Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Cikkek » A híres San Francisco-i villamos - Cable Car »
A híres San Francisco-i villamos - Cable Car
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!
Írta: Topi, idő: Szept 20, 2010, olvasva: 11797
Lapozás:
USA-ban való tartózkodásom alatt, nem felejtettem el a vasút szeretetét, ezúttal a San Francisco-i ikonná vált Cable Car járművet mutatom be.

Ezúttal egy kicsit mozgolódjunk a San Francisco-i "villamossal"... Vagy ahogy itt hívják Cable Car. Hogy miért is? Egyszerű. Mert acélsodrony húzza a szerelvényt, nem rendelkezik önálló hajtással.

Történelméről röviden

Az ötlet egy angol fickó (Andrew Hallidie) fejéből pattant ki, amikor látott Friscóban egy szörnyű balesetet, ahol a nehéz súly miatt a macskaköves úton megcsúszott ló vontatta kocsi 5 ló halálát okozta. Apja, otthon Angliában volt a feltalálója az acélsodronynak. A kettőt kombinálva 1869-ben elhatározta, hogy épít egy lónál biztonságosabb, kábel vontatta kocsit.

Végül 1878 augusztusában elkészült az első ilyen rendszer, és egy hónappal később szeptember elsején elindult a nyilvános használata... Igen, nem 5 év tesztelés és engedélyeztetés. Egy hónap.

Vonalak, pálya

Az útvonal nem nagyon hosszú, de csodaszép helyekre juthatunk el vele.

Az egyik fő vonal a Fisherman's Wharf (Halász rakpart - Halpiac) végállomással rendelkező nyugatabbra lévő észak-déli Powell-Hyde vonal.

A másik csodaszép, ismételten klasszikus vonal, a California street-en közlekedő kocsi. Ez érinti az üzleti kerületet (Financial District), a kínai negyedet (Chinatown) majd a Nob Hill-t érintve végül a Van Ness sugárúton (Van Ness Avenue) áll meg.

A "végállomáson" lévő meghajtást biztosító házakba (Cable Car Barn & Powerhouse) is ellátogatunk, ez ugyanis egy bárki által szabadon megtekinthető hely. Nagy munka, ennyire hihetetlen domborzatú helyre épült városban ezeket a járműveket mozgásban tartani.
Ebbe a múzeumba a belépés díjtalan.

Adatok

A több, összesen négy vonalból álló hálózat lényegében a legfontosabb területeket fedik le. Kábelhosszban jellemezhetők ezek leginkább.

Powell street vonal: 9 050 láb, azaz kb. 2,7 km

Mason street vonal: 10 050 láb, azaz kb. 3 km

Hyde street vonal: 15 700 láb, azaz kb. 4,8 km

California street vonal: 21 500 láb, azaz kb. 6,5 km

Kábel, azaz a kocsi sebessége 9,5 mérföld/óra azaz, 15 km/óra.

Jegyárak, bérletek

Természetesen jegyeket és bérleteket is vehetünk a járművekre. Ez érvényes az összes San Francisco-i járműre ami a SFMTA (San Francisco Municipal Transportation Agency - San Francisco-i Tömegközlekedési Társaság ) kötelékébe tartozik.

Következzék a saját kis Street's of San Francisco történetünk.

Lapozz...
Lapozás:
Frissek
  2018. Máj, 25. Pé
16:39:42
  Jelenleg 10 fő olvassa az oldalt
Hirdetés