Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » Korszerűsítsük a személykocsi világítást »
Korszerűsítsük a személykocsi világítást
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: Antal Miklós, idő: Jún 15, 2013, olvasva: 9203
Lapozás:
Használjunk SMD LED-eket a személykocsik belső világításánál. Az átépítés menete a SMD LED-ekkel gyerekjáték.

A különböző gyártmányú személykocsik belső világítás megoldásai az idők folyamán nagyon sokat változtak, régebben a rizsszem izzókat (általában két db) használtak, manapság a LED-eket érdemes beépíteni. Az SMD LED-ekkel szerzett tapasztalataimat felhasználva korszerűsítettem több típusú, és gyártmányú személykocsi világítást.

A LED-es világításkorszerűsítésnél az univerzális felhasználhatóság volt a legfőbb cél. A különböző korszakokhoz tartozó személykocsiknál meleg fehér vagy az I. illetve II. korszakú kocsikban inkább sárga SMD LED beépítése lehetséges. A III. illetve IV. korszakhoz tartozó postakocsikba, ahol már fénycsővilágítás volt, hideg fehér SMD LED-et érdemes beépíteni.

A szerelvény végén található, utolsó kocsiba zárfényt is beépíthetünk, piros LED felhasználásával.

A felhasználásra kerülő LED-ek és egyéb alkatrészek elhelyezésére, rögzítésére a legegyszerűbb a NYÁK lemez. A készen kapható, furatozott, maratott NYÁK-ot könnyen darabolhatjuk 2-es vagy 3-as „alapelemre”, melyre a LED, vagy a LED és az előtét ellenállás felforrasztható. Ha a 2-es alapelemet megduplázzuk, az SMD egyenirányító is ráforrasztható.

Rasztermintás kész NYÁK

Lapozz...
Lapozás:
Frissek
  2024. Júl, 17. Sze
13:03:40
  Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt
Hirdetés