|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#53744) HarciSün válasza gmarc hozzászólására (#53736)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
gmarc: EW2!
És nem csak a "mutatósság" miatt, hanem mert az EW1 csúcssínjeinek a "törése" később nagyon sok bosszúságot (siklást) eredményezhet!
Az EW2 egyetlen baja, hogy polarizálni "illik" - de ezzel sokkal jobb is lesz a megbízhatóság. (nekem is van EW1 EW2 és íves váltóm is)
Ugyan nem a reklám helye (nem is fűződik hozzá semmi érdekem) de én erősen ajánlanám Váltógyártó mester váltóit! Vagy nekiláthatsz magad is építeni - nekem az ipartelepen van két saját EW1-em és működnek.. |
(#53745) gmarc válasza etwg hozzászólására (#53740)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Az EW1-es tervvel 100 cm a leghosszabb vonat, ami fogadható (ezt két vágány is tudja, mindkét állomáson), EW2-vel is megoldható végülis... Mivel a nagyobb állomás mindkét vége IBW-kkel indul. |
(#53750) masTTertape válasza HarciSün hozzászólására (#53744)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
És aki nem kellően "illemtudó", annak marad egy kb. 4 centis szakasz delej nélkül. Hosszú mozdonyoknál ez még nem is okozhat igazán problémát.  |
(#53751) masTTertape válasza gmarc hozzászólására (#53736)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
A két váltó között alapvető a működési különbség, ezért első körben szerintem ezt kellene tisztázni magadban. És csak ezután jön a helyigény kérdése. A modulállomásomon a legutóbb az EW1-esek helyére építettem be EW2-eseket. Egy helyen okozott gondot a korábbi geometria, ott másfél centit visszavágtam az EW2-esből, de mindez nem okozott gondot. Igaz, nekem egy méterem van csak az egyik lírára és ugyanennyi a másikra, hisz modulról van szó.
Érdemes szerintem néhány pályatervet áttanulmányozni, ahol EW2-esekkel van megoldva a váltókörzet, hátha akad valahol jó ötlet a helykihasználásra. |
(#53752) gmarc válasza masTTertape hozzászólására (#53751)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
SCARM-ban elkezdtem átkottázni a tervemet EW2-re, az egyik vége teljesen korrekt, a másik végén kell reszelni kicsit, de alapvetően nem befolyásol sok mindent, tekintve hogy az egy oldalon sorakozó balos EW1-esek helyére 1:1-ben be lehet tenni az EW2-t, az EW1-esek közé ugyanis a vágánytengely-táv miatt kell egy G5, és EW1+G5=EW2. A másik végén kell még kicsit reszelgetni, de mivel ott ívben van a líra, az IBW-k maradnak, illetve ha muszáj, akkor fexi váltóval lehet igazítani azt a pár mm-t.
A működési elvben egyre inkább hajlok arra, hogy az MTB motoros verziót preferáljam, osztva-szorozva, az 50 ezer ft pluszkiadás, amit egy ekkora beruházásnál be lehet, sőt, be kell vállalni, ha az ember üzembiztosat és szépet akar.*
*és az egésznek jövőre keresztbe vág, ha elkezdek házat építeni, így évekre a fiókba kerül a terv megint...  |
(#53753) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Uraim!
A Kühn elkezdte kiszállítani a kereskedőihez a BR365 (ex DB V60) mozdonykákat!
 |
(#53754) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#53753)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Egy kicsit gondban vagyok a 3 Kühn modellel. Analog pályán sokkal lomhábbak, mint a Tillig meg Roco és a Jatt. Ugy néz ki a motor elég gyenge igy nem birje felpörgetni a nagy lendkereket, majd ugyanezt nem tudja megállitani még 40 cm hosszu szakaszon sem kb 80% max sebesség mellett. |
(#53755) saetta válasza etwg hozzászólására (#53754)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Szia!
Ez most konkrétan melyik 3 Kühn modellere vonatkozik? Mások is panaszkodtak, nálam sem éppen a gyorsaságukról híresek, de modellarányos sebességben én nagy elmaradást eddig nem tapasztaltam.
SAetta |
(#53756) saetta válasza gmarc hozzászólására (#53752)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Először a pincét építed meg úgyis, a terepasztal pedig oda kerülhet...
 |
(#53757) etwg válasza saetta hozzászólására (#53755)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
3 buvár futkározik.
Ami még szintén gond hogy mindegyik hajlamos elveszteni a kapcsolohorgot. Más modellnél ilyesmi még nem fordult elö. |
(#53758) gmarc válasza saetta hozzászólására (#53756)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Viccelsz, de tényleg oda tervezem a modellezőszobát  |
(#53759) HarciSün válasza gmarc hozzászólására (#53752)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Az EW2 polarizációnak hiányát én egy helyen úgy oldottam meg, hogy a keresztezési csúcs (szív darab) után röviddel elvágtam kis flex koronggal a sínt így rövidebb lett a feszültségmentes szakasz (kb 1cm) |
(#53762) saetta válasza etwg hozzászólására (#53757)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
A Búvároknál valami random kivitelezési hiba volt a kínai gyártónál.
Ezt elmagyarázta nekünk egyszer hosszasan, talán Gábor jobban megértette a részleteket. (De nem a kapcsolókról beszélünk, hanem a hajtásról.) Azért is állt meg hamar a forgalmazása.
Kíváncsi leszek, mi lesz, ha újra kaphatóak lesznek.
De a többi modellnél is többen jelezték a sebesség kérdését, nálam nem futottak eleget ahhoz, hogy ezt pontosan értékelni lehessen.
De pl. a TILLIG Taurus 2 is jelentősen elmarad a modellarányos sebességben az elvárttól... Az MTB mozdonyok se gyorsak, de nincs baj az arányos sebességgel.
SAetta |
(#53763) etwg válasza saetta hozzászólására (#53762)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Villanymozdonyaim csak a vitrinbe vannak, taurus meg egyáltalán nincs. Persze ez a sebesség kérdés egy nagyobb gond lesz. A Tillig Desiro is tul gyors. Digitálisan le lehet lassitani némileg a vonatokat, de ott se lesz egyszerü összehangolni a sebességeket. Ritka olyan házi pálya van ahol van vicinális <80 km/h meg normális <140-160km\ meg parádé pálya >200km/h. A modern jármüvek között viszont sok olyan van amelyik 200 km/h -nál joval többet tud. Azaz ha egy ilyen mozdony kerül a házi normális pályára akkor kevesebb mint 140km/h-val kell mennie (akár egy buvár vagy Nohab). Ez viszont azt jelenti hogy a modern mozdony ott negyed gözt igényel - mondjuk 5V-t. Ennyin meg a Kühn el sem indul. A desiro meg már félsebességgel megy.
A DCC-ben is gond lesz mert ha ennyire leszabályozom a sebességet a motor nagyon fog szenvedni és melegedni. |
(#53765) TTomasz válasza gmarc hozzászólására (#53736)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Egy másik szempontot is érdemes figyelembe venni a váltók kiválasztásánál. Hogy mit és mekkora sebességgel akarsz majd rajta közlekedtetni. A gyártók egyre részletgazdagabb és finomabb méretarányt alkalmaznak pl szoknyás személy vagonok stb. , A Kurz kinematikás kuplungok (a forgózsámolyokról) a vagonok elejére kerültek. A hosszú vagonoknál így a kifordulás nagyobb tud lenni mint a BTTB vagonok esetén anno. EW1 váltó esetén így az áthaladás nagyobb sebességnél rángatást okoz melynek a vége szétkapcsolás vagy siklás. A vagonok vége jobban kilengenek a forgómozgás miatt, a forgózsámoly egy ponton van felfogatva, a vagonok nehezebbek mint a BTTB így könnyebben billennek.
A rángatás meg abból adódik hogy a hosszú vagon eleje már kifordult,míg a hátulja még egyenesben van és így tovább....
Ez különösen akkor igaz amikor 6-7 vagont pl Halbit húzol. 5. vagonnál már olyan erős a mozgás hogy siklásra van esély.
A szoknyás személyvagonnak a lépcsőjét a forgózsámoly kis rúgó segítségével kitolja kanyarodáskor (mert útban van neki). A kitolt lépcső meg beakad az EW1 állítóművébe, ha egy kicsit is megbillen a vagon. Ha lassan mész akkor nem
Persze van két megoldás váltón lassan mész és alsó állítóműt használsz az EW1 hez is. De a valósság nem ez 
Én többek között ezért is építettem át az asztalt. Fővonalon csak EW2 illetve EW1 egyenes ága jöhet szóba. Mellékvonalra forgózsámolyos Tillig személyvagonokkal nem közlekedek.
U.i: nekem a Tillig BR01 és BR23 is gyakran siklott ki EW1 kitérő ágon nagyobb sebességnél. Túl könnyű az elejük-EW2 váltók óta ez múlt idő nálam.
Ezek után jöhet az, hogy mennyi helyem van |
(#53766) TTomasz válasza afekete hozzászólására (#53629)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Átküldtem Neki is.
Igen volt róla szó, fel is töltöttem: de a felület WORD ből nem másolja be a képeket, azt külön csatolni kell. Ha a kép nem ott van és nem olyan sorrendben semmit nem ér az egész iromány. Kértem segítséget , hogy a képeket hogy lehetne a helyükre csatolni de elakadt  |
(#53767) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#53766)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Küldd át nekem, ha sima word-ben van (.doc, és nem .docx), át tudom konvetrálni pdf-be, hátha az segít. |
(#53768) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#53763)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2016 |
|
Azért volt a Tillig-re is már panasz, hogy lassú (V100)...
A Kühn modelleknek eléggé durva az áttétele, vagyis inkább kicsit lassabbak, mint, ahogy azt az ember a BTTB után elvárná.  Szerintem kezelhető a gond, még PWM hajtással is (DCC-ben is, csak figyelni kell az "örök vesszőparipámra"). |
(#53773) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#53767)
|
Válasz •
|
Okt 28, 2016 |
|
Én a docx-et is át tudom konvertálni, ha kell. |
(#53777) gmarc válasza TTomasz hozzászólására (#53765)
|
Válasz •
|
Okt 28, 2016 |
|
Meggyőztetek, áttervezem EW2-re. |
(#53785) saetta válasza etwg hozzászólására (#53763)
|
Válasz •
|
Okt 28, 2016 |
|
Kellő tapasztalatom nincsen ebben. Valamikor rengeteg mozdonyomon a dekóder beállításokkal "életszerűbbé" tettem mind a max. mind a gyorsulás/lassulás értékeket, de tartós használatban ezek a mozdonyok azóta nem voltak.
Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy a modulos környezetben ritkán megy a játék 100-140 km/h "valós" sebesség felett, és nem hallottam nagyon melegedési problémáról.
Ha szerencsénk lesz, valamelyik találkozón jövő év elején tudjuk majd ezt többet tesztelni.
KÜHN modellekkel is.
SAetta
U.i.: én nehezen látom kivitelezhetőnek amúgy, hogy akár a tervezett otthoni nagy pályámon is komolyabb paradestrecke legyen nagy végsebességű szerelvényeknek. 10-15 m egyenes résznél rövidebb szakaszon nemigen életszerű.
|
(#53786) etwg válasza saetta hozzászólására (#53785)
|
Válasz •
|
Okt 28, 2016 |
|
Ez az. Én sem járok modulozni. A hazi pályám elég nagy, vagy 50 pálya de még sincs elég olyan szakasz ahol gyorsan lehetne járni. Ráadásul én analogba utazok igy egyszere 4-5 vonat van a pályán egy tápon igy érdekem, higy kb egyforma gyorsan menjenek a vonatok. Mkndenféle ICe meg hasonlo szupervonatok kizárva - villanymozdonyokkal együtt. A többit meg igyekszem egyforma sebességre hangolni/válogatni.
|
(#53803) etwg válasza róbertke hozzászólására (#53802)
|
Válasz •
|
Okt 29, 2016 |
|
Nem is. Nem tartom nagy dicsöségnek az ilyen hires vonatokat egy házi pályán. |
(#53830) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 31, 2016 |
|
Van egy olyan félinformációm, hogy talán hamarosan újra dolgoznak a GyESEV Ludmillák, Uzsabányáról fogják hordani a követ Balatonlellére |
(#53849) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 2, 2016 |
|
Van jelen eme topicban olyas valaki, akinek a Jákó Attila maratott V43-ashoz oldalrácsokat? Esetleg egy fotót lehetne kapni róla? |
(#53869) masTTertape válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#53849)
|
Válasz •
|
Nov 3, 2016 |
|
Nekem csinált. Két méretben is. Előkeresem. |
(#53870) masTTertape válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#53849)
|
Válasz •
|
Nov 3, 2016 |
|
Íme. Lapon és mozdonyon. |
|
(#53872) G.F. Rákoskeresztúr válasza masTTertape hozzászólására (#53870)
|
Válasz •
|
Nov 3, 2016 |
|
Kössz Gábor! Benned bíztam!  |
(#53874) masTTertape válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#53872)
|
Válasz •
|
Nov 3, 2016 |
|
Nagyon szívesen Feri.  |
(#53892) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 4, 2016 |
|
November 10-én délután találkozzunk a Nyugatiban? Találkozzunk az ismert és belakott oktatóteremben! |
(#53917) Váltógyártó hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 5, 2016 |
|
Csak most csak egyikőtöknek!
Hogy miért ilyen, azt a váltósban leírtam. |
|
(#53920) DinoTT válasza Váltógyártó hozzászólására (#53917)
|
Válasz •
|
Nov 6, 2016 |
|
Tetszik! |
(#53924) Váltógyártó válasza DinoTT hozzászólására (#53920)
|
Válasz •
|
Nov 6, 2016 |
|
Ennek örülök! 
Még a belső szívek polarizálására is kitaláltam egy kapcsolást.
Bár lehet, hogy ezt már más is kitalálta!  |
(#54024) angyal.marci hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 9, 2016 |
|
Készül a BVmot betétem, a Bmxz 000.
Foto by Varga Zsombor |
|
(#54033) Váltógyártó válasza Váltógyártó hozzászólására (#53917)
|
Válasz •
|
Nov 9, 2016 |
|
Kész. |
|
(#54157) TT Putz hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 15, 2016 |
|
SziaszTTok!
IFA tehergépkocsik az Apróban!!! |
|
(#54201) BR95 hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 18, 2016 |
|
Üdv Mindenki!
Dobtam fel az apróba egy keresést, aki tud kérem segítsen! Jelige: A kétharmad kevés!
Transitus

Józsi |
(#54213) ponTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 19, 2016 |
|
Sziasztok!
Feltettem néhány teherkocsit az "apróba". Érdeklődés esetén küldök további képeket. |
(#54280) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 22, 2016 |
|
A V43 1197-es pályaszámú gép és egy másik Szili által közrefogott DR-emeletesek Szolnokon, 1993-ban (a kép forrása a Vasútgépészet című lap) csíkosháTTúnak |
(#54281) masTTertape válasza róbertke hozzászólására (#54280)
|
Válasz •
|
Nov 22, 2016 |
|
|
(#54287) róbertke válasza masTTertape hozzászólására (#54281)
|
Válasz •
|
Nov 22, 2016 |
|
LEHEL feliratos MÁV Gabs kocsiról nincs infód??
Az ajtókon volt a nagyméretű embléma. |
(#54336) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 25, 2016 |
|
Tisztelt ÁpolTTársak! Egy friss meleg hírrel szolgálhatok. A TT Putz és a MasTTertape közös vállalásban újjáéleszti a 2011-ben bezárt Deák Modellsport munkásságát. Mind TT-ben, mind H0-ban ismét kaphatók lesznek a Deák-modellek. Több típusnál frissül a hajtás és az elektronika. A TT-s gyűjtőknek elérhetővé válnak ismét a V43, V63, M41 magyar vonatkozású mozdonyok, német területről a manufaktúra ismert gyártmányai, mint pl. az SKL kocsi, a gyönyörűséges Windberg-kocsi és még sokan mások. Hamarosan képek és állapotbeszámolók.  Addig is a lényeg, hogy minden régi és későbbi kiadású Deák-modellhez teljeskörű alkatrész ellátást és szervizszolgáltatást tudunk biztosítani. |
(#54339) kombi válasza masTTertape hozzászólására (#54336)
|
Válasz •
|
Nov 25, 2016 |
|
Ez igazán jó hír.
Nem kis fába vágtátok a fejszét. Sok sikert a munkához! |
(#54344) saetta hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 26, 2016 |
|
Sziasztok!
Információm szerint megjelent a TILLIG-től a német (ex-NDK-s) BR252 / 156 vilanymozdony harmadik modell-festési variánsa a DB-Cargo színeiben.
Ami számomra kicsit vicces, hogy a jelek szerint (bár fontos, hogy élőben még nem láttam) ugyanazt a pályaszámot (002) kapta, mint a Beckmann azonos modellje. Én korábban személyesen kétszer-háromszor jeleztem nekik, hogy itt duplikáció lesz, másik pályaszámmal talán érdekesebb lenne piacra hozni.
Kétségtelen, hogy nincs jelentős hatásom (semmilyen) a TT gyártói piacra, mégis reménykedtem benne, hogy egy ilyen egyszerűen kezelhetőnek tűnő kérdésben rugalmasabbak tudnak lenni.
Viszont arra látszólag odafigyeltek, hogy az ablakkeret megfelelő színezésű legyen.
DB 156 - TT
SAetta |
(#54350) masTTertape válasza saetta hozzászólására (#54344)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2016 |
|
Ez a fajta duplikáció nem újkeletű két gyártó esetében. A Kühn Arriva készletében ugyanazon a 22-54 907-1 pályaszámon szerepel az egyik átfestett Silberling kocsi, mint a Tillig első Arriva kocsiszettjében.
A feliratok közti különbség viszont a véletlen folytán annyi, hogy az eredeti D-RBG felségjelzés helyett a Kühn D-RGB-t nyomtatott a főkeretre. Azóta ezt javította a második kiadásnál.  |
(#54351) saetta válasza etwg hozzászólására (#53757)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2016 |
|
Kiegészítem azzal, hogy személyesen senkit se ismeerek, akinek egy Kühn Búvárja lenne, nemhogy három...
Tudja valaki, hogy mikor szállítják majd újra ezeket a Kühn modelleket?
SAetta |
(#54352) masTTertape válasza saetta hozzászólására (#54351)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2016 |
|
|
(#54360) saetta válasza masTTertape hozzászólására (#54352)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2016 |
|
Tévedtem. Így viszont legalább előkerült ez a cikk is az érdeklődők örömére.
Akkor Neked 3 Búvárod is van? (!) |
|
|
2025. Aug, 13. Sze 12:41:14 |
|
Jelenleg 23 fő olvassa az oldalt |
|
|