Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » MoJaHo 2010 »
MoJaHo 2010
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: Abs, idő: Szept 13, 2010, olvasva: 7563
Lapozás:
Idén is megrendezésre került a már hagyományossá vált Modell, Játék, Hobbi kiállítás. A vasút, autó, repülő és egyéb modellek, társas- és készségfejlesztő játékok, kreatív hobbihoz szükséges eszközök széles választékát felvonultató rendezvényt ezúttal új helyszínen, a Hungexpo G pavilonjában rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Vásár keretén belül.

A nagyszabású rendezvényen sok külföldi kiállító vett részt, és persze több országból érkeztek a látogatók is.

Nagy érdeklődés övezte a díszvendég India pavilonját, ám szép számú látogató tette tiszteletét a MoJaHo kiállításon is. A sok-sok készségfejlesztő játék, magyar fejlesztésű társasjátékok, sportfelszerelések mellett nem hiányozhattak a modellek és makettek sem. Az egyik legnagyobb magyar modellforgalmazó cég rengeteg rádiótávirányítású autó és repülőmodellel jelent meg, és látványos bemutatókkal szórakoztatta a nagyérdeműt. A pavilon másik látványosságai a vasútmodellek voltak. A veresegyházi klub analóg asztala mellett a TrainModules digitális modulterepasztala vonzotta a kíváncsi tekinteteket. A két hurokfordulóban végződő asztal gerincét az eredetit mintázó Szabadisóstó állomás adta, de a rendszer része volt a LAGYESZ néhány modulja, így a Vác-Balassagyarmat vonalon fekvő Magyarkút megállóhely is.


A rendszer középpontja, Szabadisóstó állomás

Az asztalba korábban rengeteg TrainModules-fejlesztésű kiegészítő került beépítésre, melyek a kiállítás napjai alatt ismét megbízhatóan működtek, és remekül működött az egyelőre a tesztüzemét töltő NaWi vezetéknélküli kézivezérlő is. Ezen eszköz érdekessége, hogy ezidáig csak egy nagy gyártó, a Roco dobott piacra ilyen terméket, ám ennek ára igencsak borsos, így sok modellező számára egyelőre a megfizethetetlen kategóriába tartozik. A terepasztal közvetlen közelében helyezkedett el egy modell-makett forgalmazó cég standja, ahol szinte megszakítás nélkül több rádiótávirányítású modellel is tartottak bemutatókat, de a NaWi kézivezérlők üzemét ez egyáltalán nem zavarta, ezzel is bizonyítva azt, hogy egy jól összerakott, megbízható eszközt vásárolhatunk majd meg a későbbiekben. Persze, a terepasztalt az apróságok teszik igazán érdekessé: ilyen az útépítésnél lévő terelőbójákra helyezett futófény, a Balaton partján rakott tábortűz valósághű narancs-vörös színjátéka, és a fűtőház előtt hegesztő vasutas figura kezében szikrázó forrasztópáka is. Ennek a momentumnak van még egy érdekessége: azon túlmenően, hogy tökéletesen szimulálja a hegesztőpisztoly villódzását, ide a világon jelenleg létező legkisebb LED lett beépítve.


A munkást a világon kapható legkisebb LED, és egy TrainModules fényeffekt varázsolta élethűvé

Avatatlan szemnek lényegtelen, és talán fel sem tűnik, de a TrainModules dekóderrel és szervóval szerelt váltók nem régimódian, egy pillanat alatt ugranak át egyik állásból a másikba, hanem szépen, folyamatos mozgással állnak át - csakúgy, mint az igaziak. Ugyanilyen látványos apróság egy új funkció a mozdonydekóderben: fel- és lekapcsoláskor a mozdony fényszórói fokozatosan világosodnak ki, és halványulnak el. Az új fejlesztéseken kívül sok-sok apró jelenet, momentum ékesíti a terepasztalt, így aki szeret és el tud veszni a részletekben, annak az asztal körbesétálása minden bizonnyal rendkívül nagy öröm volt.


Akasztott ember - az egyik,  látogatókat megmosolyogtató apró jelenet

Sajnos, a MoJaHo-nak vége, a terepasztalt lebontották. Legközelebb az Újbuda Centerben, a II. Országos Modell-Makett Show keretén belül lehet majd megtekinteni október 8-9-10-én és 16-17-én, sok más terepasztallal és egyéb modellel együtt. Vajon addigra milyen új ötlettel, látványossággal állnak elő a TrainModules-os fiúk? Még én sem tudom, de októberben kiderül!


Mindenki kíváncsian kereste az apró, élethű jeleneteket. A következő kiállításon újra megtehetik!

Lapozás:
Frissek
  2024. Ápr, 26. Pé
22:43:54
  Jelenleg 24 fő olvassa az oldalt
Hirdetés