Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Hírek » Retro Bézé karácsonyra »
Retro Bézé karácsonyra
Beküldte: Abs, idő: Dec 9, 2012, forrás: , Fotók: Hobbivasút
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!

Egy újabb eredeti fényezésű járművel gazdagodik a magyar vasút járműállománya.

A Bzmot sorozatú motorkocsik, azaz a „Bézék” a mai napig meghatározó járművek a magyar mellékvonalakon. A csehszlovák Studénka Vagonka a '70-es évek végén dobta piacra kis tengelyterhelésű, könnyű motorkocsiját, melyből a MÁV és a GYSEV is vásárolt, az ABmot és BCmot motorkocsikat leváltandó.

Az első két motorkocsi 1977. decemberében érkezett meg, a járműveket a pécsi vontatási főnökség vehette állományba. Bár a többi járművet csak 1979. és 1986. között szállította a gyártó, a sorozat így is idén decemberben ünnepli harmincötödik születésnapját. E jeles alkalomból a jelenleg balassagyarmati 343-as motorkocsit a szolnoki járműjavítóban az eredeti színterv szerinti fényezéssel látták el. A jármű várhatóan december közepe táján állhat ismét forgalomba a nógrádi vaspályákon.

A kezdeményezés üdvözlendő, hiszen a múlt emlékeinek megőrzése, a hagyományok ápolása fontos és tiszteletre méltó dolog. Azt az apróságot azonban el kell árulni a tisztelt olvasónak, hogy egy szépséghibája van a történetnek: a 343-as Bzmot sosem viselte ezt a festést új korában. A jelenlegi Bzmot 343 ugyanis gyári új járműként Bzx 743-as számon, mint mellékkocsi érkezett hazánkba. Néhány kísérlet után 1996. és 1997. folyamán huszonnyolc mellékkocsit építettek át motorkocsivá Szombathelyen és Szolnokon, ezek a járművek tartoznak ma a 300-as pályaszámcsoportba. Az átépítés a gépészeti berendezések mellett az utasteret is érintette: a korábbi 3+2-es üléselrendezés 2+2-esre módosult, és a kocsik fejtámlákat is kaptak.

Azt persze már meg sem említjük, hogy a jármű az új pályaszámozási rendszernek (és a tulajdonosváltásnak) köszönhetően külsőre sem fog igazán úgy kinézni, mint gyártáskori állapotában. Az eredeti Bzmot 001 ma 231-es számon koptatja a síneket, talán szerencsésebb lett volna e járműre osztani eme megtisztelő nosztalgiaszerepet.


Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges!
Frissek
  2021. Feb, 27. Szo
19:20:51
  Jelenleg 18 fő olvassa az oldalt
Hirdetés