|
|
|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
|
(#72641) palwolf válasza etwg hozzászólására (#72640)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2025 |
|
Ilyen motort még lehet rendelni valahonnan jelenleg, pl Roco-tól, vagy már csak kb a használtpiacon/valamilyen alkatrészbörzén lehet szerencsés esetben ilyenhez hozzájutni? |
|
(#72643) TT.F.J. válasza palwolf hozzászólására (#72641)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
Üdvözöllek.
Igen lehet rendelni még a régebbi motorból .A vasutmodell.com (medicer) Roco alkatrész listáján cikkszám:85144 iszonyatos áron 22800FT-ért. Nekem is pont ez volt a problémám, de nekem még volt egy régebbi tartalék amit bele tudtam tenni. Igy most a régebbi cirmos festésű Szergejjel megegyező menet tulajdonsággal rendelkezik. Egyébként a tizenötévvel ezelőtti búvárokban is, ezt a motort tették bele. Néha az EBayén alkatrészek között nagyon ritkán rá lehet bukkanni, de ezek mind használtak KB. 20-25 euró+ szállítás igy is 15-17ezerbe van. Szerintem az a gazdaságos, vegyél egy régebbi búvárt mert ahhoz olcsóbban hozzájutsz . Annak a kerek motorját beletudod tenni a most vásárólt Szergejbe. (megcseréled)
Ennyit tudtam segíteni. |
|
(#72649) csíkosháTTú válasza TT.F.J. hozzászólására (#72643)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
A ROCO alkatrész árai az utóbbi időben sajnos felmentek. Egyébként ezt a motort sok modellben, H0 mozdonyokban is (Pl. V36 és variánsai) használja a ROCO.
Jó motor egyébként, de a kefecsere egy agyrém benne.
Közben ránéztem, a kinti ára 56,20Euro. De nagyobb baj, hogy jelenleg nem rendelhető. Nem piros a jelzése, hanem sárga, tehát lesz még belőle, csak pillanatnyilag nincs.
|
|
(#72651) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72649)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
Azért elképesztö ez az ár meg a végtelen optimizmus, hogy még lesz, amikor a gyár felszámolta a saját motorgyárát. Nehogy az legyen, hogy az uj motorokhoz gyártanak egy méretekben megfelelö adaptert és azt fogják árulni a régi helyett.
 |
|
(#72652) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#72651)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
A H0 méretű BR80 esetében pont ezt csinálták, az új, kisebb méretű motorhoz csináltak egy műanyag adaptert, hogy az eredeti öntvényházhoz, és a lefogó acél laprugóhoz passzoljon.
Valami történhetett, hogy egy pár újra kiadott (pl. ÖBB Rh1020, ex DRG E94) modellben a régi, jól bevált motor van. |
|
(#72654) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72652)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
Mást nem is igen lehet elvárni.
Azokba még beszerelték a maradékot és ennyi. |
|
(#72655) TT.F.J. hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
Csak egy szösszenet.
Mindenesetre az elég furcsa ,hogy a most kijövő modellekhez nem lehet rendelni motort (kifutott termék). A régi modellekhez a medicer honlapján valószínűleg rendelhető a termék. Abban igazad van hogy a roco hivatalos hónlapján sárga mezőben van a motor rendezhetőségé ,és ezt kel elfogadni.
Valószínű, legalábbis remélem, hogy érzékelik a felháborodást és pozitív irányba alakulnak a dolgok. |
|
(#72657) etwg válasza TT.F.J. hozzászólására (#72655)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2025 |
|
Amig nem fogtok reklamálni valoszinü még a függöny sem fog megmozdulni. A német forumokon elég nagy a csend. |
|
(#72658) TT.F.J. válasza etwg hozzászólására (#72657)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Üdvözöllek.
Röstellem, de én nem tudok németül ezért nem is követem az oldalait. A német google fordítom meg elég gyengécske. Amit tehettem, pár napja igen tisztelettudóan jeleztem feléjük ez irányú észrevételeinket. (angol fordításban). Még egyelőre nem jött válasz. Nagy reményt nem füzök hozzá, de majd meglátjuk. Amit mi tehetünk a magyarországi forgalmazóknak határozottan jelezzük ezt a problémát.
Mert végül is ez az ö bőrükre is megy.
Nem tudom a legnagyobb forgalmazok bizományban árusítják ,vagy nekik is kikel fizetni a boltba érkezés elött?
Még csak annyit, lehet hogy a német oldalak csendbe vannak elmondásod szerint, de feltűnően sok az EBay a roco modelltől megválni szándékozó eladó. Ez régen nem így volt. |
|
(#72659) etwg válasza TT.F.J. hozzászólására (#72658)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Angolul, söt szerintem magyarul is irhatsz nekik, biztos találnak valakit aki leforditja. |
|
(#72660) csíkosháTTú válasza TT.F.J. hozzászólására (#72658)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Idézet: „Nem tudom a legnagyobb forgalmazok bizományban árusítják ,vagy nekik is kikel fizetni a boltba érkezés elött?”
OFF
Nem így működik a kereskedelem nálunk. Itt nincs olyan, hogy a gyártó bizományba adja a terméket a forgalmazónak. Ki kell fizetni a kereskedőnek a megrendelt árút. Hogy mennyit, és milyen határidővel, az nagyon sok mindnetől függ, és gyártója válogatja, hogyan kötik a megállapodást a kereskedővel.
ON |
|
(#72666) csíkosháTTú válasza TT.F.J. hozzászólására (#72658)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Azért ide válaszolok, hogy ne törjön meg a lánc.
BefutoTT a műhelybe az első ROCO M62-es, ami a beszélgetés elején említett, és sokat szapult új motorral van felszerelve.
Ha hozzájutok, majd szólok, hogy mi a helyzet ezzel. |
|
(#72668) TT.F.J. válasza TT.F.J. hozzászólására (#72655)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Helyesbítés.
Elnéztem valamit ,mert a mostani Szergejhez még is csak lehet rendelni ezt a gyengécske motort. 17600FT-ért. |
|
(#72669) TT.F.J. válasza etwg hozzászólására (#72657)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Üdvözöllek.
Kérdezném tőled , csináltál egy mozdony fordítót azt a kb.70 cm.-est.
A szervót működtető panelt hol szerezted be?A szervomotornak a műszaki leírásában mi en húzóerő szerepel (kg)
Köszönöm a válaszodat. |
|
(#72670) etwg válasza TT.F.J. hozzászólására (#72669)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Abba a hidba a barátom már évekkel ezelött megvette a Zimo MX696N meghajtoját. Igy ezzel nekem már nem kellett foglalkoznom. Ez 2 motort meg 4 Servit tud meghajtani.
A szervok nem a legolcsobbak voltak, de semmi extra.
Ha esetleg érdekel üzenj privátban mert nekem nincs szükségem már rá. a forditohid is itt van készen, de nincs beépitve mert a barátom itthagyott minket s nekem nincs kerti vasutam.
Az elektronika eredeti állapotban van. |
|
|
|
(#72671) TT.F.J. válasza etwg hozzászólására (#72670)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
Üdvözöllek.
Az én hibám, nem írtam hogy analóg megoldásban gondolkozom . Ehhez amit te mutattál , én nem értek .Nekem is van egy ilyen kinézetű robosztus szervomotorom ,fém fogaskerekű meghajtással. A jelenlegi panelom nem tudja működtetni mert nagy az áramfelvétele a motornak . A szervomotor leírás szerint 20kg. elhúzására alkalmas .Ehhez keresek analóg müködtetésű panelt. |
|
(#72672) etwg válasza TT.F.J. hozzászólására (#72671)
|
Válasz •
|
Okt 14, 2025 |
|
A szervoknak semmi extra funcioja nincs csak a zárt mozgatják meg az azzal összekapcsolt jelzöket.
Ha analogban gondolkodsz döntsd el hogyan akarod vezérelni. Az én hidamban egy áttételes motor hajtja a forgato mechanizmust ( fémkerekek a körsinen). Szép lassan és biztosan forog mert elég nehéz mozdony nélkül is).
A legegyszerübb egy DC táppal forgatod a korongot. A szervokhoz kell egy kis elektronika illetve kettö, azt majd eldöntöd. Természetesn igy nincs indexelés, azaz ahogy a nagyvasuton a kezelönek kell megállitania a korongot és ott lezárni a szervoval. Ez a legegyszerübb dolog a kertben is megbizhatoan müködik
Ha többet akarsz akkor már el kell gondolkodnod mit és hogyan.
Ha jol emlékszem van itt egy erre a témára külön topik. Ha akarod ott folytasd. |
|
(#72678) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#72670)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Ez a ZIMO nagy mozdonydekódere, Spur1, G, LGB modellekhez van. Jó, de eléggé drága mulatság. |
|
(#72690) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72666)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Nos, kicsomagoltgam, pályára tettem az új motorral szerelt ROCO Szergejt.
A régi motorhoz képest az új kisebb mechanikai méretekkel rendelkezik, így az eredeti öntvény váz megtartása mellett kellett bele pár alkatrész még, hogy pozicionálni lehessen a motort, és át kellett tervezni azt a műanyag elemet, ami a motor, és a nyomtatott áramkör között van. A motorra szerelt lendítősúly is jóval kisebb.
Ennyivel olcsóbb az új motor, mint a régi, hogy megéri még úgy is váltani, hogy új/áttervezett alkatrészek is kellenek a modellbe, és ezeket is be kell szerelni a gyártáskor, ami plusz munkafolyamat?
Sima egyenáramról meghajtva - labortápról, nem trafóról - megerősíteni tudom, hogy a modell 4-4,5V feszültségről indul meg, futás közben már eléggé kicsi áramfelvétel mellett. Egyébként a futása csendes, szép egyenletes. Viszont a motor forgatónyomatéka nyilvánvalóan kevesebb, mint a régebbi tipusé.
Analóg üzemben PWM-mel nem néztem meg, annak az az egyszerű oka van, hogy nincs kész ilyenem most.
Más a helyzet digitális üzemben! A modellbe az általam nem nagyon kdvelt Train-O-matic dekóder került (műszakilag nincs vele bajom, de a CV kiosztása, és a programozása egy agyrém!), a központ kimenő DCC sínfeszültsége 14V-ra lett állítva. A dekóder CV beállításaihoz nem nyúltam. Az első sebességfokozatban (128 lépésre van állítva a központom alapban), is stabilan megindul a modell, és araszol szépen egyenletesen.
Konklúzió: analógban picit tovább kell tekerni a trafót, hogy meginduljon, de ez nem jelenti azt, hogy nincs lassúmenete. DCC üzemben, egy közepes, vagy annál jobb dekóder esetében meg nincs különbség. Gyanítom, hogy sima, analóg PWM-mel sem lenne. |
|
(#72694) palwolf válasza TT.F.J. hozzászólására (#72643)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Szervusz!
Köszönöm a válaszod, illetve a többiekét is!
A lényeg tehát, hogy jelenleg nem rendelhető a régebbi motor a Roco-tól, de elvileg lehet lesz majd, mert még szerepel a honlapjukon, láttam én is. Az majd csak sajnos persze később derül ki, hogy tényleg lesz-e még valamikor rendelhető... Vagy levadászok használtan egyet, vagy egy komplett Búvárt, ha picit szerencsém van. Öszintén szólva nem túl vidám történet ez eddig, hogy szépen fogalmazzak. |
|
(#72695) palwolf válasza etwg hozzászólására (#72657)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Egyébként a német fórumok se feltétlenül teljesen csendesek, egy fórumozó a TT-Board-on szintén kiakadt például, hogy gyakorlatilag harmatgyenge a motor a most vásárolt magyar Szergej-ben, mire mondták neki hogy sajnos nem új a probléma, mert nem ez az első ilyen széria Roco-tól. |
|
(#72696) palwolf válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72690)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
"... és araszol szépen egyenletesen."
Nos, ahogy írtam én is, egy dekóder segít ugyan rajta valamennyit, de nem teljesen oldja meg a problémát, marha lassú marad például a mozdony. További kérdés, hogy terhelés alatt (egy közepesen hosszú tehervonattal, és/vagy esetleg egy kisebb emelkedő) mit produkál ezzel a motorral a modell, arra is kiváncsi lennék... |
|
(#72697) etwg válasza palwolf hozzászólására (#72695)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Igen én is észrevettem, de ugy látszik nekik már korábban szerencséjük volt ilyen szeméthez. Valaki azt irta, hogy már 2023-ban vett ilyen selejtet.
A legjobb az, amikor jönnek az okostojások, hogy az ebayon lehet venni “olcson” öreg eredeti Roco motort ( nos ez az olcsoság tegnap €40 volt + €16 a postaköltség. Eszem a szivüket amikor veszel egy uj mozdonyt majdnem €200ért és ehhez meg venni kell egy eredeti motort (€ 56) plusz munka meg garancia veszteség, vagy egyböl egy SB hajtás szintén közel €200.
Hova jutottunk?
Japánban egy hasonlo kategoriáju mozdony N méretben vasmentes motorral még €100 euroba sem kerül.
Ki akarja magát rajtunk dagadtra keresni? |
|
(#72698) etwg válasza palwolf hozzászólására (#72696)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Amit mindenképpen elvesztel ezzel a motorral az a szabályozási tartomány ( a minimális meg a maximális sebesség aránya). |
|
(#72699) bgfTT54 válasza palwolf hozzászólására (#72696)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Analógban PWM-mel 11 kéttengelyes kocsival szépen megy. (Gyorsul-lassul, ja ez nem TVG)  |
|
(#72701) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#72698)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Analógban igen.
Egy közepes dekóderrel már nincs gond. Legalábbis a méréseim szerint. |
|
(#72703) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72701)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Digitálisan is, a mechanikát nem tudod semilyen elektronikával átirni. Annak a motornak kicsi a teljesitménye amit nem lehet nagyon elektronikusan növelni. Egy kicsivel ki tudod tágitani, mert a PWM alapbol több energiát juttat a motorra, de az eredmény csak letolja ugyanazt a teljesitmény görbét. ( ahhoz, hogy elinditsd már kb 15-20% PWM kell ráadnod azaz marad a kb 80% a szabályozásra, ez természetesen extra melegedést fog okozni mert azt a 15%20%-t el kell melegiteni mielött a motor elindul. .) |
|
(#72705) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#72703)
|
Válasz •
|
Okt 15, 2025 |
|
Nem hát!
Csak a PWM jel miatt "kisebb feszültségen" a nyomaték szegénysége nem olyan feltűnő. Ráadásul egy megfelelő dekóder PID szabályzása is javíthat a dolgon.
Analógban, sima egyenfeszültséggel - vagy lüktető egyenárammal, mindegy - sajnos jobban fel kell tekerni a trafót, hogy meginduljon a modell.
Egyébként meg ettől még a modell egyáltalán nem hasznavehetetlen. OK, nem szép, hogy romlottak egyes tulajdonságai, változatlan, vagy még magasabb ár mellett.
(Egy korábbi mondatodra: Van a műhelyben most éppen pár KATO modell, azok N-sek. Szépek, de azért a kaszni alatt egy Fleischmann-ban, vagy akár egy Arnoldban is sokkal több műszaki tartalom van.) |
|
(#72706) TT.F.J. válasza etwg hozzászólására (#72697)
|
Válasz •
|
Okt 16, 2025 |
|
Az okostojás mondatát nem jól értelmezted. Én nem tettem semmi utalást arra ,hogy olcsó lenne. Az igazság meg az ,hogy több mint egy éve nézegettem a motort.
Úgy látszik náluk is van infláció,  nem csak nálunk. |
|
(#72709) etwg válasza TT.F.J. hozzászólására (#72706)
|
Válasz •
|
Okt 16, 2025 |
|
Nem is rád vonatkozott hanem a német forumozokra. |
|
(#72710) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72705)
|
Válasz •
|
Okt 16, 2025 |
|
Japánban N méretben a DCC nogo, azaz senki nem tesz semmit ezért, hogy a modellekbe elektronika kerüljön.
viszont jo mechanikai konstrukciot kap modellezö az europai árak töredékéért, amit mint látjuk Europában nem.
Az elektronika sajnos már több iparágat tönkre tett, kár lenne a vasutmodellezésért. |
|
(#72713) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72705)
|
Válasz •
|
Okt 16, 2025 |
|
Ránézésre amúgy stabilnak néznek ki ezek a japán N-es cuccok, csak amikor el is kezdik használni az emberek akkor azért jönnek hamar a gondok. A bp-i T-trackes srácok tudnának bőven mesélni. |
|
(#72718) TT.F.J. hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 16, 2025 |
|
Említést tettem ,hogy pár napja írtam a Roco ügyfélszolgálatnak egy tisztelettudó kritikát a TT-és M62.-ről.
Ma megtiszteltek egy udvarias válasszal.
(egy fecske nem csinál nyarat)
Köszönjük őszinte kritikáját.
Az elégedett ügyfelek nagyon fontosak számunkra. Az Ön építő jellegű visszajelzése közelebb visz minket ehhez a célhoz.
Tájékoztatásait továbbítjuk szakosztályainknak.
Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.
Üdvözlettel:
Ügyfélszolgálati csapat |
|
(#72719) etwg válasza TT.F.J. hozzászólására (#72718)
|
Válasz •
|
Okt 16, 2025 |
|
Ez is valami. Várd ki a végét. |
|
(#72730) sunocske válasza etwg hozzászólására (#72719)
|
Válasz •
|
Okt 17, 2025 |
|
Szerintem ha elég sokan írnak nekik, előbb-utóbb csak megunják a dolgot, és az egyik kedd reggeli termelési értekezleten a műszaki csoport az asztalra fog csapni, hogy a gazdaságiak nyeljék le a békát, a jóárasított vackok kezdenek a userek agyára menni, nem ez a jó irány.
Aztán ha elég sokáig ütik egymást, a PIKO szép óvatosan kikerüli őket jobbról, és piacra dobja a saját verzióját 175 Euróért. Kicsit műanyagabb, kicsit fapadosabb, de megy és nem lesz körtüzes néhány hónap után egy 20 kocsis Kalizugtól. |
|
(#72731) tumikas válasza sunocske hozzászólására (#72730)
|
Válasz •
|
Okt 17, 2025 |
|
Motor téren a Piko biztos nem fogja őket kikerülni, mert az övék szerintem még így is gyengébb mint a Roco féle új. |
|
(#72732) etwg válasza sunocske hozzászólására (#72730)
|
Válasz •
|
Okt 17, 2025 |
|
Vissza is kellene küldeni pár ilyen csucsterméket, mert azt már éreznék is nemcsak olvasnák.
Amugy tényleg érthetetlen, mert akár ugyanilyen uj méretben jo motor is kapni ( van néhány a dobozaimban ) igy szinte biztos, hogy rosszat rendeltek ( mert árban alig lehet különbség, hiszen minden ugyanaz legfeljebb a felhasznált huzal vastagabb 1-2 tized milliméterrel. |
|
(#72733) csíkosháTTú válasza sunocske hozzászólására (#72730)
|
Válasz •
|
Okt 17, 2025 |
|
Ezeket a filléres motorokat pont a PIKO kezdte el alkalmazni. Még a legdrágább modelljeiben is ilyenek vannak.
És meg van a taktika is, hogy a hajtócsigát és - ha van - a lendítősúlyt is úgy sajtolják rá a tengelyre, hogy odahaza nem tudod leszedni, és megpróbálni kipucolni a motort. Kénytelen vagy megvenni a komplett motort sokszoros áron.
"Egy bolond százat csinál." |
|
(#72734) sunocske válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72733)
|
Válasz •
|
Okt 17, 2025 |
|
Értem. Így már mindjárt más a leányzó fekvése. |
|
(#72738) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#72733)
|
Válasz •
|
Okt 19, 2025 |
|
Ezekkel a “filléres” motorokkal nem lenne semmi baj ha nem 40-60 euroért vagy dollárért árulnák.  |
|
| |
2025. Nov, 05. Sze 8:13:53 |
| |
Jelenleg 6 fő olvassa az oldalt |
|
|