Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » Kipróbáltuk a Conrad állítóművet »
Kipróbáltuk a Conrad állítóművet
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: Topi, idő: Jún 28, 2010, olvasva: 10130
Lapozás:

Mint mondtuk célszerű egy kis módosítást végrehajtani a váltóművön. Elsősorban a rajta átfolyó áramot célszerű korlátozni. Ügyelve természetesen arra, hogy mind üzembiztos maradjon, mind pedig legyen ereje átváltani.

Cikkünkben kizárólag analóg rendszerű bekötést ismertetjük, ugyanis digitális rendszerre a gyártók minden esetben részletes útmutatást adnak... azon az adott típuson, hogyan kell bekötni egyik-másik váltóművet. Arra figyeljünk viszont, hogy normál tekercses váltó dekódert (Accessory Decoder) önmagában nem tudunk használni, ilyen motoros váltóművek állításához.

Bekötése

Egyenáramú táplálásnál összekötjük a diódás kivezetéseket, váltóáramúnál pont a diódát használjuk ki.

Hogy mit keres ott az a két dióda? Váltóáramú rendszernél nagyon egyszerű dolgunk van az ellentétes polaritású vezérléssel. A két dióda (ha jól megfigyeljük) akkor ellentétes irányban van (nyitó - záróirány). Váltóáram esetén ezekkel a sorbakötött 1-1 diódával mindig egyutas egyenirányítást hajtunk végre. A két dióda, azáltal hogy ellenétets irányban van, bemenettől függően az alsó vagy felső félperiódust egyenirányítja.

Váltómű áramköri felépítése:

Az egyutas egyenirányítás mikéntje az alábbi rajzon jól követhető:

Látható, hogy vannak holt zónák, ahol semmilyen irányban nem folyik áram. Ezek a zónák, a motor szempontjából érdektelen területek, munkát ekkor nem képes végezni.

Átváltási sebesség módosítása

Azzal, hogy megváltoztatjuk az átváltási sebességet, egyúttal változtatjuk a motor nyomatékát is. Ígyhát ez egy kétélű fegyver. Lassabb lesz, de gyengébb is.

A sebességet egyszerűen egy közös (piros) ágba kötött soros áramkorlátozó ellenállással állíthatjuk. Ha ellenállást használunk, akkor nagyon figyeljünk oda, annak teljesítményére. (0,6W - 1W)

Lapozz...
Lapozás:
Frissek
  2018. Máj, 25. Pé
16:41:53
  Jelenleg 11 fő olvassa az oldalt
Hirdetés