|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#54594) csíkosháTTú válasza maTTato hozzászólására (#54593)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Szegény BR92.65-ös.... 
Csak tudnám mit véteTT, hogy így elcsúfították...  |
(#54595) hoTTo válasza csíkosháTTú hozzászólására (#54594)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Biztos nem fért elég szén a tartályába, a szerkocsival többet tud vinni, tehát messzebb mehet. A füstterelő alapján akár expressz vonatokat is továbbíthat. 
Megyek licitálok.  |
(#54601) saetta válasza csíkosháTTú hozzászólására (#54594)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
A tulajdonos felismerte, hogy a mai modellezésben sok vita van az ún. szerkocsihajtás körül. Ezért egy jól bevált megoldásra alapozta legújabb szerkocsis gőzmozdonyának kialakítását.
Megjegyzem, én ilyet sem tudok csinálni.
Saetta |
(#54602) sunocske válasza hoTTo hozzászólására (#54595)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Különben röhögünk rajta, de ha jól tudom, a ceglédi kisvasút gőzmozdonyához hasonló okból kifolyólag valóban készült szerkocsi... |
(#54603) csíkosháTTú válasza sunocske hozzászólására (#54602)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
OK, de a kivitelezés módja azért vet fel néhány kérdőjelet...
Ha ezt a kisebbik fiam csinálta volna 3-4 éve magának, akkor nagyon büszke lennék rá. Csak nem ő volt, és nem tudom, hogy miért került ez az "izébigyulinkókáka" aukcióra, de legfeljebb egy százforiuntos érmét tudnék érte adni. |
(#54605) sunocske válasza csíkosháTTú hozzászólására (#54603)
|
Válasz •
|
Dec 14, 2016 |
|
Persze, ebben maximálisan igazad van!  |
(#54606) róbertke válasza sunocske hozzászólására (#54602)
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
A "Nagy ezüst könyvben" is van egy különleges fotó, a MÁV 375 -ös mozdonya szerkocsival. |
(#54607) sunocske válasza róbertke hozzászólására (#54606)
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
No, akkor majd otthon fellapozom azt is  |
(#54611) gumidani hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
375,801 |
|
(#54615) hoTTo válasza gumidani hozzászólására (#54611)
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
Ez valami szükségmegoldás volt, nem? Több szén kellett a napi munkához, nem tudtak hol szerelni. Egy-egy megálló alkalmával meg átdobálták a szertartályba a szerkocsiból.
Vagy csak az volt épp a feladat, hogy egy szerkocsit vigyen el A-ból, B-be.  |
(#54617) csíkosháTTú válasza gumidani hozzászólására (#54611)
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
Képzelem szegény fűtőt, amikor a pót szerből a lapát szénnel a kezében, menet közben átküzdi magát a vezetőállásba...
(Azért ez nem nevezhető szerintem napi rutinnak a korabeli MÁV-nál. Modellezési szempontból nem tartom követendőnek, hacsak nem a ritka, egyszeri dolgokat akarjuk bemutatni.) |
(#54621) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#54617)
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
Látom a többség. ha szerkocsit lát egyböl (csak) a szénre gondol, holott a gözmozdony inkább szomjas szokott lenni. 20-40 km-ként kell vizet vételeznie szenet meg gyakran csak egyszer naponta!
Ezért a szerkocsiban nem szenet, hanem föleg vizet visz magával amit meg egy slaggal is át lehet vezetni a mozdony viztartályába igy a fütönek nem sok gondja van vele.  |
(#54623) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#54617)
|
Válasz •
|
Dec 15, 2016 |
|
Nagyon sok vasúttársaságnál elterjedt módszer volt, hogy a mozdony mögé odaakasztottak egy plusz szerkocsit vagy mezei tartálykocsit teli vízzel, s így meg tudták növelni a hatótávolságát. |
(#54628) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 16, 2016 |
|
Kedves ÁpolTTársak!
Kíváncsiskodnék hogy érdekelne-e valakit, valakiket majd a jövőben remot Púpos!? Átalakítani egy kasztnit nem nagy meló lenne, de kellene úgy 20db-ra igény, hogy megérje leöntetni. Jelezzétek felém ha lenne rá igény! Robi, BZ, ti ne, mert úgy is tudom hogy nektek kell! |
(#54634) PAJERDT hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 17, 2016 |
|
Kellemes Karácsonyi ÜnnepekeTT!
Készült egy 3,5 perces video a terepasztalomról.
Terepasztal BTTB
Üdv. Mosonmagyaróvárról! |
(#54649) gumidani válasza hoTTo hozzászólására (#54615)
|
Válasz •
|
Dec 19, 2016 |
|
A szerkocsin olvasható pályaszám alapján hivatalos dolog lehetett. |
(#54651) KJLTT-1 hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 19, 2016 |
|
SzevaszTTok!
Segítséget kérnék.
Ti-86110 és/vagy Ti-86112 motoros állítómű beszereléséhez kérnék leírást, ha lehet képpel.
Fél napom elment a kísérletezéssel, a pozicionálás nem sikerült.
A beállításhoz a 2 mm-es mozgást állítottam be. Az EW-2-nél vagy az egyik vagy a másik állást értem el. Inkább a sínek között van, egyik oldalon sem zár." Méregettem jelöltem fúrtam faragtam", de nem jött össze, pedig 45 darabot kellene beépítenem.
Aki bármilyen tapasztalattal rendelkezik ossza meg velem/velünk.
Előre is köszönöm. |
(#54652) etwg válasza KJLTT-1 hozzászólására (#54651)
|
Válasz •
|
Dec 19, 2016 |
|
Hát elég baj ha nem sikerült, pedig semmi ördöngösség nincs benne. Sok mindent nem tudunk, igy rád marad a további kisérletezés. 2 mm pálya (Stellweg) lehet, hogy kevés, ha puha vagy hosszu a mozgatodrot. Persze ezt megállapitani 1-2 perc kérdése.
Azaz a motort állitsd középre szereld fel és rakd be a mozgato huzalt. Ilyenkor a váltonak is pontosan középen kell állnia. Egy-egy gyufaszállal rögzitheted is. Innen hajtsd meg a váltot és figyeld meg mennyit mozdul el. Ha keveset növelni kell a mozgást (Stellweg). Ennyi az egész. |
(#54653) KJLTT-1 válasza etwg hozzászólására (#54652)
|
Válasz •
|
Dec 19, 2016 |
|
Köszönöm a válaszod.
A mozgató drót 26 mm, és a 0,8 mm átmérőjű, a motorhoz adottat használom.
Azt nem értem hogyan állítsam a motort középre, megnézem.
A mozgás növelése eléggé korlátozott (2, 6, 10 mm). 6 mm-el erőlködik amikor a váltó átáll, ezért az nem jöhet szóba. Megmértem a váltó mozgása is 2 mm.
Mindenesetre egy jó tippet adtál ezzel a közepre állítással.
Este próba, holnap beszámolás. |
(#54654) PéTTer válasza KJLTT-1 hozzászólására (#54651)
|
Válasz •
|
Dec 19, 2016 |
|
Szervusz,
én modul állomáson ezeket használtam EW2-höz minden gond nélkül. Emlékeim szerint a lemezkék furata ovális, tehát nem csak fix kitérés állítható hanem lehet finom szabályozni. Arra viszont határozottan emlékszem hogy a gyári acél szálat vékonyabbra cseréltem! Állítómű- 10 mm rétegelt- 4 mm parafa - váltó a rétegelés.
Péter |
(#54657) rwirtz hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 20, 2016 |
|
Sziasztok!
Apróba tettem fel mozdonyt.
Üdv és kellemes ünnepeket mindenkinek,
Robi |
(#54659) lakasi válasza KJLTT-1 hozzászólására (#54651)
|
Válasz •
|
Dec 20, 2016 |
|
Emlékeim szerint a Tillig három méretarányhoz is ajánlja ezeket a váltóállítókat. A 2 mm úthossz a TT-hez nem elég. Nekem egy tucat váltó működik hibátlanul, kb 6 mm-re állítva. A beállítást az egyik végállásban kezdtem úgy, hogy kb 2 mm-t feszüljön a huzal. Ez stabil végállást és elektromos kapcsolatot biztosít. Aztán jött a két mm mozgás és a további két mm feszítés a túloldalon. A vékonyabb mozgató szállal a motornak ezt a terhelést simán ki kell bírnia. Az úthossz beállítása kicsit macerás, kísérletezést igényel, de ha egy már sikerült, a többihez már lesz tapasztalatod. |
(#54677) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 23, 2016 |
|
Szeretnék Minden Kedves Vasútmodellezőnek
ÁldoTT, Békés Karácsonyt kívánni!
csíkos |
|
(#54691) BLaci hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 23, 2016 |
|
Most már teljesen készen lettek,
minden kiegészítővel táblával, együtt. A táblákat kétoldalas ragasztóval tettem fel, ha más tábla kellene könnyen cserélhessem.
A fejet végül is 0,8-as lakk filccel húztam ki. Most még pár fénysorompót kell készítenem. A hozzá tartozó vezérlőt már megcsináltam |
|
(#54692) DZolTTán válasza róbertke hozzászólására (#54623)
|
Válasz •
|
Dec 23, 2016 |
|
|
(#54696) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 24, 2016 |
|
Áldott Ünnepet Minden ÁpolTTnak! |
|
(#54697) BR95 hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 24, 2016 |
|
Boldog , békés karácsonyt kívánok minden ÁpolTTársnak! Legyen a fa alatt mindenkinek, mit csak szíve kíván!
Józsi |
(#54698) STTaradder hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 24, 2016 |
|
Mindenkinek kellemes ünnepeket. |
(#54743) BLaci hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 30, 2016 |
|
Elkészűlt a fénysorompó. Egy Balatonon lévőt mértem le mely alapján elkészítettem. Az oszlop volt a legrosszabb. a valós méretre vaó csökkentés esetében a vékonyabbik oszlop 0,7 mm-nek kellett volna lennie, mig az alsó 2 mm.
Ezt elcsaltam, mivel az egészet egy anyagból esztergályoztam+ a 3 db huzalt is be kellet fűznöm a belsejébe. ezért fúrtam egy 0,8mm es lyukat 2,5 cm hosszan, majd ezt követően leeszterályoztam 1,2 mm re a felső részt. mivel az eszterga tokmány 3mm-nél kissebb anyagot nem tud befogni, ezért a Proxon tokmányhoz csináltam egy adatpetr. így 0,4-3,2mm anyagot is be tudok fogni.
A fénysorompó fej mérete 6 mm es oldalhosszúságú lett és 0603-as leddel raktam, de az egyel kissebb jobb lett volna, igy igen ki volt centizve a hely. Az andrás keresztet 0,3-as rézlemezből csináltam, a fej burkolat 0,1 es réz lemez , a panel 0,5 mm két oldalas. A teljes magasság 36 mmm a keresztel együtt, kereszt nélkül 28 mm. |
|
(#54744) etwg válasza BLaci hozzászólására (#54743)
|
Válasz •
|
Dec 30, 2016 |
|
|
(#54754) rwirtz hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Sziaszok!
Boldog új évet midenkinek a kórteremben!
Elég kicsi mostanában a forgalom itt. Mindenki a facebookon van, vagy csak az ünnepek miatt van?
Lenne egy kérdésem: M63 alá milyen hajtás jó? A Mikromodell 3D nyomtatott M63-asát beszereztem...
Üdv,
Robi |
(#54755) M298 válasza rwirtz hozzászólására (#54754)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Robi!
Én csak saját gondolatomat osztom meg. Amikor odajutok Én cseh hajtást rendelek. 10440 mm-es forgócsaptávolság és 2100 mm-es forgóvázon belüli kerékpártávolságok és 1250 mm-es kerékátmérőre szerintem nincs tökéletes hasonlóság. Ez egyébként kedvezőbb áru, mint egy hattengelyes mozdony megvásárlása, kasztni eldobása, vagy más felhasználása. Nem érdekem a cseh hajtás reklámozása, de az öttengelyes motorkocsijaimba kiválóak, méret szerintiek. És ha egy kicsit hangos a réz fogaskerekek hangja? Na és dízel járműbe kerül. |
(#54757) V43-1182 válasza rwirtz hozzászólására (#54754)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Robi!
Nekem műgyanta M63 van, én abból indultam ki, hogy az M63 a V63 rokon mozdony: A Jákó-féle V63 alatt a BR151 teljesen jó, akkor az az M63 is jó lesz. Legfeljebb forgóváz maszkot is érdemes lenne nyomtatni....
M63 |
(#54758) etwg válasza V43-1182 hozzászólására (#54757)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Egyet ne felejtsetek. A diesel elektromos hajtás sokkal kisebb motorokat igényel mint a 25kV villamos hajtás. Igy alapbol kisebbek a DE mozdonyok forgovázai ( még a mai idökben is amikor már majdnem egyforma aszinkron motorokat használnak. Pl a Vectron esetében 300 mm a különbség.
Igy az M63as forgovázai sem lehetnek hasonloak a V63al.
Az M63 (5900mm) V63 (4200mm) pontosan forditva van mint az a nagy világban szokás, ki tudja miért. |
(#54759) rwirtz válasza V43-1182 hozzászólására (#54757)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Sziasztok!
Kösz a válaszokat!
Igen, a cseh hajtás nem rossz, az már más mozdonyban is tényleg jól muzsikál. A V63 hajtás nekem is szembe jutott, de a villany gépeknél nem szimmetrikus a tengelytáv, ami a V63-ba jó, de ugyanaz torz lenne az M63 alatt. Ahogy néztem, az M62 tengelytávja jó, de ott nyújtani kellene több mint 1 cm-t. Az igaz, hogy a cseh hajtás bizosan mérethelyes lesz és jóval olcsóbb mint egy donor mozdony.
Robi |
(#54760) etwg válasza etwg hozzászólására (#54758)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Most elbizonytalanottam. Ahány forrás annyi adat az alváz tengelytávolságaira. Sajnos ilyenek a magyar források, 3-t csaptam fell 3 adatot kaptam. |
(#54761) rwirtz válasza etwg hozzászólására (#54760)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Én a neten néztem a jellegrajzokat, az alapján 2100mm a tengelytáv és 5900mm van a két középső tengely között az M63-nál. 2100 a Ludmillának is, de ott kisebb a csaptáv |
(#54762) saetta válasza etwg hozzászólására (#54758)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Emlékeim szerint az első pár V63 az M63 (szimmetrikus) forgóvázát használta, és később lett asszimetrikus forgóvázuk.
Tehát eredetileg pontosan azonosak voltak a forgóvázak, csak a sorozatmodellekre változott meg.
Fentiek szerint nem jó a BR151-es vagy BR250-es forgóváz az M63 alá.
SAetta |
(#54763) etwg válasza saetta hozzászólására (#54762)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
Ha ez igaz, akkor elég nagy baklövésnek tartom az M63-s alvázát. A nagyobb tengelytávolság a forgovázban nagyságrenddel jobban terheli a pályát. Erre ezek szerint semmi ok nem volt. azonkivül, hogy egyforma legyen a V63-l ahol a beépitett nagy motorok miatt olyan a tengelytáv, amilyen.
A nagyvilágban a mai napig törekednek a forgovázakban csökkenteni a tengelytávot, mert az jobb futási tulajdonságokat biztosit. |
(#54764) ModELiTT válasza rwirtz hozzászólására (#54754)
|
Válasz •
|
Jan 1, 2017 |
|
BUÉK ! minden kórtermi lakónak !
Olvastam a kérdésedet,a válaszom igen egyszerű,a BttB ludmilla vagy nohab hajtása teljesen megegyezik,a rajzi feltételeknek ..
A minőségi megoldások fokozhatóak,motorcsere miegymással ...
Kinek mi az igénye,nekem ez a fajta hajtás bevált a szergejnél is,
szebben megy mint az eredeti hajtásával,de kinek a pap,kinek a papné,én megelégszem a lányával !!  |
(#54765) sunocske válasza etwg hozzászólására (#54763)
|
Válasz •
|
Jan 2, 2017 |
|
Pedig valóban így van, ahogy a két képen látszik is:
M63
V63
Viszont az M63-as mozdonyok gyártása körülbelül akkor fejeződött be, amikor az első prototípus V63-as mozdony kigördült a Ganz udvaráról, tehát a dízelgép az öregebb. Én inkább arra gondolnék, hogy a Ganznál akkoriban csak az UFC forgóváz állt rendelkezésre, így ahhoz építettek villanymozdonyt. A Krupp licenszét '84-ben vették meg, így a 008-as pályaszámtól felfele már ezzel a forgóvázzal szállították a gépeket. |
(#54766) etwg válasza sunocske hozzászólására (#54765)
|
Válasz •
|
Jan 2, 2017 |
|
Igen én is ide vergödtem és láttam ama infot, hogy
Tengelytáv forgovázon belül 5900 mm
Ami elöször is hitetlen adat, másodszor meg megtévesztö.
Mindegy mindjárt elöveszem az idevágo könyvet, és megnézem. ( ennyit az internetes forrásokrol)
Gondolom a vett UFC licensz nem a méretekröl szol (tengelytáv), hanem a részletmegoldásokrol. |
(#54767) G.F. Rákoskeresztúr válasza etwg hozzászólására (#54766)
|
Válasz •
|
Jan 2, 2017 |
|
Boldog Új Évet a kórteremnek!
A két gép UFC forgóváza ugyan azon paraméterekkel rendelkezik, csak a meghajtás különbőző az emlékeim szerint. De ha van időd, olvass bele az indexfórumon az M63-as topicba, ott nemrég szépen kivesézték.
Egyébként megnézve a paramétreit a Gyíknak, én is a Nohab hajtását használnám fel. Azt a kb. 1.5 mm difit meg elnézném neki. Kicsit eltolt forgóvázmaszkkal tán észre sem lehetne venni.
Közben az ünnepek alatt szépen csnedben a V43-as is megkapta az átalakított, beigazított hajtását. Már futja a próbaköreit a pályán. |
|
(#54768) etwg válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#54767)
|
Válasz •
|
Jan 2, 2017 |
|
Kösz, van irodalmam, de eddig nem igen foglalkoztam sem a V63 sem az M63-l, csak most, hogy felhoztátok a témát ütött a fejembe, hogy hogyan is volt ez, illetve miért lett egyforma egy DE meg egy villanymozdony alváza - ami egyáltalán nem tipikus a mozdonygyártásban és valoságban semmi sem indokolja ezt a méretazonosságot. |
(#54769) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 2, 2017 |
|
Az ünnepek alatt sok helyen dolgoztak a manók. 
Ha már szóba került a V43-as, akkor megmutatnám a mostanában összeállt új hajtás egyik elemét, a Tillig alapokra épített Szili forgóvázat. Itt még fehérfém próbamaszkkal.
Természetesen rengeteg igazítás vár még rá, de a mérethelyes kerekek sikerrel találkoztak az aszimmetrikus fogaskerékkel.  |
|
(#54774) angyal.marci válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#54767)
|
Válasz •
|
Jan 3, 2017 |
|
Mi a manó! Nem is tudtam eddig erről. Nagyon ígéretes, hajrá minden Szili-építőnek!  |
(#54775) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 3, 2017 |
|
Boldog Új Esztendőt BaráTTaimnak!
A 6-ai Lajos búcsúztató utáni héten, 12-én kb. 16 órától - lehet korábban is - tali a Nyugati szoc. épületben.
Ki mit kapott karácsonyra? Mik az újdonságok? Láthatunk 3D-s M63-ast? Láthatunk, "fogdoshatunk" V43-ast? |
(#54776) ponTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 3, 2017 |
|
Búék Mindenkinek!
Alkatrészes kollégák segítségét kérem:
Máv Traxx-om (Tillig 4908) sajnálatos balesetet szenvedett  , áramszedőt keresek hozzá.
Akinél akad, vagy be tud szerezni, kérem, emailben jelezze!
Köszönettel!
ponTT |
(#54777) masTTertape válasza ponTT hozzászólására (#54776)
|
Válasz •
|
Jan 4, 2017 |
|
Rendelés elindítva, bár külön nem rendelhető.  |
(#54778) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 4, 2017 |
|
Sziasztok,
A 01212-es digit szett tulajdonosok figyelmébe!
A mozdony forgóvázmaszkja a korábbi esetekhez hasonlóan, pár hónapnyi dobozban pihenés után eltörik, leesik. Ugyanaz az anyaghiba.
Ezért, ha valaki ilyet tapasztal, kérem jelezze felém, mert indul a garanciális rendelés.
Üdv: G. |
|
|
2025. Aug, 10. Vas 21:54:04 |
|
Jelenleg 26 fő olvassa az oldalt |
|
|