Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Ötletek új asztal építéséhez
Ötletek új asztal építéséhez
Témaindító: moerphin, idő: Márc 19, 2016
Témakörök:

Lapozás   1/1
(#50328) moerphin hozzászólása Válasz Márc 19, 2016
Sziasztok!

Szeretnék néhány ötletet kérni új asztal építéséhez. Sőt, igazából első önálló asztal lenne.
Ami leginkább fejtörést okoz, az a helyhiány. Alapvetően két dolog jutott eszembe:
1. Fellógatni az asztalt. Itt olvastam egy topikot egy hasonló témáról, nem tűnik egyszerűnek. Tekintve, hogy a lakás társasházi (tégla, de van felső szomszéd) nem hiszem, hogy a felső szomszéd örülne 1-2 átmenő csavarnak a megfelelő rögzítéshez.
2. Egy ebédlőasztalnyi helyet (kb 120x80) még tudnék szorítani, azonban aggaszt, hogy kicsi lesz, másrészt van egy macska. Ő egész biztosan megmászná, és amit csak tud ellopna. Ezért arra gondoltam, hogy egy asztalt építenék, oldalain és tetején plexivel.

Tapasztalaitok szerint mennyire elvetemültek ezek az ötletek?
Illetve mi az amiben gondolkodhatok? A méretekből adódóan úgy gondolom a H0 kiesik. TT-nek elég? Vagy inkább N?
Megköszönném, ha tapasztalataitokkal tudnátok segíteni az elindulásban.

Üdv:
m
(#50330) angyal.marci válasza moerphin hozzászólására (#50328) Válasz Márc 19, 2016
Szia!
Nem is tudom, kié leheteTT az a fellógatós topic... csak nem az enyém?
Szerintem nyugodtan fellógathatod, hisz Korongos olvtárs megmondta
"A fúrások után meg lehet kérni a fenti lakót, hogy legyen szíves rátekerni az anyákat "
120·80 cm mondhatni egy dilikörön kívül másra nem elég. H0-t zárd ki, de még a TT-t is, ha rendesen játszható asztalt szeretnél. uNokatestvérem N-ezik, neki a 2·1 m is kevés, nem tudom, hogy neked milyen lesz... Gondolkozz, ezen a területen sokmindent nem tudsz megépíteni.

(#50348) moerphin válasza angyal.marci hozzászólására (#50330) Válasz Márc 20, 2016
Szia!

A tiéd egyébként jelenleg hogy áll?
Elkészült hozzá a csigarendszer?
Felhúzós módszerrel egy osb lapnyi nekem is elférne, de aggódom a súly miatt.
Gondolkodtam még egy felhajtható asztalon is. Azzal már 2x1,5m-t el tudnék érni. Viszont ott erősen limitálva van a maximum magassága a tereptárgyaknak. Nézegettem a "Z"-t is, de az már nagyon apró.
(#50349) etwg válasza moerphin hozzászólására (#50348) Válasz Márc 20, 2016
Egy jobb minöségü dübli 100kg-t bir el. A terepasztalodhoz, legalább 4 kell, azaz 400 kg a terhelhetöség. Még a nehezebb terpasztalok (ilyen méretben) sem nehezebbek 50 kg-nál, azaz 8x a biztonság. Ha még biztosabbra akarsz menni 6 - 8 csavarral rögzits a plafonhoz két 20-20mm vagy 30x30mm L profilu fém sint (vas vagy alu), és arra akaszd a terepasztalt.
Nekem 8-10 évig logott egy 180x120cm-s asztal a plafonon.
(#50351) moerphin válasza etwg hozzászólására (#50349) Válasz Márc 20, 2016
Némi keresgélés után belefutottam két érdekes anyagba.
Ongrodur vagy ongrofoam nevű holmikkal volt már dolga valakinek?
Látatlanban úgy gondolom, hogy néhány alu profillal ki lehetne őket merevíteni úgy, hogy lehessen rájuk építkezni. Lényegesen könnyebbek és könnyebben kezelhetőek mint az osb lap. (Legalábbis az ongrofoam annak tűnik.)
Közben lemértem, mennyezetre húzva kb 240x160 cm férne el kényelmesen.
Emelőszerkezetnek (csigák, áttétel, tekerő, stb...) merre tudnék utána nézni? Vitorlás boltban? Az első keresésekkel főleg láncos emelőkbe futottam bele (meg autós csörlőkbe).
(#50352) etwg válasza moerphin hozzászólására (#50351) Válasz Márc 20, 2016
Ezeknek a haboknak rengeted fajtája van, a rozsaszin meg a sárga EPS ( lehet, hogy van más szinü is) annyira massziv, hogy járni is lehet rajta, mégis pehelykönnyü.
Pl. a z én bányvasutam is egy ilyen táblán van.
Nem tudom milyen méretekben van, de többnyire 100x50 cm-s darabok vannak a barkácsboltokban. Egy 8-10 darab simán elég akár egy TT pályának is (minden merevités nélkül). Ha ügyes vagy a táblákat még a padlon (hogy egyenes legyen) egymáshoz ragasztahtod és csak utánna kell felfüggeszteni. Az egyetlen gond, hogy igen nehéz az ilyen pályán valamit alulrol beépiteni.
Az én korábbi pályám 5 cm vastag kemény habon volt, de ugy, hogy volt körülötte egy alulrol zárt fakeret, amiböl a pályát ki lehetet billenteni ( mint a motorháztetöt), és alkalom adtán az egészet ki is lehettett venni. A keretben belül volt mintegy 8 cm magas tér. Igy bármit lehetett a pálya alá szerelni.

A 240x160 cm méret viszont már igen nagynak tünik. Nem tudom milyen nagy a helység, de minimum 1 m kellkörbe körbe arra, hogy a pályán dolgozhass vagy mutathasd, hogy el tudjanak az emberek menni a pálya körül. A 160 cm tul sok ahhoz, hogy egy oldalrol elérd a másik oldalt.
Ráadásul a világitást is meg kell oldanod, mert egy 240x160 cm plafon kiált a fényért (ha fenn van a pálya).
Felhuzo rendszert sok helyen találsz, szinte minden barkácsboltban van csiga meg jobb száritokötél. A csörlö meg hasonlo szerkezet szintén van a háztartási boltokban, sportüzletben ( teniszhálofeszitö), de van motoros is, a nagy 4x4-s autok tartozéka (ilyet gyakran találsz az autobontokban is). De vannak kiszuperált emelök, garázsajto motorok stb. Ezt már magadnak kell eldöntened mit tudsz megvalositani. Én anno magam csináltam a csörlöt egy alucsöböl meg egy fogaskerékböl ami maga volt a retesz.
(#50353) angyal.marci hozzászólása Válasz Márc 20, 2016
Nekem még semmi se készült el hozzá időhiány... Én 2500·1250 mm-ben gondolkodom, azt is meg kell bírnia. Amúgy egy sima fregoli-rendszerben ha gondolkozol, akkor jó. Nem kell az épületekkel sem vacakolni, nem kell koppanásig és reccsenésig felhúzni az asztalt.
(#50355) etwg válasza etwg hozzászólására (#50352) Válasz Márc 20, 2016
El is felejtettem, manapság szinte mindenhol kapsz villanyhajtásu redönyöket. Azok magja egy csömotor ami feltekeri a redönyt. Nemrégen dobtam ki a garázsajtot (redönyös, motoros volt és 260 cm hosszu).
(#50357) diginewl válasza moerphin hozzászólására (#50351) Válasz Márc 20, 2016
Jók ezek a habok, de...
Puhák, azaz kell köré merevítés (fa/fém valami) amit írtál is.
Aztán, ehhez mindent csak ragasztani tudsz. Csavarozni nem lehet.
Spec. ragacs kell hozzájuk, mert van amelyik simán feloldja őket.

Ennél a habosított pvc-nél van talán olcsóbb megoldás.
A 19mm-es ami már valamennyire alaktartó, drága.
A vékonyabbak nem tudom mennyire alaktartók/mennyi alákeretelés kell. Ezekbe lehet csavarozni is, de... inkább ragasztás.
XPS-sek olcsóbbak, és elég merevek, kisebb táblákban is kapható.
Érdemes körülnézni.
(#50359) moerphin hozzászólása Válasz Márc 20, 2016
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Utánanézek a jelzett dolgoknak.
(#50364) Sky967 hozzászólása Válasz Márc 20, 2016
A fellógatás helyett ezt választottam. Egyenlőre még nincs teljesen kész. A takaró lapok (5 db) lehajtható a végén. középen meg elcsúsztatható. Alul meg levehető lesz.
Az első képen az asztal lehajtható állapotban.

P3030023.JPG
 
(#50365) Sky967 válasza Sky967 hozzászólására (#50364) Válasz Márc 20, 2016
A másodikon meg becsukott formáció, de még nincs minden fedlap rögzítve.

P3030025.JPG
 
(#50368) diginewl válasza Sky967 hozzászólására (#50365) Válasz Márc 20, 2016
Én meg szétszedhetőben gondolkozom...
De még az sincs kész
sőt.
(#50370) Sky967 válasza diginewl hozzászólására (#50368) Válasz Márc 20, 2016
A szétszedhetőt macerásnak találtam. Ezen is volt mit agyalni, hogy felhajtható legyen. Méretek összejöjjenek. Ha gond lesz akkor alul mindenhez hozzá férjek. De egyenlőre itt megáll a project. Itt a jó idő. Kinn vár a munka. Reményeim szerint 4-5 év. Így is ősz óta többet csináltam meg mint amit terveztem.
(#50388) Frankye válasza moerphin hozzászólására (#50328) Válasz Márc 21, 2016
A fellógatott vs. álló asztal mellé még egy alternatíva: A fal körül körben futó (keskeny) asztal lehetősége. Itt "csak" a falra kell rögzíteni (természetesen egyenletes magasságban!) a konzolokat, amelyek lehetnek pl. lemez polctartók is. Amíg volt, nekem ilyen volt. A "kihívást" itt már a terep kialakítása, és az ehhez kapcsolódó dekor jelenti. Persze, nem megoldhatatlan.
Mindenképpen TT-t javasolnék, és nem "szakma-sovinizumsból". A H0 egy normál lakáshoz túl nagy, az N pedig nagyon kicsi. (Legalábbis nekem, mert én már "vaksi" vagyok.)
Ami a plexi borítást illeti: Ha teljes egészében plexivel akarod fedni (mindegy, hogy milyen kialakítás: klasszikus asztal, vagy fal körül körbefutó), az horrorisztikus árban oldható csak meg. Nekem anno bevált, hogy a vár plexiből volt (sütőben felmelegítve a plexi kiválóan hajlítható/formázható, utána hideg vízben lehűtve pedig megtartja a kívánt alakját), míg a vázra átlátszó, de a fóliasátorhoz használtnál vastagabb, műanyag fólia került. Ez - túl azon, hogy így letakart állapotban is látható a "mű" - azért is jó, mert megvédi a felületeket a négylábú családtag "támadásaitól" is (legalábbis részben), és még esztétikus is marad, ráadásul nem is porosodik (annyira).
(Sajnos kép nem maradt fenn az enyémről, természetben pedig már nem mutatható be...)
(#50392) enigma hozzászólása Válasz Márc 21, 2016
Szerintem olcsóbb, bár biztos, hogy macerásabb egy felhajtható és/vagy levehető tető az asztal fölé, mondjuk OSB-ből vagy rétegelt lemezből.
A plexi tényleg brutál összeg lenne egy ekkora asztal lefedéséhez.
A habos dolgokkal nekem hideg/meleg tapasztalataim vannak. Súlyuk könnyű, szinte nem növelik az asztal súlyát. Nagyon könnyű velük a munka, könnyű faragni, alakítani, remek terepvázakat lehet belőlük összehozni.
Viszont nem igen tudsz hozzájuk rögzíteni semmit. Csavar nem áll meg bennük, merevítés mindenképpen kell hozzá. Ragasztva rögzítést is csak akkor javaslom, ha a ragasztásnak nem kell súlyt tartani.
Az én - egyelőre terv, ill, egy "előtanulmány" készült - megoldásom vékony (8mm-es) OSB eléggé megmerevítve, rá 5 mm XPS. A csavarok, és a dróthorgonyok az OSB-ben fognak az XPS csak "tömegnövelő".
(#50397) etwg válasza enigma hozzászólására (#50392) Válasz Márc 21, 2016
Azért nem olyan veszélyes a habos anyagba valo csavarozás. Én podon egyszerü és olcso trükkel oldom meg. Vettem egy nagy zacsko 4mm düblit ( néha mindenféle kiárusitásban szinte ingyen adják). Ezeket a müanyag dübliket befurom a habba ( még ütvefurogép sem kell, majg a lyukba nyomok elöször faragasztot ( a fehér meg a tubusos is bevált) majd a lyukba benyomom a düblit. Az ugy tart, hogy gyakorlatilag kb 5 x 5 cm-es habot kell kiszakitani, hogy kiessen. ( már ez is elöfordult).
Házakat stb viszont nagyon egyszerü modern szupermágnesekkel rögziteni. A ház aljára odaragasztok két alátéte vagy bádogos horganyzott lemezt. Ha megszárad egy fékony foliát teszek a lemezre majd odafogom a két mágnes ( vagy többet, ki mennyit akar. A házat odanyomom a mágnesekkel a helyére, igy azok nyomot hagynak a habban. Egy késsel vagy furoval kiásom az árkokat a mágneseknek, majd tubusos ragasztot nyomok a lyukba. Most már a házat a mágnesekkel oda lehet helyezni ahova kell, majd leterhelni a szárad száradásig (10-20 perc). A mágnesek beragadnak a habba, a folia megakadályozza, higy a h´az is odaragadjon, igy azt utánna le lehet venni. Mágnesröl, a foliát eldobni és kész. Ha pontosan kell elhelyezni az épületet (pl rakodaŕampa) akkor gondoskodni kell valamilyen vezetö szerkezetröl ( pl. két lyuk a ház alján és megfelelö tük a földben).
(#50399) enigma válasza etwg hozzászólására (#50397) Válasz Márc 21, 2016
Hasonló megoldást egy-két helyen én is használok/tam.
Ismered gondolom a mágnesezett lapot? Ez egy vékony (~1 mm) vastag hmm..műanyagnak tűnő lap, ami mágneses tulajdonságokkal bír.
Persze kilókat nem tart meg, de egy könnyű papír, vagy műanyag házat a játék idejére tökéletesen rögzít.
(#50400) etwg válasza enigma hozzászólására (#50399) Válasz Márc 21, 2016
Ismerem persze, de pontosan a gyengesége miatt használok inkább 3-5 mm-s szupermágneseket.
(#50406) csíkosháTTú válasza moerphin hozzászólására (#50328) Válasz Márc 21, 2016
Szia!
120*80cm az nem valami nagy felület. A H0 eleve kiesik szerintem. Legfeljebb H0e, vagyis a keskeny nyomköz jöhetne szóba.
Kukkants át
ide, a Z-s topicba!
Kicsit visszalapozol, egy ennél nem sokkal kisebb asztal építését követheted nyomon: 110-65cm-es.

Ki kellene találni, hogy mit is szeretnél/szeretnétek csinálni a leendő asztalon?
Feltétlen csak egy szokásos, téglalap alakú felület jöhet szóba? vagy esetleg egy fal mellett futó berendezés?

Ha ez meg van, akkor gondolkodjunk el, hogyan is néz majd ki az alap, és felhajtható, felhúzható, stb, stb.
(#50411) moerphin válasza csíkosháTTú hozzászólására (#50406) Válasz Márc 21, 2016
Sziasztok!

Egyre több jó tipp gyűlik össze, köszönöm!
A mágneses tipp különösen tetszik.

A "Z"-ről eddig nem sok jót hallottam. Nem tudom mi igaz belőle. De köszönöm a tippet, végigolvasom a topikot.

Ötletek már vannak, de addig nem álltam neki tervezni, amíg nem tudom, hogy milyn méretarányban, mekkora asztallal tudok számolni.
A fal mentén körbefutó sajnos kiesik. Ami maradt az a 80x120-as fix asztal, vagy nagyobb (240x120) felhúzható / felhajtható asztal.

Egyébként egyre inkább hajlok az xps alapú felhúzható asztalra. Pehelysúlyú lenne. Lehet,chogy veszek hétvégére aluprofilt meg xpst, és csinálok néhány tesztet.
(#50412) angyal.marci válasza moerphin hozzászólására (#50411) Válasz Márc 21, 2016
A Z-vel kapcsolatban egy problémáról tudok, ez pedig az ára. Kb kétszer annyiba kerül, mint a többi.
A felhúzhatós mérettel már lehet is kezdeni valamit. A H0-t szeritnem lődd ki oTT is, ha hosszú vonatokat szeretsz látni, akkor legyeN N a választás, ha szépen kidolgozott, és még szép hosszú szerelvényre vágysz, akkor lépj be a táborunkba, legyél TT-s!
(#50416) csíkosháTTú válasza moerphin hozzászólására (#50411) Válasz Márc 22, 2016
Szia!
A Z-s topicban leírt asztalka heti rendszerességgel használatban van, eddig kétszer járt nálam mozdony tisztításon.
Egy hátránya van ennek az építési nagyságnak, ez a mérete. Ha e mellett döntesz, akkor fel kell készülni arra, hogy apró dolgokkal kell létrehozni a berendezést. (Akik fújnak erre, azoknak csak egy dolgot szoktam mindig üzenni: egyujjas bundakesztyűben, Mahorka cigivel a szánkban és kalapáccsal a kézben nem lehet vasútmodellezni semmilyen méretben. Azok az idők nagyon régen elmúltak már.*)

Ha fix asztal, és a méret adott, akkor marad a két legkisebb méret, a Z, vagy az N.

Ha felhúzhatót építesz, akkor a nagyobb felület miatt már képbe kerülhet az N-en kívül a TT is.

Utóbbi esetben egy H0 mellékvonali téma is képbe jöhet, de a vasútüzem korlátozottabb lesz, és nagyon ügyesen kell bánni a tervezéskor a hellyel. Sajnos hazai téma választás esetében dög unalmas lesz ekkora területen a H0, mert gyakorlatilag MÁV mellékvonali járművek nincsenek piacon. Amik vannak, azok drágák, és nehezen hozzáféhetőek. Amikhez meg hozzá lehet férni, azok hasznavehetetlenek modellüzemben.

*: Tegnap volt nálam eg Z méretű Desiro motorvonat. Magyar gyártmány, CNC mart fém váz, Maxxon motor, hangos, digitális. Nagyon szépen megy, pár hét múlva megy ki a Z találkozóra, Németországba. A gyártó viszi ki a saját kis asztalát is, az magyar téma: saját gyártású Bcmot, MÁV személykocsik, tehervagonok, 375-ös gőzös. Az asztalka félautomata, digitális vezérlésű, 110*60cm-es. Majd fotózom, mert a végső beállításokban segítek a készítőnek.
(#50418) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#50416) Válasz Márc 22, 2016
A kévés kis eszembe belejutott valami!

Van egy könyvecske, igaz német: Günter Fromm: 100 Gleispläne H0/TT/N. 1969-es kis mű.
Van az 52. oldalán egy 220*150cm-es terv. Ez H0-ás, és eléggé érdekes, nagyon sok játék, és valódi vasútüzemi lehetőséggel. Nem nagyon van időm beszkennelni, de hátha valahol fent van a neten, rá kellene keresni. Van idehaza pár kis gőzös ebben a méretben, meg pár Donnerbüchsen kocsi is, ideális német mellékvonali téma. meg kellene csinálni...
(#50426) DZolTTán válasza csíkosháTTú hozzászólására (#50418) Válasz Márc 23, 2016
Első ránézésre, "túl szép, hogy igaz legyen", mármint, hogy tényleg kifér ennyi vágány ekkora méretben. Amúgy tényleg pofás elrendezés. Meg kéne rajzolni valamelyik programban.
Ímhol:

Von_Thomasmü...png
 
(#50427) DZolTTán válasza DZolTTán hozzászólására (#50426) Válasz Márc 23, 2016
Csak egy gyors skicc. Hááát, így a valóságban mintha egy cseppet zsúfoltabbnak tűnne, pedig rövid R484/15fok váltókkal van rajzolva.

Von_Thomasmü...png

Von_Thomasmü...png
 
(#50431) Nemeth80 hozzászólása Válasz Márc 23, 2016
Az asztal nálam felhajtható lett. Gondolkodtam én is felhúzható kivitelben, de kb.150kg lett volna, mi meg ez alatt aludtunk volna ...
Amúgy a mérete 320x175cm, TT lesz.


20160219_151...jpg

20160315_173...jpg

20160315_173...jpg
 
(#50432) Nemeth80 hozzászólása Válasz Márc 23, 2016
.....

20150705_211...jpg

20151027_092...jpg

20151108_191...jpg
 
(#50436) etwg válasza Nemeth80 hozzászólására (#50431) Válasz Márc 23, 2016
Mitöl lett volna 150 kg?

(#50441) Nemeth80 hozzászólása Válasz Márc 23, 2016
Hogy mi lett volna 150 kg? Mondom.
5m2 bútorlap és vasalatai, felszerkezetre (terepnek es "alpadlokent") bútorhátlap fenyőléceken, maga a terep sulya, aztán a legfontosabb, hogy egy elég erős zártszelvény keretet (belül keresztmetevitésekkel) kellett volna az asztalba épiteni azert, hogy a 320 as hosszon tartson es ne hajoljon be az egesz (szettorve ezzel a terepet) ha a negy sarkanal elkezdem felhuzni a mennyezetre. Es vegul de nem utolso sorban a drotkotelek es csigak sulya ami szinten a fejunk felett logot volna.

A felhajtas igy is ket reszletben zajlik. Ennek is van sulya.
Egy 160 as elem meg igy eppen mozgathato nekem egyedul.
(#50442) etwg válasza Nemeth80 hozzászólására (#50441) Válasz Márc 23, 2016
Akkor te is az Ikeatol tanultad az asztalosmunkát. Azok tudnak egy kis szekrényt 100 kg anyagbol kihozni. A közel száz éves stil butoraimat meg egyedül cipeltem az emeletre....
(#50443) Nemeth80 hozzászólása Válasz Márc 23, 2016
Pont az ikea az ami egy rakas .... semmi anyag nincs a cuccaikban. Egyetlen normalis bitoruk nincsen. Nagymuter szekrenysora 1950 ből na az igen, csiszolhato, lakkozhato, stb..
Amugy inkabb legyen benne merevites meg nemi biztonsagi rahagyas mint hogy osszeszakadjon az egesz. Nem kell kicentizni, mert kesobb nehez megerositeni ha mar ra van epitve minden.
De ez igy a felhajthatos verzio remekul szuperal!
(#50447) etwg válasza Nemeth80 hozzászólására (#50443) Válasz Márc 23, 2016
Nem is azt irtam, higy anyag lenne a butoraikban - csak tömeg, egyre nehezebbek.....
(#50474) saetta válasza Frankye hozzászólására (#50388) Válasz Márc 24, 2016
Sziasztok!

Én is ezt a (körbefutó) megoldást akartam javasolni. Bár úgy látom, számodra nem ez az ideális megoldás, mégis én ezt preferálom, illetve másoknak is ajánlani szoktam. Így ugyanis - függően a helyiség méreteitől és általános céljától - egész hosszú pálya is kialakítható.

TT-ben gyakorlatilag egy 35 cm széles modul- / szegmens elemekből álló megoldásnál már kétvágányos kialakítás is lehetséges. (Viszont ilyen esetben a kanyarban a 43mm-es síntávolság ajánlott a két sínpár közepe között).

Egy ilyen "asztal" akár egy (könyves) polcrendszeren belül, akár egy beépített (nappali/iroda) bútorban rejtve is megvalósítható (számomra az elrejthetőség, lefedhetőség fontos).
Én régóta ezt a tervet dédelgetem-fejlesztgetem saját célra, illetve otthoni beépítésre a "multifunkcionális tér" elmélet jegyében

A portól való védelmet és a más célra használhatóságot olyan billenő tetővel képzelném el, amit pl. a konyhabútorok felső zsanéros kialakításában is alkalmaznak. A mai világban akár a pálya olcsó megvilágítását is meg lehet oldani egy ilyen felnyíló tetőbe szerelt "lámpasorral".
Kiállításokon sok hasonló példát láttam.

Az egyik fő kérdés egy ilyen tervben - "oválpálya" koncepció esetén - a fordítóhurok (vagy visszaforduló elem) kialakítása egyik vagy mindkét végen. Ezt lehet levehető elemből készíteni, vagy alacsonyabb beépítés esetén olyan bútorba tenni a sarokba, amin amúgy mondjuk egy szobanövény is állhat. (90cm TT méret esetén elég a huroknak.)

-----

Gondolatébresztőnek (méretek, terepezhetőség) idemásolom a külföldről beszerzett (és számos fejtörést okozó) szegmenseim képeinek elérhetőségét:

SAETTA (modul)szegmensek - régi állapot

Ezeket részben a klubban is beépítettük tesztasztalként, bár ott a lefedésük még nem megoldott.
Egy klubos összejövetel során pedig már részben terepezettebb állapotban (pár másik képpel együtt):

TT-s modulrendezvény - 2015

Ezek az elemek pl. csak 25 cm szélesek (polcrendszer korlátai), helyettük egy fal melletti asztal esetében is inkább min 35cm-t javaslok, de nem omlik össze a világ, ha nincsen annyi hely. A lengyelek ilyen modulokat is használnak.
Egy kulisszás kialakításban a szegmensen a pályát a fal felé eltolva az előtte lévő részen már egész szép hely marad kisebb terepkialakításra is.

Egyelőre ennyi.

Üdv:

SAetta
(#50476) moerphin válasza saetta hozzászólására (#50474) Válasz Márc 24, 2016
Sziasztok!

Rengeteg jó tippet kaptam, köszönöm! Remélem másnak is hasznára válik.
A fal mellett körbefutó megoldás is nagyon tetszik, de egyelőre olyat szeretnék ami egyben mozgatható/szállítható.
Plexivel/egyéb áttetsző anyaggal fedett asztala van valakinek? Szoktátok valamivel fedni az asztalt? Ha nem, egy idő után nem lesz túl poros?
(#50477) etwg válasza moerphin hozzászólására (#50476) Válasz Márc 25, 2016
Idézet:
„Ha nem, egy idő után nem lesz túl poros?”

De az lesz, és az ugy van jol. A valoságban is környék porosodik igy modellben is igy kapod meg az igazi patinát.
Néha le kell porszivozni, ezt azt felujitani - ugyanugy mint a valośgban...
(#50525) Frankye válasza moerphin hozzászólására (#50476) Válasz Márc 29, 2016
Már nincs, de - mint lejjebb írtam - valaha volt. Ebben írtam róla.
(#50528) etwg válasza Frankye hozzászólására (#50525) Válasz Márc 29, 2016
Amugy kapni kb 5 mm vastag áttetszö pehelykönnyü müanyaglapot amiböl üvegházat szoktak épiteni. A két sima oldal között csak hosszanti merevitö rács van ( szintén áttetszö müanyagbol). Nekünk kb 10 évig volt egy ilyen üvegházunk. (Azaz ennyit kibir még a kertben is).
(#50533) enigma válasza etwg hozzászólására (#50528) Válasz Márc 29, 2016
Te a polikarbonát lemezre gondolsz ugye?

polikarbonat...png
 
(#50535) etwg válasza enigma hozzászólására (#50533) Válasz Márc 29, 2016
Igen, de van ettöl vékomyabb - azaz könnyebb - is. A mienk kb 5-6 mm vastag volt majdnem ugyanilyen szerkezettel.

Ebböl a vastagabbol én szerszámtartot és finom leceknek, fémprofiloknak tárolot épitettem.
(#50552) csTT válasza etwg hozzászólására (#50535) Válasz Márc 30, 2016
Kartonplaszt-nak hívják a könnyebb lemezt és jóval olcsóbb mint a polikarbonát lemez, persze nem annyira merev, de por elleni védelemnek pont megfelelő. Innen beszerezhető

polipropilen...jpg
 
(#50554) etwg válasza csTT hozzászólására (#50552) Válasz Márc 30, 2016
Igen erre gontoltam. Kösz
Lapozás   1/1
Frissek
  2024. Márc, 28. Csü
23:08:35
  Jelenleg 19 fő olvassa az oldalt
Hirdetés