ha nagyon ügyesen másolunk, akkor ez megfelelő tollal lehetséges is. Sajnos, a közismert alkoholos filcek, vagy sima lakkfilcek erre a célra nem alkalmasak, mert a marató anyag megtámadja ezeket, és némi késlekedés árán, de a rajz alól is lemarja a lemezről a rezet. Létezik a kereskedelemben a mi célunknak megfelelő filctoll, a Wolf Kft. készíti, háromféle méretben. Ezekkel a tollakkal szépen, biztonságosan tudunk a rézre rajzolni, alámaródás nélkül.

Van egy, a köznyelvben „vasalósnak” hívott eljárás is. Ez az un. PnP transfer fólián alapul. A lényege az, hogy a számítógépen megrajzolt tervet egy lézernyomtatóval kell a PnP fóliára kinyomtatni, majd a rézfóliás lemezre egy vastagabb papíron át szó szerint egy vasalóval rávasalni. Működik a technika sima műnyomó papírral is, de sajnos túlzott pontosságot ettől elvárni nem lehet. SMD alkatrészek, vagy 1 mm-nél vékonyabb vonalak esetében az eredmény nem lesz mindig kifogástalan.

A talán legbonyolultabb, de legszebb eredményt adó út a fotózásos eljárás, ezt szeretném leírni úgy, ahogy én csinálom. Tessék elhinni, megéri a fáradtságot, a ráfordított időt, pénzt az így kapott precíz, saját magunk által gyártott nyomtatott áramkör! Másoknak is tetszeni fog, hogy a hiúbb modellezők is kedvet kapjanak hozzá.

Lapozz...
Lapozás:
Frissek
  2023. Okt, 04. Sze
9:58:01
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés