Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Kérdés
Kérdés
Témaindító: borsos, idő: Jan 1, 2015
Témakörök:

Lapozás       2/2
(#65541) csíkosháTTú válasza Berci hozzászólására (#65537) Válasz Nov 27, 2021
Gondolom az ágyazatos sínekre gondolsz.

Fleischmann Profigleis: még nyomokban fellelhető, de már nem gyártják. A profil magassága 2,5mm, az ágyazat nem választható le. Csak önmagával kompatibilis.
Trix C-Gleis: mind közül a legjobban bírja a strapát, lévén nincsenek sínösszekötő papucsai. A profil magassága 2,1mm, de úgy van megcsinálva, hogy a régi, nagy nyomkarimájú modellek is futnak rajta gond nélkül. A töltés imitáció nem választható le. Csak önmagával szeret összejönni ez is.
Roco geoLine: már nem gyártják. A sínprofil magassága 2,1mm, elvileg a többi ROCO 2,1-es sínnel össze lehet hozni. Az idő előrehaladtával a műanyag töltés imitáció rideggé, törékennyé válik, így sérülékeny. A töltés nem választható le.
ROCO Line mit bettung: ez a régebbi ROCO töltéses vágányok újjá éledése. A sínprofil magasága 2,1mm, az ágyazat nélküli ROCO-val megegyezik. A töltés anyaga rugalmas, gumi, leválasztható a sínről.
PIKO A-Gleis mit bettung: a sínprofil magassága 2,5mm, hogy a régi, még NDK-s modellek is fussanak rajta. Megegyezik a sima, töltés nélküli PIKO A-Gleis-szel. A töltés anyaga műanyag, nem választható le a sínről.
KATO Unitrack: nem igazán van idehaza elterjedve, a töltés nem választható le, és csak önmagával szeret működni.

Végén a kakukktojások!
Tillig H0 Standard: A sínprofil magassága 2,5mm, ez régi, még NDK-s Pilz utódja. Sajnos eléggé szűk a választék belőle, és nem is töltéses sín! DE! Van hozzá egy zseniális ágyazat, a Styrostone, ami az összes közül a legszebb! Sérülés nélkül kivehető belőle a vágánymező, vagy akár a váltó is, és zajcsillapító hatása is van, nem is kicsi! Elivleg össze lehet hozni más 2,5mm-es sínekkel is. De dolgozni kell vele ilyenkor.
Tillig H0 Elite: a sínprofil magassága 2,07mm, a legszebb váltóik nekik vannak. Sokat kell dolgozni velük, így igazán játékra nem, csak terepasztal nagyon profi, és szép megépítésére alkalmas. Rendkívül széles választékkal bíró sínrendszer, és ehhez is van Styrostone ágyazat, amire ugyanaz áll, mint fentebb. Igazából csak önmagával érdemes használni, elsősorban esztétikai okok miatt.
(#65545) Lazsi válasza sunocske hozzászólására (#65530) Válasz Nov 27, 2021
Hozzávetőleges számolásból a következő méretek jöttek ki (bal-fentről jobb-lefelé):
13.5m - 12.3m - 6.7m - 8.9m - 17.1m

Nem tudom, lehetséges-e, hogy a vonat jobbra megy, és az elején egy gőzmozdony van tolatómenetben, vagyis a 4.7m-es rész a szerkocsi, az "átmérő 1.7" csak látszólag kerek, valójában az a vezetőállás, és a 10m-es a "többi része".

Egyébként úgy próbáltam meghatározni a méreteket, hogy megmértem a sínek távolságát, ami kb. 10 pixel és a valóságban 1.435m. (Senki sem írta, hogy keskeny nyomtávú lenne... No meg a tippek alapján sem lehet az.)

Persze durva tévedések is lehetnek a mérésemben! Ha más szögből esne rá a nap, akkor kicsit pontosabb lehetne, mert akkor az egyes vagonok magasságát is meg lehetne tippelni, illetve egyértelműbb lenne, hogy végződik az egyik és hol kezdődik a másik.

Pl. a 8.9m / 7m esetében sem egyértelmű (számomra), hogy
- egy 8.9m-es kocsin van egy 7m-es rakomány,
- egy 8.9m-es kocsinak van egy kb. 2m-es nyitott állása és egy 7m-es felépítménye,
- az egy 7m-es kocsi és a mellette lévő 17.1m-es egység még hosszabb vagy 1.5-2m-rel.

(A képre klikkelve látszanak a képbe írt számok...)

Rozsály 1982...png
 
(#65568) Berci válasza csíkosháTTú hozzászólására (#65541) Válasz Dec 4, 2021
Köszönöm a választ - helyesbítenem kell:
Megvettem egy PIKO (ágyazatos) kezdőcsomagot, és nem bírtam magammal - kibontottam. Az ágyazatra a sín csavarral van rögzítve, tehát leválasztható.
Ez azért volt fontos számomra, mert az esetleges bővítésnél biztosan használtat vennénk apróhírdetésekből, ahol az ágyatzat nélküliek dominálnak.
(Mert ágyazatos általában csak új van, (drágán) viszont ágyazat nélkülit lehet venni olcsóbban.
Most már akkor ezentúl PIKO H0-ról beszélünk.
Mit kell venni egy A-s alapsínhez, hogy egy kicsit izgalmasabbá tegyük a játékot:
Ja, és még egy kérdés:
Az "I" profilút össze tudom tenni az "U" profiluval?
Előre is köszönöm a válaszotokat.
Ja, ha ti is 6 vvesek lennétek, akkor inkább plussz járműnek örülnétek, vagy pályabővítésnek?
(#65570) EnTeO válasza Berci hozzászólására (#65568) Válasz Dec 5, 2021
"Ja, és még egy kérdés:
Az "I" profilút össze tudom tenni az "U" profiluval?"

Igen. A régi U-profilú sínből el kell távolítani az összekötő elemet, ehhez alul fel kell hajtani a kapcsokat, kivenni az összekötő elemet, majd visszahajtani az U-profilt a helyére és a kapcsait alulról behajtogatni.

Ezután kell egy ilyen sinösszekötő elem (cikkszám: PIKO 55207):

PIKO 55207 az eBay-en

A PIKO Webshopjában is van ugyanez:

PIKO WEB-SHOP 55207

Ezt kell aztán csak összedugni értelemszerűen egyik irányba a régi U-sínekkel, másik irányba az új PIKO A-sínekkel. Nekem működött a dolog...

Egy fentebbi másik állításra reagálva: a PIKO A-sínek lecsavarozhatók a töltésükről, és értelemszerűen a töltés nélküli sínek felcsavarozhatók a töltésekre. Gondolom, történeti okokból, a PIKO árul töltés nélküli síneket, töltéseseket is, és külön csavarokat is az utólagos rögzítéshez (55487 a cikkszám, szép hosszú munka lehet a PIKO A-síneket külön megvásárolt töltésekre felcsavarozni és még csak nem is olcsóbb külön megvenni mindent, de ha valaki régebbi A-sínjeit akarja töltésre tenni...)
(#65571) csíkosháTTú válasza EnTeO hozzászólására (#65570) Válasz Dec 6, 2021
Köszönöm mindenkinek a pontosítást az ágyazatos PIKO A-val kapcsolatban. Eddig egyszer volt a kezemben ilyen, de nem tűnt fel, hogy bontható a vágánymező az ágyazatból.
(#65660) Sz.Zoltan85 hozzászólása Válasz Dec 20, 2021
Szia mindenkinek. Kezdő vagyok a témában, de szeretnék egy analóg terepasztalt építeni Piko A - gleis sínekből. Dupla oválpályát szeretnék elülső olddalon állomással , és 2-4 kitérővel várakozó szerelvények számára. Azt szeretném kérdezni , hogy kell-e szakaszolnom és , hogy hogyan is működik ez a szakaszolós dolog?? Tudnátok nekem magyarázatot adni erről?? Mit , hogyan és miért?! Előre is köszi az építő jellegű válaszokat. Üdv Zoli
(#65661) csíkosháTTú válasza Sz.Zoltan85 hozzászólására (#65660) Válasz Dec 20, 2021
Információk, hasznos linkek topic!
Egy olvasnivaló a sok közül. Ugyan nem TT, de az elv ugyanaz:
Klikk ide!
(#65728) asch hozzászólása Válasz Jan 5, 2022
Folytatva az álmodozást a jövőbéli terepasztalomon, azon gondolkodtam, hogy az állomásra kellene hangosbemondó. Olyanokat mondhatna, hogy:
"A harmadik vágányon tolatást végeznek. A vágány mellett kérem vigyázzanak!"
"A negyedik vágányon _vonat_ közlekedik. A vágány mellett kérem vigyázzanak!"
"A második vágányon tolatást végeznek. A vágány mellett kérem vigyázzanak!"
"Személyvonat érkezik az első vágányra."

Természetesen kell, hogy tudjon szignált is, de azt könnyű fellelni, azzal nem lesz probléma!

Van erre valami program, ami leutánozza a MÁV bemondót? Vannak felvételek, amiből ki lehet venni az erdeti hangmintákat? (Vannak youtube-on, közben rákerestem.) Csinált már valaki, használt már valaki ilyet?
(#65729) etwg válasza asch hozzászólására (#65728) Válasz Jan 5, 2022
Ülj ki egy nagyobb állomásra és vedd fe a telodra a bemondásokat, otthon meg vagdald össze.
(#65731) Frankye válasza etwg hozzászólására (#65729) Válasz Jan 6, 2022
Van ugyan egy spéci program, amit kifejezetten a MÁV Csoport részére készítettek. Ez gyakorlatilag a leírt szövegből állítja elő (ún. fonémák alapján) a bemondott szöveget, azonban maga a szoftver nem fellelhető, és megvásárolni sem lehet. Így sajnos két út marad:
- Vagy a Jenő barátom által is említett analóg felvétel az állomáson, annak minden előnyével és hátrányával, vagy
- Saját magad mondod fel egy - célszerűen - digitális hangrögzítésre.
Az élő felvétel előnye, hogy a nagyvasúthoz teljesen hasonló hangzásvilágot tudsz rögzíteni, bár itt is alapvetően kétféle hang létezik: egy női és egy férfi hang. A hátránya ennek az, hogy viszonylag sok környezeti zaj is belekerülhet a felvételbe (az állomáson tartózkodó utasok, a tolatást végző szerelvények, gépek, hangja, stb.)
A másik, saját hang előnye, hogy egészen biztosan "tiszta" lesz a felvétel. (Ha netán mégsem, mert épp akkor rikoltott a papagály. akkor is megismételhető gond nélkül). A másik előnye, ami egyben a hátránya is, hogy nem a klasszikus nagyvasúti hangot adja vissza. Ebbeől egyenesen adódik, hogy viszont teljesen egyei lesz, senki másnál nem fog ez a hangosbemondó hang szólni! (Amúgy akár még poénnak is jó, ha valamelyik gyerek mondja fel.)
(#65733) csíkosháTTú válasza asch hozzászólására (#65728) Válasz Jan 6, 2022
A MÁV Informatikájé az egész, így nem igazán hozzáférhető. Mármint az eredeti hanganyag.
Ki lehet menni egy állomásra, és felvenni, de annak a felvételnek sok baja lesz. A kiszűrhetetlen környezeti zaj a legnagyobb gond.
Ugyanettől "szenved" az összes nyilvános videó megosztó portálon található felvétel is.
(#65734) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#65733) Válasz Jan 6, 2022
Hol vannak azok a szép idök, amikor bekopogtam a forgalmi irodában és megkértem az ott dolgozo kisasszonyt, hogy olvassa be a kért szöveget a hangos bemondoba (vasárnap délelött, rajtunk kivül senki nem volt a kis állomáson). Igaz nem mozdonymodellbe kellett a felvétel.
(#65735) etwg válasza Frankye hozzászólására (#65731) Válasz Jan 6, 2022
Vigyázzatok az eredeti hangokkal ( ha nem a peronrol és a hangszorobol veszed fel), mert azok ma már jogvédelem alatt vannak, annak minden esetleges következményével.
(#65736) asch válasza Frankye hozzászólására (#65731) Válasz Jan 6, 2022
Köszönöm a válaszokat!

Ilyen szám-bemondó programot régebben csináltam egyszer, elég érdekes kaland ezeket a szövegeket felvenni. Így mondta be, ilyen darabokból összevágva a számokat: "tizen-hét-óra-huszon-három perc". Azt találtam, hogy csak azok a minták voltak használhatóak, amiket egy hosszan felmondott monoton valami közepén mondtam. Ha az elejét vagy a végét használtam, az nagyon furcsán hangzott az összevágott eredményben.

A Szalóczy Pál és Rábai Balázs hangoktól azonnal jön a vonatozós hangulat, mindenképpen jó volna az ő hangjukkal összerakni ezt. Akkor ha jól értem az eredeti mintákat biztosan nem lehet megszerezni, a hangszórókból vett felvételekkel lehet játszani magunknak, de ha összerakok valamit, akkor azt inkább ne publikáljam?
(#65740) róbertke hozzászólása Válasz Jan 6, 2022
(#65742) sunocske válasza csíkosháTTú hozzászólására (#65733) Válasz Jan 7, 2022
Mondjuk szerintem a környezeti zajok pont, hogy valóságosabbá teszik, jobban visszaadják az eredeti pályaudvari hangulatot (jó, oké, Pusztakutykuruttyon nyilván hülyén hangzana a Nyugati pályaudvar zaja, de meg lehet találni szerintem az egyensúlyt).
(#65743) Frankye válasza asch hozzászólására (#65736) Válasz Jan 7, 2022
Nem hiszem, hogy az állomáson felvett hang, mint ilyen, bármilyen jogi akadályba ütközne felhasználs során. Ott inkább a háttérzaj a probléma, de ezt kiveséztük.
A jogi akadály az eredeti, "gépi" hang kapcsán merülne fel, mert az jogvédett.
Természetesen meg lehet találni a megfelelő egyensúlyt a háttérzaj és a lényegi bemondás között, bár az "összevégés" így sem lesz egyszerű.
(#65745) etwg válasza Frankye hozzászólására (#65743) Válasz Jan 7, 2022
Addig, amig saját célodra használod a hangot, addig nincs gond, de ha kereskedsz vele, akkor már lehet.
(#65746) csíkosháTTú válasza sunocske hozzászólására (#65742) Válasz Jan 7, 2022
Sajnos nem, zavaróan hat.
(#65792) 6XJenő hozzászólása Válasz Jan 18, 2022
Új belépőként üdvözlöm a közösség tagjait!
Egészségben,örömökben gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek.
Tudom, a hölgyeknek szóló reklámokban a 'mert megérdemlem' kifejezést pont követi, de nálam még sajnos kérdőjel.
Igy a nálam kétségtelenül nagyobb elméleti és gyakorlati tudású tagság megtisztelő tanácsára szorulok:
N építési nagyság, 12 db kitérő és a közöttük levő állomás pályaszakaszok PIKO DDR U profil. Nyíltvonali pálya PECO Streamline Code 80 flexi, 1db 1,41:100 lejtviszonnyal. Mozdonyok 2 személy+3teher PIKO DDR NEM355 standard kuplung->ANALÓG üzem.
A nikkelréteg védelme és a váltók terelősin geometriája miatt -még hiányzó gyorsvonati mozdonynak- megfelelő altarnatíva-e az alacsonyabb kerékkarima magassággal rendelkező jelenlegi Fleischmann vagy Kühn gyártmányok közül választani.
Szempontok nem feltétlenül ebben a sorrendben:
Gyártástechnológia megbízhatósága
Magasság, súly illeszkedése a PIKO mozdonyállományhoz.
Motor:ilyen pályaviszonyokhoz 2 tapadógyűrű mellett :
lendkerék nélkül,
1 vs 2 oldali lendkerék,
2 vs. 4 hajtott tengely alkalmasabb
Karbantartás bonyolultsága.
Alkatrészek: élettartam,beszerezhetőség, általam beépíthetőség
Például: FLM 738903 BR 187 (2017)

Elnézést a terjedelemért, de ez a rövidített változat.

(#65793) etwg válasza 6XJenő hozzászólására (#65792) Válasz Jan 19, 2022
Egyik kicsit probálj egyszerre kevesebbet kérdezni, de szabatosabban, mert igy sok minden alig érthetö.
Amit megértettem.
1. minél nagyobb/több a lendkerék, annál folyamatosabb a mozgás. Ha választhatsz akkor a duplat vagy a nagyibbat vælaszd.
2. A kisebb nyomkarima általában nem gond,
3. A PECOnal lehet, hogy válto nem teljesen szabványos, mert az angol N méret nem okvetlenül azonos a NEM mérettel.( ha jol emlékszem csak 1:147).
4. Sajnos ma már meglehetösen nagy ritkaság a tapadogyürü nélküli mozdony, igy nem biztos, hogy választhatsz. (én TT-ben igyekszem a mozdonyaimhoz tapadogyürümentes kerekeket venni - ha van, mint alkatrész)
(#65794) etwg válasza etwg hozzászólására (#65793) Válasz Jan 19, 2022
Meg valamit.
Minel több kerék hajtott annál jobb a vonoerö és a müködés.
(#65796) csíkosháTTú válasza 6XJenő hozzászólására (#65792) Válasz Jan 19, 2022
Idézet:
„N építési nagyság, 12 db kitérő és a közöttük levő állomás pályaszakaszok PIKO DDR U profil.”
Én ezeket már nem építeném be! Pláne nem úgy, hogy a pálya többi része meg már PECO.

Idézet:
„1,41:100 lejtviszonnyal.”
Sok lesz! Ezt le kell vinni minden áron 1,3-ra vagy akár az alá.

Gyorsvonati mozdonyban, ha a BR187-re gondolsz, vagy hasonlóra, akkor az lehet Fleischmann, Kühn, Arnold, Minitrix, PIKO.
- Fleischmann: egy tipusbajuk van, a motorok könnyen koszolódnak, és zárlatosak lesznek, erre figyelni kell. Javítható, ha észreveszed, hogy lassul a modell, akkor ideje takarítani. Alkatrész van.
- Kühn: megbízható, szép modellek. Alkatrész sokszor csak komplett elem van, külön fogaskerék, vagy ilyesmi pár modellhez nincs.
- Arnold: az 1996 előtti, még "Arnold Rapido", német gyártmányú modellek kerülendők! Már nincs hozzájuk semmi sem. A márkát átvette a Hornby csoport, ezekkel már nincs gond, alkatrész is van.
- Minitrix: jók, de drágák, a digitális átépítésük sokszor bajos, mert az idióta csatlakozójukkal nem gyárt senki dekódert. A gyári dekódereik meg buták, mint tök. Sajnos. Az alkatrész ellátás kriminális, vagy nem létezik
- PIKO: a régi, még NDK-s modelleket kerüld el! Újban vannak szép cuccaik, de a gyártó által alkalmazott motorok jelentik a modellek gyenge pontját. Alkatrész van, de drágább, mint más gyártóknál.

Létezik még másodkézből a régi ROCO is. Ezekkel az a baj, hogy gyártó megszüntette ezt az építési nagyságot, az alkatrészek java részét meg kiárulta, így egy esetleges hiba könnyen a vitrinbe száműzheti a modellt.

Van még cseh MTB, de újabban nálam a kérdőjelek sokasodnak a gyártó termékei körül egyre jobban...
(#65810) 6XJenő válasza etwg hozzászólására (#65794) Válasz Jan 19, 2022
Köszönöm a választ. Igyekezni fogok érthetőbb lenni.
(#65811) 6XJenő válasza csíkosháTTú hozzászólására (#65796) Válasz Jan 19, 2022
Köszönöm a részletes tájékoztatást.
Idézet:
,,Ezt le kell vinni minden áron 1,3-ra vagy akár az alá.''

Lejtviszony a modellvasút könyvem szerint a vetületi hosszon a pálya
emelkedése.A fővonali max. érték 1:40 , azaz 25mm/1000mm.
Az általam számított érték esetén 1200 mm-n emelkedne 17 mm-t.
Ennél sokkal meredekebb lejtőn leakadás és egyéb problémáktól mentesen
üzemeltek az 50 évvel ezelőtti terepasztalomon a PIKO mozdonyaim.
Bár viszonylag rövid szerelvények:mozdony + 30 cm vontatmány.
Ezért az 1000 mm-kénti 13mm kicsit meglep,de a lehetőségekhez képest figyelembe fogom venni.

Itt köszönném meg, hogy a 'javításokról tanácsok' topikban a karbantartással
kapcsolatban megosztotta szaktudását.

Sajnos a Linuxos gépemen nem működik minden funkció rendesen.
(#66058) 6XJenő válasza csíkosháTTú hozzászólására (#65796) Válasz Feb 23, 2022
Idézet:
„,,Ezt le kell vinni minden áron 1,3-ra vagy akár az alá.''
A MOROP honlapon a NEM szabványokban nem találtam a vasúti pálya süllyedésére vonatkozó ajánlást.Hiányában az e hétvégi M 1:1 méretarányban kiszerkesztett pályatervet az utolsó verziónak nyilvánítottam.

Készítésének peremfeltétel rendszere:
-N méret 1:160
-A gondolkodást serkentő alkoholmentes söradagból állandó készlet meglétének biztosítása.
-Az egyszerű áttekinthető nyomvonal feladása. A "Modellvasúti terepasztalok fajtái" című
cikkben 6. pontba sorolt mini sinhalmaz/játék szintjére süllyedés felvállalása.
(A modellezéshez 45 év utáni visszatérés célja végül is a kb. 15 éve tartó 12-13 óra ilyen-olyan LCD monitor előtti tartózkodás megszüntetésének kikényszerítése.)

-A terepasztal méretének a még kezelhető méretnek gondolt 2,36x1,4 m nagyságra növelése.Szintkülönbség csökkentése miatt alagút helyett 2 db híd beépítése.
Tervezési értékek:17 cm max. kocsiszekrény hosszúságra
nyomtávolság: 35 mm nyiltvonali és pu-i I-II. vágány
55 mm pu-i II-III. vágány
pálya ívsugarak:250 mm,285 mm, 310 mm Peco flexi code 80
peron szélessége:33 mm/ 5,28 m
szintkülönbség: 52mm 16mm+36mm, felemelt áramszedő esetén
híd alaplemez: 2mm
NEM űrszelvény+biztonsági rés:42 mm
sinprofil+talpfa: 2+2 mm
felépítmény: 4 mm parafa

-Gyengeáram kivitelezése:I.ütem.
Tápellátás: FZ1 trafó, analóg rendszer
Egyszerű A-kapcsolásnál ne legyen bonyolultabb.Maximum váltók takarék kapcsolása.Felsővezetékes és éjszakai üzem nem kerül modellezésre.A váltók alsó átkötő
hídja ne kerüljön eltávolításra.A kezelő lásson rá a váltóállásokra.Manuális sorompó állítás.
Esetleges II. ütem:fényjelzők készítése, telepítése: ha megérem egyáltalán kategória.

Számítási értékek: I. szakasz emelkedés és süllyedés 9,81mm/m 0,98:100
II. szakasz emelkedés 9,81mm/m 0,98:100
III. szakasz sülledés - 19,11mm/m -1,9:100
Lecsukott áramszedő esetén 0,85:100 és -1,65:100
-A menetrend 1 ciklusa meghaladja e kereteket.
Röviden: A 2 fő PU között gyorsvonati összeköttetés. III. vágányok. 2 vagy 3db 4tengelyes
személykocsival.Személyvonat: agglomerizációk egymás között és gyorsvonathoz a fő PU-k
II. vágányára.2 db 4 tengelyes személykocsikkal.Minden állomás I. vágánya között teher
forgalom. Régi Piko szerelvények.
pályatervv.jpg
 
(#66064) Frankye válasza 6XJenő hozzászólására (#66058) Válasz Feb 24, 2022
Csak egy apró észrevétel:
A vasúti szakzsargonban a nyomtávolság a két, azonos vágányhoz tartozó sínszál belső (egymás felőli) oldala között mért távolság. Ez (quasi) állandó, illetve csak nagyon minimálsan váltzik. Amiről Te írtál, az a két, szomszédos vágány tengelye közötti távolság.
(De tényleg csak a szabatosság jegyében, semmiképpen nem bántásképpen!)
(#66406) 6XJenő válasza 6XJenő hozzászólására (#66058) Válasz Máj 9, 2022
A pályatervhez elkészült az elvi villamos kapcsolási terv.
A tervezés kritériuma:
2 db független B kapcsolású tápszakaszon egyszerre 2 szerelvény független
vezérelhetősége. Sinprofil PECO Code 80 flexibilis.
A. eset:
2 db Kühn 95010 BR 180 14V DC 5-pólusú motor 2db tapadógyűrűvel,
névleges áramfelvétel < 500 mA, legkisebb indítási feszültség(*): 6,5 V.
B. eset:
2 db NDK Piko BR 118 2032 tip. 12V DC 3-pólusú motor 9000 1/min,
névleges áramfelvétel 150 mA, legkisebb indítási feszültség CsíkosháTTú
Mester tanácsai szerinti karbantartás elvégzése után: 4,02 V.
(*): A legkisebb akadozásmentes folyamatos haladásnál.kapcs.jpg
 
(#66407) etwg válasza 6XJenő hozzászólására (#66406) Válasz Máj 10, 2022
Egy kicsit kacifántosra sikerült a dolog..

Itt van egy magyar kézikönyv.

Helyes vágányon a TT vasuttal

Ott nézd meg a Z kapcsolást.
Lapozás       2/2
Frissek
  2022. Máj, 22. Vas
12:26:27
  Jelenleg 10 fő olvassa az oldalt
Hirdetés