|
|
|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
|
(#72946) novakerno válasza Doki51 hozzászólására (#72945)
|
Válasz •
|
Nov 28, 2025 |
|
Ez nagyon szép!
Nálam a legnagyobb unoka (9 éves) most kezdi a segítségemmel rendbe hozni a gyerekeink által leharcolt állomás épületeket és házakat, hogy az új terepasztalon "minden szép legyen". |
|
(#72947) Doki51 hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 28, 2025 |
|
Az jó, ha van segítség  . Nekem 3 is van: 9-11 és 12 éves (jómagam 75). Sajnos csak iskolai szünetben. Önállóan kavicsoznak, füveznek, segítséggel házat készítenek kartonból. De leginkább játszanak. Értik a vasúti játék lényegét, nem csak “kergetik körbe” a szerelvényeket (digitális a játék asztal Roco Z21-el). Erről ennyit. Szép estét! Bíró |
|
(#72950) Frankye válasza Doki51 hozzászólására (#72945)
|
Válasz •
|
Nov 29, 2025 |
|
Nincs ezen semmi szégyellnivaló, szép kis épület. Gratulálok! |
|
(#72951) Doki51 válasza Frankye hozzászólására (#72950)
|
Válasz •
|
Nov 29, 2025 |
|
Köszönöm. Bíró |
|
(#72952) csíkosháTTú válasza Doki51 hozzászólására (#72935)
|
Válasz •
|
Nov 29, 2025 |
|
Figyelem! Vigyázat!!!!
Itt most nem arról van szó, hogy "megráz", nem fog.
DE!
Nagyon sok olcsó, TEMU-ról, vagy Ali-ról rendelt utcai kandelláberben csak egy szem fehér LED van, mindenféle (na jó, gyakorlatilag mindenféle) áramkorlátozás nélkül. Ezt a leírásában amúgy közlik, hogy max. 3V-ról - két ceruzaelemmel - működik.
Ez azt jelenti, hogy vagy ennyivel működteted, vagy teszel elé darabonként legalább 1kiloOhm (1000Ohm) előtét ellenállást. Vagy sorbakötsz 6-7 ilyen lámpát, és egy közös 100Ohm ellenállást, mint a karácsonyfa izzókat.
Ha nem iígy jársz el, és simán rákötöd a PIKO FZ1 "zubehör" kimenetére, akkor egy villanás, és máris az örök vadászmezőkre küldted a kandelláberedet. |
|
(#72953) JZoli válasza Doki51 hozzászólására (#72945)
|
Válasz •
|
Nov 30, 2025 |
|
Nagyon jó lett ez a raktár épület. Lehet tudni mivel készült? |
|
(#72954) Doki51 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72952)
|
Válasz •
|
Nov 30, 2025 |
|
Köszönöm a tanácsokat. Igazából 3 Voltos trafóval gondoltam működtetni. Ilyenkor is javasolt valamilyen előtét ellenállás? Van egy elektrotechnikus ismerősöm ő szokott segíteni. (off topic: kérdezhetek a modonyokról?  , majd lesz másik, speciálisabb kérdésem, ha sikerül “megszülni” a levelet, elküldöm) szép estét, Bíró |
|
(#72955) Doki51 válasza JZoli hozzászólására (#72953)
|
Válasz •
|
Nov 30, 2025 |
|
QCad-ben megrajzoltam, és Kecelen a Plaketta nevű cég lézerrel kivágta, bekarcolta. Sok képet megnéztem, és a volt szülőfalum - Véménd - állomásának a raktára is ilyen volt. Sokszor láttam, mert édesapám vasutas volt. A kérdésedre a lényegi válasz  : 1 és 2 mm-es rétegelt lemez, 5 mm-s alumínium kábel drót megreszelve ereszcsatornának és belefúrtam 2 mm-s alumínium drótot levezetőnek. Összerakás, festés is saját munka. Az ajtók eltolhatóak. Kúpcserép fogpiszkáló és vékony rézdrót. Festés után színtelen, matt lakk. A sárga/ fekete csík meg sárga papírra tinta sugaras nyomtatóval készült. Ennyi. Szép estét, Bíró |
|
(#72956) etwg válasza Doki51 hozzászólására (#72954)
|
Válasz •
|
Nov 30, 2025 |
|
Itt vigyáznod kell. A 3 Voltot valoszinü egy kapcsotápbol kapod ( ha jol emlékszem ezt irtad) . Arra szintén nem ajánlatos a LEDet direktbe kötni. Az ilyen tápnak igen kicsi a belsö ellenállása igy nem igen áll be az egyensuly mint az elemek eseteben.
Ezer jobban teszed ha a táp kimenetére kötsz egy kb 100 Ohmos ellenállást és arra kötöd párhuzamosan a LEDeket. A 100 Ohmos ellenállás kb 30 mA-ad majd ki, ami a modern LEDeknek vigan elég és igy akár 10 LEDet is párhuzamosan köthetsz. Ha esetleg melegszik az ellenállás, akkor szerezz be egy nagyobb teljesitményüt (1W). Ha minden kesz akkor esetleg eljátszhatsz az ellenállással az optimális fenyerö beállitására ( növelheted vagy csökkentheted az ellenállást. De ezt csak a legvégen tedd meg, ha már minden LED világit a körben. |
|
(#72957) Gabi válasza etwg hozzászólására (#72956)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
"Az ilyen tápnak igen kicsi a belsö ellenállása'
Egy tápegység annál jobb, minél kisebb a belső ellenállása, bármivel terhelem, nem mászik el a kimeneti feszültsége. Tehát akkor ebben az esetben stabilnak tekinthetjük a kimeneti 3 V-ot.
"a táp kimenetére kötsz egy kb 100 Ohmos ellenállást és arra kötöd párhuzamosan a LEDeket."
Ledeket eléggé ellenjavallt párhuzamosan kötni, mert az eltérő nyitófeszültségük miatt, más áramok fognak az egyes ledeken átfolyni, tehát minimum a fényük nem lesz egyforma.
De ettől tekintsünk el, nincs gyártási szórás, a kis kínaiak jól dolgoztak.
Az általad felvázolt kapcsolás: tápegység - soros ellenállás - majd a párhuzamosan kapcsolt led(ek) (számuk ismeretlen).
A ledeknek van nyitófeszültsége, fehér lednél ez (típusfüggő) általában 3 V feletti, ettől is tekintsünk el, fog az pislákolni.
"A 100 Ohmos ellenállás kb 30 mA-ad majd ki"
R=U/I, ebből U=RxI.
Tehát akkor ebben az esetben, egy led, 3 mA esetén (ezt ismét a számadataidból következtetve), az ellenálláson 0,3 V fog esni. Ezt levonva a tápfeszültség értékéből, 2,7 V fog jutni a ledre. Szerintem ez már a fehér lednek kevés lesz.
10 darab párhuzamosan kapcsolt led esetén (30 mA), 3 V esik (esne) az ellenálláson, tehát a ledekre kb. semmi feszültség nem jutna.
"Ha esetleg melegszik az ellenállás, akkor szerezz be egy nagyobb teljesitményüt (1W)."
Azt már csak tényleg zárójelben mondom, hogy ha a 3 V-os tápegység kimenetére közvetlenül rákötsz egy 100 Ohmos ellenállást, akkor az 90 mW-ot disszipál... vs. 1 W
Szerintem sokszor, soros ellenállás - led esetében, mint a nevében is utalnak rá (áramkorlátozó ellenállás) tévesen, mint egy áramgenerátor, gondolnak sokan erre az ellenállásra. Pedig ez csak egy ellenállás, a rajta átfolyó áram feszültséget ejt rajta, mint egy feszültségosztó működik a tápegység - ellenállás - led körben. Nem fog fix áramot biztosítani a lednek, változó feszültség esetén. |
|
(#72958) etwg válasza Gabi hozzászólására (#72957)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
A szokásodhoz illöen megint sok mindenben mellebeszélsz, de ez legyen a te gondod. Nézd meg a sok LED füzért némelyikben 1000 LED is párhuzamosan van kötve s mit ad Isten müködik.
Ennyit erröl. |
|
(#72960) Lazsi válasza etwg hozzászólására (#72958)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Az én összes LED füzéremben (gyári, kínai) sorba vannak kapcsolva a LED-ek, és ezek a láncok vannak párhuzamosan kötve. A meghajtójuk kb. 20-25 V-os négyszögjelet ad ki (régebben oszcilloszkóppal megnéztem...). (A kitöltési tényező változtatásával érik el a különböző effektusokat, mint pl. minden második felváltva villog, az egész sor fénye felerősödik-elhalványul, stb...)
1000 LED párhuzamosan... Ha mindegyik csak 3 mA-t vesz fel, akkor az már 3 A és mindez akár 10-20 m-es, vékony! vezetéken.
Amikor 6-8 LED sorba van kötve, és ezek vannak párhuzamosan, akkor kijön a matek: 20 V-on 0.5 A is elég (és nem a vezeték az, ami elég...  ).
Érdemes megnézni otthon a LED-sor tápegységét, mekkora feszültség és áram van ráírva! (Ha nem felejtem el, én is megteszem ezt este...) |
|
(#72961) Frankye moderátori
hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Kérem, hogy az elektronikai kérdéseket a társ-oldalunkon, a Hobbielektronikán legyetek szívesek kitárgyalni, ez maradjon meg a vasútmodellezésnek! Azt hiszem, Doki megkapta a választ a kérdésére, ha mégsem, biztos vagyok, hogy fog még kérdezni. |
|
(#72962) Lazsi válasza Doki51 hozzászólására (#72954)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
A következőket célszerű tenned:
1. Fogod a 3V-os trafót és megnézed, hogy valóban csak egy trafó, és nincs benne egyenirányítás, tápszűrés.
A trafón lévő jelzésből kiderül:
~ váltakozó feszültséget ad, nincs benne más
.. (kis vonal, felette szaggatott vonal vagy fordítva) egyenfeszültséget ad. Ilyenkor általában meg is van jelölve a polaritás. (Ha gyári csatlakozó van rajta, akkor jelzik, hogy annak a belső vagy a külső pontja a + , gyakrabban a belső. Ha csak vezeték jön ki belőle, akkor normális esetben a piros a +, a kék a - . Ha fekete kéteres vezeték van, akkor valószínűleg a csíkkal jelölt a - .)
1. A) Ha nincs egyenirányítva, akkor a LED 50 Hz-el vibrálni fog. Kell egy egyenirányító (Graeztz-) híd. Ekkor már 100 Hz-el fog vibrálni...  Kell egy megfelelő kondenzátor (nagyobb feszültségű, mint a lehetséges max. feszültség és 100- 1000 uF kapacitású) - az ismerősöd biztosan tudni fogja mire van szükséged. Azonban ekkor már a 3 V-ból inkább 4.5 V lesz!
1. B) Ha egyenfeszültséget ad (vagy megcsináltad az 1.A) részben leírt bővítést), akkor valami módon jelölve van a polaritása, vagyis melyik a + és melyik a - vezetéke.
2. Fogsz egy 100 Ohm-os ellenállást és sorba kötsz vele egy kandellábert. Megnézed, hogy elégedett vagy-e a fényerővel: sok vagy kevés? Ha kevés, akkor csökkenteni (82 - 75 - 61 - 50/47 ennél lejjebb nem biztos, hogy kellene menned...), ha sok, akkor növelni kell az ellenállást (120 - 150 - 180 - 200).
Arra is figyel, hogy nappal kevésbé látszik, de nem is életszerű, hogy olyankor be legyen kapcsolva a "közvilágítás". Tehát a fényerőt inkább félhomályban teszteld! Ha nagy külső fény mellett akarod fényesnek látni a lámpát, akkor az hamar tönkre fog menni...
3. Ha megvan a megfelelő értékű ellenállás, akkor vegyél belőle annyit, ahány lámpád van.
Minden egyes LED-hez kapcsolj sorba egy ellenállást!
Tipp1:
Mivel a LED polaritásfüggő, ezért, ha nem világít, akkor próbáld ki fordítva!
Tipp2:
Célszerű a soros ellenállást minden egyes lámpánál közel ráforrasztani, így biztos, hogy később sem fogod véletlenül anélkül bekötni, vagyis nem teszed tönkre véletlenül. Érdemes egy kis zsugorcsövet ráhúzni a forrasztásra és az ellenállásra. |
|
(#72963) Lazsi válasza Frankye hozzászólására (#72961)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Elnézést, de akkor még nem láttam a figyelmeztetésedet, amikor elküldtem a hosszabb írásomat.
Ha úgy gondolod, hogy nem hasznos segítség Dokinak, akkor töröld a 72962-est. |
|
(#72965) etwg válasza Lazsi hozzászólására (#72960)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Ha ez igy lenne akkor az én 2000 darabos LED ( LEDenkent 3 V) füzéremhez 6000 Volt kellene , hogy müködjön....
3 ceruza elemröl, 33 Ohm sorbakapcsolva 50 párhuzamos LED van a láncon.
A kolléga azzak kezdte a témát, hogy mennyire biztonságosak a TEMU utcai lámpák. Azokban 100 % egyforma LED van azaz swmilyen gond nincs azzal, higy párhuzamosan kössw. |
|
|
|
(#72966) Gabi válasza etwg hozzászólására (#72958)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Gondolom, ha megkérlek, hogy írd le, hogy miben is beszélek mellé, akkor nem fog válasz születni a részedről. (Tényszerűen, számításokkal, nem a kínai fényfüzérek példájával, hanem az adott esettel kapcsolatban.)
Szerintem amiket leírtam, fizikai tények, ezekkel megpróbálhatsz vitatkozni, de nehéz lesz.
Ezek után beszélhetünk a mellébeszélésről.
|
|
(#72967) Gabi válasza Frankye hozzászólására (#72961)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Azért remélem az még meg van engedve, ha valaki olyan választ ad a kérdezőnek, ami a fizikai alaptörvényekkel szembe megy, akkor a kérdezőnek ennyivel segítsünk.
|
|
(#72968) Frankye moderátori
válasza Gabi hozzászólására (#72967)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Itt viszont tényleg fejezzük be ezt a vitát! |
|
(#72969) Frankye válasza Lazsi hozzászólására (#72963)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Semmi gond, ez még belefért, csak a parttalan vitáknak nem szeretnénk teret adni. |
|
(#72970) etwg válasza Gabi hozzászólására (#72966)
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Tényszerü számitásokkal én is be tudom bizonyitani, higy minden rendben van, de téged ebböl ha megengeded kihagylak. |
|
(#72971) Doki51 hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 1, 2025 |
|
Mindenkinek köszönöm a segítséget! Mindegyik hasznos volt! Szép estét, Bíró |
|
(#72982) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 3, 2025 |
|
Urak!
Mi van iTT?
Egy nem villamosmérnök társunk feltett egy egyszerű kérdést, és rögtön egyetemi vita alakul ki, hogy mennyi árammal megy egy LED???!!!
Meg elkezdünk ráönteni annyi, és olyan információt, amivel nem tud mit kezdeni?
Egyébként a TEMU-s és hasonló olcsó utcai lámpák többsége valóban 3V-ról megy, mert kispóroltak belőle mindent, ami nem létszükséglet, meg munkafolyamat. (Van amúgy olyan is, ami 14-18V-ról is megy, de az meg nem annyiba kerül!)
Ha megveszed az olcsót - annyira nem néz ki rosszul ám! - akkor Neked kell némi munkát még beletenni, hogy megszokott modellvasúti tápokról menjen. Legegyszerűbb egy 1kiloOhm-s ellenállást elékötni, és kész! Világít? Igen. Le fog égni? Nem.
Ennyi az egész. Többre nincs szükség. |
|
(#72983) klimas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72982)
|
Válasz •
|
Dec 3, 2025 |
|
|
|
(#72984) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72982)
|
Válasz •
|
Dec 3, 2025 |
|
Erre próbáltam utalni... Amennyire látom, értelmetlenül, mert a két kiskakas nem fér meg egy tyúkólban. |
|
(#72985) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 3, 2025 |
|
December 11-én a 2025-ös év utolsó talija. Még lehet venni ajándékot és beszámolni az évről. |
|
(#72998) gmarc hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 8, 2025 |
|
Sziasztok! Ez az egység használható analóg modellvasúti pályán menetszabályozásra, régi (BTTB) és újabb motorral szerelt analóg járművekkel?
Bővebben: Link |
|
(#73001) etwg válasza gmarc hozzászólására (#72998)
|
Válasz •
|
Dec 9, 2025 |
|
Nem lehet tudni milyen a PWM frekvenciája, de elvben müködni fog, de lehet, hogy a régi motorokhoz tul magas lesz a PWM freki. |
|
(#73012) csíkosháTTú válasza gmarc hozzászólására (#72998)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2025 |
|
Kevsébés csicsás változatából - értsd: nincs rajta kijelző - van nálam pár darab. Akár ingyen is odaadom. Semmire sem jó modellvasuti üzemben. |
|
(#73013) komittya hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 15, 2025 |
|
Sziasztok! Siku gyártmányú dízel motorvonatba épített be már valaki Tillig desiro forgóvázat? Motor és hajtás nem kell bele, tehát nem a hajtásos forgóvázat tenném bele. |
|
|
|
(#73029) Doki51 hozzászólása
|
Válasz •
|
Kedd, 22:22 |
|
Áldott, békés Karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag 2026-os Esztendőt kívánok Mindenkinek! Bíró |
|
|
|
| |
2025. Dec, 26. Pé 11:01:57 |
| |
Jelenleg 7 fő olvassa az oldalt |
|
|