Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Hírek » Ma levizsgázott a kisvasutak első, hybrid mozdonya »
Ma levizsgázott a kisvasutak első, hybrid mozdonya
Beküldte: Csukló, idő: Nov 3, 2010, forrás: www.kisvasut.hu, Fotók: Szűcs Zoltán József
Oszd meg másokkal is ezt a Facebook-on!

Környezet-tudatosság a kisvasutakon.

MA LEVIZSGÁZOTT A KISVASUTAK ELSŐ HYBRID MOZDONYA!

 

Feliratozott pályaszáma Mk48-2021 (ez változni fog, hogy mire, az még a jövő titka, de a LÁEV rendszerbe illeszkedő lesz). Minden rendszerelem kiválóan vizsgázott. A villamos hajtás nagy emelkedésben is simán megindította a próbavonatot (igaz, csak két kocsival Bax+32 próbálták) és a villamos fék is remekül működött, mozgási energia elektromossá alakulva: a lítiumos akkutelepbe került. Engedélyezett sebessége 30 km/ó.

 

A mozdonyba amerikai motor-áramfejlesztő (Commins) egység került, az akkumulátor-telep és elektronikája belgiumi származású. Az alváz és a forgóvázak eredetiek, maradt a kardán hajtás, de forgóvázanként egy-egy villanymotor van, amelyek a lassító áttételükkel együtt a néhai hydrohajtómű helyén laknak.

Bár a sebességmérő kicsit kakukktojás, de végül is kerek :-) az egyszerű vezetőasztal (két egyenértékű vezérállás van) ne tévesszen meg senkit, az ablak osztás alatt világító téglalap a járműdiagnosztikai rendszer kijelzője!

A fejlesztés teljesen hazai, a járműben található komponensek ebben a formában itt kerültek összeépítésre először. Legjobb tudásunk szerint nem csak a legmodernebb hazai vontatójármű, hanem kisvasúton az egész világon nincs még egy hybrid üzemű mozdony!

A gép színezése az 1928-ban üzembe állított LÁEV motorvonat színezését kapta, mert akkora (ha nem nagyobb) előrelépés műszaki téren, mint annak idején a gőzvontatásról (az akkori világszínvonalnak megfelelő műszaki tartalmú motorkocsival) a motorvontatásra áttérés jelentett.

Egy szomorú párhuzam: az utolsó hazai fejlesztésű (leszámítva a járműjavítók élettartam növelő korszerűsítéseit, ami azért mégis csak más) mozdony az M42-001 volt, és egyke is maradt. Reméljük a kisvasutakon ez nem így lesz, de ehhez kell a megfelelő politikai akarat: kisvasutakra megfelelő szabályozás, támogatás, fejlesztési lehetőséget biztosító, jelentős összegű és csekély önrészt igénylő pályázati források biztosítása!


Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges!
Frissek
  2024. Ápr, 26. Pé
5:31:51
  Jelenleg 6 fő olvassa az oldalt
Hirdetés