Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » Korszerűsítsük a személykocsi világítást »
Korszerűsítsük a személykocsi világítást
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: Antal Miklós, idő: Jún 15, 2013, olvasva: 8681
Lapozás:

Most lássuk a kapcsolást:

A kapcsolás

  • HO-s méretben a 6 db LED elegendő belső világítást ad, a legtöbb négytengelyes személykocsi teljes hosszában, de ez nem kötelező érvényű. A jumpert felhasználva, és elrejtve pl. az akkumulátortartó szekrény belső oldalába, lekapcsolhatunk akár egy egész szakasz világítását. A zárfényhez még egy sorba kötött LED-pár szükséges. Ebben az áramkörben a soros ellenállás értékét 1,5-1,8 kΩ-ra érdemes beállítani. Mivel a zárfénnyel rendelkező kocsi nem mindig az utolsó, ezért érdemes egy jumpert is beiktatni. Ezzel a megoldással érdekes, egyéni szerelvényt állíthatunk össze, illetve nappal nem szükséges a belső világítás működtetése. Az itt közölt megoldás digitális üzem esetén is használható, csak a két Br1; Br2 egyenirányító hidat kell kihagyni, és a LED-eket a dekóder kimenetére lehet kapcsolni.
  • Az analóg üzemben, a jelzőknél szükséges szakaszolások miatt két egyenirányító híd beépítése célszerű, mert ha csak egyet építenénk be, akkor a kétoldali, párhuzamosan kapcsolt kerékérintkező miatt a szerelvény a jelzőt meghaladná.
  • HO-s kéttengelyű személykocsi esetén elhagyható az egyik egyenirányító, de csak a rövid tengelytávú kocsik esetében. Azonban itt is mindig a vontató mozdony határozza meg az egyenirányító szükségességét. Azon mozdonyok esetén, amelyek lendületi tömege nagy, a vontatási feszültség lekapcsolása után több 10 mm-t is képesek gurulni. Ilyeneknél feltétlenül, minden egyes kerékérintkezőhöz egy egyenirányítót is építsünk be!
  • Az egyenirányítók utáni belső elosztó + / - fővezetéket érdemes továbbvezetni a következő kocsik felé. Ez az A és B csatlakozási hely. A ROCO gyárt kontaktussal ellátott vonó csatlakozót. Ezt felhasználva abszolút villogásmentes lesz a szerelvényünk belső világítása, de itt a vonócsatlakozónál meg kell jelölnünk, hogy melyik a pozitív, és melyik a negatív pólus. Helytelen csatlakoztatás esetén a diódák, vagy egyenirányítók azonnal tönkremennek!
  • Ha fixen összeállított szerelvényünk van, ott az átkötés a kocsik között a fékcsöveket szimulálhatja.
Lapozz...
Lapozás:
Frissek
  2023. Márc, 30. Csü
3:14:10
  Jelenleg 3 fő olvassa az oldalt
Hirdetés